Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinktinės analitikas: apie patirtį Vokietijos rinktinėje ir darbo kasdienybę

27-erių metų Lukas Žėkas didžiąją dalį savo gyvenimo praleido Vokietijoje, kur pats mokėsi žaisti futbolą, rungtyniavo jaunimo „Bundesliga“ pirmenybėse, tačiau vėliau dėl sunkių traumų buvo priverstas pamiršti profesionalo karjerą.
Lukas Žėkas
Lukas Žėkas / nuotr. Kęstučio Aleksandravičiaus/LFF.lt

Tačiau buvusio legendinio Vilniaus „Žalgirio“ žaidėjo Arūno Žėko sūnus toli nuo futbolo nepasitraukė. Jis baigė mokslus ir tada sulaukė šanso dirbti Vokietijos futbolo rinktinės analitiku bei teikti ataskaitas Joachimui Lowui, dirbo Lėverkuzeno „Bayer“ klube.

Dabar L.Žėkas yra Lietuvos rinktinėje ir petys į petį dirba su Valdu Urbonu. Jau šiandien lietuviai žais pirmas rungtynes namuose, Europos čempionato atrankoje priims Liuksemburgą.

„Negalvoju, kad darbas su Lietuvos rinktine yra žingsnis atgal, o priešingai – žingsnis į priekį, nes dabar dirbu su Valdu Urbonu, esu aukščiausiose analitiko pareigose ir bandau, ką išmokau Vokietijoje, čia pritaikyti bei analizuoti aukščiausiu lygiu“, – pasakojo L.Žėkas.

VIDEO: Rinktinės analitikas L.Žėkus: patirtį Vokietijos rinktinėje ir Bayer klube

L.Žėkas džiaugėsi, kad sulaukė Valdo Urbono kvietimo prisijungti prie Lietuvos rinktinės. Nors pats analitikas gyvena Vokietijoje, tačiau su nacionalinės komandos strategu nuolat bendrauja telefonu ir analizuoja įvairias situacijas.

„Aš 100% myliu ir tikiu ką darau, – sakė L.Žėkas. – Futbolo skautas turi didelius veiklos taškus – turi mąstyti kaip treneris, žinoti daug apie taktiką, programas. Mano darbo diena tokia – atsisėdi, sužinai apie varžovų sužaistus mačus, tada pradedi analizuoti kiekvienas rungtynes ir jas pristatai treneriui. Su treneriu aptariame, susitikus gyvai rinktinės stovykloje dar kartą su juo pašnekame ir pristatome komandai. Informacijos apimtis yra tikrai didelė, o tau reikia ištraukti, kas joje svarbiausio ir pristatyti komandos žaidėjams. Tai laikyčiau svarbiausiu tikslu“.

L.Žėkas labai vertina patirtį įgytą Vokietijos rinktinėje, kur dėl šios pozicijos įveikė daugybę konkurentų.

„Yra 10 žmonių, kurie analizuoja visus varžovus, žaidėją, statistiką ir pakliūna į štabą, jei įrodo, kad gerai dirba, geba analizuoti, išlaiko testus, – prisiminė L.Žėkas. – Pirmiausiai, teko dirbti su analitikų štabu, jo vadovai man davė užduotis, kasdien dirbome ir diskutavome, ką mūsų ir varžovų komandos gerai ir blogai darė. Tada paruošiame analizę, parengiame video. Įgijau labai daug patirties, dirbau ne tik su Joachimu Lowu ir Vokietijos rinktine, bet ir Lėverkuzeno „Bayer“ klubu“.

Jaunystėje dabartinis Lietuvos rinktinės analitikas ir pats siekė profesionalo karjeros, tačiau ją sustabdė traumos.

„Mano vyresnis brolis žaidė futbolą, matydavau, kaip jis žengia į futbolo aikštę. Kai mažas buvau irgi norėdavau žaisti, namuose sėdėti buvo nuobodu, todėl ir pradėjau, – pasakojo L.Žėkas. – Mano tėtis buvo profesionalus futbolininkas, stebėjau visas jo treniruotes, rungtynes, o kai vyresnis tapau, ėmiau kreipti dėmesį į detales, ypač domino treniravimosi ypatybės. Turėjau nuo mažens svajonę tapti futbolininku, žaidžiau U-19 amžiaus „Bundeslygoje“, bet patekau į traumų ruožą. Buvo sunku atsisakyti profesionalaus futbolininko karjeros“.

Lietuvos ir Liuksemburgo rungtynės Europos čempionato atrankoje jau šiandien – 21:45 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius