Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šventė Lietuvos futbolui – 4 klubai antrajame Europos turnyrų atrankos etape

​​​​​​​Lietuvos futbolo klubai sėkmingai pradėjo kovas Europos turnyrų atrankose. Vilniaus „Žalgiris“, Marijampolės „Sūduva“ bei „Kauno Žalgiris“ jau turėjo pirmuosius testus Europoje ir visus peršoko sėkmingai. Tai pirmas kartas, kai visos A lygos komandos peržengė pirmą atrankos etapą Europoje. Tuo tarpu, palankiai susiklosčius burtams, „Panevėžys“ savo žygį UEFA Konferencijų lygos atrankoje pradės nuo antrojo etapo.
Vilniaus „Žalgiris“ – Belfasto „Linfield“
Vilniaus „Žalgiris“ – Belfasto „Linfield“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus „Žalgiris“ Čempionų lygos pirmajame atrankos etape nugalėjo Belfasto „Linfield“ ekipą bendru rezultatu 5:2 (3:1; 2:1).

UEFA Konferencijų lygos pirmosiose rungtynėse Marijampolės „Sūduva“ išsaugojo namuose sukauptą persvarą prieš Latvijos „Valmiera“ ir rezultatu 2:1 (2:1; 0:0) pateko į antrą etapą. O po pirmųjų rungtynių kiek nustebinęs „Kauno Žalgiris“ įrodė savo pranašumą ir bendru rezultatu 2:0 (0:0; 2:0) peržengė Gibraltaro „Europa“ klubo barjerą.

Šie rezultatai ne tik užtikrina besitęsiantį Lietuvos klubų žygį Europoje, tačiau tai svarbu ir žvelgiant į ateitį. UEFA yra įvedusi koeficientų sistemą, pagal kurią yra atsižvelgiama į komandų pastarųjų 5-erių metų rezultatus ir pagal tai reitinguojami visi futbolo klubai. Už pergales bei lygiasias klubams skiriama atitinkama taškų suma (už pergalę 0.250 tšk., už lygiąsias 0.125 tšk.), šie taškai lemia ar klubas bus skirstytų, ar neskirstytų komandų krepšelyje. Tai gali nulemti silpnesnius varžovus ateityje.

Mūsų šalies komandos po pirmojo etapo gali pasigirti surinkusios 1.15 iš 1.5 taško.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniaus „Žalgiris“ – 2 pergalės (0,5 tšk)
  • Marijampolės „Sūduva“ – 1 pergalė, 1 lygiosios (0,325 tšk.)
  • „Kauno Žalgiris“ – 1 pergalė, 1 lygiosios (0,325 tšk.)

Kaip pavyzdys Marijampolės „Sūduva“ – jau ne vienerius metus džiugina gerais rezultatais tarptautiniuose turnyruose ir gali pasigirti didžiausiu UEFA koeficientu iš visų A lygos komandų (8,750 tšk.). Tokio taškų skaičiaus užteko Marijampolės komandai, kad patektų į skirstytų komandų krepšelį.

Vilniaus „Žalgiris“ pagal sukauptus taškus rikiuojasi antroje vietoje (6,500 tšk.). Trečioje vietoje yra Vilniaus „Riteriai (5,250 tšk.), o ketvirta „Kauno Žalgirio“ ekipa (2,000 tšk.).

Istorinis Vilniaus „Žalgirio“ pasiekimas

Vladimiro Čeburino vadovaujama sostinės ekipa bendru rezultatu 5:2 sugebėjo įveikti Belfasto „Linfield“ klubą ir pakartojo istorinį pasiekimą – pateko į antrąjį Čempionų lygos atrankos etapą.

Pirmą kartą dar 1999-2000 m. sezone vilniečiai įveikė tuometinę Ararato „Araks“ komandą ir peržengė pirmojo etapo barjerą bendru rezultatu 5:0 (2:0, 3:0). Šį rezultatą pakartoti vilniečiams prireikė kiek daugiau nei 20 metų.

Vilniaus „Žalgirio“ komanda savo varžovus pranoko tiek namuose, tiek išvykoje.

V.Čeburino auklėtiniai nuo pirmųjų rungtynių Vilniuje įrodinėjo, kas vertesnis kelialapio į kitą etapą.

Dviejų įvarčių pranašumas trenerį tenkino ir atsakomosioms rungtynėms Vilniaus komandai vadovaujantis Kazachstano treneris išstatė penkių gynėjų liniją, taip norėdamas išsaugoti teigiamą rezultatą. Negana to, žalgiriečiai dviem tolimais šūviais plėšė varžovų tinklą.

VIDEO: Trenerio Vladimiro Čeburino komentaras po Čempionų lygos rungtynių Belfaste

Rungtynes vilniečiai pabaigė su 9 žaidėjais aikštėje, kadangi rungtynių arbitras parodė net dvi raudonas korteles, bet įtakos galutiniam rezultatui tai neturėjo.

Geriausias pirmo etapo žaidėjas – Saulius Mikoliūnas. Nors išskirti vieną žaidėją, kai visa komanda žaidė gerai, nėra lengva, tačiau komandos kapitonas nusipelnė paminėjimo. Gynėjas buvo pastebimas abejose aikštės pusėse tiek rungtynėse Vilniuje, tiek įspūdingu smūgiu iš toli pasižymėjęs atsakomosiose rungtynėse Šiaurės Airijoje.

VIDEO: Žalgirio kapitono Sauliaus Mikoliūno komentaras po Čempionų lygos rungtynių Belfaste.

Antrame Čempionų lygos atrankos etape „Žalgiris“ susitiks su Budapešto „Ferencvaros“ futbolininkais. Vengrijos čempionai pirmame etape neturėjo vargo su Kosovo „Prishtina“ komanda, kurią įveikė bendru rezultatu 6:1 (3:0; 3:1).

Pirmosios antro atrankos etapo rungtynės vyks liepos 20 d. Budapešte, atsakomosios rungtynės – liepos 27 d. Vilniuje.

„Sūduva“ išvargo teigiamą rezultatą

Marijampoliečiai turėjo paplušėti su Latvijos „Valmiera“ komanda tiek pirmose rungtynėse namuose, tiek atsakomosiose išvykoje, tačiau bendru rezultatu 2:1 (2:1; 0:0) iškovojo bilietą į antrą UEFA Konferencijų lygos atrankos etapą.

Rungtynės Latvijoje priminė vaizdą, kurį matėme prieš savaitę Marijampolėje, rungtynių kontrolė didžiąją laiko dalį priklausė Latvijos ekipai. Tačiau abejų rungtynių antroje pusėje „Valmiera“ futbolininkai atrodydavo kiek išsekę, tuomet žaidimą į savo vadžias perimdavo marijampoliečiai.

Vertinant abi rungtynes tenka pripažinti – varžovai puolime atrodė kiek aštresni ir susikūrė daugiau progų pasižymėti. Tačiau dėl jauno amžiaus ir patirties stokos tokio lygio rungtynėse nesugebėdavo pranašumų išnaudoti savo naudai.

Tuo tarpu „Sūduvos“ futbolininkai jau ne vienerius metus gana sėkmingai pasirodo Europos turnyruose. Jie turi sukaupę nemažą patirties bagažą – būtent tai ir padėjo išsaugoti jiems palankų rezultatą.

Latvijoje iš šeimininkų pusės nepamatėme vartų šturmo rungtynių pabaigoje. Nors rezultatas kabojo ant labai trumpo plauko, tačiau rungtynių baigtį kontroliavo patys sūduviečiai.

Geriausias pirmo etapo žaidėjas – Makis Giannikoglou. Žmogus – siena, taip būtų galima apibūdinti šio vartininko iš Graikijos žaidimą. Nepraleistas nei vienas įvartis iš žaidimo, tiesa, namuose nepavyko atremti į „Sūduvos“ vartus paskirto 11 metrų baudinio. Varžovai turėjo bent po keletą gerų momentų pasižymėti abejose rungtynėse, kai pavykdavo pergudrauti „Sūduvos“ gynėjus, tačiau visas spragas užkamšydavo puikus vartininko žaidimas.

Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Makis Giannikoglou
Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Makis Giannikoglou

Pirmąsias antrojo atrankos etapo rungtynes Marijampolės „Sūduva“ pradės liepos 22 d. namuose susitikimu su Čenstakavos „Rakow“. Atsakomosios rungtynės vyks liepos 29 d. Lenkijoje.

Pirmoji „Kauno Žalgirio“ pergalė UEFA turnyruose

„Kauno Žalgirio“ futbolininkams bendru rezultatu 2:0 (0:0; 2:0) pavyko įrodyti savo pranašumą prieš Gibraltaro „Europa“ klubą. Tai nulėmė, kad būtent jie žengė į antrą UEFA Europos Konferencijų lygos atrankos etapą.

VIDEO: „Kauno Žalgiris“ – „Europa FC“ | Edvinas Kloniūnas | PRE-GAME INTERVIEW

Tai buvo pirmoji pergalė UEFA turnyruose per visą klubo istoriją.

Kai Roko Garasto auklėtiniai sužinojo savo varžovus pirmame UEFA Europos Konferencijų lygos atrankos etape, dalis futbolo ekspertų kalbėjo, kad tai gera proga žalgiriečiams žengti į kitą etapą. Tačiau jau pirmosiose rungtynėse Gibraltare šeimininkai nustebino. Jie dominavo visų rungtynių metu ir žalgiriečių laimei rungtynės baigėsi nulinėmis lygiosiomis.

Atsakomąsias rungtynes Kauno „Žalgiris“ žaidė Marijampolėje, „Hikvision“ stadione. Komanda buvo pasidariusi išvadas po pirmų rungtynių ir iniciatyvą laikė savo rankose. Žaidėjai geriau jautėsi aikštėje, kūrė vieną progą po kitos ir galiausiai pelnė du įvarčius.

Geriausias pirmo etapo žaidėjas - Divine’as Naah. Liepos 1 dieną prie komandos prisijungęs žaidėjas turėjo gerą progą pasižymėti ir išvesti savo komandą į priekį. Atsakomosiose rungtynėse Marijampolėje naujokas pasižymėjo įvarčiu, kiek vėliau protingai paliko riedantį kamuolį Linui Pilibaičiui, kuris pelnė antrąjį įvartį.

zalgiris.lt nuotr./UEFA Konferencijų lyga: „Kauno Žalgiris“ – „Europa“
zalgiris.lt nuotr./UEFA Konferencijų lyga: „Kauno Žalgiris“ – „Europa“

Antrame etape „Kauno Žalgirio“ lauks „The New Saints“ klubas, kuris bendru rezultatu 3:1 (1:1; 2:0) įveikė Šiaurės Airijos komandą „Glentoran“.

Pirmosios rungtynės vyks liepos 20 d. Marijampolėje. Atsakomosios liepos 27 d. Velse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius