Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prikelti vyrų kovinę dvasią nuodėmingoje Maltoje E.Jankauskas bando ir netradiciniais būdais

Į nykštukinę Viduržemio jūros salą žaisti priešpaskutinių pasaulio čempionato atrankos rungtynių atvykusi Lietuvos rinktinė apsistojo per kelis šimtus metrų nuo Maltos nuodėmių miestu vadinamo Pačevilio, bet ne pramogos ir naktinis gyvenimas šiomis dienomis sukasi E.Jankausko auklėtinių galvose.
Edgaro Jankausko ketvirtadienį laukia dar vienas egzaminas
Edgaro Jankausko ketvirtadienį laukia dar vienas egzaminas

Malta netiki net savi

Malta, kaip ir Lietuva, Europos Sąjungos nare tapo 2004 metais. Nors dauguma vietos gyventojų save laiko tikrais europiečiais, kultūrų kryžkelėje esančiame septynių salų (iš jų gyvenamos tik trys) archipelage labai jaučiasi ir kitų civilizacijų įtaka.

Ir tikrai. Savo gyvenimo būdu bei charakteriu maltiečiai kur kas labiau primena pietinius savo kaimynus iš Šiaurės Afrikos nei žemyninės Europos.

„Pas mus raudona šviesoforo spalva dar nereiškia, kad ir yra raudona. Tą supranta tiek paprasti, tiek autobusų vairuotojai, tiek pėstieji, – puikia anglų kalba vietos ypatumus neužsikirsdamas porina iš oro uosto į viešbutį mane vežantis vairuotojas ir savo žodžius tuoj pat įprasmina darbais, be menkiausio stabtelėjimo pralėkdamas pro „STOP“ ženklą. – Bet užtat nusikalstamumo šalyje visiškai nėra. Malta – viena saugiausių šalių, pas mus įvykdoma vos 3 proc. nusikaltimų.“

wikipedia nuotr./Valeta
wikipedia nuotr./Valeta

Nors tamsaus gymio vairuotojas teikia oficialaus Valetos oro uosto vežėjo susisiekimo paslaugas, jo vairuojamas „Peugeot“ – ne pirmos jaunystės.

Claytonas iš karto atsiprašo, jog neveikia kondicionierius, tad pasiūlo atsidaryti langą, o įspėjamosios žinutės apie stabdžių, šviesų ir tepalų problemas žybčioja be perstojo. Bet tokios „smulkmenos“ puikiais smėlėtais paplūdimiais, vaizdingomis uolėtomis pakrantėmis ir skaidria jūra garsėjančios šalies žmonėms gyventi netrukdo.

Mūsų futbolas yra sekmadienio lygos lygio. Nors ir jūs esate ne stipriausia komanda, praleisime vieną, galbūt du įvarčius, ir vis tiek pralaimėsime.

Siauromis miesto gatvelėmis tarp pakraščiuose pastatytų automobilių net ir patyrusiam vairuotojui manevruoti sekasi sunkiai. Bandydamas įveikti posūkį, kairiuoju šoniniu veidrodėliu Claytonas kliudo stovintį krovininį autobusiuką, tačiau į šį epizodą reaguoja be menkiausio susijaudinimo, tik ištardamas „Op!“ ir paprašydamas, jog atstatyčiau veidrodėlį į prieš tai buvusią padėtį.

Tokie epizodai čia – kasdienybė. Nenuostabu, juk tiek gyventojų, kiek Vilniaus mieste, turinčioje šalyje kelis šimtmečius kirtosi kur kas galingesnių kaimynų interesai. Per savo istoriją Malta priklausė romėnams, arabams, Maltos riterių ordinui, Napoleono armijai, buvo Didžiosios Britanijos kolonija.

Būtent britų ir šiaurinių kaimynų italų įtaka labiausiai jaučiama ir kalbant apie šios nykštukinės valstybės futbolą.

stadiumdb.com nuotr./Takali nacionalinis stadionas
stadiumdb.com nuotr./Takali nacionalinis stadionas

Nors Malta šiame atrankos cikle kartu su Gibraltaru, Lichtenšteinu ir San Marinu yra keturios paskutinės Europos komandos, dar neiškovojusios nė vieno taško, panašu, jog nuomonę apie populiariausią saloje sporto šaką ir nacionalinę rinktinę čia turi kiekvienas.

„Jokių šansų. Tai reiškia, jog vėl pralaimėsime. Mūsų futbolas yra sekmadienio lygos lygio. Nors ir jūs esate ne stipriausia komanda, praleisime vieną, galbūt du įvarčius, ir vis tiek pralaimėsime“, – niūrią savo tautiečių baigtį ketvirtadienio mače konstatuoja Claytonas.

Aikštės kokybė nepradžiugino

Maltos sostinę Valetą Lietuvos delegacija pasiekė jau pirmadienio popietę. Tos pačios dienos vakarą Edgaro Jankausko vyrai visai šalia Takalio nacionalinio stadiono esančiame aikštyne surengė ir pirmąją treniruotę.

Tiesa, treniruočių sąlygos mūsiškių nedžiugino. Maltos futbolo federacija lietuviams skyrė ne pačios geriausios kokybės aikštę, kadangi pagrindinėse treniravosi šeimininkų nacionalinė bei jaunimo (iki 21 metų) rinktinės.

Salos viduryje esantis Takalis – mažytis miestelis, kuris pirmiausia garsus tuo, jog praeityje čia buvo įsikūrusi Anglijos karinė bazė. Dabar ši vieta yra paversta suvenyrų kvartalu, o joje galima įsigyti ne tik malonių menkniekių, bet ir susipažinti su juvelyrų darbu.

Bet vis dėlto svarbiausia čia – beveik 17 tūkst. talpinanti ir vietos gyventojų Nazzjonali vadinama futbolo meka.

1981 metais duris atvėręs ir 2002-aisiais iš esmės renovuotas stadionas yra svarbus ir šios šalies klubams. Net keturios Maltos „Premier“ lygos komandos („Birkirkara“, „Gżira United“, „Senglea Athletic“ ir „Valletta“) iš keturiolikos savo namų rungtynes žaidžia būtent čia.

Takali nacionalinis stadionas
Takali nacionalinis stadionas

Iš viso Maltos futbolo klubinę sistemą sudaro keturi divizionai, kuriuose rungtyniauja 53 komandos.

„Tačiau tik pirmuose dviejuose žaidžiamas kiek rimtesnis futbolas. Abiejuose žemesniuose – visiškai mėgėjai“, – pažymi tas pats, nuomonę visais klausimais turintis, taksistas.

Bet net ir šie mėgėjai praeityje yra skaudžiai apvertę Lietuvos futbolo vežimą. Iki šiol mūsiškiai su Malta yra žaidę keturis sykius. Du kartus stipresni buvo lietuviai, vienas mačas pasibaigė lygiosiomis, kartą teko skaudžiai pralaimėti.

Ankstesnės Lietuvos ir Maltos dvikovos
Data Tipas Rezultatas Vieta Treneris Įvarčių autoriai
2002.02.11 D 1:1 Takalis B.Zelkevičius I.Dedura
2006.11.15 D 4:1 Paola A.Liubinskas T.Danilevičius (2), T.Radzinevičius, V.Kavaliauskas
2015.06.08 D 0:2 Takalis I.Pankratjevas
2016.10.11 2:0 Vilnius E.Jankauskas F.Černychas, A.Novikovas

Vienintelę treniruotę nacionalinio stadiono aikštėje lietuviai, kaip reikalauja UEFA reglamentas, surengs rungtynių išvakarėse, trečiadienio vakarą.

Jau dabar aišku, kad rungtynių metu lietuvius tribūnose palaikys apie šimtas tautiečių. Bilietų kainos į šį mačą – 15 ir 25 eurai.

Nemažai lietuvių atvyko su rinktine užsakomuoju reisu dar pirmadienį, tad skirtingai nei futbolininkai, turėjo laiko nerti į malonumų jūrą. O ji čia – gili.

Protmūšis ir sudaužytas kompiuteris

Lietuvos rinktinė įsikūrė į Šiaurę nuo sostinės Valetos esančiame Sent Džuliane. Praėjusio amžiaus tarpukariu ši gyvenvietė iš kuklaus žvejų kaimelio išaugo į Maltos pramogų ir naktinio gyvenimo centrą. Čia ypač gerai išvystytas turizmas, o nuodėmių miestu vadinamame Pačevilio (Pacheville) kvartale šurmulys ir linksmybės net ir įprastomis darbo dienomis tęsiasi iki paryčių.

Nuo masyvaus viešbučio „The George“, kuriame apsistoję lietuviai, iki Viduržemio jūros pakrantės – irgi vos keli šimtai metrų, bet ne pramogos iš nesėkmių ruožo siekiantiems pabėgti Lietuvos futbolininkams dabar galvose.

.thegeorgemalta.com nuotr./„The George“ viešbutis, kuriame įsikūrusi Lietuvos rinktinė
.thegeorgemalta.com nuotr./„The George“ viešbutis, kuriame įsikūrusi Lietuvos rinktinė

Stengiantis atsikratyti įtampos ir kuo greičiau užmiršti užsitęsusią šešių pralaimėjimų seriją, E.Jankausko štabui teko imtis ir netradicinių priemonių.

Po antradienio treniruotės rinktinės žaidėjai bei administracijos atstovai susigrūmė proto mūšyje, kuriame dalyviams teko kaip reikiant pasukti galvas atsakinėjant į klausimus apie Lietuvos ir Maltos futbolą, tarpusavio ankstesnes akistatas, praeityje šioje šalyje žaidusius mūsų futbolininkus ir pan.

Geriausiai čia sekėsi E.Jankausko asistento Igorio Morino bei Vykinto Slivkos vedamam kolektyvui. Nacionalinės ekipos vairininkas su savo komanda liko antri.

Ot, brangų smūgelį uždėjau!

Geros nuotaikos kibirkščių netrūko jau ir antradienio treniruotės metu. Viename epizode bandydamas išmušti vartininkų trenerio Audriaus Ramono siųstą kamuolį, blykstelėjo Emilijus Zubas.

Po panevėžiečio stipraus į viršų paleisto smūgio kamuolys nusileido ant... rinktinės analitiko Mariaus Babravičiaus asmeninio kompiuterio. Treniruočių procesą įdėmiai stebėjusiam ir su aikštėje vyrams nurodymus davusiu E.Jankausku bendravusiam specialistui teliko griebti už galvos – kompiuteris skilo į dvi dalis ir vargu ar bus įmanoma jį pataisyti.

„Ot, brangų smūgelį uždėjau!“ – šypsojosi įvykio kaltininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius