Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologinį akmenį nuritęs V.Urbonas: „Tai nebuvo atsisveikinimo rungtynės“

Valdas Urbonas to dar nebuvo patyręs. Visų varžovų pastaruoju metu talžyta Lietuvos futbolo rinktinė sekmadienio vakarą pagaliau iškovojo pergalę, draugiškame mače Vilniuje 1:0 palaužusi Naujosios Zelandijos vienuolikę. Tai buvo vienintelė mūsų komandos pergalė 2019-aisiais bei išvengta 2017-ųjų gėdos pakartojimo, kai vienintelį kartą iki šiol rinktinė metus baigė taip ir nelaimėjusi nė sykio.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Komandos veteranui Sauliaus Mikoliūnui tai buvo 84-asisis mačas vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius ir pagal šį rodiklį jis susilygino su visų laikų lyderiu Andriumi Skerla.

V.Urbonas iš dešiniojo gynybos krašto „Žalgirio“ senbuvį pasiuntė į to paties krašto ataką bei užrišo ant rankos kapitono raištį, nors etatiniai komandos kapitonai Fiodoras Černychas ir Ernestas Šetkus šįsyk irgi buvo aikštėje.

Lyginant su maču prieš tris dienas Portugalijoje, Lietuvos treneriai atliko tris keitimus. Į Škotiją jau išvykusį Vykintą Slivką, Mantą Kuklį ir Vytautą Andriuškevičių pakeitė Justas Lasickas, Rolandas Baravykas ir Egidijus Vaitkūnas.

20-ąją minutę Arvydo Novikovo klaidinantis epizodas dešiniajame atakos krašte turėjo potencialo tapti vienu gražiausių pastarojo dešimtmečio Lietuvos futbolo epizodų, tačiau perdavimas į baudos aikštelę baigėsi Pauliaus Golubicko smūgiu šalia virpsto.

Gana aktyviai rungtynių pradžioje žaidę lietuviai turėjo ne vieną progą pasižymėti, tačiau taiklumo stigo. Vėliau žaidimas išsilygino, tačiau baigianti pirmam kėliniui, puikią pergalingą tolimą raketą į Okeanijos atstovų vartus pasiuntė tas pats A.Novikovas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuva – Naujoji Zelandija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuva – Naujoji Zelandija

Triumfuodamas V.Urbonas iškėlė kumštį į viršų ir tris sykius juo energingai pamosavo orą.

Po pertraukos šeimininkai turėjo dar kelias puikias progas, bet rezultatas švieslentėje nepasikeitė.

Prieš tris dienas kontrolinį mačą su airiais (1:3) žaidę svečiai sekmadienį akivaizdžiai eksperimentavo ir ant dirbtinės LFF stadiono dangos leido ne visus stipriausius futbolininkus, bet pergalių nelepinamiems šeimininkams tai mažai rūpėjo.

Lietuviai laimėjo. Pagaliau. Pirmą kartą nuo 2018-ųjų kovo, kai Jerevane buvo 1:0 nugalėta Armėnija. Šį kartą laimėta dar ir pelnytai.

Prasčiausią visų laikų atrankos ciklą sužaidusiems lietuviams šios pergalės reikėjo kaip oro. Nors tai tebuvo draugiškas mačas, jis nuo skausmingai prispaustų lietuvių galvų bent kažkiek išjudino didžiulius psichologinius akmenis, kurie su kiekvienu pralaimėjimu vis didėjo.

Tai buvo ir pirmoji V.Urbono pergalė stovint prie nacionalinės komandos vairo. Iškovoti ją 51-erių panevėžiečiui prireikė net 10 rungtynių – daugiau nei bet kuriam kitam rinktinės vairininkui.

„Reikėtų padėkoti žaidėjams ir sirgaliams už atsidavimą. Nuo pat pirmųjų minučių davėme suprasti, kad esame šios dvikovos šeimininkai ir tai įrodinėjome nuo pirmųjų minučių. Mums šis rezultatas buvo svarbus ir džiugu, jog jį pasiekėme“, – po mačo lengviau atsiduso V.Urbonas.

Jis neslėpė, kad ši pergalė pirmiausia svarbi psichologiškai.

„Visiems svarbu metus užbaigti pergale, kad ir draugiškose kontrolinėse rungtynėse. Manau, kad šis laimėjimas bus rimta paskata siekti daugiau ateityje“, – teigė strategas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Urbonas

15min paklaustas, ar po prasčiausio visų atrankos ciklo nekilo minčių galvoti apie karjeros permainas ir trauktis, V.Urbonas išliko santūrus ir pasitikintis savimi.

„Apie pasitraukimus negalvoju, nes yra įsipareigojimai. Kita vertus, suprantu, su kuo turėjome reikalą kvalifikacijoje. Tą supranta ne visi. Serbija, Ukraina ir Portugalija – topinės komandos, o mes norime kažkokių pergalių. Manau, kad toms pergalėms per anksti, turime subręsti“, – kalbėjo strategas.

Trenerio teigimu, nors šios rungtynės buvo paskutinės šiemet, nė vienas komandos veteranas apie savo pasitraukimą iš nacionalinės komandos jam dar nepranešė.

„Galima žaidėjams pasakyti tik iki pasimatymo. Iki pavasario. Tai nebuvo atsisveikinimo rungtynės. Nei mano, nei komandos“, – kalbėjo V.Urbonas.

Sutartį su LFF treneris turi dar ir kitiems metams.

Naujosios Zelandijos rinktinės vyriausiasis treneris Danielis Johnas Hay pripažino, kad lietuviai prieš jo jauną komandą šį kartą laimėti norėjo kur kas labiau.

„Lietuva buvo labai alkana ir tas jautėsi. Mums trūko susikaupimo, kantrybės, ypač pirmajame kėlinyje. Tai buvo mačas, panašus į tą, kurį turėjome prieš tris dienas su airiais, bet šį kartą nesužaidėme tame pačiame lygyje. Neprilygome varžovams su kamuoliu, trūko ir noro. Dabar mums svarbiausia, kad ši komanda augtų ir tobulėtų, įgautų daugiau žaidybinės praktikos, kurios Europos komandos turi kur kas daugiau“, – kalbėjo svečias.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Danielis Johnas Hay (dešinėje)
Arno Strumilos / 15min nuotr./Danielis Johnas Hay (dešinėje)

Paprašytas palyginti Lietuvos rinktinės lygį su tų komandų, su kuriomis Naujoji Zelandija kaunasi Okeanijos konfederacijos atrankose, strategas neabejojo, kad fizine jėga paremtą futbolą demonstruojantys mūsiškiai būtų vieni regiono lyderių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius