-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visi taškai ant „i“: Igorio Pankratjevo rinktinės antirekordai

Pirmadienio vakarą Igoris Pankratjevas pagaliau ištarė tai, ko mažiausiai pusmetį laukė visi šalies futbolo gerbėjai. Atsisveikinimas buvo toks, koks ir vadovavimas. Šalies futbolo metraštyje šis laikotarpis dar ilgai bus prisimenamas kaip vienas nykiausių, o tą puikiai atspindi ne tik beviltiškas komandos žaidimas, tačiau ir skaičiai.
Igoris Pankratjevas
Igoris Pankratjevas / LFF nuotr.

15min.lt suskaičiavo trenerio nuveiktus „darbus“ nuo pat 2013-ųjų rugsėjo 12-osios, kai 51-erių metų vilijampolietis perėmė komandos vairą iš taip pat labai nesėkmingai su ja eksperimentavusio vengro Csabos Laszlo.

1. 2015-ieji – patys blogiausi Lietuvos futbolo metai nuo Nepriklausomybės paskelbimo. Šiemet Lietuvos rinktinės žaidė 8 mačus, per kuriuos sugebėjo laimėti tik sykį ir kartą sužaisti lygiosiomis (18,75 proc.). Įdomu, kad tą vienintelę pergalę lietuviai išplėšė tik pačioje rungtynių su mėgėjiška San Marino rinktine pabaigoje. Iki šiol rinktinei blogiausi metai buvo 1993-ieji (12 rungtynių, 1 pergalė ir 3 lygiosios (21 proc.) bei 2000-ieji (9, 2, 0, 7, 22 proc.).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Igoris Pankratjevas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Igoris Pankratjevas

2. Metai pradėti penkiais pralaimėjimais iš eilės. Tokios juodos serijos iki šiol dar nebuvo niekada. Iki šiol prasčiausiai rinktinė buvo startavusi 2004 m. (4 pralaimėjimai) ir 1999 bei 2007-aisiais, kai pralaimėjo tris pirmas dvikovas.

3. Penki pralaimėjimai iš eilės viename Europos čempionato atrankos cikle. Tokio juodo ruožo mūsų rinktinė dar neturėjo niekada. Nuo praėjusių metų spalio 12 d. mūsiškius spardė visi, kas tik netingėjo. Iš pradžių pralaimėta Slovėnijai (0:2), po to Šveicarijai (0:4), Anglijai (0:4), vėl Šveicarijai (1:2) ir galiausiai Estijai (0:1).

4. Šešerios iš eilės rungtynės, nesugebant pelnyti nė vieno įvarčio. Tokios „sausros“ mūsų futbole nebuvo nuo pat 1923-ųjų, kai nacionalinė rinktinė sužaidė pirmąsias savo tarptautines rungtynes.

V.Januškos/LFF.lt nuotr./Igoris Pankratjevas
V.Januškos/LFF.lt nuotr./Igoris Pankratjevas

5. Dar niekada Europos čempionato atrankos varžybose vienam varžovui nebuvo pralaimėta bendru rezultatu 0:7. Šiais metais Anglijos rinktinė su I.Pankratjevo auklėtiniais darė ką norėjo tiek „Wembley“ stadione pavasarį (0:4), tiek Vilniuje rudenį (0:3). Iki šiol skaudžiausias pamokas žemyno atrankose mūsiškiai buvo gavę „Euro 2000” varžybose prieš čekus (0:2 ir 0:4) bei „Euro 2004“ cikle prieš islandus (0:3 ir 0:3).

6. Šiame atrankos cikle lietuviai per dešimt dvikovų praleido 18 įvarčių (vid. 1,8 per rungtynes). Tai yra absoliučiai prasčiausias rodiklis per visas šešerias Europos pirmenybių atrankas, kuriose Lietuvos rinktinė yra dalyvavusi. Atrankoje į praėjusį čempionatą mūsiškiai per aštuonis mačus buvo nuskriausti 13 kartų (vid.1,63).

7. Iš viso nacionalinei rinktinei I.Pankratjevas vadovavo 21 mače ir per juos rinktinė į varžovų vartus sugebėjo įmušti tik 14 įvarčių (vid. 0,67 per rungtynes). Tai yra pats prasčiausias rodiklis iš visų iki šiol ne epizodiškai Lietuvos rinktinei vadovavusių trenerių. Tokio bedančio žaidimo prie varžovų vartų nebuvo net Raimondo Žutauto (vid 0,69) laikais.

8. Vos viena pergalė per metus. Galima sakyti, kad paskutinėmis akimirkomis Luko Spalvio pelnytas įvartis į San Marino mėgėjų vartus bent šiek tiek praskaidrino niūrią Lietuvos futbolo padangę. Iki šiol vos po vieną kartą lietuviai taip pat buvo laimėję tik 1993 ir 2012-aisiais.

V.Januškos/LFF.lt nuotr,/Vitalijus Stankevičius ir Igoris Pankratjevas
V.Januškos/LFF.lt nuotr,/Vitalijus Stankevičius ir Igoris Pankratjevas

9. Aštuonerios rungtynės su įvarčių skirtumu 1:17, arba šešerios – su 0:14. Į tokią aklavietę komandą buvo įvairavęs I.Pankratjevas, kol pagaliau kelyje pasitaikė lygiavertis priešininkas – San Marinas.

Per nepriklausomos šalies istoriją tokį juodą periodą galime prisiminti tik vieną, kai 2000-aisiais saviveikla su nacionaline komanda užsiiminėjo dabartinis LFF prezidentas Julius Kvedaras ir LFF techninio skyriaus direktorius Stasys Stankus. Tuomet rinktinė per penkis mačus įmušė tik 3 ir praleido 17 įvarčių, o namuose patirti triuškinantys pralaimėjimai Vengrijai (1:6) ir Gruzijai (0:4) puikiai prisimenami iki šiol.

10. Trumpiausi atsakymai į žurnalistų klausimus. Neseniai futbolo pasaulis stebėjosi Londono „Chelsea“ vyriausiuoju treneriu Jose Mourinho, kuris po dar vieno savo komandos pralaimėjimo į vieną žurnalisto klausimą atsakinėjo 7 minučių tirada. Buvęs Lietuvos rinktinės treneris – visiška portugalo priešingybė. Po rungtynių spaudos konferencijose trenerio pasakytus žodžius būdavo galima skaičiuoti ant rankos pirštų, o atsisveikinimas taip pat buvo iškalbingas – keli sakiniai ir jokių atsakymų į žiniasklaidos klausimus. I.Pankratjevas, ko gero, yra iki šiol mažiausiai kalbėjęs rinktinės treneris.

Igoris Pankratjevas prie Lietuvos rinktinės vairo:
21 rungtynės;
5 pergalės (Latvija, Suomija, du kartus San Marinas, Estija);
5 lygiosios (Moldova, Kazachstanas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Ukraina, Slovėnija);
11 pralaimėjimų (Bosnija ir Hercegovina, Latvija, Lenkija, Slovėnija, du kartus Šveicarija, du kartus Anglija, Vengrija, Malta, Estija);
14 įmuštų įvarčių;
31 praleistas įvartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius