Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordinį vyrų skaičių iškvietęs V.Urbonas: apie nedėkingą A lygos situaciją ir rimtą F.Černycho traumą

Pralaimėjimo skonį jau primiršusi Lietuvos futbolo rinktinė sieks aukšta nata užbaigti sėkmingą rudenį UEFA Tautų lygoje. Per ateinančias 12 dienų jos laukia dvi išvykos į Baltarusiją ir Kazachstaną, o prieš tai dar ir draugiškas mačas su Farerų salų komanda. Prieš lapkričio rungtynių trilogiją Valdas Urbonas išsirinko 28 karius, kuriuos sukvies į Lietuvos rinktinės stovyklą.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokios sėkmingos atkarpos Lietuvos futbolininkai neturėjo jau senokai.

Po to, kai rugsėjį buvo nutraukta beveik ketverius metus užsitęsusi pergalių sausra ir Tiranoje nugalėta Albanija, pozityvius rezultatus Lietuvos rinktinė pasiekė ir spalį, kuomet draugiškose rungtynėse patiesė Estiją, o Tautų lygoje lygiosiomis sužaidė su Baltarusija ir Albanija.

Iš viso 5 taškus per ketverias rungtynes Tautų lygos C divizione surinkę V.Urbono vyrai kol kas rikiuojasi antri savo grupėje ir per paskutinius du turus turi galimybių tiek šauti į grupės viršūnę, tiek smigti į jos dugną.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Viltis šioje grupėje išlaiko ir likusios trys komandos, tarp jų ir du būsimi lietuvių varžovai.

Baltarusiai su 7 taškais kol kas yra grupės lyderiai ir pergalė prieš Lietuvą jiems būtų didžiulis postūmis link antrojo pagal pajėgumą B diviziono, o kazachai po pergalės Vilniuje rugsėjo pradžioje iškovojo tik tašką per kitas trejas rungtynes ir įklimpę grupės dugne dabar sieks išvengti iškritimo į silpniausią D divizioną.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis

  • Lapkričio 11 d. Lietuva – Farerų salos (draugiškos rungtynės)
  • Lapkričio 15 d. Baltarusija – Lietuva (UEFA Tautų lyga)
  • Lapkričio 18 d. Kazachstanas – Lietuva (UEFA Tautų lyga)

Prieš finišą Tautų lygoje V.Urbonui galvos skausmą kelia bent kelios problemos.

Pirmiausia, koronaviruso situacija, kuri supurtė Lietuvos rinktinę ir spalį, kai Vilniaus „Riterių“ gynėjui Dominykui Barauskui sulaukus teigiamo COVID-19 testo rezultato (kuris, kaip paaiškėjo vėliau, buvo klaidingas), rinktinėje bent kelias dienas tvyrojo nežinomybės nuotaikos.

Pandemija iššaukė ir dar vieną dilemą. Po to, kai šalies čempionės Marijampolės „Sūduvos“ gretose patvirtinti net 20 užsikrėtimo atvejų, A lygai teko nukelti auksines čempionato rungtynes prieš Vilniaus „Žalgirį“, o ketvirtadienį priimtu sprendimu jos vyks per patį rinktinių pertraukos įkarštį – lapkričio 14-ąją.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“

Tai reiškia, kad V.Urbonas tikrai negalės remtis keturiais į sąrašą įtrauktais žalgiriečiais draugiškose rungtynėse prieš Farerų salas ir Tautų lygos mače prieš Baltarusiją bei vis dar nėra tikras, ar papildymo sulauks Kazachstane.

„Labai tikiu, kad jie prisijungs po (lapkričio – aut. past.) 14 dienos (A lygos – aut. past.) rungtynių ir padės bei bus su mumis Kazachstane“, – vylėsi V.Urbonas.

Dėl neeilinės situacijos treneriui teko į sudėtį įtraukti ir papildomų futbolininkų.

15min nuotrauka/Lietuvos rinktinės sudėtis
15min nuotrauka/Lietuvos rinktinės sudėtis

Jei įprastai skelbdamas kariauną artėjantiems mūšiams Lietuvos rinktinės strategas pasirenka 23 muškietininkus, tai šį kartą sąrašas yra rekordiškai ilgas – jame net 28 pavardės. Be to, sąrašo pabaigoje įrašyti ir dar du rezervo futbolininkai – Martynas Dapkus ir Ernestas Veliulis.

„Laukia nacionalinės rinktinės 2020 m. rungtynių epilogas. Trejos rungtynės, formatas jau įprastas, panašiai, kaip jau buvo ir spalio mėnesį, – pristatydamas rinktinės sudėtį kalbėjo V.Urbonas. – Tautų lygoje esame tokioje situacijoje, kad grupėje galime užimti įvairias vietas ir pakovoti dėl kuo geresnių pozicijų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

Iš kitos pusės, bendra aplinka daro įtaką tam tikriems žaidėjų sąrašo sprendimams. Pirmiausia, reikėtų paminėti A lygos varžybų situaciją ir vakar įvykusį A lygos valdybos posėdį, kuriame teko dalyvauti nuotoliniu būdu. Buvo priimtas sprendimas, yra noras baigti A lygos pirmenybės šiais metais. Suradome konsensusą, federacija priėmė tokį sprendimą ir aš, kaip rinktinės treneris, turiu palaikyti tokią situaciją.

Į rinktinės interesus gal nebuvo iki galo atsižvelgta, bet reikia įsigilinti į situaciją ir būti supratingiems vienas kito atžvilgiu.

Kalbant apie žaidėjų sąrašą, išskirtinis dalykas nuo praėjusių kartų yra tai, kad atsirado daugiau žaidėjų. Priėmiau sprendimą pateikti išplėstinį sąrašą, yra pora pavardžių ir rezerviniame sąraše. Kadangi A lygos čempionatą kitos komandos jau pabaigė ir kai kurios komandos jau atostogų režime, tai norisi apjungti jėgas ir rezervus šitoms rungtynėms.

Noriu, kad draugiškoms rungtynėms prieš Farerų salas rinktinėje būtų Linas Mėgelaitis ir Edgaras Utkus iš jaunimo (U21) rinktinės. Po rungtynių su Farerais spręsime jų tolesnį likimą, ar jie toliau bus nacionalinėje rinktinėje, ar grįš į jaunimo rinktinę. Tą sprendimą priimsime su Donatu Vencevičiumi (Lietuvos jaunimo rinktinės treneriu – aut. past.).“

Į rinktinės interesus gal nebuvo iki galo atsižvelgta.

– „Kauno Žalgiris“ minėjo, kad yra užsikrėtimų komandoje, bet sąraše jų žaidėjų yra. Kokia jų situacija?

– Ką mes turime sąraše, tai tie žmonės, kurie gali būti rinktinėje. Testavimas, aišku, vyks ir prieš stovyklą, ir stovyklos metu. Bandome apsisaugoti, padaryti prevenciją, kad tiktai apsisaugotume nuo galimų teigiamų testų. Labai tikiuosi, kad pirmadienį susirinks tie žmonės, kurie yra pakviesti į stovyklą.

– Arvydas Novikovas buvo patyręs traumą. Kokia jo forma prieš rinktinės stovyklą, ar jau spėjo pilnai pasveikti?

– Arvydas visada išlieka pozityvus. Žinoma, turėjo traumą, šiek tiek buvo nerimo dėl jo, bet vakar bendravau su juo ir tikiu, kad jis bus sveikas ir bus su mumis nuo pirmadienio. Jo buvimas rinktinėje yra labai svarbus, o noro Arvydas, kaip visada, turi daug. Tai žmogus, dėl kurio papildomų klausimų niekada nekyla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Novikovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Novikovas

– Rinktinėje nematome kapitono Fiodoro Černycho. Kokia jo situacija?

– Fiodoro situacija tokia, kad, kaip bebūtų gaila, bet jis patyrė traumą ir jau nedalyvavo pastarosiose Lenkijos čempionato rungtynėse. Trauma ganėtinai rimta, yra skilęs kaulas. Kaip bebūtų gaila, bet šiai dienai turime atsiremti į tuos žmones, kurie gali būti rinktinėje ir gali mums padėti. Linkiu Fiodorui atsistoti ant kojų ir parodyti tokį žaidimą, kokį iš jo prisimename.

Trauma ganėtinai rimta, yra skilęs kaulas.

– Minėjote, kad draugiškose rungtynėse norite matyti jaunuosius L.Mėgelaitį ir E.Utkų. Ar juos daugiau įsivaizduojate treniruočių procese, ar jie gali tikėtis ir minučių draugiškose rungtynėse?

– Pirmiausia, man svarbu, kad jie būtų treniruočių procese. Aišku, tų treniruočių bus nedaug, bet noriu, kad jie pabūtų komandoje, nacionalinės rinktinės aplinkoje. Jie tą dėmesį užsitarnavo geru žaidimu jaunimo rinktinėje. Kalbant apie jų galimą dalyvavimą rungtynėse, tai nuspręs pačių rungtynių eiga. Pažiūrėsime, kaip viskas vystysis.

lff.lt nuotr./Linas Mėgelaitis
lff.lt nuotr./Linas Mėgelaitis

Draugiškose rungtynėse mes turėsime šešis keitimus, tai yra pakankamas skaičius rotuoti. O ar jie papuls į tą keitimų skaičių, man sunku pasakyti. Bet kaip kartojau prieš praėjusią stovyklą, kiekvienose rungtynėse noriu, kad būtume orientuoti į rezultatą. Taip ir einame į kiekvienas rungtynes.

– Po metų pertraukos rinktinėje yra Vykintas Slivka. Kiek jis sustiprins aikštės vidurį?

– Su Vykintu nesimatėme turbūt metus laiko, kaip bebūtų keista. Džiugu, kad jis žaidžia ir gauna žaidybinio laiko Graikijos aukščiausioje lygoje. Tai yra pliusas. Kitas dalykas, kad netekus daug atraminių saugų žaidėjų, jo pasirodymas rinktinėje yra svarbus ir aš sieju su juo dideles viltis. O kaip bus, pamatysime. Bet toks žaidėjas, kuris turi patirties ir yra daug rungtynių sužaidęs rinktinėje, mums pravers šiose lapkričio mėnesio batalijose.

Su Vykintu nesimatėme turbūt metus laiko, kaip bebūtų keista.

– Ernestas Šetkus Izraelyje sužaidė pirmas rungtynes po ilgos pertraukos. Kodėl jo nėra rinktinės sąraše?

– Ernesto situacija ne per daug kinta visą šį rudenį, kadangi Izraelis pakankamai konservatyvi valstybė ir praktiškai uždaryta. Ten judėjimas pakankamai apribotas. Jam gimė vaikas ir tos aplinkybės neleidžia jam judėti. Be to, buvo padaryta pertrauka Izraelio čempionate ir ta situacija nėra dėkinga tiek jam, tiek man, kaip rinktinės treneriui.

– Pauliaus Golubicko komandoje Kroatijoje buvo koronaviruso protrūkis. Kokia jo situacija ir galimybės prisijungti prie rinktinės?

– Šiai dienai situacija neramina. Mes esame dalis viso to, kas vyksta aplinkui. Mano noras ir reikalavimas, kad žaidėjai atvykdami į rinktinę iš užsienio ir Lietuvos turėtų testų rezultatus. Kai praeis tas savaitgalis, kelios dienos iki pirmadienio, įmanomi ir galimi visokie scenarijai.

Dėl to atsirado išplėstinis žaidėjų sąrašas, rezervas ir mes turime bet kokiu atveju mobilizuoti ir suprasti vieną dalyką – trečiadienį žais nacionalinė Lietuvos rinktinė. Aš labai tikiuosi, kad tai mus mobilizuos ir fokusuos. Turime, nežiūrint į nieką, spręsti uždavinius ir deramai atstovauti Lietuvą.

– Prieš paskutines dvejas rungtynes galite užimti ir pirmą vietą, ir paskutinę vietą grupėje. Kokius tikslus keliate šiose rungtynėse ir koks rezultatas jus tenkintų?

– Apie rezultatą, kas mus tenkintų, reikėtų susilaikyti. Nenoriu būti kažkoks orakulas ar į priekį kažką spėlioti. Puikiausiai prisimenu pirmą konferenciją rugsėjo mėnesį, prieš Tautų lygos startą, kai išsakiau komandos tikslus Tautų lygoje. Pasakiau, kad mūsų maksimalus tikslas yra užimti pirmąją vietą, o minimalus tikslas neiškristi iš C diviziono. Mačiau tam tikrą skepticizmą jūsų akyse.

Mačiau tam tikrą skepticizmą jūsų akyse.

Džiaugiuosi, kad žodžiai neprasilenkia su darbais ir labai tikiu, kad, nežiūrint į ne visai dėkingą situaciją A lygos atžvilgiu ir bendrą situaciją, mes liekame prie tų pačių lūkesčių ir tų pačių tikslų. Labai tikiu, kad sugebėsime tinkamai užbaigti šitą ciklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius