-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Lewandowskio kelionė į viršūnę: kaip dukart savų nurašytas Varšuvos vaikis užkariavo futbolo pasaulį?

Robertas Lewandowskis neslėpė nusivylimo, kai dėl koronaviruso pandemijos „France Football“ leidinys atšaukė 2020 m. „Auksinio kamuolio“ apdovanojimus. Bet vakar jis pagaliau sulaukė savo momento, kai buvo išrinktas Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) „The Best“ apdovanojimų laureatu, rašo BBC.
Robertas Lewandowskis išrinktas geriausiu pasaulio futbolininku
Robertas Lewandowskis išrinktas geriausiu pasaulio futbolininku / „Scanpix“ nuotr.

R.Lewandowskis buvo neabejotinas šių metų geriausiųjų rinkimų favoritas, nors konkurenciją finaliniame trejete jam sudarė pastarojo dešimtmečio futbolo dievaičiai – Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo.

Priežasčių, kodėl lenkas neturėtų laimėti geriausio metų futbolininko apdovanojimo, nebuvo. Praėjusiame sezone jis per 47 rungtynes įmušė 55 įvarčius ir buvo rezultatyviausias UEFA Čempionų lygos, Vokietijos Bundeslygos ir Vokietijos taurės žaidėjas.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

Jo atstovaujamas Miuncheno „Bayern“ laimėjo viską – Čempionų lygą, UEFA Supertaurę, Bundeslygą, šalies taurę ir Supertaurę, o R.Lewandowskis buvo šių laimėjimų ašis.

Dabar jau niekas neabejoja 32-ejų lenko žaidimo lygiu, bet jo žygis link viršūnės nebuvo nuklotas rožėmis. Dar paauglystėje apskritai atrodė, jog profesionalo karjera R.Lewandowskiui gali likti tik tolima svajone.

Skaudi netektis ir pirmieji žingsniai futbole

Varšuvoje gimusio ir už maždaug 30 kilometrų nuo Lenkijos sostinėje užaugusio R.Lewandowskio gyvenimas pasikeitė 2005-aisiais, kai jam tebuvo 17 metų. Tais metais mirė būsimosios futbolo žvaigždės tėvas Krzysztofas, buvęs Europos jaunimo dziudo čempionas.

Robertas buvo ką tik iš kuklios ketvirtosios Lenkijos lygos Varšuvos „Delta“ komandos perėjęs į Varšuvos „Legia“ – vieną geriausių šalies klubų, 14 kartų tapusį Lenkijos čempionu.

Roberto Lewandowskio karjera

  • 2005 m. Varšuvos „Delta“ – 4 įvarčiai;
  • 2005-2006 m. Varšuvos „Legia 2“ – 2 įvarčiai;
  • 2006-2008 m. Pruškuvo „Znicz“ – 36 įvarčiai;
  • 2008-2010 m. Poznanės „Lech“ – 41 įvartis;
  • 2010-2014 m. Dortmundo „Borussia“ – 103 įvarčiai;
  • Nuo 2014 m. Miuncheno „Bayern“ – 264 įvarčiai;
  • Nuo 2008 m. Lenkijos rinktinė – 63 įvarčiai.

Tai turėjo tapti svarbiu žingsniu R.Lewandowskiui, kuris pamažu įsitvirtino „Legia“ dublerių komandoje, bet jo progresą sustabdė kelio trauma.

Nors sužeidimas nebuvo labai rimtas – dėl jo Robertas praleido tik kelias savaites, – per tą laikotarpį „Legia“ priėmė sprendimą dėl 17-mečio ateities.

Jo gimtojo miesto klubo sprendimas sukrėtė jauną žaidėją – „Legia“ nusprendė, kad turi geresnių puolėjų, ir paprašė R.Lewandowskio palikti komandą.

Sužinojęs, jog iškrito iš „Legia“ ateities planų, Robertas su mama Iwona grįžo namo, kur sėdo prie vakarienės stalo, bet vis dar nesuvirškindamas žinios apie galimai dužusią futbolininko svajonę R.Lewandowskis nė nepalietė maisto.

Antras šansas

Laimei, R.Lewandowskio kelyje pasitaikė 60 tūkst. gyventojų turinčio Pruškuvo miesto ekipa „Znicz“, rungtyniavusi trečioje Lenkijos lygoje. Šis klubas nuolatos medžiojo pigius futbolininkus, kuriuos pakėlęs į kitą lygį gaudavo solidžias išpirkas.

Sužvejojęs R.Lewandowskį, tuometis „Znicz“ prezidentas Marekas Sliwinskis pavadino būsimąjį Lenkijos rinktinės lyderį „auksine žuvele“. Už tą „Legia“ nepritapusį puolėją Pruškuvo klubas sostinės ekipai sumokėjo viso labo 1 tūkst. eurų.

Pradžioje R.Lewandowskis buvo toli nuo to, kad taptų net ir kuklaus „Znicz“ klubo žvaigžde. Jo atlyginimas siekė vos apie 300 eurų per mėnesį, o kai kurie ekipos žaidėjai gavo triskart daugiau už dabar apie 20 mln. eurų per sezoną uždirbančią būsimąją žvaigždę.

Galiausiai, po kurio laiko R.Lewandowskio žvaigždė ėmė skleistis, o puolėjas suprato, kad rado sau tinkamą komandą.

Jau pirmajame sezone, 2006-2007 m., jaunasis lenkas įmušė 15 įvarčių ir padėjo „Znicz“ pakilti į antrąjį divizioną. Jame R.Lewandowskio įvarčių mašina taip pat neužsikirto.

VIDEO: Vienas pirmųjų Roberto Lewandowskio įvarčių „Znicz“ klube (nuo 4:40 min.)

2007 m. gruodį Pruškuvo komandos vairą perėmė treneris Jacekas Grembockis. Jis kalbėdamas su BBC prisiminė jau tada supratęs, kad savo rankose laiko tikrą brangakmenį.

„Pruškuve turėjome neblogą komandą, iš kurios penki žaidėjai vėliau žaidė aukščiausioje Lenkijos lygoje. Bet, žinoma, Lewandowskis buvo mega talentas. Jis turėjo viską – sunkiai dirbo, buvo techniškas ir greitas, – pasakojo lenkų specialistas. – Po tos kelio traumos jis suprato, kad neturi šansų „Legia“ komandoje. Dėl to, norėdamas tapti profesionalu, jis turėjo sunkiai dirbti. O Pruškuvas gavo tikrą superžvaigždę.“

Galutinai auklėtinio talentu J.Grembockis įsitikino po dviejų mėnesių, kai „Znicz“ žaidė draugiškas rungtynes prieš „Ekstraklasa“ komandą Lodzės LKS.

„Jis žaidė prieš nuostabų kroatų gynėją Ivaną Udarevičių, bet buvo geriausias žaidėjas aikštėje, – prisiminė J.Grembockis. – Aš ir pats sužaidžiau septynis mačus Lenkijos rinktinėje, tad nemaniau, kad jam bus sudėtinga į ją patekti. Bet „Bayern“? Na, tai jau gerokai sunkiau. O dabar Lewandowskis yra geriausias žaidėjas Europoje. Tai mane labai džiugina.“

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

Anot trenerio, kuriam dabar 55-eri, R.Lewandowskio atsisakęs „Legia“ klubas padarė nedovanotiną klaidą.

„Jie stipriai suklydo. „Legia“ laikė jį pakankamai geru, bet manė, kad turi geresnių puolėjų. Treniravau Lewandowskį tik kelis mėnesius, bet supratau, kad jis gali tapti rinktinės žaidėju. Varšuvoje to nematė niekas“, – sakė vienas pirmųjų pasaulinės žvaigždės trenerių.

R.Lewandowskio, pelniusio 21 įvartį antrame sezone Pruškuve, vedama J.Grembockio komanda tapo netikėta pretendente pakilti į „Ekstraklasa“ pirmenybes. Nors galiausiai jie liko per plauką nuo šios galimybes, jau tada buvo aišku, kad R.Lewandowskis yra pasiruošęs žaisti aukščiausiame Lenkijos divizione.

Karjeros tęsinys – „Legia“ priešų komandoje

Susidomėjimą būsimuoju rinktinės kapitonu rodė daugybė „Ekstraklasa“ klubų. Lenkas buvo siūlytas ir Chichono „Sporting“ klubui iš Ispanijos, bet šis R.Lewandowskiu nesusižavėjo.

Antrą šansą turėjo ir „Legia“, bet antrą kartą per kelerius metus sostinės klubas pražiopsojo būsimąjį viso Lenkijos futbolo veidą. Jie ieškojo pastiprinimo puolėjo pozicijoje, bet vietoje R.Lewandowskio pasirinko Mikelį Arruabarreną iš „CD Tenerife“ ekipos.

Ispanas su „Legia“ marškinėliais taip ir nepelnė nė vieno įvarčio, o R.Lewandowskis tapo pagrindinio „Legia“ priešo, Poznanės „Lech“, žvaigžde. Daugkartiniai Lenkijos čempionai už tą vasarą 20-ąjį gimtadienį atšventusį žaidėją sumokėjo 1,5 mln. zlotų (apie 340 tūkst. eurų).

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis (dešinėje) Poznanės „Lech“ klube
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis (dešinėje) Poznanės „Lech“ klube

Tuometinis „Lech“ kapitonas Bartoszas Bosackis prisimena jau per pirmą treniruotę supratęs, kokį gerą žaidėją įsigijo jo klubas.

„Prisimenu pirmąją treniruotę. Po jos visi žaidėjai suprato, koks jis geras. Treniruotėje jis žaidė prieš kolumbietį gynėją Manuelį Arboledą, vieną stipriausių žmonių lygoje. Bet Robertas jo nebijojo, – prisiminimais su BBC dalijosi B.Bosackis. – Kai žiūrime į Robertą dabar, matome atletišką žaidėją. Tada jis buvo gerokai lieknesnis, tad daugelis manė, jog jis gali turėti problemų dėl fiziškumo lygoje. Tačiau jau per pirmą treniruotę supratome, kad jam viskas bus gerai.“

Poznanėje R.Lewandowskis dėl pagrindinio puolėjo vaidmens varžėsi su perujiečiu Hernanu Rengifo.

„Iš pradžių treneris Franciszekas Smuda naudojo Robertą kaip kairį arba dešinį saugą, tačiau po kelių mėnesių jau kitas treneris Jacekas Zielinskis pastatė jį į vidurio puolėją vietą ir ten Robertas tapo labai efektyviu žaidėju“, – prisimena B.Bosackis.

2009-2010 m. sezone, antrajame „Lech“ klube, R.Lewandowskis įmušė 18 įvarčių ir svariai prisidėjo prie Poznanės klubo triumfo Lenkijos pirmenybėse.

„Kai jis pirmą kartą įžengė į komandos rūbinę, jis buvo labai tylus, bet tuo pačiu ir pasitikėjo savimi, kai rungtyniavo. Jis visada žinojo, ko nori“, – sakė tuometis „Lech“ kapitonas.

Dar 2008 m. rugsėjį, R.Lewandowskiui vos debiutavus „Lech“ komandoje, Lenkijos rinktinės treneris Leo Beenhakkeris pirmą sykį iškvietė talentingą puolėją į nacionalinę komandą. Jau pirmajame savo mače prieš San Mariną jis pelnė ir pirmą įvartį – vieną iš 63, kuriuos jau įmušė per 12 metų rinktinėje.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis prieš Lietuvos rinktinės gynėją Andrių Skerlą 2011 m. draugiškose rungtynėse
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis prieš Lietuvos rinktinės gynėją Andrių Skerlą 2011 m. draugiškose rungtynėse

„Žaidžiau prieš jį treniruotėje ir turėjau daugybę problemų bandydamas apsiginti, – pirmąsias Lenkijos rinktinės treniruotes, kuriose dalyvavo R.Lewandowskis, prisiminė B.Bosackis. – Po treniruotės kalbėjausi su L.Beenhakkeriu, o jis man pasakė: „Jis labai geras“. Man teliko atsakyti: „Esu laimingas, kad galiu žaisti su juo vienoje komandoje“.

Žingsnis į elitą

Po dviejų sezonų Poznanėje, R.Lewandowskiui buvo lemta kilti į dar aukštesnį lygį. Lenku domėjosi Anglijos „Premier“ lygos klubas „Blackburn Rovers“, bet dėl Islandijos ugnikalnio išsiveržimo R.Lewandowskis taip ir neišvyko į Angliją derėtis dėl kontrakto.

Galiausiai, 22-ejų lenką iš „Lech“ už daugiau nei 5 mln. eurų išpirko Dortmundo „Borussia“.

„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Kloppas ir Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Kloppas ir Robertas Lewandowskis

Vakarų Vokietijoje R.Lewandowskis iš pradžių susidūrė su ta pačia problema, kaip ir Poznanėje. Tuometis „Borussia“ treneris Jurgenas Kloppas pagrindinio puolėjo pozicijoje matė Paragvajaus rinktinės žvaigždę Lucasą Barriosą, tad R.Lewandowskiui teko žaisti ne sau įprastoje pozicijoje.

Po kurio laiko J.Kloppas vis tik pastūmė lenką į vidurio puolėjo poziciją, o R.Lewandowskis atsidėkodamas tapo ryškiausia klubo žvaigžde.

Nuo tada jis nesižvalgė atgal. 2013 m. pavasarį UEFA Čempionų lygos pusfinalio rungtynėse prieš Madrido „Real“ lenkas įmušė net keturis įvarčius ir atvedė „prūsus“ į finalą, o po metų persikėlė į Miuncheno „Bayern“.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis „Borussia“ klube
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis „Borussia“ klube

2015-aisiais R.Lewandowskis šokiravo pasaulį, Bundeslygos rungtynėse prieš „Wolfsburg“ per 9 minutes pelnydamas net penkis įvarčius.

VIDEO: Roberto Lewandowskio šou – penki įvarčiai per 9 minutes

Su Bavarijos klubu lenkas jau šešis kartus tapo Vokietijos čempionu, triskart laimėjo šalies taurę, keturissyk – Supertaurę. Tiesa, į Čempionų lygos olimpą jam pavyko užlipti tik šių metų rugpjūtį, kai „Bayern“ finale nukovė „Paris Saint-Germain“ ekipą.

„Jis įdėjo labai daug darbo ir sulaukė palaikymo iš nuostabios šeimos ir žmonos. Tokie žaidėjai, kaip Lewandowskis, galvoja tik apie vieną dalyką: laimėjimai, laimėjimai ir laimėjimai. Dabar jis žaidžia ne tik Lenkijos rinktinėje, bet ir „Bayern“. Ir jis bus legenda, greta tokių didžių žaidėjų kaip Messi ir Ronaldo“, – įsitikinęs J.Grembockis.

Jei dėl pastarojo teiginio, sugretinančio R.Lewandowskį su kartu sudėjus net 11 „Auksinių kamuolių“ laimėjusiomis žvaigždėmis, futbolo gerbėjai dar galėtų ginčytis, tai dėl vieno abejoti netenka.

116 rungtynių Lenkijos rinktinėje sužaidęs ir 63 įvarčius įmušęs puolėjas padarė tai, ko nebuvo pavykę jokiam jo šalies futbolininkui.

Kazimierzas Deyna 1974-ais ir Zbigniewas Boniekas 1982-ais metais „Auksinio kamuolio“ rinkimuose liko treti, bet iki šiol dar joks lenkas nebuvo pripažintas geriausiu žaidėju planetoje.

„Jis – geriausias žaidėjas Lenkijos futbolo istorijoje“, – įsitikinęs J.Grembockis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius