-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pro futbolo žiūroną jėgą demonstruojančiam V.Putinui ir Maskvai – nebyli Vakarų žinutė

Ilgai laukta diena išaušo. Futbolo pasaulis pradeda kovą dėl savojo šventojo Gralio – prieš 47 metus italų skulptoriaus Silvio Gazzanigos sukurto beveik 37 cm aukščio ir daugiau nei 6 kg svorio trofėjaus. FIFA sprendimas prieš aštuonerius metus padovanoti Rusijai teisę priimti planetos futbolo elitą kontroversiškai vertinamas iki šiol, tačiau Vladimiras Putinas ir Maskva neriasi iš kailio, jog parodytų pasauliui „kitokį veidą“. Kol kas tai daryti sekasi neblogai – atrodo, kad futbolas bent mėnesiui leido pasauliui užmiršti ekspansinę Rusijos politiką, teisių pažeidimus ar kosminio dydžio statybų eilutes.
Rusijoje prasideda pasaulio futbolo čempionatas
Rusijoje prasideda pasaulio futbolo čempionatas / „Scanpix“ nuotr.

Svorio centras – sostinėje

Viso pasaulio dėmesys šį ketvirtadienį bus sutelktas į Rusijos sostinę, kur vakare argentiniečio Nestoro Pitanos švilpukas paskelbs pirmųjų čempionato rungtynių tarp Rusijos ir Saudo Arabijos pradžią.

Maskva – vienas iš didžiausių pasaulio miestų. Jam priskaičiuojama apie 12 mln. gyventojų, o tai reiškia, kad net 12-oje į 2018-ųjų pasaulio čempionatą patekusių šalių gyvena mažiau žmonių nei šiame metropolyje.

Galima neabejoti, kad artimiausią mėnesį būtent Maskva taps pagrindiniu futbolo centru. Sostinė vienintelė iš vienuolikos čempionatą organizuojančių miestų turės net du stadionus.

Istorinis Lužnikų stadionas bus centrinė pirmenybių arena, kuri priims septynis mačus, tarp kurių – atidarymo rungtynes ir finalą, o kuklesnėje, bet modernesnėje „Spartak“ arenoje bus sužaistos dar penkerios rungtynės.

Iki šiol daugiau nei po vieną stadioną pasaulio čempionatų istorijoje turėjo tik devyni miestai: Montevidėjus (1930), Paryžius (1934), Londonas (1966), Buenos Airės (1978), Madridas, Barselona ir Sevilija (1982), Meksikas (1986) ir Johanesburgas (2010).

„Scanpix“ nuotr./Maskva pasitinka pasaulio futbolo čempionatą
„Scanpix“ nuotr./Maskva pasitinka pasaulio futbolo čempionatą

Kad Maskva savo galybe bei didingumu stipriai užtemdys kitas šio čempionato vietas, galima buvo nuspėti jau seniai. Paprastas pavyzdys – gauti akreditaciją į sostinėje vyksiančias rungtynes buvo gerokai sudėtingiau nei į bet kurį kitą miestą.

Derėtų pastebėti, kad ir čia žaisiančių komandų puokštė tikrai įspūdinga: pasaulio čempionė Vokietija, Europos stipriausia komanda Portugalija, Brazilija, Prancūzija, Argentina, Belgija, Serbija. Taigi, net jei ir nesate futbolo romantikai bei nenorite leistis į apie pusę paros trunkančias klajones vietos traukiniais, apsistojus vien sostinėje galima išvysti kone visą dabartinį planetos futbolo žiedą.

O kur dar šiame mieste siūlomas pramogų ir kultūros asortimentas. Sutikite, šiame kontekste, tarkim, Volgogradas su rungtynėmis Saudo Arabija–Egiptas ar Saranskas su Panamos ir Tuniso maču kontrastuoja tikrai stipriai.

Panaikino bėgimo takus

Beveik 80 tūkst. žiūrovų talpinantys Lužnikai – pagrindinė Rusijos sporto šventovė. Čia vyko 1980-ųjų Maskvos vasaros olimpinės žaidynės, 2008 metais buvo žaidžiamas UEFA Čempionų lygos finalas.

Impozantišku sovietiniu stiliumi suprojektuotas statinys duris atvėrė 1956-aisiais ir prieš šias pirmenybes buvo stipriai renovuotas. Bene svarbiausias pakeitimas – pašalinti bėgimo takai ir tribūnos gerokai priartintos prie aikštės.

Visgi ši vieta mena ne tik Rusijos sporto didybę. 1982 metais čia įvyko viena didžiausių Sovietų Sąjungos sporto tragedijų, kai spūstyje žuvo net 66 Maskvos „Spartak“ aistruoliai, ir šio fakto Vakarų žiniasklaida prieš pirmenybių atidarymą nebuvo linkusi praleisti.

„Scanpix“ nuotr./Lužnikų stadionas
„Scanpix“ nuotr./Lužnikų stadionas

„Spartak“ stadionas – gerokai kuklesnis. Jis talpina 45 tūkst. žiūrovų ir atvėrė duris tik prieš ketverius metus. Čia namų rungtynes žaidžia populiariausias šalyje „Spartak“ klubas ir rusai pažymi, jog tai yra vienintelė šių pirmenybių arena, kuri buvo pastatyta be valstybės dotacijų. Visus finansinius įsipareigojimus prisiėmė klubo savininkas milijardierius Leonidas Fedunas. Faktai lieka faktais, lozungailozungais, bet kokią vietą dabartinėje Rusijos valdžios hierarchijoje užima „LUKoil“ viceprezidentas, turbūt irgi niekam klausimų nekyla.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Spartak“ stadionas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Spartak“ stadionas

Maskva šį ketvirtadienį taps antruoju pagal dydį (po Tokijo – aut.past.) pasaulio miestu, kada nors priėmusiu svarbiausią futbolo fiestą, bet net ir ši aplinkybė netrukdė miesto valdžiai gana lengvai ir efektyviai keisti viešojo transporto mazgus, ypač vietose šalia abiejų stadionų ir oficialių sirgalių zonų.

Tenka pripažinti, kad abu stadionus tiek iš visų oro uostų, tiek iš miesto centro dabar ypač lengva pasiekti metro, o bilieto kaina svečius iš Vakarų Europos tikrai maloniai nustebins – vienkartinis bilietas kainuoja 55 rublius (0,75 euro).

Visgi miesto centre piniginę tenka atverti jau kur kas plačiau. Maskva, be abejonės, yra brangiausias Rusijos miestas, lygiuojasi į didžiąsias Europos sostines, o pasaulio čempionatas kainų kartelę kilstelėjo dar į naujas aukštumas.

Vietos gyventojų teigimu, kainos užkandinėse ir restoranuose Kremliaus ir Raudonosios aikštės prieigose prieš pat čempionatą šoktelėjo maždaug ketvirtadaliu. Vis dėlto miesto svečiai gali džiaugtis, jog vos ne vienoje vietoje gali rasti visą Rytų Europos ir Vidurinės Azijos virtuvių paletę. Čia be problemų galite suvalgyti aštrų gruzinišką troškinį, ukrainietiškų barščių ar net koldūnų iš mongoliškos arklienos. Patiekalų kainos? Labai artimos toms, kurias tenka mokėti Vilniaus centre.

V.Putino draugija ir Vakarų žinutė

Nors įprastai sportui Maskvoje tenka konkuruoti su muziejais, parkais, teatrais ar baletu, pasaulio čempionatas stipriai įsiskverbė net ir šiuos kultūrinius objektus. Kad Maskva priima svarbiausia pasaulio metų renginį, netenka abejoti, kur bebūtum – ar didingoje Raudonojoje aikštėje, ar lankydamas spalvingą Vasilijaus Palaimintojo soborą, nuotaikingą Gorkio parką, ar stovėdamas eilėje prie Vladimiro Lenino mauzoliejaus.

Rusija nebūtų Rusija, jei savo kultūrinį paveldą paliktų nuošaly. Pasaulio pirmenybių išvakarėse Raudonojoje aikštėje buvo surengtas grandiozinis klasikinės muzikos koncertas, kurio metu legendiniam ispanų tenorui Placido Domingo ranką spaudė simpatijų V.Putinui ir jo vykdomai politikai neslepiantis vienas garsiausių pasaulio dirigentų Valerijus Gergijevas.

Kartu su jais ant scenos lipo šiuolaikinės Rusijos klasikinės muzikos legendos – bosas Idaras Abdrazakvas, sopranai Albina Šagimuratova ir Aida Garifulina, kviestiniai tenorai Juanas Diego Florezas ir Jusifas Ejazovas.

Ne ką mažiau spalvinga buvo ir pirmoji svarbių asmenų eilė. Šalia Rusijos prezidento šiltai įsitaisęs šypsojosi FIFA prezidentas Gianni Infantino ir generalinė sekretorė Fatma Samoura, Panamos prezidentas Juanas Carlosas Varela, Šiaurės Korėjos vienas vadovų Kimas Yong Namas, Venesuelos buvusio lyderio Hugo Chavezo bendražygis ir mokinys – Bolivijos prezidentas Evo Moralesas, Armėnijos premjeru neseniai tapęs Nikolas Pašinjanas, Moldovos prezidentas Igoris Dodonas. Vakarų pasaulis savo žinutę pasiuntė ir ji skambėjo ne mažiau įtikinamai nei tie įspūdingi balsai didžiojoje scenoje koncerto metu.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir jo draugija
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir jo draugija

Širstantys studentai

Tiesa, pasaulio čempionatu ir dar pačioje Maskvoje džiaugiasi ne visi. Lužnikų olimpinį sporto centrą nuo Maskvos M.Lomonosovo valstybinio universiteto skiria vos viena metro stotelė arba neplatus Maskvos upės vingis.

Čia įrengta sirgalių zona ir didžiulis ekranas, kuriame bus transliuojamos pasaulio čempionato kovos. Bet toks valdžios sprendimas sužavėjo ne visus – nemaža dalis geriausiai šalyje vertinamos aukštosios mokyklos studentų viešai piktinasi, kad visą mėnesį šalia jų „alma mater“ bus lėbaujama ir netils triukšmas.

Pasaulio pirmenybės išderino ne tik vietos akademinės bendruomenės gyvenimą. Vietos gyventojai neslepia, kad artimiausias savaites yra pasiryžę gyventi pagal kiek kitokias taisykles. Tą liudijančių pavyzdžių buvo apsčiai galima prisižiūrėti jau pirmenybių išvakarėse.

Teko matyti, kai Raudonojoje aikštėje valdžios pastatus apžiūrinėję ir fotografavę Saudo Arabijos gerbėjai su tradiciniais hidžabais tuoj pat atkreipė pareigūnų dėmesį ir gavo keletą pastabų, bet griežtos taisyklės pasaulio čempionato metu atrodo gerokai suliberalėję – pavyzdžiui, reikalavimai aprangai ir patikra prie naktinių klubų bei barų yra gerokai supaprastėjusi. Anot vietinių, visi puikiai supranta, kad tokia gausa mokių užsienio klientų netgi Maskvoje pasitaiko nedažnai. Šansu reikia naudotis čia ir dabar. Rusai tai ir daro.

Tik faktai:

  • Keturios iš penkių didžiausių šalių pasaulyje pagal gyventojų skaičių – Kinija, Indija, JAV ir Indonezija – nepateko į šias pasaulio pirmenybes.
  • Iš 32 Rusijoje savo komandas turinčių šalių aštuonios priklauso didžiausių valstybių (pagal gyventojų skaičių) dvidešimtukui, o šešios nepatenka net į pirmąjį šimtuką.
  • Tik keturios iš dešimties didžiausių planetos valstybių pagal plotą (Rusija, Brazilija, Australija ir Argentina) turės komandas šiame čempionate.
  • Pirmenybėse debiutuosianti Islandija su 335 tūkst. gyventojų yra mažiausia visų laikų valstybė, kurios atstovai dalyvaus finaliniame etape.
  • Mažiausias pirmenybes priimantis miestas – vos daugiau nei 300 tūkst. gyventojų turintis Saranskas. Mordovijos sostinė didžiausių Rusijos miestų sąraše užima vos 62-ąją poziciją.
Pasaulio čempionato miestai
Nr. Miestas Federacijos subjektas Federalinė apygarda Gyventojai (2017)
1 Maskva Maskva Centrinė 12,380,664
2 Sankt Peterburgas Sankt Peterburgas Šiaurės Vakarų 5,281,579
4 Jekaterinburgas Sverdlovsko sritis Uralo 1,455,514
5 Žemutinis Naugardas Žemutinio Naugardo sritis Pavolgio 1,261,666
6 Kazanė Tatarstano respublika Pavolgio 1,231,878
9 Samara Samaros sritis Pavolgio 1,169,719
10 Rostovas prie Dono Rostovo sritis Pietų 1,125,299
15 Volgogradas Volgogrado sritis Pietų 1,015,586
40 Kaliningradas Kaliningrado sritis Šiaurės Vakarų 467,289
47 Sočis Krasnodaro kraštas Pietų 411,524
62 Saranskas Mordovijos respublika Pavolgio 314,789
  • Tarp didžiausių be čempionato likusių Rusijos miestų yra Sibire esantys Novosibirskas ir Omskas, taip pat Kazachstano pasienyje įsikūręs Čeliabinskas. Tai yra vieninteliai trys pirmojo Rusijos didžiausių miestų dešimtuko atstovai, kuriuose pasaulio pirmenybės šiemet nevyks.
Didžiausi Rusijos miestai be čempionato
Vieta Miestas Federacijos subjektas Federalinė apygarda Gyventojai (2017)
3 Novosibirskas Novosibirsko sritis Sibiro 1,602,915
7 Čeliabinskas Čeliabinsko sritis Uralo 1,198,858
8 Omskas Omsko sritis Sibiro 1,178,391
11 Ufa Baškirijos respublika Pavolgio 1,115,560
12 Krasnojarskas Krasnojarsko kraštas Sibiro 1,082,933
13 Permė Permės kraštas Pavolgio 1,048,005
14 Voronežas Voronešo sritis Centrinė 1,039,801
16 Krasnodaras Krasnodaro kraštas Pietų 881,476
17 Saratovas Saratovo sritis Pavolgio 845,300
18 Tiumenė Tiumenės sritis Uralo 744,554
  • Iš vienuolikos čempionatą priimančių miestų tik šeši – Maskva, Sankt Peterburgas, Kazanė, Jekaterinburgas ir Rostovas – šiemet turėjo savo komandas aukščiausioje šalies „Premier“ lygoje. Tiesa, jau kitą sezoną į stipriausių ekipų ešeloną sugrįš ir Samaros „Krylja Sovietov“ futbolininkai.
VIDEO: 2018 m. pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje: be Italijos ir Nyderlandų rinktinių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius