Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 02

Vaivorykštės spalvų kapitono raiščiai – nauja liepsna pasaulio čempionato Katare fone

FIFA ir pasaulio futbolo čempionato organizatoriai patiria spaudimą iš grupės Europos futbolo federacijų, kurios planuoja socialinę akciją – komandų kapitonai ketina ryšėti vaivorykštės dizaino raiščius per planetos pirmenybes Katare. Taip bus vykdoma antidiskriminacinė kampanija šalyje, kurioje homoseksualumas nėra legalus.
Harry Kane'as ryši vaivorykštės spalvų kapitono raištį
Harry Kane'as ryši vaivorykštės spalvų kapitono raištį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos futbolo federacijų grupė, kurioje yra ir Anglija, Vokietija, Prancūzija, suvienijo jėgas. Jos paskelbė apie savo planus ryšėti vaivorykštės spalvų kapitono raiščius. Tai yra LGBTQ simbolis.

Nyderlandų futbolo federacija, suvaidinusi pagrindinį vaidmenį šioje iniciatyvoje, pranešė, kad iš viso akcijoje dalyvaus aštuonios Europos komandos, kurios pateko į pasaulio čempionatą Katare. Prie akcijos dar jungsis Belgijos, Danijos, Norvegijos, Velso, Švedijos ir Šveicarijos federacijos.

Šis pranešimas yra naujausia priešprieša kovos lauke, kuriame špaguojasi futbolą valdančios institucijos ir į pasaulio čempionatą patekusios šalys. Pastarosios susiduria su nuolatiniu sirgalių, žmogaus teisių gynėjų ir kitų organizacijų spaudimu bei raginimais pasisakyti prieš Persijos įlankos šalies įstatymus, draudžiančius homoseksualumą. Taip pat garsiai kalbama apie Kataro elgesį su šimtais tūkstančių užsienio darbininkų, stačiusių stadionus kraupiomis sąlygomis.

Vaivorykštės spalvų kapitono raiščių dar nepatvirtino FIFA organizacija, kuri numato griežtas taisykles ne tik komandų aprangoms, bet ir siekiams atkreipti dėmesį į politines ar socialines problemas. Susivienijusių federacijų sprendimas pasitelkti ir visuomenės spaudimą išryškina ploną liniją, kuria šalių rinktinės – taip pat FIFA ir rėmėjai – bando išlaikyti balansą tarp įvairių socialinių grupių reikalavimų, tačiau ir nesupykdyti Kataro. Šalies, kuri garsėja musulmonišku konservatyvumu.

„Ryšėsime šį raištį kartu ir pasiųsime aiškią žinią pasauliui, kuris stebės čempionatą“, – teigė Anglijos rinktinės kapitonas Harry Kane'as.

Nors kapitonų raiščiams ir bus naudojamos vaivorykštės spalvos, šis dizainas nebus identiškas „Pride“ vėliavai.

Kataro atstovai jau seniai tikina, kad visi sirgaliai yra laukiami pasaulio čempionate, tačiau saugumo pareigūnai perspėja aistruolius nekeliauti su vaivorykštės vėliavų motyvais dėl savo pačių saugumo. Vis dar neaišku, kaip Katare bus elgiamasi su tos pačios lyties poromis.

Žvelgiant iš FIFA pozicijų, ši kapitono raiščių istorija – tik viena iš daugelio, kurios kėlė nerimą nuo 2010-ųjų, kuomet Katarui buvo suteiktos teisės rengti pasaulio čempionatą.

Štai prieš daugiau nei savaitę Lenkijos rinktinės kapitonas Robertas Lewandowskis, išrinktas FIFA metų žaidėju, iš Ukrainos futbolo legendos Andrijaus Ševčenkos gavo simbolinį Ukrainos vėliavos spalvų raištį, kurį vešis į Katarą. Lenkija buvo viena iš Europos šalių, teigusių, kad nežais prieš Rusiją po jos invazijos į Ukrainą. FIFA galiausiai diskvalifikavo Rusiją, šalis agresorė neteko teisės kovoti pasaulio ir Europos čempionatų atrankose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius