Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tragiška diena futbolo pasauliui: mirė Diego Maradona

Pasaulio ir Argentinos futbole – gedulas. Eidamas 61-uosius metus mirė legendinis futbolininkas Diego Maradona.
Temos: 1 Diego Maradona

Apie vieno geriausių visų laikų futbolininkų mirtį pranešė „Cardin Fatale“.

Anot šio šaltinio, 1986 m. pasaulio čempionui sustojo širdis. D.Maradona mirė savo namuose. Į juos atskubėjo greitoji pagalba, tačiau medikai išgelbėti sportininko jau nespėjo.

Legendinio futbolininko sveikatos būklė suprastėjo lapkričio pradžioje, iš karto po 60-ojo gimtadienio, kurį D.Maradona minėjo spalio 30-ąją.

Argentinietis buvo paguldytas į La Platos ligoninę. Kairiajame D.Maradonos smegenų pusrutulyje susidarius kraujo krešuliui, futbolininkas buvo nugabentas į Buenos Aires, kur jam atlikta skubi operacija ir krešulys pašalintas.

„Stebuklas, kad jie aptiko kraujavimą jo smegenyse, galėjusį jį pražudyti“, – po operacijos praėjus kelioms dienoms sakė D.Maradonos advokatas Matiasas Morla.

1960-aisiais Buenos Airėse gimęs D.Maradona laikomas vienu geriausių visų laikų futbolininkų.

Per karjerą jis atstovavo „Argentinos Juniors“, „Boca Juniors“, „Barcelona“, „Napoli“, „Sevilla“ ir „Newell's Old Boys“ komandoms.

Diego Maradonos karjera
Komanda Metai Įvarčiai
„Argentinos Juniors“ 1976-1981 116
„Boca Juniors“ 1981-1982 28
„Barcelona“ 1982-1984 22
„Napoli“ 1984-1991 81
„Sevilla“ 1992-1993 5
„Newell's Old Boys“ 1993-1994 0
„Boca Juniors“ 1995-1997 7

Ryškiausia pėdsaką jis paliko „Napoli“ klube, su kuriuo du kartus triumfavo Italijos „Serie A“ pirmenybėse ir sykį laimėjo UEFA taurę.

Neapolyje D.Maradona net ir po karjeros baigimo išliko tikra ikona, o 10-uoju numeriu pažymėti „Napoli“ marškinėliai yra išleisti į „pensiją“ – jų vilkėti negali joks kitas šios komandos žaidėjas.

VIDEO: Diego Maradonos momentai „Napoli“ klube

Didžiausią karjeros pergalę D.Maradona pasiekė 1986 m., kai su Argentinos rinktine Meksikoje tapo pasaulio čempionu. D.Maradona tame turnyre pelnė 5 įvarčius, tarp jų – ir vieną gražiausių, ir vieną skandalingiausių futbolo istorijoje, kuriuos argentinietis pasiekė ketvirtfinalyje prieš Angliją.

Iš pradžių D.Maradona pasižymėjo nukreipdamas kamuolį vartus ranka, o vėliau šis įvartis buvo pramintas „Dievo ranka“. Antrą įvartį jis pelnė prasivaręs kamuolį pro pusę anglų žaidėjų ir per pusę aikštės.

2002-aisiais FIFA antrąjį D.Maradonos įvartį į Anglijos rinktinės vartus išrinko gražiausiu XX amžiuje.

D.Maradonos įvarčiai nuo 5:25 min.:

VIDEO: Argentina – Anglija 1986 m. pasaulio čempionate

Legendinis argentinietis yra paskutinis, atvedęs savo šalį į pasaulio čempionų sostą. Po ketverių metų, 1990-aisiais, jo vedama Argentina dar sykį žaidė planetos pirmenybių finale, bet tąsyk nusileido Vokietijai.

D.Maradona žaidė ir 1994 m. pasaulio čempionate JAV, bet iš jo „Auksiniu berniuku“ vadintas futbolininkas buvo išsiųstas namo jau po antrojo mačo, kai nesugebėjo praeiti dopingo testo.

D.Maradona ne sykį buvo rinktas geriausiu visų laikų futbolininku ar net sportininku.

2000-aisiais FIFA argentinietį kartu su brazilų legenda Pele geriausiais praėjusio amžiaus futbolininkais

„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona ir Pele 1988 m.
„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona ir Pele 1988 m.

Futbolininko karjerą jis baigė 1997 m., o po jos išbandė daugybę trenerio kėdžių įvairiuose klubuose.

Vis dėlto ši karjera jam nusisekė mažiau. Ryškiausias jo darbas buvo prie Argentinos rinktinės vairo, bet svarbiausio egzamino 2010 m. pasaulio čempionate Diego neišlaikė, kai argentiniečius ketvirtfinalyje laimėdami 4:0 išspyrė vokiečiai.

D.Maradona vėliau treniravo menkai žinomus Jungtinių Arabų Emyratų, Meksikos ir Argentinos klubus, o iki mirties turėjo darbą „Gimnasia de La Plata“ klube, kuris žaidžia aukščiausiame Argentinos divizione.

Nepaisant jo nesėkmių po futbolininko karjeros pabaigos, Argentinoje D.Maradonos statusas išliko netoli dieviško. Ir nesvarbu, kad pastaruosius keliolika metų ši šalis turi dar vieną kamuolio burtininką Lionelį Messi.

„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona ir Lionelis Messi
„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona ir Lionelis Messi

D.Maradonos trenerio karjera pynėsi ir su jo problemomis dėl alkoholio ir narkotikų.

Jau baigęs karjerą, 2000 ir 2004 metais D.Maradona buvo guldomas į ligoninę dėl širdies sutrikimų, kuriuos daugelis siejo su futbolininko priklausomybe narkotikams.

Ligoninėje jis atsidūrė ir 2007 metais, o pastaruoju metu jam buvo atliktos kelios operacijos. Vienos iš jų D.Maradonai prireikė po to, kai prasidėjo kraujavimas futbolininko skrandyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius