Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūpesčių naštos prispaustas V.Urbonas rado naują Lietuvos rinktinės kapitoną

0:3 – tokiu rezultatu prieš mėnesį Vilniuje žaisdama su Ukrainos rinktine kapituliavo Valdo Urbono komanda. Penktadienį lietuviai turės progą revanšui. Charkivo „Metalist“ stadione mūsiškiai žais jau šeštąsias „Euro 2020“ atrankos rungtynes ir bandys pagausinti labai kuklų taškų laimikį. „Mūsų tikslas – taškai“, – ambicingai mačo išvakarėse pareiškė V.Urbonas.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Įsikūrė atokiai nuo miesto šurmulio

Charkivą Lietuvos delegacija dviem skrydžiais per Kijevą pasiekė ketvirtadienio vidudienį. Vakare lietuviai „Metalist“ stadione surengė vienintelę savo treniruotę.

Mūsiškiai įsikūrė atokiame Charkivo užmiestyje esančiame „Merkuriy“ viešbutyje, nuo kurio iki stadiono – 15 minučių kelio autobusu.

Anot Lietuvos rinktinių vadovo Mindaugo Zurzos, viešbučių pasiūla antrajame pagal dydį Ukrainos mieste – labai skurdi, tad mūsų atstovams teko kaip reikiant pasukti galvas planuojant šią viešnagę. Beje, ukrainiečiai taip pat gyvena gerokai už miesto esančiame penkių žvaigždučių Golfo klube.

Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Ramybės šiomis dienomis Lietuvos rinktinei ir jos strategui tikrai reikia. Prieš savaitę V.Urbonas liūdnai konstatavo, kad dėl traumų mačuose su ukrainiečiams ir serbais negalės padėti Fiodoras Černychas, Vykintas Slivka, Mantas Kuklys ir Deimantas Petravičius, o jau susirinkus į stovyklą, susidurta su naujais galvos skausmais.

Iš pradžių paaiškėjo, kad atvykti negalės ir traumą klube patyręs Emilijus Zubas. Pagrindinis rinktinės vartų sargas Ernestas Šetkus pradėjo skųstis atsinaujinusiais šlaunies skausmais jau prasidėjus stovyklai ir vietą užleido Mariui Adamoniui. Gynėjas Mindaugas Palionis išvyko atgal į Vokietiją dėl problemų šeimoje.

Kapitono raištis – veteranui

Tokiu būdu V.Urbonui teko vėl adyti ir taip kiaurą gynybos liniją bei ieškoti naujo kapitono, nes tiek F.Černychas, tiek jį pavaduodavę M.Kuklys ir E.Šetkus į Charkivą neatvyko.

15min paklaustas, kuris futbolininkas išves komandą į aikštę penktadienį, treneris šypsojosi.

„Didelės staigmenos čia nebus, galite nesunkiai atspėti“, – po paskutinės treniruotės atskleidė V.Urbonas, turėdamas omenyje Saulių Mikoliūną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saulius Mikoliūnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saulius Mikoliūnas

Vilniaus „Žalgirio“ universaliajam saugui mačas Charkive bus jau 81-asis. Daugiau už jį nacionalinėje komandoje yra sužaidę tik Andrius Skerla (84) ir Deividas Šemberas (82).

B grupė
Vieta Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Ukraina 5 4 1 0 11:1 13
2 Portugalija 4 2 2 0 10:4 8
3 Serbija 5 2 1 2 10:12 7
4 Liuksemburgas 5 1 1 3 5:8 4
5 Lietuva 5 0 1 4 4:15 1

„Atvykom čia gerai ir rimtai nusiteikę. Varžovas rimtas, bet sieksime teigiamo rezultato“, – kalbėjo S.Mikoliūnas.

Beje, dvikova su ukrainiečiais 35-erių metų futbolininkui kels nemažus sentimentus. 2009–2012 metais jis atstovavo Kijevo „Arsenal“ klubui, o po to dar sezoną žaidė „Sevastopol“ ekipoje.

„Čia praleidau ketverius su puse metų. Tas laikas buvo tikrai geras, nes Ukrainos klubinio futbolo lygis tuo metu buvo labai aukštas. Prisiminimai geriausi, grįžtu su nostalgija, Ukrainoje liko nemažai bičiulių, su kuriais bendraujame dar ir dabar“, – neslėpė naujasis rinktinės kapitonas.

Tikslas – taškai

Rinktinės treneris V.Urbonas pirmąją dvikovą nori kuo greičiau pamiršti ir tikina, kad jo vyrai yra pajėgūs iš Ukrainos parsivežti bent tašką.

„Nors komandos sprendžia skirtingus uždavinius, laukia sunkios rungtynės. Mūsų tikslas – iškovoti taškus. Bet koks teigiamas rezultatas šiame susitikime mus tenkintų. Ukrainos rinktinė puikiai subalansuota visose grandyse ir tuo mes puikiai įsitikinome pirmajame mače Vilniuje. Norėčiau, kad iš tos dvikovos padarytume išvadas ir nekartotume klaidų, už kurias buvome nubausti. Gaila, kad traumos gerokai sujaukė mūsų pasirengimą, bet iš kitos pusės – tai galimybė pasirodyti kitiems žaidėjams“, – kalbėjo V.Urbonas.

– Kokie įspūdžiai po vienintelės treniruotės?

– Įspūdžiai tik geriausi. Aikštė kokybė puiki. Tai ir mus įpareigoja stengtis maksimaliai ir viską atiduoti rytojaus mače.

– Treneri, užsiminėte apie padarytas išvadas po dvikovos Vilniuje. Ką turėjote omenyje?

– Gana išsamiai analizavome rungtynes ir padarytas klaidas, bet geriausiai į visus klausimus atsakys rytojaus mačas. Pamatysime, ar tas klaidas sugebėjome ištaisyti. Su Ukraina žaidėme neseniai, tad prisiminimai dar švieži. Visgi pirmiausia žiūrime į savo žaidimą ir problemas, stengsimės apriboti Ukrainos jėgą aikštės viduryje.

Nors aikštės viduryje turėjome daug žmonių, ukrainiečiai centre žaidė solidžiai. Ypač klydome ten tose situacijose, kai praleidome įvarčius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdas Urbonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdas Urbonas

– Šį kartą į rinktinę neatvyko abu pagrindiniai vartininkai. Ar tai reiškia, kad ši pozicija dabar yra labiausiai „apnuoginta“?

– Turime tris vartininkus, tad atstatėme tuos praradimus. Visgi žinome, visada norisi, kad žaistų tie, kurie buvo pakviesti pirmieji. Kaip bebūtų, nemanau, kad kils kažkokių problemų šioje pozicijoje.

– Kiek griovė jūsų planus tai, kad jau pradėjus stovyklą iš rikiuotės iškrito kai kurie svarbūs žaidėjai?

– Man labai svarbus stabilumas startiniame vienuoliktuke. Priverstinė rotacija tikrai neprideda pasitikėjimo. Žaidėjų supratimas vienas kito yra labai svarbu, o mes dėl visų netekčių tai prarandame. Kaip bebūtų, tai yra galimybė kitiems įrodyti, kad yra verti vilkėti nacionalinės rinktinės marškinėlius.

– Esate apsisprendęs dėl startinės sudėties?

– Iš esmės taip. Žinoma, jeigu nebus kokių nors nemalonumų.

– Po traumos į komandą sugrįžo Arvydas Novikovas. Kokį jį pametėte treniruotėse?

– Kol kas tas tris treniruotes Vilniuje vertinti dar yra sunkoka. Visgi Arvydo sugrįžimą aš vertinu labai teigiamai. Mums trūksta jo iniciatyvos, jo lyderių savybių. Jis yra tas žmogus, kuris užtikrina darnų komandos žaidimą, ramybę. Po traumos atsigauti laiko neturėjo daug, bet aš neabejoju, kad jis išeis į aikštę ir atiduos visą save kaip visada.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Novikovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Novikovas

– Kalbant apie Ukrainą, kas yra svarbiausia varžovų figūra aikštėje?

– Tai komanda, kuri turi labai gerus individualiai ir stipriuose klubuose žaidžiančius futbolininkus. Visgi dažnai būna, kad pavienės žvaigždės dar nebūna komanda. Čia yra viskas kitaip – jie turi ir individualius žaidėjus, ir komandą. Tai – Andrijaus Ševčenkos nuopelnas, nes komanda puikiai subalansuota ir visos grandys yra pajėgios.

– Kokiomis silpnomis varžovų vietomis būtų galima pasinaudoti?

– Galima ieškoti progų standartinėse situacijose. Kitas dalykas – jų vidurio gynėjai nėra labai judrūs. Tas matėsi ir Vilniuje. Galėtume pasistengti tuo pasinaudoti.

– Treneri, pirmajame mače LFF stadione Ukrainą palaikė didžiulė sirgalių minia. Kokios atmosferos tikitės Charkive?

– Stadionas Vilniuje nėra toks didelis kaip Charkive, bet pirmos rungtynės tikrai buvo tokios, kad atrodė, jog žaidžiame išvykoje. Kaip bebūtų gaila, savo pripažinimą turime užsitarnauti geresniu žaidimu. Galbūt kai kitą kartą susitiksime Vilniuje ar Kaune, mus palaikys daugiau tautiečių.

VIDEO: „Vieni vartai“: maldos ir dramos Euro 2020 atrankoje, cirkas VAR kabinete

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius