Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš dvikovą su ypatingu varžovu E.Jankauskas sulaukė ir klausimo apie G.Arlauskį

Rumunijos rinktinė Edgarui Jankauskui – ypatingas priešininkas. Būtent prieš šį varžovą 2016-ųjų kovą Lietuvos rinktinės strategas debiutavo prie komandos vairo. Gana solidžias rungtynes Džurdžu mieste tuomet sužaidę lietuviai vis dėlto krito, praleidę vienintelį Nicolae Stanciu įvartį. Dabar panašaus savo auklėtinių nusiteikimo, bet kitokio rezultato E.Jankauskas tikisi ketvirtadienį vyksiančiame Tautų taurės mače Vilniuje.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai bus jau 12-asis Lietuvos ir Rumunijos susitikimas istorijoje. Daugiau kartų tarptautinėje arenoje mūsiškių varžovėmis yra buvę tik Baltijos sesės – Latvija ir Estija (po 58 mačus).

Nors statistikos eilutė su viena pergale ir dešimt pralaimėjimų tarpusavio dvikovose pasako daug, E.Jankauskas vis dar tiki, kad gali pakreipti komandos laivą į sėkmingesnius vandenis.

Kaip kad prieš dešimt metų, kai Jose Couceiro debiutuodamas prie komandos vairo privertė aikčioti visus iš nuostabos, trenkęs rumunams skaudų antausį jų pačių tvirtovėje – 3:0.

Tą dvikovą Klužo Constantino Radulescu stadione neblogai prisimena ir E.Jankauskas. Klubinės karjeros saulėlydyje vienintelis lietuvis Čempionų lygos laimėtojas tuomet atstovavo Rygos „Skonto“ ekipai, bet portugalas pakvietė veteraną į komandą.

Istorinį Lietuvos futbolui vakarą E.Jankauskas rungtynes stebėjo nuo atsarginių suolo, o atakos smaigalyje žaidė dabar Lietuvos futbolo federacijos prezidento pareigas einantis Tomas Danilevičius.

Visgi į rinktinės stovyklas E.Jankauską portugalas tuomet kvietė ne šiaip sau. Kai 2011-aisiais J.Couceiro karjera pasuko į Rusiją, tapęs Maskvos „Lokomotiv“ treneriu, jis į savo komandą iš karto pasikvietė puikiai rusiško futbolo virtuvę pažįstantį ir šioje šalyje karjeros pradžioje rungtyniavusį lietuvį. Taip prasidėjo E.Jankausko trenerio karjera, po penkerių metų atvedusi vilnietį ir ant nacionalinės komandos tiltelio.

„Komandos veidas, kurį matėme prieš dvejus metus, kai ją treniravo Anghelas Iordanescu, išliko toks pats. Net ir tais laikais, kai dar pats žaidžiau, rumunai rungtyniavo labai panašiai, turėjo daug techniškų, mobilių ir atletiškų futbolininkų. Tokie jie ir liko. Matyt, taip šioje šalyje auginami žaidėjai, toks techninis arsenalas jiems sudedamas dar vaikystėje“, – rungtynių išvakarėse kalbėjo E.Jankauskas.

– Rumunija – šiame Tautų lygos turnyre dar „nečiupinėtas“ priešininkas. Kuo jis skiriasi nuo Juodkalnijos ir Serbijos?15min paklausė rinktinės trenerio.

– Mums varžovas šiek tiek pažįstamas – matėme jų rungtynių su Juodkalnija ir Serbija įrašus. Mače su serbais jie įmušė du įvarčius, pasiekė lygiąsias. Dvikovoje su Juodkalnija jie taip pat kontroliavo rungtynių eigą, sukūrė daug progų. Matėsi, kad komanda yra kūrybinga, norinti ir galinti atakuoti. Iš techninės pusės, tai labai aukšto lygio varžovas, kuriam reiks skirti daug dėmesio, būti labai susikaupus.

– Keletą pastarųjų dienų tik suleidus nuskausminamųjų galėjo treniruotis komandos kapitonas Fiodoras Černychas. Ar jis galės žaisti?

– Situacija gerėja. Galbūt traumos pasekmes ir jaus, bet antradienį jau treniravosi visa jėga. Nepatogumų buvo, bet aš puikiai pažįstu Fiodorą – žinau, kad jis tikrai savyje suras jėgų ir jų užteks visoms rungtynėms.

– Iš rikiuotės jau treniruočių stovyklos metu iškrito gynėjai Egidijus Vaitkūnas ir Edvinas Girdvainis. Ar išretėjus gynybos linijai galime tikėtis, kad ketvirtadienį vėl aikštėje statysite trijų gynėjų liniją, kurią patikrinote pirmuosiuose dvejuose Tautų lygos mačuose?

– Žiūrėsime rungtynių dieną. Galutinio sprendimo dar nepriėmėme. Norime turėti keletą variantų, būti lankstūs gynyboje. Dabar, jei leisite, nenorėčiau atskleisti, kaip mes pradėsime rungtynes (šypsosi).

– Į rinktinę po pertraukos sugrįžo Nerijus Valskis. Kokį įspūdį treniruotėse palieka jis?

– Matėme jį tik vieną dieną, vienoje treniruotėje. Jis dar negalėjo treniruotis pilna jėga, nes kelionė iš Tailando užtruko net 22 valandas. Dar sekmadienį jis žaidė rungtynes. Bet mes puikiai žinome, kad Tailande jis muša įvarčius, yra geros sportinės formos. Kaip visada, dedame į jį daug vilčių.

– Sekmadienio futbolo lygos klubas „Navigatoriai“, bandydamas motyvuoti rinktinę, socialiniuose tinkluose paskelbė akciją, kur už kiekvieną pelnytą įvartį žada LFF sumokėti po 10 Eur. Ką manote apie šią akciją? Ar tai motyvuoja futbolininkus?

– Mums motyvacijos tikrai netrūksta. Ko trūksta, mes puikiai žinome ir apie tai esame ne kartą kalbėję. Ar aš galiu dėl ko nors priekaištauti savo vyrams už mačą su serbais? Antrose rungtynėse mums jėgų trūko akivaizdžiai, bet mes atidavėme viską. Mūsų netenkina tie pralaimėjimai, mes norime mušti įvarčius, norime taškų, bet situaciją vertinti reikia realiai.

– Rumunijoje jau daugelį metų žaidžia buvęs rinktinės vartininkas Giedrius Arlauskis. Ar jam yra šansų sugrįžti į rinktinę?

– (Atsidūsta). Kadaise jis negalėjo atvykti į komandą, nes norėjo susirasti naują komandą, pailsėti. Dabar mes turime tris pajėgius vartininkus, kuriais esame patenkinti. Bet iš mūsų radarų jis nedingo, sekame jo žaidimą. Teoriškai jis yra viena iš opcijų, tikrai neužtrenkiame jam durų. Bet rinktinėje norime matyti futbolininkus, kurie fiziškai ir psichologiškai būtų pasirengę. Kol kas neradome bendro sutarimo, bet puikiai suprantame vienas kitą. Mūsų santykiai yra geri.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Arlauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Arlauskis

– Kuris Rumunijos rinktinės žaidėjas yra svarbiausias?

– Visi jie yra geri ir aukšto lygio. Nenoriu kažko išskirti, nes tai nebūtų teisinga. Galbūt jie šiuo metu ir neturi tokių superžvaigždžių kaip kadaise buvo Gheorghe Popescu ar Gheorghe Hagi, bet komanda sudaryta iš labai aukšto lygio futbolininkų.

– Ar jus nustebino, kad rezultatyviausias A lygos futbolininkas Liviu Antalis nepakviestas į Rumunijos rinktinę?

– Tai tik parodo šios komandos jėgą. Jei geriausias mūsų lygos puolėjas neįtrauktas net į kandidatų sąrašus, tai reiškia, kad varžovai turi dar pajėgesnių žaidėjų atakos smaigalyje. Taip pat žinome, kad mūsų čempionatas Rumunijoje nėra labai vertinamas.

– Palyginus pirmas dvejas rumunų rungtynes Tautų lygoje, jie startinėje sudėtyje pakeitė net šešis žaidėjus. Kuris mačas, jūsų nuomone, jiems nusisekė labiau?

– Jeigu komanda pakeitusi šešis žaidėjus sugebėjo sėkmingai sužaisti ir antras rungtynes, tai tik parodo jų potencialą. Mano nuomone, pirmą mačą jie turėjo laimėti. Nežinau, kodėl tie keitimai buvo atlikti. Galbūt žaidėjai irgi nespėjo atsistatyti? Galime prisiminti, kad mes pakeitėme keturis žaidėjus ir tai labai jautėsi. Pasirinkimu jie mus tikrai lenkia.

Lietuvos rinktinės sudėtis
Pozicija Futbolininkas Amžius Rungtynės Įvarčiai Klubas
V Ernestas Šetkus 33 21 0 Israel Hapoel Haifa
V Emilijus Zubas 28 12 0 Israel Bnei Yehuda
V Džiugas Bartkus 28 2 0 Lithuania Žalgiris

G Valdemaras Borovskis 34 26 0 Lithuania Trakai
G Linas Klimavičius 29 18 0 Lithuania Žalgiris
G Vaidas Slavickas 32 16 0 Lithuania Sūduva
G Rolandas Baravykas 23 10 0 Lithuania Žalgiris
G Algis Jankauskas 36 9 0 Lithuania Sūduva
G Justinas Januševskis 24 1 0 Lithuania Trakai
G Vaidotas Šilėnas 33 1 0 Lithuania Trakai

S Arvydas Novikovas 27 48 5 Poland Jagiellonia
S Fiodoras Černychas 27 44 8 Russia Dinamo
S Mantas Kuklys 31 31 0 Kazakhstan Žetysu
S Artūras Žulpa 28 30 0 Kazakhstan Tobol
S Vykintas Slivka 23 29 2 Scotland Hibernian
S Deimantas Petravičius 23 7 0 Scotland Falkirk
S Modestas Vorobjovas 22 7 0 Lithuania Trakai
S Donatas Kazlauskas 24 6 0 Lithuania Trakai
S Povilas Leimonas 30 5 0 Lithuania Sūduva
S Domantas Šimkus 22 0 0 Lithuania Žalgiris

P Darvydas Šernas 34 44 5 Uzbekistan Sogdiana
P Nerijus Valskis 31 18 1 Thailand Ratchaburi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius