-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas, ką reikia žinoti apie LFF prezidento rinkimus

Šeštadienį Vilniuje bus organizuojama Lietuvos futbolo federacijos eilinė konferencija, kurios metu bus renkamas naujasis prezidentas. 15min pateikia svarbiausios šio renginio akcentus.
Tomas Danilevičius ir Paulius Malžinskas
Tomas Danilevičius ir Paulius Malžinskas / 15min koliažas

Konferencijos tiesioginė vaizdo transliacija

VIDEO: LFF konferencijos tiesioginė transliacija

Kandidatai. LFF prezidento rinkimuose dalyvaus du kandidatai – ilgametis šalies rinktinės kapitonas bei dabartinis LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir Vilniaus regiono futbolo sąjungos prezidentas Paulius Malžinskas.

Tomo Danilevičiaus kandidatūrą į LFF prezidento postą iškėlė Lietuvos futbolo teisėjų (LFTA) asociacija, tuo tarpu Pauliaus Malžinsko kandidatūrą iškėlė Vilniaus regiono futbolo sąjunga (VRFS).

Tomas Danilevičius ir Paulius Malžinskas
Tomas Danilevičius ir Paulius Malžinskas

Vieta ir laikas. Konferencija šeštadienį prasidės 12:00 val. ir vyks „Crowne Plaza Vilnius“ viešbutyje.

„Crowne Plaza Vilnius“
„Crowne Plaza Vilnius“

Kandidatų CV.

15min nuotr./Tomo Danilevičiaus CV
15min nuotr./Tomo Danilevičiaus CV
15min nuotr./Pauliaus Malžinsko CV
15min nuotr./Pauliaus Malžinsko CV

Sistema. LFF prezidentas bus laikomas išrinktu, jam surinkus daugiau negu pusę (50 proc.+1) konferencijoje balsavusių LFF narių paskirtų atstovų – delegatų balsų.

Suprasti akimirksniu

  • Prezidentą renka Konferencija ketverių metų laikotarpiui.
  • Prezidentas gali būti išrinktas kitai (-oms) kadencijai (-oms), tačiau ne daugiau kaip trims kadencijoms iš viso.
  • Tik LFF nariai gali siūlyti kandidatus į prezidento pareigas. Nariai privalo raštu generaliniam sekretoriui pateikti informaciją apie siūlomą kandidatą, nurodant jo vardą bei pavardę, likus bent 20 (dvidešimt) kalendorinių dienų iki Konferencijos. Generalinis sekretoriatas informuoja LFF narius, paskelbdamas siūlomų kandidatų pavardes, likus ne mažiau kaip 7 (septynioms) dienoms iki Konferencijos.
  • LFF narėmis yra 8 šakinės (teisėjų, vaikų ir jaunių, salės futbolo, masinio futbolo, moterų futbolo, futbolo trenerių rengimo, klubų asociacijos, žaidėjų) ir 10 regioninių asociacijų. Vaikų ir jaunių futbolo asociacija šiuo metu yra suspenduota.
  • Kiekvienas narys į Konferenciją siunčia penkis delegatus, kurie turi po vieną balsą.
  • Išrinktu į LFF prezidento pareigas laikomas tas kandidatas, kuris pirmajame rate gavo daugiau kaip pusę visų Konferencijoje balsavusių delegatų balsų.
  • Jeigu pirmame balsavimo rate nė vienas kandidatas nesurenka reikiamos balsų daugumos, nedelsiant rengiamas pakartotinis balsavimas (antras balsavimo ratas) dėl dviejų kandidatų, gavusių daugiausia balsų. Išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiausia balsų. Kandidatams surinkus vienodą skaičių balsų, dėl jų rengiamas pakartotinis balsavimas.
  • Jeigu pirmame rate dalyvavo vienas kandidatas ir jis negavo reikiamo balsų skaičiaus, ne vėliau kaip po dviejų mėnesio rengiami pakartotiniai rinkimai. Iki šių pakartotinių rinkimų prasitęsia esamo prezidento įgaliojimai.

Visa konferencijos darbotvarkė:

1. Pareiškimas, kad Konferencija vykdoma ir sušaukta, vadovaujantis LFF įstatais;
2. Prezidento kreipimąsis;
3. Konferencijos sekretoriaus paskyrimas;
4. Konferencijos darbo reglamento tvirtinimas;
5. Darbotvarkės patvirtinimas;
6. 3 Narių delegatų, tikrinsiančių Konferencijos protokolą, paskyrimas;
7. Ankstesnės Konferencijos protokolo patvirtinimas;
8. Nevykdančios veiklos LVJFA pašalinimas iš LFF narių;
9. Sprendimo dėl LVJUFA prašymo priimti į LFF narius priėmimas;
10. LFF veiklos ataskaitos pristatymas;
11. Nepriklausomo auditoriaus ataskaitos pristatymas;
12. LFF metinių finansinių ataskaitų rinkinio tvirtinimas;
13. Nepriklausomo auditoriaus patvirtinimas;
14. LFF įstatų pakeitimas;
LFF VK įstatų projektas su LVJFA;
LFF VK įstatų projektas su LVJUFA;
LFF VK įstatų projekto pakeitimo aiškinamasis raštas;
VRFS LFF įstatų projektas;
VRFS įstatų projekto aiškinamasis raštas;
VRFS LFF įstatų projektas su pažymėtais pakeitimais;
15. FIFA Forward projektų pristatymas;
16. LFF Prezidento rinkimai;
17. LFF Viceprezidentų rinkimai;
18. LFF Garbės Prezidento vardo suteikimas.

Kandidatų idėjos ir įstatų pasiūlymai. Konferencijos metu bus renkamas ne tik prezidentas, bet ir tvirtinama nauja LFF įstatų redakcija. Abiejų kandidatų stovyklos yra pasiūlę po atskirą projektą.

T.Danilevičiaus ir Vykdomojo komiteto siūlomas projektas yra kosmetinis. Tarp įdomesnių pasiūlymų – LFF viceprezidentus rinkti ne Konferencijai, o Vykdomajam komitetui. LFF viceprezidentas perima prezidento funkcijas, kai šis negali atlikti savo pareigų. Taip pat siūloma susilpninti revizoriaus vaidmenį, kuris nuo šiol nebūtų atskaitingas prieš Konferenciją. Trečias svarbesnis pasiūlymas – atsisakyti kasmetinio „Futbolo forumo“ organizavimo ir pasilikti teisę nuspręsti kada ir kaip (ir ar išvis) jį organizuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

P.Malžinsko vadovaujama VRFS teikia kur kas kardinalesnį įstatų pokyčių projektą, pagal kurį LFF valdyme daugiausiai svertų turėtų klubai. Siūloma, kad LFF tiesioginiais nariais taptų A lygos čempionate, I lygos pirmenybėse, II lygos pirmenybėse, Lietuvos salės futbolo A lygos pirmenybėse ir/ar Lietuvos moterų A lygos pirmenybėse dalyvaujantys klubai.

Vilniečiai taip pat siūlo atsisakyti privalomos ginčų nagrinėjimo tvarkos Tarptautiniame sporto arbitražo teisme ir ginčų nagrinėjimą perkelti į Lietuvą – į Sporto arbitražą prie Vilniaus komercinio arbitražo teismo.

Taip pat siūloma grąžinti daugiau galių LFF Konferencijai bei numatyti, kad LFF generalinio sekretoriaus pozicija būtų skiriama prezidento teikimu. Šiuo metu generalinį sekretorių skiria Vykdomasis komitetas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Malžinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Malžinskas

Baigtis. Svarbiausias klausimas turi atsakymą dar prieš konferencijos pradžią. Nėra nė mažiausios abejonės, kad LFF prezidento pareigose liks T.Danilevičius, turintis didžiulį Vykdomojo komiteto narių ir įtakingiausios šalies futbolo figūros Arūno Pukelio palaikymą. P.Malžinskui veikiausiai teks tenkintis tik penkiais Vilniaus regiono balsais. Pagal tokį patį scenarijų LFF prezidento rinkimai vyko ir prieš ketverius metus, kai Edvinui Eimontui konkurenciją bandęs sudaryti sostinės atstovas Benas Renatas Baltusis surinko tik penkis balsus.

Visi LFF prezidentai
Nr. Laikotarpis Prezidentas
1. 1992-1999 Vytautas Dirmeikis
2. 1999 Vytautas Zimnickas (laikinai)
3. 2000-2012 Liutauras Varanavičius
4. 2012-2016 Julius Kvedaras
5. 2016-2017 Edvinas Eimontas
6. 2017 Vidmantas Butkevičius (laikinai)
7. nuo 2017 Tomas Danilevičius

Boikotas. Utenos apskrities futbolo federacija rinkimų išvakarėse išplatino pranešimą, kuriame jos prezidentas Nemunas Dagilis teigia, jog uteniškiai nusprendė ignoruoti šiuos rinkimus ir nebalsuos nė už vieną kandidatą. N.Dagilis užsiminė, jog norėjo kelti Lietuvos futbolo legendos Deivido Šembero kandidatūrą, tačiau jis dalyvauti rinkiminėje kovoje atsisakė. „Nė vienas iš šių kandidatų nėra žmogus, šiuo metu galintis suvienyti Lietuvos futbolą“, – teigė N.Dagilis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius