Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas: mūšio dėl LFF prezidento posto ginklas – ir padirbti slapti valstybės dokumentai

Rinkimų kovos dėl Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento posto aistros toliau veržiasi per kraštus. Tampa akivaizdu, kad į aršiai kritikuojamos dabartinės LFF valdžios ir su nusikalstamo pasaulio autoritetu Arūnu Pukeliu-Šviniumi siejamo „Futbolo sąjūdžio“ konfliktą bus priversta įsikišti ir šalies teisėsauga. 15min išsiaiškino, jog į karą dėl įtakos šalies futbole jau paleisti ir padirbti slapti valstybės dokumentai.
LFF prezidento rinkimuose – kova peržengianti visas ribas
LFF prezidento rinkimuose - kova peržengianti visas ribas

Valstybės paslapties atskleidimas ar klastotė?

15min redakciją pasiekė Lietuvos kriminalinės policijos biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo I-osios valdybos dokumentas. Visiškai slaptame bendradarbiavimo priėmimo-perdavimo akte rašoma, kad buvęs Lietuvos salės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Daivydas Kalpokas yra slaptas policijos agentas.

Praėjusių metų sausio 8 dieną pasirašytame dokumente kriminalinės policijos biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo I valdybos viršininkas Gintaras Gečėnas perduoda „agentą“ D.Kalpoką šalies policijos kriminalinės žvalgybos koordinavimo ir kontrolės skyriaus viršininkui Artūrui Belovui. Dokumente yra abiejų pareigūnų parašai.

Šiame perdavimo akte slapto bendradarbiavimo santykių data nurodoma 2007 metų birželio 12 diena, o bendradarbiavimą pradėjęs darbuotojas įvardijamas Lietuvos Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

15min.lt nuotr./DK dokumentas
15min.lt nuotr./Slaptojo bendradarbio „Kalpoko“ priėmimo-perdavimo aktas

Išvydę šį laišką, iš pradžių Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai situacijos nekomentavo, tačiau vėliau buvo pradėtas tyrimas dėl valstybės dokumentų padirbinėjimo.

15min.lt nuotr./DK dokumentas
15min.lt nuotr./Slaptojo bendradarbio „Kalpoko“ priėmimo-perdavimo aktas

Tikslas – įbauginti ir pašalinti konkurentą?

Šiuo metu oficialiai D.Kalpokas eina Kauno „Inkaro“ salės futbolo klubo konsultanto pareigas. Būtent į šio klubo paskyrą socialiniame tinkle pirmiausia ir buvo atsiųsti šie slapti valstybės dokumentai.

Daivydas Kalpokas
Laiškas su dokumentais.

„Kalbėjausi su žinomais teisininkais ir jie mane patikino, kad vienu ar kitu atveju už tokį dokumentą gresia baudžiamoji atsakomybė. Situacija yra elementari: arba tai yra suklastotas dokumentas, arba valstybės paslapties atskleidimas. Tačiau aš garantuoju, kad šis laiškas nėra teisingas, tokių dalykų nebuvo ir negalėjo būti. Ten minimos rimtų kriminalistų pavardės, tad esu linkęs manyti, kad jų parašus kažkas suklastojo. Mano tikslas parodyti, kokiomis aplinkybėmis ir kokiais metodais medžiotojų opozicija nori ateiti į valdžią“, – kalbėdamas su 15min žurnalistu tikino buvęs Lietuvos salės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris.

Šį laišką D.Kalpokas gavo ne vienas. Jis buvo išsiųstas ir artimiausios jo aplinkos žmonėms. 15min šaltiniai policijoje teigia, kad tokia dokumento forma net neegzistuoja.

D.Kalpoko įsitikinimu, tai yra „Futbolo sąjūdžiu“ save vadinančių atstovų darbas, o tokiais būdais LFF opozicija siekė vieno labai konkretaus tikslo – iš rinkiminės kovos pašalinti dar vieną labai rimtą kandidatą. Tiesa, jo pavardės D.Kalpokas 15min taip ir neišdavė, nors iš pat pradžių teigė praskleisiąs šį paslapties šydą.

Redakcijos žiniomis, tai galėtų būti vienas geriausių Lietuvos futbolininkų Arminas Narbekovas, kuris po nesėkmingos trenerio karjeros šiuo metu yra įkūręs savo vardo futbolo akademiją. Teigiama, kad LFF šią akademiją proteguoja.

Kad buvo ketinimų tapti LFF prezidentu, nepaneigė ir pats 1988-ųjų metų Seulo olimpinis čempionas. 

„Tokių minčių buvo, tačiau išėjo kaip išėjo. Dabar belieka laukti rinkimų“, – 15min kalbėjo A.Narbekovas, nenorėjęs atskleisti savo apsisprendimo motyvų.

LFF nuotr./Daivydas Kalpokas
LFF nuotr./Daivydas Kalpokas

Priminsime, jog apie savo ketinimus kandidatuoti sausio 20-ąją vyksiančiuose LFF prezidento rinkimuose yra viešai pareiškę trys kandidatai – „Futbolo sąjūdžio“ atstovas verslininkas Raimondas Karpavičius, dabartinio LFF prezidento Juliaus Kvedaro dešinioji ranka – generalinis direktorius Edvinas Eimontas bei Vilniaus regiono futbolo sąjungos kandidatas Benas Renatas Baltusis.

V.Knyzelio/LFF.lt nuotr./FIFA kategorijos arbitras Nerijus Dunauskas (dešinėje).
V.Knyzelio/LFF.lt nuotr./Nerijus Dunauskas (dešinėje).

Nors paraiškų pateikimo terminas baigėsi gruodžio 31-ąją, LFF vis dar neatskleidė visų kandidatų pavardžių. 15min žiniomis, taip elgiamasi sąmoningai. Iškelta ir dar viena – tik šiemet futbolo arbitro karjerą baigusio Nerijaus Dunausko – kandidatūra. Jis taptų atsarginiu dabartinės valdžios atstovu, jei teisėsaugos pareigūnai ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atnaujinusi tyrimą dėl LFF ir jos prezidento J.Kvedaro veiklos, sutrukdytų E.Eimontui dalyvauti rinkimuose.

Pats N.Dunauskas šios informacijos 15min nepaneigė. Iš pradžių paprašęs laiko apgalvoti savo atsakymą, už LFF varžybų vykdymą ir tarptautinius ryšius atsakingas darbuotojas po kelių valandų pats perskambino, tačiau konkretaus atsakymo taip ir nepateikė.

„Rytoj (antradienį – aut. past.) bus Vykdomojo komiteto posėdis ir po jo viskas paaiškės. Tuomet ir galėsime pasikalbėti plačiau. Kol kas nelabai galiu to komentuoti. Palaukime rytojaus“, – 15min kalbėjo N.Dunauskas.

Neoficialiai kalbama, kad laimėjus E.Eimontui, N.Dunauskui bus patikėtos LFF generalinio direktoriaus pareigos.

Dokumento informacija – skandalinga

Dar daugiau intrigos kelia kitos šio dokumento eilutės, kuriose rašoma, kad iš D.Kalpoko buvo gauta informacija, kurios pagrindu pradėtas sekti Enrikas Daktaras ir 2009 metais rugsėjo mėnesį Bulgarijoje sulaikytas jo tėvas Henrikas Daktaras, pravarde „Henytė“.

Skandalingame dokumente, teigiama, kad slaptasis bendradarbis D.Kalpokas 2005-2007 metais atskilo nuo „Daktarų“ nusikalstamo susivienijimo ir vadovauja 30-40 įvairaus amžiaus asmenų grupuotei, kurios pagrindinė nusikalstamos veiklos sritis – narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabanda ir prekyba, plėšimai ir vagystės užsienio valstybėse. Taip pat teigiama, kad buvęs salės futbolo rinktinės strategas specializuojasi organizuodamas automobilių vagystes Vokietijoje.

D.Kalpokas apibūdinamas kaip impulsyvus, landus, įkyrus ir grupuotėje turintis gerą autoritetą žmogus. Pažymima, kad buvęs profesionalus futbolininkas yra fiziškai stiprus, vidutinio intelekto, kerštingas ir geros nuomonės apie save, linkęs kitus niekinti, įsitikinęs savo teisumu ir negerbiantis vyresnių. „Agentas“ dažniausiai santykiuose ieškantis finansinės naudos, tačiau už grupuotės narius ir save sugebantis „pastovėti“.

Dokumente pažymima, kad D.Kalpokas yra iškalbus, įtikinantis, nebijantis reikšti savo nuomonę, ypatingai tada, kai suvokia, jog yra palaikomas. Rašoma, kad šio slapto bendradarbio patikimumas yra abejotinas, dėl to būtina pastovi kontrolė ir gautos informacijos tikrinimas.

Informacija padėjo sučiupti Henriką Daktarą?

Dokumente rašoma, kad šio slaptojo bendradarbio suteikta informacija yra „vertinga ir ypatingai vertinga“. Pagal D.Kalpoko suteiktą informaciją buvo išaiškinta nusikalstama grupė, labai dideliais kiekiais prekiavusi psichotropinėmis medžiagomis, ir sulaikyti šios nusikalstamos veikos organizatoriai Vytautas Baltrušaitis, pravarde „Vycka“ bei Darius Mačianskas, pravarde „Mačka“.

Dar daugiau intrigos kelia kitos šio dokumento eilutės, kuriose rašoma, kad iš D.Kalpoko buvo gauta informacija, kurios pagrindu pradėtas sekti Enrikas Daktaras ir 2009 metais rugsėjo mėnesį Bulgarijoje sulaikytas jo tėvas Henrikas Daktaras, pravarde „Henytė“.

Scanpix nuotr./Išvaizdą radikaliai pakeitusio H.Daktaro tapatybę Bulgarijos specialiosios pajėgos galutinai patvirtino tik sulaukusios iš Lietuvos atsiųstų pirštų antspaudų pavyzdžių.
Scanpix nuotr./Išvaizdą radikaliai pakeitęs H.Daktaras sulaikytas 2009-aisiais Bulgarijoje.

Anot priėmimo-perdavimo akto, su slaptuoju savo bendradarbiu policijos pareigūnai susitinka ne rečiau kaip kartą per mėnesį konspiraciniame bute.

Teisėsaugos užnugario nesitiki

15min žurnalisto paklaustas, kodėl dėl šio dokumento vis dar nesikreipė į policiją, su „Daktarų“ grupuote siejamas D.Kalpokas buvo lakoniškas.

Kreipčiausi, jei manyčiau, kad teisėsauga užsiiminėtų tokiomis nesąmonėmis. Aš – policijos agentas? Kitam žmogui galbūt tai būtų vis tiek, tačiau aš gyvenau kiek kitokį gyvenimą.

„Kreipčiausi, jei manyčiau, kad teisėsauga užsiiminėtų tokiomis nesąmonėmis. Aš – policijos agentas? Kitam žmogui galbūt tai būtų vis tiek, tačiau aš gyvenau kiek kitokį gyvenimą. Jie paprasčiausiai norėjo mane apšmeižti ir užtildyti, kad aš daugiau į tai nesivelčiau. Žmogų apšmeižti yra labai paprasta, o apsivalyti kur kas sudėtingiau. Mano tikslas – leisti visuomenei suprasti, kokia iš tiesų yra ši rinkiminė kova“, – rėžė kaunietis.

– Kaip galvojate, ko buvo siekiama išplatinus šį laišką? 15min paklausė D.Kalpoko.

– Situacija elementari. Nuosekliai dirbome beveik trejus pastaruosius metus, turėdami tikslą pakeisti dabar jau esamą prezidentą ir laimėti teisingoje bei sveikoje rinkimų kovoje. Mūsų kandidatas buvo vienas geriausių visų laikų mūsų šalies futbolininkų.

Darbai pradėjo eiti į pabaigą ir netikėtai apie savo ketinimus užimti LFF prezidento postą pareiškė Tauragės ir Klaipėdos atstovai. Mūsų kandidatas išsigando jų veiksmų ir nusprendė iš rinkiminės kovos pasitraukti. Jie tiesiog stengėsi mus įbauginti ir pradėjo siuntinėti įvairius laiškus, prasidėjo kalbos apie kažkokius mistinius karvelius. Jei jie tokie ir buvo, tai reikėjo tirti iki galo.

Medžiotojų opozicijos atstovai su manimi buvo susisiekę asmeniškai. Po to jie kalbėjosi dar su keliais žmonėmis. Jie nesupranta, kad opozicija nesidaro greitai. Buvo įvairiausių dalykų, pradedant pinigų siūlymu ir baigiant ne tik tuo. Iš tos informacijos, kurią turiu, ir pastarųjų įvykių atrodo, kad tai dar gali būti ne pabaiga. Nežinau, ar jie iš futbolo nori padaryti regbį ar amerikietišką futbolą. Viską sugriauti yra labai paprasta.

Gaila, kad taip įvyko, nes tikroji opozicija dirbo kur kas rimčiau nei ši, kuri susibūrė ir tiesiog pribėgo likus keliems mėnesiams iki rinkimų.

– Kodėl esate tikras, kad šis atsiųstas laiškas – „Futbolo sąjūdžio“ atstovų darbas?

– Taip manau vienareikšmiškai, nes tai įvyko dienos dviejų laikotarpyje tuo metu, kai LFF būstinėje vyko FNTT kratos. Net neabejoju ir esu garantuotas 120 proc., jog tas laiškas yra klastotė. Galbūt norėjo, kad aš asmeniškai pasitraukčiau, galbūt, kad su maišeliu ant galvos vaikščiočiau iš gėdos, bet taip nesielgiama. Aš asmeniškai buvau susitikęs su to „Sąjūdžio“ atstovu, daug ir ilgai kalbėjomės.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Pukelis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Pukelis

– Ar galėtumėte įvardinti jo pavardę?

– Iš esmės galiu, tai Arūnas Pukelis. Jis pats su manimi norėjo sutikti. Nors norėjo susitikti 10 minučių pokalbiui, bendravome ilgiau nei dvi valandas. Mūsų tikslai iš principo lyg ir sutapo – norėjome, kad neliktų Juliaus Kvedaro, išvalyti šalies futbolą nuo lažybų ir pan. Pozicijos tarsi ir sutapo, tačiau sugrojo ambicijos ir susikalbėti nepavyko.

– Laiške teigiama, jog pasidalijote su pareigūnais turima informacija kai buvo pradėtas sekti Henrikas Daktaras...

– Kuo čia aš dėtas, neįsivaizduoju. Neįsivaizduoju, kas visa tai sugalvojo. Norėčiau tikėti tik tuo, jog prie šio laiško rankos nepridėjo pareigūnai. Nežinau, kodėl šis laiškas iškilo į viešumą. Galbūt norėta mane pagąsdinti, galbūt norėjo mus suskaldyti, tačiau tai nepavyko. Galiu užtikrinti, kad tai mus tik dar labiau užgrūdino, dar labiau susikoncentravome į savo darbą ir toliau išliksime kartu bei darbuosimės.

Jau daug padaryta, kad Juliaus Kvedaro neliktų poste, bus dar daug padaryta, kad ateitų naujas prezidentas. Prezidentas, kuris vystys futbolą, o ne darys su šia sporto šaka neaišku ką. Keista, kai tokie žmonės kaip Valdas Ivanauskas palaiko tokias iniciatyvas. Puikiai jį pažįstu, esame daug bendravę, sveikindavomės, tačiau po tokių dalykų su juo kalbėtis net nėra prasmės.

Raimondas Karpavičius ir Julius Kvedaras
Raimondas Karpavičius ir Julius Kvedaras

– Tvirtinate, kad nuosekliai dirbote pastaruosius trejus metus. Kodėl apie savo ketinimus siekti posto viešai nepranešėte anksčiau?

– Aš asmeniškai savo ketinimus esu išsakęs ir anksčiau. Čia vieša paslaptis, kad dabartinė futbolo valdžia manęs netenkina ir apie skaudulius esu kalbėjęs ne kartą. Kita medalio pusė yra ta, kad būti opozicijoje nėra lengva. Dabar matome, kas vyksta, nors plačioji visuomenė apie mūsų veiklą beveik nieko nežinojo. Įsivaizduojate, kas dėtųsi, jei būtume viską darę viešai? Turbūt po metų laiko būtume išvargę ir nieko nedarę.

Arūnas Pukelis pats su manimi norėjo sutikti. Nors norėjo susitikti 10 minučių pokalbiui, bendravome ilgiau nei dvi valandas.

Dabar galiu patikinti, kad viskas vyko tikrai organizuotai ir sklandžiai. Šiemet bus pirmieji LFF prezidento rinkimai, kai balsavimas bus slaptas, tad tam ruošėmės. Jei prisiminsime, Aurelijus Skarbalius iš pradžių taip pat dirbti pradėjo su „Inkaru“ bei Utenos „Uteniu“ ir tik vėliau pasirašė sutartį su LFF. Taip pat labai ilgai buvo diskutuojama dėl to, kad reikėtų A lygos prezidento poste pakeisti Rolandą Skaisgirį ir galiausiai vairas buvo patikėtas Deividui Šemberui.

Labai nuosekliai ir atidžiai atsirinkinėjome žmones iš dabartinės LFF, Vykdomojo komiteto. Per šiuos trejus metus daug kas paaiškėjo. Pamatėme, kas iš tiesų nori vystyti futbolą, o kas tam visiškai netinka.

Žinome, kad po šių rinkimų, kad ir kaip jie pasibaigtų, bus nemaža dalis ir tokių, su kuriais bus atsisveikinta, nes jie ne visai pritaria dabartinei federacijos krypčiai. Pavardžių nenoriu sakyti, nes tuoj pat prasidėtų šių asmenų puolimas. Tikrai nėra taip, kad federacijoje visi žmonės blogai dirba, tikrai yra tokių, kurie dirba labai gerai. Problema galbūt buvo pačioje vadovo asmenybėje, tačiau kai jo neliko, visi liko nustebę.

– Vykdomajame komitete turėjote savo atstovų, kurie būtų iškėlę jūsų kandidatą?

– Tuo nė kiek neabejoju. Tai yra žinomas žmogus, kuris tikrai būtų buvęs puikus kandidatas ir manau, jog tikrasis šalies futbolo veidas. Labai gaila, kad šį žmogų jie taip paprastai nuvarė į šoną.

Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Daivydas Kalpokas
Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Daivydas Kalpokas

Apie Juliaus Kvedaro ketinimus, kad jis nesirengia kandidatuoti dar vienai kadencijai, sužinojome vasaros pabaigoje. Taigi postą ruošėme vienam garsiausių ir žinomiausių šalies futbolininkų, bet viskas išėjo kitaip. Manau, jog po tokių įvykių net pats stipriausias žmogus neatsilaikytų ir nenorėtų kandidatuoti. Jis truputėlį dėl savo apsisprendimo gailisi, tačiau jau nieko nepadarysi. Manau, jog galėjome turėti labai gerą LFF prezidentą.

Mūsų kandidatas iškeltas tikrai ne bendrai su „Sąjūdžio“ artistais, kurie atbėgo per pusantro mėnesio nuversti kalnus ar su buldozeriu pravažiuoti.

– Reiktų suprasti, kad dabartiniai LFF atstovai turėjo suprasti ir žinoti apie jūsų ketinimus...

– Kalbos nėra. Su J.Kvedaru esu daug kartų stovėjęs priešingose pusėse ir kariavęs, mūsų mintys labai dažnai nesutampa. Visgi galiausiai jį taip surijo, kad kartais žmogaus net gaila. Po tų visų FNTT sprendimų, vasarą J.Kvedaras jau buvo nusprendęs palikti postą. Tas FNTT apsilankymas buvo greičiausiai tik dėl paprastų žmonių akių. Esu girdėjęs, kad po šių rinkimų J.Kvedaras norėjo pasilikti dirbti su veteranais, tačiau po pastarųjų įvykių, panašu, jog jis nenori dirbti net su jais.

– Ir vis dėlto, kodėl neatskleidžiate kandidato, apie kurį kalbate, pavardės?

– Daug su juo pačiu kalbėjomės ir visgi nusprendėme, kad iki rinkimų jo pavardės neatskleisime. Manau, jog artėjant kovai „Futbolo sąjūdžio“ atstovai patys jums tą pavardę pasakys viešai, nes jie tai tikrai žino.

– O kodėl jie turėtų pasakyti?

– O kodėl neturėtų? Anksčiau ar vėliau jie turės pasakyti. Kitaip nebus. Pasikartosiu, nenoriu, kad puolimas, toks, koks buvo prieš mane, prasidėtų ir prieš kitus asmenis. Netgi susitikimo metu su „Futbolo sąjūdžio“ atstovu aš neatskleidžiau jam šios pavardės, nes žinojau, kad gali prasidėti panašūs dalykai. Dabar džiaugiuosi dėl to. Žinau viena, kad ir kaip susiklostytų ar pasibaigtų šie rinkimai, šis gerbiamas žmogus tikrai liks futbole ir turėtų darbuotis federacijoje.

– Jums buvo išsiųstas skandalingas laiškas. Galbūt šis kandidatas taip pat sulaukė kokių nors asmeninių grasinimų, kad vis dėlto pabūgo siekti prezidento posto?

O kodėl jūs spėliojate, kad šiuose rinkimuose mes neturėsime kandidato?

– Nemanau, kad pabūgo, jis tikrai ne iš tų žmonių. Tiesiog nenorėjo dalyvauti šiame nešvariame žaidime.

Visi matėme, kiek negražių dalykų vyko – Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) prezidento nušalinimas, prasidėję puolimai, žinau, kad pats A.Pukelis taip pat bandė susisiekti su šiuo kandidatu.

Buvo įvairių niuansų. Galbūt žmogus bendrauti su tokiais asmenimis kaip A.Pukelis nenorėjo, galbūt kartą į jo skambutį ir atsiliepė, tačiau susitikęs tikrai nebuvo.

– Užsiminėte, kad kryptingai dirbote trejus metus. Ar nebuvo įmanoma surasti kitą kandidatą į prezidentus, jei jūsiškis favoritas vis dėlto nusprendė nekandidatuoti? Nesvarstėte tokios galimybės?

– O kodėl jūs spėliojate, kad šiuose rinkimuose mes neturėsime kandidato?

– Aš nespėlioju. Tiesiog klausiu...

– Į jūsų klausimą – mano klausimas (šypsosi). Mūsų kandidatas gal ir yra iškeltas, tik tikrai ne bendrai su „Sąjūdžio“ artistais, kurie atbėgo per pusantro mėnesio nuversti kalnus ar su buldozeriu pravažiuoti. Visada turėjome variantą „B“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas

– Tai reiktų suprasti, kad savo kandidatą būsimuose rinkimuose vis dėlto turite?

– Taip.

– Tai E.Eimontas?

– Taip, bet čia buvo variantas „B“. Maža kas gali atsitikti gyvenime, ligos, avarija ir pan., todėl turėjome turėti ir atsarginį variantą. Situacija yra elementari.

– Bet E.Eimontas įvardijamas kaip dabartinės sistemos dalis ir vis dar esamo prezidento Juliaus Kvedaro įpėdinis...

– Manau, jog tai yra labai klaidinantis dalykas. Kol prezidento rinkimai neįvyko, kai kurių dalykų atskleisti dar nenorėčiau. Plačioji visuomenė tegul mąsto taip, bet kai kurie žmonės tikrai žino daugiau.

– Kokie dabar jūsų santykiai su vis dar esamu LFF prezidentu J.Kvedaru?

– Oi, nebendravau su J.Kvedaru trejus su puse, galbūt ketverius metus. Kai stojome į opoziciją, tai viskas ir prasidėjo. Buvo daug darbo, kad ir su tuo pačiu Vykdomuoju komitetu. Jame kokie penki šeši žmonės darbavosi, kad dabartinio prezidento neliktų. Paprasta tikrai nebuvo. Nuversti prezidentą taip paprastai nėra lengva.

– Jei rinkimai pasibaigs jūsų palaikomo kandidato pergale, save matote kokiame nors poste?

– Ne, nematau. Asmeninę sau užsibrėžtą pareigą aš jau atlikau. Ką norėjau, tą pasiekiau. Gaila, tik dėl vieno, kad nepavyko sudirbti iki galo ir apmaudu, kad vienas geriausių šalies futbolininkų savo kandidatūros vis dėlto nesuspėjo iškelti. Labiausiai džiaugiuosi dėl vieno dalyko. Mano pagrindinis tikslas buvo, kad dabartinio prezidento neliktų, ir savo misiją aš atlikau.

– Galbūt jis savo kandidatūros ir nenorėjo kelti dėl to, jog jam pažadėtas postas būsimos federacijos sudėtyje, galbūt net futbolo akademija?

– Nežinau. Nenoriu kalbėti apie tai, ko iš tiesų nežinau. Galbūt.

FK Inkaras nuotr./Daivydas Kalpokas
FK „Inkaras“ nuotr./Praėjusiais metais D.Kalpokas su Kauno „Inkaru“ tapo Lietuvos salės futbolo čempionu.

A.Pukelis neigia D.Kalpoko versiją ir gali paremti E.Eimontą

Paklaustas, ką mano apie jam ir jo bendražygiams mestus kaltinimus, A.Pukelis kategoriškai šią informaciją paneigė. 

„Galiu kategoriškai paneigti tokius kaltinimus ir nesuprantu, kokiu pagrindu jis taip teigia. Kaip aš galiu žinoti, kad jis yra kažkoks agentas? Ar aš dirbu policijoje? Galbūt jis tegul pats objektyviai susiorientuoja, kas čia galėjo tą dalyką padaryti. Tai nėra mano metodai ir neturiu, ką pakomentuoti. Žmogus kažką tikrai paisto. Galbūt dabar jam patogu taip kalbėti? Neturiu tokių galimybių. Manau, jog tai yra paistalai. Esu įsitikinęs, kad jeigu žmogus yra agentas, tai policija tikrai neviešina tokių dokumentų. Tegul jis išsiaiškina santykius tarpusavio lygmenyje. Aš jo nepažįstu ir nenoriu jo pažinti“, – 15min kalbėjo A.Pukelis.

Kaip aš galiu žinoti, kad jis yra kažkoks agentas? Ar aš dirbu policijoje? Galbūt jis tegul pats objektyviai susiorientuoja, kas čia galėjo tą dalyką padaryti.

– Bet susitikęs su D.Kalpoku buvote?15min paklausė prieštaringos reputacijos verslininko.

– Taip, vieną kartą buvau susitikęs ir tik dėl to, kad jis buvo J.Kvedaro priešininkas. Iki tol nežinojau, koks jis žmogus. Man jis buvo apibūdintas kaip lojalus futbolo treneris. Buvau susitikęs su juo sužinoti kai kurios informacijos apie poną Kvedarą. Tačiau jokios pagalbos neprašiau.

– Pokalbis buvo produktyvus?

– Per penkias minutes puikiai supratau, kad žmogus apie futbolą sunkiai ką nors suvokia. Daugiau kažką diskutuoti nebuvo prasmės. Mes tiesiog paspaudėme vienas kitam ranką ir išsiskyrėm. Pykčio ar kažkokio nusiteikimo prieš šį žmogų tikrai neturiu. Jis yra per žemo lygio žmogus, kad galėčiau į jį atkreipti dėmesį ir siuntinėti kažkokius raštus. Galit paskambinti bet kuriam sporto pasaulio žmogui ir nei vienas jų nepasakys, kas yra tas D.Kalpokas. Deivido Šembero ir kitų klausiau, ar žino tokį futbolo žmogų, tačiau visų atsakymas buvo vienodas – nepažįstu.

Kova dėl valdžios
Kova dėl valdžios:R.Karpavičius, B.R.Baltusis, N.Dunauskas, E.Eimontas.

– Kokia situacija yra su Tauragės apskrities futbolo federacija (TAFF)? Ji vis dar suspenduota?

– Šiandien (pirmadienį – aut.past.) turėsime federacijos narių susirinkimą ir rinksime naująjį prezidentą. Aš, kaip laikinas TAFF prezidentas, atsistatydinau. Pripažįstu, kad tą menkavertį procesinį pažeidimą padarėme ir nepranešėme apie ketinimus likus 20 dienų iki rinkimų.

Rinkimus galima daryti, kai įstatai leidžia. Pasikartosiu, ką esu sakęs jau anksčiau. Buvęs TAFF prezidentas Sigitas Jukna buvo perrinktas dėl savo neveiklumo. Aš vis tiek kandidatuosiu. Šį kartą pagal visus įstatus. Kartu su manimi dėl TAFF prezidento posto varžysis dar du kandidatai. Prašėme iš LFF atvykti žmogų, kuris prižiūrėtų visą procesą ir įsitikintų rinkimų skaidrumu. Jie atsisakė ir pasakė, kad visi trys kandidatai jiems yra tinkami. Pažadėjo, kad teisėtai išrinktą kandidatą pripažins.

Jeigu mūsų šalies futbole dar yra sukurta kažkas intelektualaus ir gero, tai tik šio žmogaus.

– Jei rinkimai įvyks sklandžiai, kada TAFF gali būti grąžinta į LFF šeimą?

– Manau, jog arba šią savaitę vyksiančio Vykdomojo komiteto posėdžio metu, arba prieš pat rinkiminę konferencija, sausio 20-ąją. Žinau, jog konferencijos darbotvarkėje septintuoju punktu yra pažymėtas TAFF suspendavimo klausimas.

Vis dar manau, kad toks sprendimas Tauragės futbolui buvo per griežtas. Matyt, ponas Kvedaras norėjo parodyti jėgą. Žmogus yra principingas, emocingas, tiek metų turėjęs valdžią. Neįsivaizdavo, kad gali būti taip, kad jo kažkas neklauso. Tauragė pati pirmoji prakalbo apie tai, kad šis žmogus netinkamas vadovauti futbolui. Visi kiti, matyt, prisibijo, kadangi būtent jis jiems mokėjo algą.

– Ar tauragiškiai jau yra apsisprendę, kurį kandidatą palaikys, jei federacijai bus leista dalyvauti rinkimuose?

– Šiandien dar negalime tiksliai įvardinti. Vis dar vyksta diskusijos, tačiau daugiau mažiau žinome, ką palaikysim. Manau, jog demokratiniu būdu nuspręsime, kuri kandidatūra yra geriausia. Savo poziciją išreikšime dar prieš konferenciją, greičiausiai iki šios savaitės pabaigos.

– Futbolo kuluaruose kalbėta ir apie tai, kad jei ne TAFF suspendavimas, prezidento rinkimuose tauragiškiai galėjo iškelti dar vieną kandidatą – Algį Bronislovą Vasiliauską. Ar turėjote tokių ketinimų?

– Tikrai ne. A.B.Vasiliauskas yra „Žalgirio“ draugijos prezidentas. Jis yra mano artimas draugas, bet tokių ar panašių galvojimų tikrai nebuvo. Čia reikia ganėtinai jauno ir iniciatyvaus žmogaus, gerai valdančio anglų kalbą. Manau, kad Bronislovas ir taip turi veiklos ir tegul dirba savo darbą, o į futbolo federaciją turi ateiti visai kiti žmonės.

Nesu nusiteikęs prieš E.Eimontą. Nežinau, kaip bus, galbūt net palaikysime jo kandidatūrą. Buvome nusiteikę prieš J.Kvedarą ir prieš futbolo akademiją uzurpavusį Stasį Stankų. Prieš kitus asmeninių nusistatymų tikrai neturėjau. Kai įsigilinau į LFF struktūrą, jaunimo ir vaikų ruošimą, treniruočių kompensavimą, puikiai supratau, kas tam trukdė ir turėjo prisiimti atsakomybę.

Valdo Kopūsto/Scanpix nuotr./Arūnas Pukelis
Valdo Kopūsto/Scanpix nuotr./Arūnas Pukelis

– Kaip vertinate LFF sprendimą J.Kvedaro įpėdiniu rinkti E.Eimontą?

– Kodėl gi ne. Jeigu mūsų šalies futbole dar yra sukurta kažkas intelektualaus ir gero, tai tik šio žmogaus. Galiu pasakyti tik tiek. Manau, jog kai kurie žmonės visą federaciją žlugdė tik dėl savo ambicijų ir riboto mąstymo.

– Reiktų suprasti, kad neatmetamas variantas, jog palaikysite E.Eimonto kandidatūrą?

– Visiškai teisingai. Minčių tokių turiu, bet dar daug reikia viską apkalbėti, susitikti su federacijos darbuotojais, išklausyti pretendentų programas. Tačiau prieš šį žmogų mes tikrai nesame nusiteikę.

– Iki šiol viešojoje erdvėje ne kartą buvo kalbama, kad palaikote „Futbolo sąjūdžio“ kandidatą R.Karpavičių...

– Niekados taip neteigiau. Aš palaikiau tik jų iniciatyvą ir siekius nuversti J.Kvedarą. Pasikartosiu, nei prieš vieną kandidatą nesu nusiteikęs.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius