Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 protrūkis jiems nė motais: susirgimų židiniu tapę „Riteriai“ toliau treniruojasi

Vilniaus „Riterių“ futbolininkai antradienio rytą, 10 val. rinkosi ant LFF stadiono dirbtinės dangos ir pradėjo pratybas, nors COVID-19 židinys klube dega atvira liepsna. Atvejų skaičius didėja kone kasdien, bet A lygos prezidento Jano Nevoinos valdomas klubas tęsia pasirengimą savaitgalį prasidėsiančiam Lietuvos futbolo čempionatui.

15min šaltiniai skelbia, kad „Riterių“ klube užsikrėtusiųjų skaičius jau yra dviženklis. Pirmieji susirgimai užfiksuoti praėjusią savaitę, o pastarieji – pirmadienį.

15min žiniomis, pirmadienį Vilniaus ekipa taip pat rinkosi į treniruotę, nors vėliau sulaukė dar daugiau teigiamų COVID-19 rezultatų.

Tai nesustabdė A lygos prezidento valdomo klubo nuo pratybų. 15min fotografas Lukas Balandis antradienį ryte užfiksavo „Riterių“ treniruotės akimirkas.

Sportininkų treniruotėje nemažai, dalis jų – jaunimo komandos auklėtiniai.

Dar pirmadienį klausėme „Riterių“ prezidento J.Nevoinos, kiek klube yra koronavirusu užsikrėtusių asmenų, bet jis atrėžė: „Šito nekomentuosiu.“

Vėliau jis teigė nežinantis, kiek užsikrėtimo atvejų nustatyta, o paklaustas, kodėl klubo prezidentas nevaldo tokios informacijos, aiškino, jog situacija nuolat kinta.

Maža to, J.Nevoina pirmadienį tvirtino, jog „Riteriai“ turi pakankamai žaidėjų komandai ir yra pasiruošę žaisti penktadienį su Vilniaus „Žalgiriu“.

nuotr. Elvio Žaldario/Janas Nevoina
nuotr. Elvio Žaldario/Janas Nevoina

Praėjus kelioms valandoms nuo pokalbio su J.Nevoina, Vilniaus klubų rungtynės buvo atšauktos. „Žalgirio“ vadovė Vilma Venslovaitienė jau prieš nukėlimo faktą teigė, jog mačo vykdyti neįmanoma, nes žalgiriečiai yra izoliacijoje, o dėl užsikrėtimų net ir norėdami žaisti negalėtų, nes neturėtų vartininko.

J.Nevoina pirmadienį patvirtino ir faktą, kad neigiamus testų rezultatus turintys komandos nariai treniruojasi, nepaisant didelio susirgimų skaičiaus.

Klubo ir kartu A lygos prezidentas buvo įsitikinęs, kad ekipa gali tęsti treniruotes, nepaisant to, kad užsikrėtę futbolininkai ir treneriai dar prieš mažiau nei savaitę kartu plušo pratybose.

Lietuvoje įprastas izoliacijos terminas po kontakto su COVID-19 užsikrėtusiu žmogumi – 14 dienų. Galima sutrumpinti izoliacijos trukmę iki 10 dienų, ne anksčiau kaip 7 izoliavimo dieną atlikus SARS-CoV-2 PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą, taip pat neturint simptomų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./COVID-19 židiniu tapę „Riteriai“ toliau rengia treniruotes
Luko Balandžio / 15min nuotr./COVID-19 židiniu tapę „Riteriai“ toliau rengia treniruotes

SAM ministro įsakyme, kurio paskutinė redakcija įsigaliojo vasario 22-ąją, nurodoma, kad izoliacijos išimtys taikomos „aukšto meistriškumo sportininkams, aukšto meistriškumo sporto specialistams, aukšto meistriškumo sporto instruktoriams, sporto medicinos personalo darbuotojams, dalyvaujantiems tarptautiniuose turnyruose, kurių organizavimui nustatytos ir patvirtintos atskiros tarptautinės taisyklės dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo.“

Kaip žinia, „Riteriai“ treniruojasi ne prieš tarptautinį turnyrą, o rengiasi A lygos sezonui, kuris startuos penktadienį. Tad išimtis sostinės klubui netinka.

Apie izoliacijos vietos palikimo sąlygas aukšto meistriškumo sportininkams taip pat rašoma įsakyme, tačiau jame nurodoma, jog išimtys taikomos asmenims, atvykusiems iš užsienio.

15min žiniomis, Lietuvos krepšinio lyga (LKL), COVID-19 fone vykdanti varžybas jau nuo rugsėjo, keletą kartų kreipėsi į SAM su savo taisyklių pasiūlymais, bet nieko nepešė.

Pirmadienį 15min kalbinti A lygos klubų vadovai užsiminė apie mįslingą LFF protokolą, kuris esą numato COVID-19 situacijos valdymą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ - FK „Riteriai“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ - FK „Riteriai“

Kaip 15min patikino LFF prezidentas Tomas Danilevičius, dokumentas išties yra rengiamas. Jis dabar dar diskutuojamas su A lygos klubais, dar nepateiktas SAM ir, suprantama, nepatvirtintas.

„Šiandien dieną tokie įstatymai, bet tiek NVSC, tiek SAM yra susipažinęs su mūsų taisyklėmis. Mes negavome feedbacko (grįžtamojo ryšio – aut. past.), mūsų taisyklės nėra įstatyme įrašytos, – kalbėjo T.Danilevičius. – Jie žino, kokiomis mes taisyklėm vadovaujamės, tik mes negavom neigiamo atsakymo. Tokia įdomi situacija. Įstatyme nėra korekcijos, išimtis mums negalioja, bet mes negavome atsakymo, kad taip negalim daryti, suprantat?“

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

Keista ir tai, kad NVSC viešai dar neskelbė apie COVID-19 židinį „Riteriuose“. Tam yra du galimi paaiškinimai: dar vykdomas epidemiologinis tyrimas arba užsikrėtusieji tiesiog nepranešė apie kontaktus futbolo klube.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius