-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus „Žalgirio“ stadiono istorija: nuo šlovės laikų iki griovimo

Trečiadienį pradėtas griauti legendinis „Žalgirio“ stadionas Vilniuje pasižymi turtinga istorija. Joje – ir Vilniaus „Žalgirio“ šlovės akimirkos, ir vandalų išpuoliai, ir grandioziniai planai atgimti iš naujo. Vis dėlto dabar stadiono likimas jau aiškus – vietoje jo iškils viešbutis ir komercinės patalpos.
Vilniaus Žalgirio futbolo stadionas
Vilniaus Žalgirio futbolo stadionas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Portalas 15min primena 10 svarbiausių Vilniaus „Žalgirio“ stadiono istorijos datų.

1949 m.: prasideda stadiono, statyto Lenkijos kariškių tarpukariu ir karo metu apgriauto, rekonstrukcija. Po rekonstrukcijos stadionas įgyja išvaizdą, kurią turėjo iki pat savo egzistavo pabaigos. Rekonstrukcijos projekto autorius – architektas Viktoras Anikinas.

Įdomu, kad „Žalgirio“ stadione vykdavo ne tik futbolo rungtynės. Čia būdavo įrengiama ir lauko krepšinio aikštė, bokso ringas, yra vykusios kultūrizmo varžybos.

pliadisfoto.com archyvo nuotr./Retro nuotrauka – boksas „Žalgirio“ stadione
pliadisfoto.com archyvo nuotr./Retro nuotrauka – boksas „Žalgirio“ stadione

1962 m.:„Žalgirio“ stadionas ir pati Vilniaus „Žalgirio“ komanda gauna dabartinį pavadinimą. Iki tol klubas vadinosi „Spartakas“.

1987 m.: Vilniaus „Žalgiris“, kuris namų rungtynes žaidė „Žalgirio“ stadione, iškovoja SSRS čempionato bronzos medalius. Tai sėkmingiausias komandos pasiekimas per visą sovietmetį. Į priekį praleisti buvo tik Maskvos „Spartak“ ir Dnepropetrovsko „Dnepr“.

Vilniaus „Žalgirio“ nuotr./Vilniaus „Žalgiris“
Vilniaus „Žalgirio“ nuotr./Vilniaus „Žalgiris“

2004 m.: Lietuvos futbolo rinktinė atrankoje į 2006 m. pasaulio čempionatą „Žalgirio“ stadione sužaidžia lygiosiomis 0:0 su Ispanija. Po rungtynių ispanai apkaltina itin prastą „Žalgirio“ stadiono būklę, o jas stebėjęs FIFA komisaras pateikia ataskaitą, kad stadionas neatitinka FIFA reikalavimų ir jame negali vykti tarptautinio lygio rungtynės.

2010 m.: Vilniaus „Žalgiris“, kuris tuo metu vadinosi VMFD „Žalgiris“, sužaidžia paskutines savo rungtynes „Žalgirio“ stadione.

2012 m.: į Vilniaus „Žalgirio“ stadioną futbolas trumpam grįžta: čia namų rungtynes žaidžia Vilniaus REO komanda. Tais pačiais metais „Žalgirio“ stadioną suniokojo vandalai: pavogė vartus, iškasinėjo veją, sulaužė atsarginių žaidėjų suolelius.

Alfredo Pliadžio nuotr./Vandalų nuniokotas „Žalgirio“ stadionas
Alfredo Pliadžio nuotr./Vandalų nuniokotas „Žalgirio“ stadionas

2013 m.: bankrutuoja „Ūkio bankas“, kurio dukterinė bendrovė „Žalgirio sporto arena“ vienintelė buvo pateikusi pasiūlymą Vilniaus savivaldybės paskelbtame konkurse statyti naują stadioną Vilniuje „Žalgirio“ stadiono vietoje. Stadionas pereina Šiaulių bankui.

2014 m.: Vilniaus savivaldybė nutraukia konkursą dėl naujo stadiono statybos. Šiaulių bankas paskelbia parduodantis stadiono kompleksą ir teritoriją.

2015 m.: iš Šiaulių banko stadioną perka Arvydo Avulio bendrovė „Hanner“. Pastarasis paskelbia, kad čia iškils komercinės paskirties pastatai – biurai, viešbučiai, viešojo maitinimo įstaigos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis

2016 m.: „Žalgirio“ stadionas pradedamas griauti. Liepos 6 dieną čia 20-ojo gimtadienio koncertą surengė „G&G Sindikatas“, taip leisdamas vilniečiams paskutinį kartą užeiti į legendinį stadioną ir su juo atsisveikinti. Po koncerto, kaip ir visoje Lietuvoje, „Žalgirio“ stadione dar nuskamba „Tautiška giesmė“ – lyg paskutinis stadiono atodūsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius