Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas vaikų futbole: jonaviškiai kaltina LFF atidavus jauniesiems žalgiriečiams čempionų titulą

„Tai, kas taps lygos nugalėtoju, deja, sprendžiama ne futbolo aikštėje, o federacijos vadams susėdus prie stalo“, – įsitikinęs Jonavos KKSC treneris Vytautas Stanevičius.
Jonavos KKSC
Jonavos KKSC / Facebook.com

Ne vieną Lietuvos čempioną išugdęs ilgametis treneris tvirtina, kad to, kas įvyko Lietuvos Vaikų ir jaunių futbolo asociacijoje vertinant rungtynių rezultatus, dar nėra buvę.

„Facebook“ nuotr./Vytautas Stanevičius
„Facebook“ nuotr./Vytautas Stanevičius

Lietuvos vaikų jaunių U16, gimusių 1999 metais, I lygos futbolo pirmenybėse dėl pirmosios vietos, o kartu ir dėl patekimo į elitinę lygą turėję kovoti jonaviečiai liko antri.

Taip nutiko po to, kai už uždarų durų buvo peržiūrėti visų pirmenybių rezultatai. „Iš mūsų tiesiog atėmė tris taškus ir atidavė vilniečiams. Atėmė tada, kai pirmenybių rezultatai buvo pristatyti viešame susirinkime ir juos matė visi. Pagaliau – savo taškus ir rezultatus mes taip pat žinome“, – portalui jonavoszinios.lt kalbėjo Jonavos KKSC direktorė Regina Stupurienė ir treneris V.Stanevičius.

Matė galutinę lentelę

Pirmenybėse žaidusi Jonavos vaikų, gimusių 1999 metais komanda, iki pat jų pabaigos tikėjo, jog galės varžytis dėl pirmosios vietos.

Turnyrinėje lentelėje jonaviečiai buvo surinkę tiek pat taškų, kaip ir Vilniaus „Žalgirietis 1“ komanda – po 68.

„Tai reiškia, kad rungtynės turi būti peržaistos neutralioje aikštėje.  Neseniai įvykusiame Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos posėdyje šie rezultatai buvo pristatyti, taip pat akcentuota, kad atkakliausia kova vyko šioje lygoje tarp vilniečių ir jonaviečių komandų. Taip pat buvo ekrane parodyta galutinė lentelė su šiais rezultatais.

Čia pat posėdžio metu Vaikų ir jaunių futbolo asociacijos prezidentas Romualdas Lavrinavičius susisiekė su Ukmergės sporto mokykla dėl aikštės ir galimybės šiame mieste peržaisti rungtynes”, – pasakojo V.Stanevičius.

„Facebook“ nuotr./Jonavos KKSC
Valdo Knyzelio nuotr.

Pasak trenerio, jei šias rungtynes jonaviečiai būtų laimėję, tai reikštų, jog Jonavos vaikų, gimusių 1999 metais, komanda patenka į aukštesnę lygą.

„Tai reiškia ir piniginį prizą. Tačiau toli gražu ne tik. Mūsų žaidėjams tai – didesnės galimybės tobulėti, įgyti daugiau patirties“, – kalbėjo V.Stanevičius.

Rezultatas pasikeitė

Tačiau po bendro asociacijos posėdžio atskirai likusi posėdžiauti valdyba nusprendė Vilniaus „Žalgiriečio 1“ komandai skirti papildomus tris taškus.

Tai reiškia, jog Jonavos klubas turnyrinėje lentelėje yra antras ir nebetenka galimybės varžytis dėl pirmosios vietos, o tuo pačiu – ir dėl patekimo į aukštesnę lygą.

„Man paskambino R.Statkevičius ir pranešė, kad Vilniaus komanda „Žalgirietis 1“ turi jau 71 tašką. Iš kur?“ – klausė V.Stanevičius.

Tokios žinios iš Vaikų ir jaunių futbolo asociacijos direktoriaus Raimondo Statkevičiaus treneris V.Stanevičius sulaukė telefonu.

„Man paskambino R.Statkevičius ir pranešė, kad Vilniaus komanda „Žalgirietis 1“ turi jau 71 tašką. Iš kur? Paaiškino, kad buvo varžybos, kur tarpusavyje žaidė pirma su antra to paties Vilniaus klubo komandos, ir rungtynėse buvo pažeidimų. Todėl iš vieno klubo buvo atimti trys taškai ir jie perduoti kitam klubui“, – pasakojo treneris.

Tačiau apie pažeidimus, nulėmusius rungtynių rezultatus, nuo gegužės 16-osios dienos, kai jos buvo sužaistos, jonaviečiai nežinojo nieko. Apie tai nekalbėjo ir patys vilniečiai.

„Pagaliau, kodėl tie papildomi taškai skirti jau po asociacijos posėdžio, kuriame buvo pristatyti galutiniai rezultatai? Juk visose turnyrinėse lentelėse matėsi būtent šis rezultatas, kuris ir buvo pristatytas“, – stebėjosi S.Stanevičius.

Protesto nenagrinėjo

Tiek Jonavos KKSC direktorė R.Stupurienė, tiek treneris V.Stanevičius įsitikinę, kad tai, kas įvyko „už uždarų durų“, įvyko dėl vienintelės priežasties – noro į aukštesnę lygą „išleisti“ vilniečių komandą.

„Mūsų vaikai – nusivylę. Juk jie viską mato ir supranta“, – sakė treneris V.Stanevičius.

Įtarimus dėl to, jog jonaviečiai iš pirmenybių buvo išstumti sąmoningai, anot pašnekovų, stiprina ir kita detalė.

Mūsų vaikai – nusivylę. Juk jie viską mato ir supranta“, – sakė V.Stanevičius.

„Rungtynes su vilniečiais mes žaidėme gegužės 23 dieną. Jose buvo keli esminiai pažeidimai – nebuvo budinčio mediko, kuris privalo dalyvauti, taip pat vilniečiai neturėjo žaidimų kortelių“, – sakė Jonavos komandos treneris.

Rungtynių metu traumą patyrė du Jonavos žaidėjai, o medikų – nebuvo, todėl pirmąją pagalbą suteikė žiūrovė, vieno iš Vilniaus žaidėjų mama.

„Taip, ji medikė. Tačiau ar gali ji prisiimti atsakomybę už rimtą traumą? Žaidėjui reikėjo net greitosios medicinos pagalbos. Budinčių medikų nebuvimas – šiurkštus pažeidimas“, – sakė V.Stanevičius.

Po šių rungtynių V.Stanevičius federacijai pateikė protestą.

„Viskas buvo padaryta pagal taisykles – protestas, kaip ir nurodoma federacijos tinklalapyje, rašomas laisva forma ir ne vėliau nei per 24 valandas, jis turi būti išsiunčiamas elektroniniu paštu.

Mūsų protesto net nenagrinėjo, motyvuodami, kad jis – ne laiku ir nemotyvuotas. Tai – pats didžiausias absurdas.

Tai ir buvo padaryta – juk elektroniniame pašte yra išsiuntimo laikas. Tačiau mūsų protesto net nenagrinėjo, motyvuodami, kad jis – ne laiku ir nemotyvuotas. Tai – pats didžiausias absurdas“, – piktinosi V.Stanevičius.

Pasak trenerio, jei jonaviečių protestas dėl šių rungtynių būtų patenkintas, Jonavos komanda būtų tapusi pirmenybių nugalėtoja ir patektų į aukštesnę lygą, o peržaisti rungtynių net nebereikėtų.

„Jie darė viską, kad mes ten nepatektume“, – sakė R.Stupurienė ir V.Stanevičius.

LFF vadovai baksnoja į reglamentą

Lff.lt nuotr./Raimondas Statkevičius (dešinėje)
Lff.lt nuotr./Raimondas Statkevičius (dešinėje)

Vaikų ir jaunių futbolo asociacijos direktorius Raimondas Statkevičius pateikė kiek kitokią įvykių versiją ir teigia, kad jonaviškių protestas buvo pateiktas ne pagal nustatytą tvarką.

„Vilniaus „Žalgiriečio I“ komandai 3 taškai buvo skirti užskaičius techninę pergalę rezultatu 3:0 (LFF DK 2015 05 19 Nr. 16 sprendimas). Šį sprendimą asmeniškai aš buvau sulaikęs, nes mano nuostata, kad vaikų futbolas turi būti žaidžiamas aikštėse, o ne popieriuje. Bet peržiūrėjus LVJFA įstatus, DK nuostatus, LVJFA valdybos funkcijas, bei mano, kaip direktoriaus, funkcijas, tokių įgaliojimų aš neturiu ir tokio sprendimo priimti negalėjau, – teigia R.Statkevičius. – Jonavos KKSC pateiktas protestas buvo ne pagal LFF DK protestų pateikimo tvarką (LFF DK 81 straipsnis 3,4,5 punktas). Todėl jis net nebuvo svarstomas.

Vilniaus FM „Žalgiriečio I“ protestas buvo pateiktas iškart po rungtynių gegužės 16 d. Šis protestas pateiktas nurodant faktinį ir juridinį pagrindą.

Jonavos KKSC pateiktas protestas buvo ne pagal LFF DK protestų pateikimo tvarką. Todėl jis net nebuvo svarstomas.

Šių rungtynių rezultatą aš buvau sustabdęs, dėl ko aš po LVJFA susirinkimo inicijavau LVJFA valdybos posėdį. Jo tikslas – visus iškilusius nesklandumus išspręsti aikštėje. Taigi, mano nuomone, esant tokiai baigiamajai turnyrinės lentelės padėčiai būtų buvę tikslingiausiai sužaisti peržaidimo rungtynes neutralioje aikštėje. Todėl valdybos susirinkimo metu ir buvo ieškomi variantai, kaip įgyvendinti mano iniciatyvą. Bet dėl aukščiau paminėtų priežasčių mano iniciatyva tapo negalima.“

Taip, aš sutinku, kad jokioje federacijoje per visą istoriją taip nebuvo (tiesa, jei kalbame faktais, tai šioje vietoje man taip pat norisi konkretumo, o ne „sakė-pasakė“, bei „buvo-nebuvo“), jog pats direktorius norėtų vienai komandai naudos ir, pažeisdamas nuostatus, siektų palankumo tam, kad kitai komandai būtų atimtas pranašumas.”

Į teisybės paieškas įsijungė ir miesto meras

Šiems įvykiams iškilus į viešumą, teisybės ėmėsi ieškoti ir Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius. Jis oficialiai paprašė Lietuvos futbolo federacijos (LFF), Lietuvos Vaikų ir jaunių futbolo asociacijos (LVJFA) bei Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir „Žalgirio“ garbės prezidento, išsklaidyti Jonavos sporto bendruomenėje kilusias abejones dėl galimai nesąžiningai įvertintų rezultatų.

Kadangi viešai paskelbtos informacijos iki šiol oficialiai nepaneigė nei LFF, nei LVJFA, kviečiu atsakingus asmenis nedelsiant išsklaidyti kilusias abejones ir paaiškinti situaciją.

„Kadangi viešai paskelbtos informacijos iki šiol oficialiai nepaneigė nei LFF, nei LVJFA, kviečiu atsakingus asmenis nedelsiant išsklaidyti kilusias abejones ir paaiškinti situaciją taip, kad atsakymą suprastų mūsų rajono 16-mečiai futbolo komandos nariai, jų tėvai ir treneriai.

Lietuvos futbolui ir vaikų sportui neabejingus piliečius, žiniasklaidos atstovus ir FK Žalgiris garbės prezidentą, savo kolegą Vilniaus merą Remigijų Šimašių kviečiu atkreipti dėmesį į nedidelę, tačiau sportą be galo mylinčią Jonavą ir čia keliamą klausimą: ar viskas gerai vaikų futbole? Atsakymas, tikiu, yra labai svarbus žvelgiant į mūsų šalies futbolo perspektyvą”, – sako Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius