Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sūduva“ ar „Žalgiris“? Futbolo autoritetų nuomonės išsiskyrė

Šalies futbolo čempionate – intriga, kokios neregėjome jau seniai. Auksinėse čempionato rungtynėse sekmadienį čempionate pirmaujanti Marijampolės „Sūduva“ priims ketverių pastarųjų metų stipriausią šalies komandą Vilniaus „Žalgirį“.
A lygos sirgaliai sekmadienį sulauks deserto
A lygos sirgaliai sekmadienį sulauks deserto

Lemiamoje dvikovoje suvalkiečiams užteks ir lygiųjų, nes prieš „Žalgirį“ jie turi taško persvarą. Vilnių išgelbėti gali tik pergalė.

Tiesa, 15min kalbinti šalies futbolo specialistai nemano, kad „Sūduvai“ atsilaikyti prieš kraujo trokštančius ir mažiausiai tris kartus turtingesnius varžovus bus paprasta.

Už permainas

„Kad ir ką berodytų skaičiai lentelėje, favoritu reikėtų laikyti „Žalgirį“. Ši komanda turi visus pamatinius pagrindus: materialinę bazę, yra daugkartinis čempionas. Bet Lietuvos futbolui reikia permainų“, – savo simpatijų prieš sekmadienio lemiamą mačą neslėpė daugiausiai rungtynių Lietuvos rinktinei per visą istoriją vadovavęs Algimantas Liubinskas.

Sportoakimirka.lt nuotr./Algimantas Liubinskas
Sportoakimirka.lt nuotr./Algimantas Liubinskas

Šį sezoną su Vilniaus „Vyčio“ ekipa Pirmosios lygos bronzą iškovojęs specialistas įsitikinęs, kad net esant atšiaurioms oro sąlygoms „Žalgiris“ gali išsivežti penktąjį iš eilės A lygos čempionų titulą iš Suvalkijos.

„Manau, jog vilniečiai yra pajėgūs laimėti. Aikštės kokybė abiems komandoms bus vienoda. Taip, įmušti tokiomis oro sąlygomis galbūt yra kiek sunkiau nei apsiginti, bet „Žalgiris“ pasižymėti tikrai yra pajėgus. Neatmetu galimybės, kad tai gali būti rungtynės iki „pirmojo“ įvarčio. Pasikartosiu, favoritu laikau „Žalgirį“, bet Lietuvos futbolui būtini pokyčiai. O jei vilniečiai šanso neišnaudos, bus patys kalti“, – kalbėjo pats prie Vilniaus ekipos vairo stovėjęs 66-erių specialistas.

Galiu pasakyti, kad šiemet „Žalgirio“ komplektacija tikrai nenusisekus. Viskas išpūsta, o su tokiu biudžetu buvo galima turėti kur kas kokybiškesnę komandą.

1983 metais stojęs prie „Žalgirio“ vairo kybartietis tapo jauniausių Sovietų Sąjungos treneriu. Sostinės ekipai A.Liubinskas vadovavo iki 1985-ųjų.

Analizuodamas faktorius, kurie prieš lemiamą akistatą „Žalgiriui“ suteikia pranašumą, patyręs specialistas pirmiausia išskyrė patirtį. Visgi jis nemano, kad šiuo metu vilniečių sudėtis yra pajėgesnė.

„Galiu pasakyti, kad šiemet „Žalgirio“ komplektacija tikrai nenusisekus. Viskas išpūsta, o su tokiu biudžetu buvo galima turėti kur kas kokybiškesnę komandą. Bet kai didžiųjų specialistų porelė (Mindaugas Nikoličius ir Vilma Venslovaitienė – aut. past.) viską sprendžia, yra ir treneriai, ir vadybininkai, tuomet taip ir yra“, – tradiciškai aštraus žodžio nestokojo A.Liubinskas.

Žingsniu priekyje „Sūduva“

1988-ųjų metų olimpinis čempionas bei 2004 m. geriausiu pastarųjų penkiasdešimties metų Lietuvos futbolininku išrinktas Arminas Narbekovas favoritais laiko marijampoliečius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arminas Narbekovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arminas Narbekovas

„Teko stadione stebėti pastarąsias „Žalgirio“ rungtynes su Utenos „Uteniu“. Rungtynės nebuvo lengvos, nors rezultatas to ir neparodo, bet „Sūduva“ su „Jonava“ vargo dar labiau. Visgi manau jog prieš sekmadienį žingsniu priekyje yra Marijampolė. Ir ne tik dėl to, jog tašku pirmauja turnyro lentelėje“, – 15min svarstė A.Narbekovas.

Kalbėdamas apie suvalkiečių kozirius, olimpinis čempionas išskyrė namų aikštę bei pastaruoju metu demonstruotą puikią formą.

„Jie žais namuose, prie gausiai palaikomų tribūnų bei tikrai norės nepaleisti šios istorinės galimybės. Kita vertus, „Sūduva“ ir pastaruoju metu turi puikią pergalių seriją. Taip, vienas kluptelėjimas (prieš „Trakus“ 0:1 – aut. past.) buvo, tačiau komanda žaidžia gerai, pakiliai ir dės visas pastangas, jog sukurtų istoriją ir nuverstų „Žalgirį“ nuo sosto. Manau, jog šiandien „Sūduva“ yra stipresnė, bet tai yra tik mano nuomonė“, – pažymėjo A.Narbekovas.

Giria jaunus suvalkiečius

A lygos prezidento pareigas dar sezono pradžioje ėjęs Deividas Šemberas džiaugėsi, kad po daugybės metų į šalies pirmenybes vėl sugrįžo intriga. Nors nuslėpti simpatijas sostinės klubui, kuriame pradėjo savo karjerą ir ją pabaigė, 39-erių metų vilniečiui sunku, jis neslėpė pasitenkinimo, kad pagaliau „Žalgiriui“ pirštinę gali mesti ne tik „Trakai“, bet ir dar viena komanda.

Sauliaus Čirbos nuotr./Deividas Šemberas
Sauliaus Čirbos nuotr./Deividas Šemberas

Šiuo metu vienas iškiliausių nepriklausomos Lietuvos futbolininkų vieši Šveicarijoje, kur UEFA būstinėje dalyvauja kursuose, skirtuose buvusiems profesionaliems žaidėjams, planuojantiems likti futbole funkcionierių vaidmenyje.

„Rungtynės, kurios verto finalo, savo favorito neturi. Jau LFF taurės finale tą pamatėme, o „Sūduva“ bus netgi stipresnė už „Stumbrą“. Manau, jog abiem komandoms dvikova bus labai sunki, šansai abiejų – taip pat beveik lygūs.

„Sūduva“ turės aikštės pranašumą, o aikštė taip pat bus sunki, tad žaisti greitą kombinacinį futbolą žalgiriečiams bus nelengva. Marijampoliečiai, kurie mėgsta jėgos futbolą, paremtą standartinėmis situacijomis, tikrai galėtų tuo pasinaudoti.

Svarbiausias dalykas, ko vilniečiams reikia saugotis – standartinės situacijos. Kitas dalykas, „Žalgiris“ turi išvengti šiurkščių klaidų pozicinėje gynyboje, nes jų pastaruoju metu daro tikrai nemažai“, – apie sekmadienio rungtynes kalbėjo D.Šemberas.

Buvęs A lygos prezidentas gyrė šiemet ryškiausiomis spalvomis atsiskleidusį „Sūduvos“ puolėją Karolį Laukžemį.

Evaldo Šemioto nuotr./Karolis Laukžemis
Evaldo Šemioto nuotr./Karolis Laukžemis

„Jis šiemet atrodo labai gerai. Futbolininkas nepaprastai daug dirba, atlieka daug juodo darbo, kas puolėjams nėra būdinga. Galbūt tų gynybinių funkcijų jam net tenka per daug, tad nelieka lengvumo atakų paskutinėse stadijose.

Vis tenka girdėti, kad turime dirbtinai įvedinėti jaunus futbolininkus ir suteikti jiems šansą. Tai didžiausia nesąmonė, kokią yra tekę girdėti.

Taip pat šį sezoną labai maloniai nustebino jaunasis Giedrius Matulevičius. Vaikinas šiemet padarė labai didelę pažangą ir manyčiau, netgi vertas yra kvietimo į nacionalinę rinktinę. Jis yra vienas šio sezono atradimų. Tai yra puikus pavyzdys, kai lietuvis žaidėjas savo darbu, aistra ir noru išsikovoja vietą tokioje konkurencingoje ekipoje.

Vis tenka girdėti, kad turime dirbtinai įvedinėti jaunus futbolininkus ir suteikti jiems šansą. Tai didžiausia nesąmonė, kokią yra tekę girdėti. Štai jums puikus pavyzdys, kad talentingi futbolininkai patys gali prasimušti“, – kalbėjo D.Šemberas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius