-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaidėjų pasirinkimą aiškinęs V.Urbonas: „Resursai ganėtinai kuklūs“

Valdas Urbonas išstatė kariauną, su kuria pradės naują Lietuvos futbolo rinktinės ciklą. Draugiškame mūšyje kojas apšilsianti nacionalinė komanda vėliau pasitiks galingųjų šveicarų ir italų iššūkius, o strategas prieš naujojo ciklo pradžią aiškino, kodėl rinktinės sąraše nėra kai kurių svarbių pavardžių.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / „Scanpix“ nuotr.

Kovo 24-ąją Lietuvos komanda draugiškame mače susitiks su Kosovu, o tuomet lauks dvejos atrankos į 2022-ųjų pasaulio čempionatą rungtynės. Sent Galene kovo 28-ąją lietuvaičiai susikaus su Šveicarija, o po trijų dienų LFF stadione bandys pasipriešinti Italijai.

„Pradedame naują etapą pasaulio čempionato atrankos rungtynėmis. Pajėgi grupė, laukia pajėgūs varžovai. Bet dabartinėje situacijoje kitų varžovų būti negali. Nesame favoritai, bet stengsimės kovoti dėl taškų, lengvai jų nedalyti, norėtųsi palipti nors laipteliu aukščiau turnyrinėje lentelėje. Tikslas užimti bent ketvirtą vietą penkių komandų grupėje“, – spaudos konferenciją pradėjo V.Urbonas.

Treneris pažymėjo, kad po gana sėkmingo pasirodymo praėjusiame Tautų lygos cikle, didelių pakeitimų sudėtyje daryti nesinorėjo.

lff.lt nuotr./Arvydas Novikovas
lff.lt nuotr./Arvydas Novikovas

„Žmonės, kurie praeitais metais kovojo, pasiekė pergales ir gerus rezultatus, nusipelno čia būti, jie parodė, kad gali atstovauti rinktinei. Pagrindas išliko, pakeitimai minimalūs. Stebim, žiūrim visą erdvę, užsienio klubus, A lygą. Norisi gal didesnės konkurencijos, didesnio pasirinkimo, bet mūsų resursai žaidėjų prasme ganėtinai kuklūs“, – kalbėjo strategas ir pridūrė, kad durų į nacionalinę komandą nėra uždaręs niekam.

Išskyrė V.Urbonas po pertraukos į sudėtį įtrauktus Nerijų Valskį, Marių Adamonį.

Abstrakčiai V.Urbonas užsiminė, kad visgi yra problemų kviečiantis kai kuriuos futbolininkus. Vieni negali atvykti dėl sveikatos problemų, kiti – dėl klubų pozicijų.

Taip pat treneris akcentavo, jog kiek keičia savo požiūrį dėl jaunimo įtraukimo. Jis aiškino paliksiantis jaunuosius talentus U-21 ir U-19 rinktinėms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Urbonas

„Ten ir išryškės žaidėjai, kurie gali, turi meistriškumo, kurie galėtų palaipsniui ateiti į rinktinę ir atstovauti Lietuvai“, – sakė V.Urbonas, akcentavęs, kad anksčiau jauniesiems galbūt tekdavo duoti žaidimo laiko avansu.

Ernestas Šetkus, Džiugas Bartkus, Emilijus Zubas, Vytautas Černiauskas, Titas Krapikas – tai sąrašas vartininkų, kurių Lietuvos nacionalinės rinktinės sąraše nėra.

V.Urbono pakviesta trijulė – pastaruoju metu pagrindiniu vartų sargu rinktinėje tapęs ir puikų žaidimą demonstravęs Tomas Švedkauskas, taip pat Gargždų „Bangos“ vartus ginantis Ignas Driomovas ir „Serie B“ pirmenybėse Italijoje trejas rungtynes šį sezoną sužaidęs 23-jų M.Adamonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Švedkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Švedkauskas

„Konkurencija į šitą vieną vietą gana didelė. Kas susiję su vienais ar kitais žmonėmis, reikia žiūrėti atskirai. Vieni gal neatitinka to vartininko modelio, kuris man imponuotų ar tiktų, kitas momentas – santykis su klubais. Buvo atvejis, kad Černiauskas buvo atvykęs į rinktinę ir tada neteko darbo Bulgarijos klube. Paskui atsiranda trintys, problemos. Sprendimas toks. Mes deramės, šnekam, nesipykstame, su visais bendrauta, pasiekti susitarimai. Šiuo metu situacija tokia ir norisi stabilumo. Manau, kad Tomas Švedkauskas paskutiniame sezone įrodė, kad jis gali būti tuo žmogumi, kuriuo labiausiai reikia pasitikėti“, – situaciją aiškino V.Urbonas.

Emilijus Zubas nebuvo kandidatų sąrašuose.

Vėliau treneris susilaukė konkretaus klausimo, kodėl sąraše nėra ilgamečių rinktinės vartininkų, Izraelio aukščiausioje lygoje žaidžiančių E.Šetkaus ir M.Zubo.

„Emilijus Zubas nebuvo kandidatų sąrašuose, jis turi erdvę, turi čempionatą, kuris vyksta, žaidžia. Nebuvo svarstoma jo kandidatūra. Kas susiję su Šetkumi, praeitais kartais dėl vienokių ar kitokių priežasčių jis neatvyko. Buvo problema, kad negalėjo išvažiuoti, tuomet šeimoje pokyčiai ir t.t. Iš vienos pusės gerai, kad jis daug žaidžia, bet pažiūrėkim į jo amžių (35 metai – aut. past.), santykį su klubu. Klubas diktuoja sąlygas, jie yra tokioje situacijoje, kad Šetkus – pagrindinis vartininkas. Klubas nelabai nori jį išleisti. Žaidėjo noras didelis, bet ne jis viską išsprendžia“, – aiškino V.Urbonas.

Vieni gal neatitinka to vartininko modelio, kuris man imponuotų ar tiktų, kitas momentas – santykis su klubais.

15min pasiteiravus, kurie žaidėjai nėra tinkami pagal trenerio taikomą modelį, V.Urbonas teigė, kad šie jo žodžiai yra ištraukti iš konteksto.

„Ištraukėte iš konteksto žodžius ir norite, kad pakalbėčiau, kas tinka ir kas ne. Turim baltą lapą ir pavardes. Tai žaidėjai, kuriais visiškai pasitikiu, kurie įrodė savo žaidimu, noru, užsidegimu atstovauti rinktinei. Noriu stabilumo, o ne kiekvieną kartą keisti pusę žaidėjų ir žiūrėti, kas iš to išeis. Norint kažkokio žaidimo kūrimo, reikalingas stabilumas“, – teigė treneris.

Į rinktinę pakviestas Deimantas Petravičius žaidžia ketvirtoje pagal pajėgumą Ispanijos lygoje šiuo metu, tačiau, V.Urbono teigimu, ten lygis gali būti net panašus kaip A lygoje. Treneris aiškino, jog nė vienas žaidėjas į rinktinę nėra pritempinėjamas, nes taip esą ir pats strategas prarastų žaidėjų pasitikėjimą.

Ištraukėte iš konteksto žodžius ir norite, kad pakalbėčiau, kas tinka ir kas ne.

V.Urbonas trumpai pakomentavo ir laukiančius pirmuosius iššūkius atrankoje į finalinį pasaulio taurės turnyrą.

Kalbėdamas apie Šveicariją, treneris išskyrė faktą, jog daug pagrindinių rinktinės žaidėjų žaidžia Vokietijos „Bundesliga“ pirmenybėse, kuriose žaidimas – intensyviausias.

„Ten „palauk“ ar pauzių nebūna, mes turėsime būti pasiruošę tam nuolatiniam spaudimui, intensyvumui“, – sakė strategas.

Italijos komanda, V.Urbono nuomone, yra labiau klasikinė.

„Scanpix“ nuotr./Italijos futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Italijos futbolininkai

„Jie ne tik mados sferoj, bet ir futbole madas diktuoja. Kadangi nedalyvavo paskutiniam pasaulio čempionate, jie dabar pilni noro, galimybių kuo greičiau užsitikrinti dalyvavimą čempionate. Komanda ambicinga, jauna, atsinaujinusi, daug įdedanti darbo“, – kalbėjo V.Urbonas.

Rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Tomas Švedkauskas, Ignas Driomovas, Marius Adamonis;

Gynėjai: Mindaugas Palionis, Vytas Gašpuitis, Egidijus Vaitkūnas, Edvinas Girdvainis, Saulius Mikoliūnas, Markas Beneta, Rolandas Baravykas;

Saugai: Domantas Šimkus, Martynas Dapkus, Justas Lasickas, Tautvydas Eliošius, Danielis Romanovskis, Donatas Kazlauskas, Modestas Vorobjovas, Vykintas Slivka, Gratas Sirgėdas, Paulius Golubickas, Arvydas Novikovas, Deimantas Petravičius;

Puolėjai: Karolis Laukžemis, Fiodoras Černychas, Nerijus Valskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius