Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sūduva“ atvertė kortas: prisistatė treneris iš Ispanijos, klubas paskelbė susitraukusį biudžetą

Ilgai šį tarpsezonį vietoje trypčioję ir nežinioje gyvenę Marijampolės „Sūduvos“ vadovai pagaliau apsisprendė. Nuo šiol Suvalkijos klubas suka ispanišku keliu ir vyriausiojo trenerio postą patikėjo mūsų šalies futbolo gerbėjams jau šiek tiek pažįstamam specialistui Victorui Basadre.

Po metų – tuo pačiu maršrutu

Lietuvoje 50-etis strategas lankėsi ir lygiai prieš metus. Tuomet jis į mūsų šalį atvyko kartu su Vilniaus „Žalgirį“ treniruoti turėjusiu savo tautiečiu Juanu Ferrando.

Visgi pastarąjį pakirto klastinga liga ir lietuviškas ambicijas teko atidėti. J.Ferrando asistentu buvęs V.Basadre kurį laiką vadovavo žalgiriečių treniruotėms ir tuo metu klube dirbusiems Deividui Šemberui ir Deividui Česnauskiui paliko gerą įspūdį, bet galiausiai paliko mūsų šalį, nes „Žalgirio“ vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė rankomis sukirto su baltarusiu Aliaksejumi Baga.

Pastarasis specialistas po trejų metų pertraukos sugrąžino A lygos auksą į sostinę, o nuo čempionų sosto nustumta Suvalkija šią žiemą atsigręžė į tą patį V.Basadrę.

„La Verdad“ nuotr./Victoras Basadre
„La Verdad“ nuotr./Victoras Basadre

Lugo mieste gimęs specialistas rimtos futbolininko karjeros neturėjo, tad trenerio darbo ėmėsi nesulaukęs ir trisdešimties. Tai reiškia, kad į Marijampolę atvyksta specialistas, kuris savo gyvenimo aprašyme turi sukaupęs daugiau nei dviejų dešimtmečių treniravimo patirtį.

Per karjerą V.Basadre dirbo su įvairiais savo šalies žemesnių lygų klubais, o beveik prieš dešimtmetį kartu su žinomu Ispanijos treneriu Unai Emery darbavosi „Valencia“ klube.

Simpatija – nuo pirmo pokalbio

Su suvalkiečiais treneris sukirto dėl dvejų metų sutarties, o antradienį nuotolinėje konferencijoje prisistatė ir mūsų šalies žiniasklaidai.

„Gavę pasiūlymą, kad Victoras galėtų atvykti į mūsų klubą, ėmėmės darbo ir pradėjome apie trenerį rinkti informaciją. Susisiekėme su juo pačiu, tris sykius diskutavome apie futbolą bei mūsų galimybes, apie praėjusį sezoną. Mums buvo įdomu, kokias mūsų klaidas jis mato. Jo matymas mus tenkino. Pasiūlėme jam sutartį, pasirašėme ją ir dabar tęsiam darbus nuotoliniu būdu bei laukiame atvykstant į Lietuvą“, – antradienį surengtoje nuotolinėje konferencijoje kalbėjo „Sūduvos“ prezidentas Vidmantas Murauskas.

Klubo savininkas neslėpė, kad V.Basadre pavardė naujojo trenerio medžioklėje iš karto atrodė patraukliausiai.

„Čia nebuvo viešas konkursas, bet pokalbių buvo tikrai daugiau. Mums buvo labai svarbu, kad kandidatai pasakytų savo nuomonę apie praėjusio sezono mūsų nesėkmės priežastis. Čia Victoras atrodė labai gerai, o be to, jis turėjo aiškų pranašumą, nes net ir atsisveikinęs su Lietuva, nenutolo nuo mūsų futbolo reikalų. Bendraujant su juo pamatėme, kad tai treneris, kuris futbolu gyvena 24 val. per parą. Dėl to jį ir pasirinkome“, – pasakojo V.Murauskas.

Į pirmąją naujojo sezono treniruotę „Sūduva“ planuoja susirinkti sausio 18-ąją, bet V.Basadre į Marijampolę turėtų atvykti anksčiau.

Nuotolinėje konferencijoje V.Basadre dalyvavo jau vilkėdamas raudonus marškinėlius.

„Pirmiausia noriu padėkoti klubo prezidentui ir kitiems klubo žmonėms, kurie patikėjo manimi ir suteikė šią galimybę. Ketinu atvykti artimiausiomis dienomis, kai tik leis situacija. Norėčiau būti Marijampolėje jau artimiausią savaitgalį ir turėti dar savaitę iki pirmųjų treniruočių. Praėjusį sezoną gan aktyviai sekiau jūsų čempionatą, nes teko dirbti metų pradžioje Vilniuje. Puikiai suprantu, kad „Sūduva“ – vienas stipriausių vardų Lietuvos futbolo padangėje ir visiems aišku, kad pastarųjų metų rezultatai buvo puikūs. Visi nori vėl sugrįžti į viršūnę ir tai yra mūsų tikslas. Norėtume pakartoti šią sėkmę. Apibendrinant pasakysiu, kad puikiai suprantu, kur atvykstu ir kokie tikslai mūsų laukia“, – kalbėjo V.Basadre.

fkzalgiris.lt nuotr./Victoras Basadre
fkzalgiris.lt nuotr./Victoras Basadre

Naujasis vairininkas kol kas į Lietuvą atvyksta vienas ir pasirengęs dirbti su štabu, kuris darbavosi Marijampolėje ir su buvusiu treneriu Sauliumi Širmeliu.

„Kalbėjomės apie tai su klubo vadovais. Žinau, kad „Sūduva“ yra subūrusi gerą profesionalų komandą, kurią norėtų išlaikyti. Taigi planuoju dirbti su treneriais, kuriuos „Sūduva“ turi. Kol kas atvykstu vienas“, – teigė specialistas.

V.Murauskas taip pat prasitarė, kad su trenerių štabo atstovais šiomis dienomis jau vyksta pokalbiai, o su vartininkų treneriu Audriumi Ramonu susitarimas buvo pasiektas pirmadienį.

Svarbiausia – komanda

Paklaustas apie savo filosofiją, kurią bandys taikyti būdamas naujuoju „Sūduvos“ strategu, ispanas šyptelėjo.

„Tai platus klausimas, bet manoji filosofija yra paprasta. Marijampolė turės laimėti. Profesionaliame futbole bet kuri filosofija remiasi į tai, jog tu pirmiausia turi nugalėti. Puikiai suprantu, kad dabar klubas išgyvena permainų laikotarpį. Renkame žaidėjus, buriame komandą. Daugiau bus galima kalbėti apie tai, kai turėsime konkrečius žaidėjus, tačiau viena, ką noriu pasakyti – man svarbiausia yra komanda. Noriu sulipdyti darnų kolektyvą, kuris sugebėtų atnešti norima rezultatą. Norėčiau, kad mano komanda turėtų ne vieną planą, prisitaikytų prie besikeičiančių aplinkybių ir mokėtų laimėti įvairiais būdais“, – dėstė strategas.

Stopkadras/Victoras Basadre nuotolinėje konferencijoje
Stopkadras/Victoras Basadre nuotolinėje konferencijoje

Paklaustas apie priežastis, kodėl suvalkiečiams nepavyko ir trečią kartą apginti čempionų titulo, V.Basadre nebuvo kalbus.

„Sunku vienareikšmiškai atsakyti, nes nebuvau komandos viduje, nežinojau, kas dedasi rūbinėje ir pan. Tokios smulkmenos daug lemia. Vienaip ar kitaip, tai jau yra praeitis. Noriu daugiau kalbėti apie ateitį ir tai kaip bus, o ne tai kas buvo. Čia reiktų klausti tų žmonių, kurie tuomet klubui vadovavo“, – teigė ispanas.

Penki žaidėjai ir susitraukusi piniginė

V.Murauskas informavo, kad šiuo metu klubas turi sutartis vos su penkiais praėjusio sezono futbolininkais – Ivanu Kardumu, Nicolasu Gorobsovu, Aleksandru Živanovičiumi, Semiru Kerla ir Thomasu Salomonu.

Tiesa, tai dar nereiškia, kad visi penki futbolininkai vilkės suvalkiečių marškinėlius ir ateinantį sezoną.

Pavyzdžiui, S.Kerla bosnių žiniasklaidai visai neseniai užsiminė, kad klubas liepė jam ieškotis naujo klubo. Šią informaciją patvirtino ir V.Murauskas.

„Tai yra tiesa. Nežinau, kaip Semirui seksis ieškoti naujo klubo, bet mes leistume jam išvykti. Norėtume, kad jis rastų kitą komandą“, – neslėpė prezidentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas

Jis prasitarė, kad „Sūduva“ šiuo metu veda derybas su keletu lietuvių, tame tarpe ir keliais marijampoliečiais.

15min paklaustas, ar stipriai keisis komandos biudžetas, praradus čempionų titulą, V.Murauskas neslėpė, kad piniginė plonės apie 20 proc.

„Šiuo metu kelti kažkokius konkrečius tikslus klubo treneriui nebūtų garbinga, nes mes dar neturime komandos, o tik penkis žaidėjus. Viskas priklausys nuo komplektacijos. Jei kalbėtume apie biudžetą, manau, kad jis bus apie 80 proc. to, ką pavyko surinkti praėjusiais metais. Taigi bandysime išsiversti su 800 tūkst. eurų. Tradiciškai gyvensime pagal piniginę, tai reiškia, kad neįtraukėme į biudžetą to, ką galėtume laimėti sėkmingai pasirodę Europos turnyruose. Elgsimės taip, kaip visada pastaraisiais metais“, – teigė V.Murauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius