Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiausi 2014 metų įvykiai futbolo pasaulyje

2014-ieji, kupini įvykių futbolo stadionuose metai, artėja į pabaigą. Pasaulio čempionatas Brazilijoje, intriguojančios nacionalinių lygų baigtys bei atkaklios kovos tarptautinėse varžybose nuo populiariausios sporto šakos planetoje beveik neleido atsitraukti. Artėjant žiemos šventėms portalas „EuroFootball.lt“ siūlo prisiminti svarbiausius pastarųjų dvylikos mėnesių momentus. Tai pirmoji straipsnio dalis ir pirmieji septyni įvykiai.
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo / „Scanpix“ nuotr.

1. Sausio 13 diena – Cristiano Ronaldo laimėjo Auksinio kamuolio apdovanojimą.

Madrido „Real“ superžvaigždė 2013-aisiais metais aplenkė Lionelį Messi ir Francką Ribery bei kitų metų pradžioje savo rankose laikė „Ballon d‘Or“ prizą. Daugelis kalbėjo, kad Ronaldo antrojo geriausio planetos futbolininko apdovanojimo nusipelnė jau seniai ir prieš tai trejus metus už Messi nugaros liko nepelnytai. Galiausiai, argentinietį pradėjus pulti traumoms, rinkimuose balsuojantiems žurnalistams neliko nieko kito kaip tik Auksinį kamuolį atiduoti Portugalijos rinktinės lyderiui. Išgirdus L.Messi pavardę ankstesnėse apdovanojimų ceremonijose paties CR7 reakcija bylodavo, kad šio apdovanojimo jis trokšta be jokios abejonės. Kai Ciuriche susirinkę žmonės jau sveikino C.Ronaldo, ašaros jo akyse tai dar kartą patvirtino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Mirallasas ir Stevenas Pienaraas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Mirallasas ir Stevenas Pienaraas

2. Balandžio 20 diena – „Manchester United“ pralaimėjo Liverpulio „Everton“.

Raudoniesiems velniams“ tuomet dar vadovavusio Davido Moyeso sugrįžimas į „Goodison Park“ stadioną buvo skausmingas. Leightono Baineso bei Kevino Mirallaso įvarčiai pirmajame kėlinyje užtikrino „Everton“ pergalę ir tuo pačiu atėmė paskutines „Manchester United“ viltis kitą sezoną rungtyniauti UEFA Čempionų lygoje, nes po šios nesėkmės ketvirtojoje vietoje finišavęs Londono „Arsenal“ tapo nebepavejamas. Pats škotas, prieš atvykimą į Mančesterį treniravęs „irisus“ 11 metų, buvo po dviejų dienų atleistas, o „Manchester United“ sezoną baigė septintojoje turnyrinės lentelės vietoje. Tai lėmė nutrūkusią seriją, kai vadovaujant Serui Alexui Fergusonui „Raudonieji velniai“ net 18 sezonų iš eilės varžėsi stipriausiame Europos klubiniame turnyre.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sevilla“ ir „Benfica“ dvikovoje paaiškėjo Europos lygos laimėtojai – jais tapo ispanai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sevilla“ ir „Benfica“ dvikovoje paaiškėjo Europos lygos laimėtojai – jais tapo ispanai

3. Gegužės 14 diena – Lisabonos „Benfica“ pralaimėjo UEFA Europos lygos finalą „Sevilla“ ekipai.

Portugalijos čempionai pavasarį patyrė nesėkmę aštuntajame tarptautinio turnyro finale iš eilės. Be to, „Benfica“ Europos lygos sidabro medalininkais pralaimėję Londono „Chelsea“ tapo ir 2013-aisiais metais. Šiemet Jorge Jesuso auklėtiniai krito po baudinių serijos, nors viso pagrindinio laiko metu tiesiog dominavo bei rodė žymiai kokybiškesnį futbolą už varžovus iš Ispanijos. Visgi, Oscaras Cardozo ir Rodrigo buvo netikslūs nuo 11 metrų žymos, taigi, taurė iškeliavo Seviliją. Pagrindiniu diskusijų objektu tuomet vėl tapo žymusis Bela Guttmano prakeiksmas. Buvęs „Benfica“ strategas, XX-ajame amžiuje atvedęs ekipą į galybę tarptautinių taurių, 1962-aisiais po pergalės prieš Madrido „Real“ paprašė klubo vadovybės pakelti jam algą, tačiau jo pasiūlymas buvo atmestas. Po šio sprendimo B.Guttmanas tęsti darbo Portugalijoje nesutiko bei išvykdamas ištarė šiuos žodžius: „Benfica“ daugiau netaps Europos čempione net ir po 100 metų“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londono „Arsenal“ triumfas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londono „Arsenal“ triumfas

4. Gegužės 17 diena – Londono „Arsenal“ laimėjo FA taurę.

Sužaidus pirmąsias devynias finalo minutes „kanonierių“ sirgalių viltys jau dužo į šipulius – Curtiso Daviso įvartis išvedė „Hull City“ į priekį rezultatu 2:0. Laikrodžiui rodant kiek mažiau nei 15 prabėgusių minučių sostinės komanda galėjo būti jau palaidota, bet Alexo Bruce‘o galva pasiųstą kamuolį nuo vartų linijos numušė Kieranas Gibbsas. Jei ne šis anglo gynėjo veiksmas, tikriausiai, laikotarpis, kai „Arsenal“ komandai nepavyko iškovoti jokio trofėjaus, būtų prasitęsęs dar ilgiau. Vis dėlto, Arsene‘o Wengero vadovaujami futbolininkai sėkmės sulaukė prabėgus 3283 dienoms nuo triumfo tame pačiame turnyre. Santi Cazorla baudos smūgis tuomet padėjo rezultatą sušvelninti, o įpusėjus antrajam kėliniui Laurentas Koscielny „Wembley“ stadionui padovanojo pratęsimą. Šis jau priklausė „kanonieriams“, kurių herojumi tapo Aaronas Ramsey. Tikslus valo smūgis leido komandai pagaliau džiaugtis ne tik ketvirtąja vieta „Premier“ lygoje, bet ir tikru apdovanojimu.

„Scanpix“ nuotr./Madrido „Atletico“
„Scanpix“ nuotr./Madrido „Atletico“

5. Gegužės 17 diena – Madrido „Atletico“ tapo Ispanijos čempionu.

Paskutiniajame ture pasiektos lygiosios prieš „Barcelona“ nutraukė devynerius metus trukusį katalonų bei Madrido „Real“ dominavimą „La Liga“ čempionate. Trečiasis klubas, vadovaujamas genijumi imto vadinti Diego Simeone, sugebėjo triumfuoti „dviejų komandų čempionate“. „Matracams“ pavyko įrodyti, kad sunkiu darbu bei atsidavimu žaidimui galima varžytis net su ekipomis, kurios pasiryžta už futbolininkus bene kiekvieną vasarą pakloti didžiules pinigų sumas. Verta paminėti, kad pats „Atletico“ iš futbolininkų turgaus prieš sezoną beveik 36 mln. eurų net užsidirbo. Sostinės komandos triumfas taip pat buvo ir dar vienas auksinės taisyklės, jog „puolimas laimi rungtynes, bet gynyba laimi čempionatus“, patvirtinimas. Madrido futbolininkai per 38 rungtynes į savo vartus sugebėjo praleisti vos 26 įvarčius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Clarence'as Seedorfas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Clarence'as Seedorfas

6. Gegužės 18 diena – „Milan“ finišavo aštuntojoje Italijos čempionato vietoje.

2013-14-ųjų metų sezonas „rossoneri“ stovykloje buvo tikrai ne koks. Du treneriai, nulis įgyvendintų tikslų – galima įvardinti ir taip. Visus metus prastai rungtyniavusi ekipa galiausiai „Serie A“ liko už „Torino“ futbolininkų nugaros. Milano komanda, iš tiesų, dar gali džiaugtis nuo UEFA Europos lygos likusi tik per žingsnį, nes tai pavyko pasiekti tik žiemos permainų dėka. Sausio mėnesį vyriausiojo trenerio poste Massimiliano Allegri pakeitė Clarence‘as Seedorfas, taip pat pat atvyko būrys nemenkai sustiprinusių sudėtį naujokų. „Madų sostinės“ ekipa pirmą kartą XXI-ajame amžiuje nepateko į tarptautinį turnyrą. 15 sezonų prieš tai „Milan“ nuolat varžėsi Čempionų lygoje bei keletą sykių kovėsi dėl UEFA taurės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ryanas Giggsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ryanas Giggsas

7. 2014-aisiais futbolo pasaulis neteko keturių puikių žaidėjų: gegužės 15-ąją apie karjeros pabaigą paskelbė Carlesas Puyolis, 19-ąją – Ryanas Giggsas, gruodžio 16-ąją – Thierry Henry, o dar trimis dienomis vėliau – Ericas Abidalis.

C.Puyolis 15 sezonų rungtyniavo „Barcelona“ startinėje sudėtyje, per kuriuos su Katalonijos klubu iškovojo 21 trofėjų. Gynėjas taip pat 100 kartų atstovavo Ispanijos rinktinei ir su ja tapo Europos bei pasaulio čempionu.

R.Giggsas praleido beveik 24 metus „Manchester United“ gretose ir per tą laiką aikštėje pasirodė 963 kartus. Valas taip pat yra antras vyriausias futbolininkas, pasižymėjęs UEFA Čempionų lygoje. Jo rekordą tik šiemet pagerino „Roma“ kapitonas Francesco Totti.

T.Henry tuo tarpu galima vadinti Londono „Arsenal“ legenda. Prancūzas „kanonierių“ gretose yra pelnęs daugiau nei 200 įvarčių. Puolėjas taip pat padėjo Arsene‘o Wengero auklėtiniams iškovoti dvi „Premier“ lygos bei tris FA taures. Po karjeros etapo Anglijoje T.Henry dar tapo Ispanijos bei pasaulio klubų čempionu ir laimėjo UEFA Čempionų lygą atstovaudamas „Barcelona“. Negana to, snaiperis daug prisidėjo prie Prancūzijos nacionalinės komandos triumfo 1998-ųjų pasaulio bei 2000-ųjų Europos čempionatuose.

E.Abidalis – dar vienas buvęs „Barcos“ atstovas. Jos gretose gynėjas sužaidė 193 mačus bei dukart triumfavo Čempionų lygoje. Verta paminėti, kad prancūzas sugebėjo įveikti sunkią ligą ir į profesionalų futbolą 2013-aisiais sugrįžti net po kepenų persodinimo operacijos. Vis dėlto, Pirėjo „Olympiakos“ spalvas gynęs Abidalis nusprendė kabinti bucus ant vinies dar nepasibaigus sezonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius