-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salės futbolo planą „iš dugno – į aukštumas“ bandoma įgyvendinti mįslingame centre

„Geriausi šalies futsal žaidėjai tobulės specialiame centre“, – tokiu pranešimu visuomenę informavo Lietuvos futbolo federacija birželio 13-ąją ir sukėlė nemenką triukšmą. Salės futbolo bendruomenė piktinosi, kad toli gražu ne patys talentingiausi žaidėjai pluša centre Kaune ir rengiasi kitąmet Lietuvoje vyksiančiam pasaulio čempionatui, o tai pripažino ir nacionalinės komandos treneris Jevgenijus Ryvkinas.
Lietuvos salės futbolo rinktinė ruošiasi kitąmet vykstančiam pasaulio čempionatui
Lietuvos salės futbolo rinktinė ruošiasi kitąmet vykstančiam pasaulio čempionatui / 15min nuotr.

Lygis – žemas, tikslai – dideli

„Apginsime Lietuvos garbę aukščiausio lygio futbolo turnyre“, – drąsiai žadėjo Lietuvos rinktinę treniruojantis ukrainietis J.Ryvkinas.

Specialistas trečiadienį žurnalistams žadėjo surasti Lietuvos salės futbolo kryptį, kuria eidama komanda neprisidarytų gėdos žaisdama prieš pajėgiausias pasaulio komandas.

„Pasistengiau surasti strateginį sprendimą, kuris leis mums nueiti kelią, kurį daug valstybių pereina per dešimtmečius“, – tikino J.Ryvkinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jevgenijus Ryvkinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jevgenijus Ryvkinas

Jis pasakojo, kad, vos atvykęs į Lietuvą, čia nerado net pakankamai žaidėjų, kurie galėtų atstovauti savo šaliai. To priežastimi strategas įvardino elementarų faktą – profesionalaus salės futbolo mūsų valstybėje paprasčiausiai nėra.

Kitų metų pasaulio čempionate, kaip aiškina J.Ryvkinas, jis pats rizikuos savo autoritetu. Suprantama, kad per metus Lietuva neturi šansų pasiekti lygio, kurio reikėtų planetos pirmenybėms.

Tam, kad procesas būtų greitesnis, nuspręsta įkurti specialų centrą, kuriame futbolininkai sportuotų ir keltų kvalifikaciją. Iš pradžių buvo mintis steigti tris centrus, bet pats J.Ryvkinas turėjo paskutinį žodį ir nutarė, kad centras bus vienas – Kaune. Tai sukėlė nemenką pasipiktinimą, bet LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius užstojo trenerį bei patikino, kad būtent ukrainietis atsako už rezultatus ir procesą.

Vieno centro priežastis – specialistų, atitinkančių ukrainiečio reikalavimus, trūkumas.

„Pagrindas yra trenerio kvalifikacija. Gali būti tokia situacija, kad atėjęs į centrą žaidėjas turės daugiau žinių nei treneris, – sprendimą steigti vieną sporto centrą aiškino J.Ryvkinas. – Jei neklystu, 2018 metais buvo atlikti kursai C kategorijai. Po to pabandėme pravesti kursus penkiems treneriams.

Tai, ką pamačiau, veiksmai, kurie vyksta Lietuvos čempionate, tie sprendimai, kuriuos priima treneriai… Neįsižeiskite, nesakau, kad treneriai nenori ar nieko nesupranta, tikrai ne, bet iš to mokymo, ką mes vykdėme, niekas nebuvo įsisavinta.“

Gali būti tokia situacija, kad atėjęs į centrą žaidėjas turės daugiau žinių nei treneris

Vis tik LFF išplatintas pranešimas, kad „geriausi šalies futsal žaidėjai“ suburti Kaune, taip pat papiktino salės futbolo bendruomenę. Treneriai, žaidėjai ir klubų atstovai stebėjosi, kad iš 20 futbolininkų vos keli išties atitinka net ir dabartinės Lietuvos rinktinės lygį.

nuotr. LFF/Futsal rinktinės kandidatai
nuotr. LFF/Futsal rinktinės kandidatai

LFF vadovas E.Stankevičius gynėsi dėl tokių pareiškimų sakydamas, kad sprendimas, kuriuos žaidėjus kviesti, buvo priimtas trenerio, bet ir pats J.Ryvkinas pripažino, jog toli gražu ne visi Kaune sportuojantys žaidėjai yra pakankamo pajėgumo ir tai nėra geriausiųjų 20-tukas.

Tad problema buvo formuluotė. „Yra nesusipratimas dėl tų 20-ties. Pradžioje kvietėme visus stipriausius futbolininkus. Ir tik todėl, kad salės futbolas yra neprofesionalus, žaidėjai, esantys ten, padėjo treniruočių procesui. Su penkiais futbolininkais tai padaryti yra sunku“, – paaiškino treneris ir patikino, kad net gali atsiųsti kviestų žaidėjų sąrašą su priežastimis, kodėl vienas ar kitas Kaune sportuoti atsisakė. Daugumai koją kiša nuolatinis turimas darbas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justinas Zagurskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justinas Zagurskas

Ukrainietis tikina, kad šiuo metu yra septyni salės futbolo žaidėjai iš Lietuvos, kurie yra aukštesnio lygio nei kiti. Tiesa, du iš jų žaidžia Anglijoje, tad jų įsteigtame centre Kaune nėra.

„Tikiuosi, kad atrankos darbas tęsis ir mes turėsime bent 12 žaidėjų, kurie žais. Patikinu, kad niekam dėl jų nebus gėda. Pabrėžiu, kad čia yra ir mano reputacija, ir mano įvaizdis“, – užtikrintai dėstė J.Ryvkinas, kuris, beje, pats ne visada dalyvauja Kaune vykstančiose treniruotėse. Ten jį dažniausiai pavaduoja asistentas Donatas Gražulis.

Patikinu, kad niekam dėl jų nebus gėda. Pabrėžiu, kad čia yra ir mano reputacija, ir mano įvaizdis

Specialistas iš Ukrainos aiškino, kad Lietuvos komanda pasaulio čempionate net nebandys kopijuoti pajėgiausių ekipų žaidimo stiliaus. Jo teigimu, lietuviai turi tam tikrų savybių, kuriomis nepasižymi kitos ekipos.

Neapsiėjo be konfliktų

Treneris per bemaž dvi valandas vykusią spaudos konferenciją ne kartą pakartojo, kad durys į rinktinę atviros yra visiems.

Tiesa, kelių žaidėjų galimybės apsivilkti nacionalinės rinktinės marškinėlius buvo aptirpusios. Žurnalistai paklausė J.Ryvkino apie Jurijaus Jeremejevo ir Arsenijaus Buinickio nušalinimą nuo komandos.

„Kalbėjau ir su kitais vaikinais, kad pirmiausia mes esame komanda. Jei aikštėje ir gyvenime nebus komandos, tai pasiekti rezultato nebus įmanoma. Yra daug dalykų, dėl kurių galima pasiekti kompromisus, – aiškino treneris. – Tas konfliktas, kuris buvo minėtas spaudoje, yra paprastas.

Aikštėje už rezultatą atsako treneris ir futbolininkas turi vykdyti tai, ką liepia treneris. Jei aš matau nesutikimą, neatitikimą, aš su tuo žaidėju kalbuosi ir įspėju, kad, jei tai kartosis, jis mažų mažiausiai bus nubaustas. Kai tai pasikartojo, aš nušalinau du žaidėjus ir pasakiau, kad esu pasirengęs su jais kalbėtis.“

Kai tai pasikartojo, aš nušalinau du žaidėjus ir pasakiau, kad esu pasirengęs su jais kalbėtis

Lietuvos rinktinės treneris atskleidė, kad su vienu iš žaidėjų pokalbis įvyko ir kelias į rinktinę jam yra atviras, o kitas futbolininkas su treneriu nekontaktavo.

Trūksta viešbučių

LFF vadovas E.Stankevičius pristatė ir pasiruošimo pasaulio čempionatui darbus. Jo teigimu, norima pirmenybes rengti penkiuose miestuose, bet tam kelią užkirsti gali FIFA.

Vilnius, Kaunas ir Klaipėda – trys miestai, kuriuose čempionatas vyks. LFF norėtų į žemėlapį įtraukti ir Panevėžį bei Šiaulius.

Tačiau pastaruosiuose dviejuose miestuose trūksta viešbučių.

FIFA atstovai praėjusią savaitę apsilankė visose galimose planetos pirmenybių stotelėse, kur apžiūrėjo treniruočių bazes, viešbučius, įvertino reikiamus pakeitimus ar pritaikymus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

E.Stankevičius aiškino, kad FIFA reikalavimai apgyvendinimui yra aukštesni nei, pavyzdžiui, buvo 2011-siais, kai Lietuvoje vyko Europos krepšinio pirmenybės.

„Europos čempionate Ispanijos vyrų krepšinio rinktinė pokštavo apie viešbučiuose rastą vaizdą, tai nesinori, kad taip įvyktų.

Klaipėdoje, atitinkantis FIFA kartelę, yra vienintelis viešbutis. Dalį komandų reikės apgyvendinti Palangoje“, – sakė E.Stankevičius ir pridūrė, kad, norint komandas apgyvendinti Šiauliuose, joms reikėtų apsistoti net kaimo turizmo sodybose.

Taip pat LFF planuoja įsigyti ir specialų, salės futbolui reikalingą parketą, kuris vėliau liktų Lietuvoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Salės futbolo Čempionų lygos rungtynės: Kauno „Vytis“ – „Halle-Gooik“ (Belgija)
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Salės futbolo Čempionų lygos rungtynės: Kauno „Vytis“ – „Halle-Gooik“ (Belgija)

Tam, kad komandos Vilniuje turėtų kur treniruotis, svarstoma parketą laikinai pakloti Sportimos manieže, taip pat VGTU sporto salėje, Edukologijos universiteto salėje ir „Ryto“ arenoje.

LFF jau nusiuntė FIFA detalų pirmenybių biudžetą, jis siekia apie 11-12 milijonų eurų.

FIFA dar spręs, ar bilietų pajamos atiteks Lietuvos federacijai, ar pačiai FIFA. Taip pat dar neaišku, kas finansuos apgyvendinimą, kuriam, pagal LFF skaičiavimus, reikės apie 2 milijonų eurų.

Čempionato organizavimui federacija iš Vyriausybės prašo 4,2 milijono eurų, 1 milijoną norima gauti per infrastruktūrinius fondus, kad būtų galima atlikti reikiamus remonto darbus ar įsigyti inventorių.

Čempionatas vyks 2020 m. rugsėjo 12 – spalio 4 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius