-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žalgirio“ galvosopiu buvęs portugalas į taisyklių kampą spiečia ir panevėžiečius

Praėjusiais metais Vilniaus „Žalgirį“ į nepatogią padėtį spraudęs Portugalijos futbolo specialistas Joao Martinsas sugrįžo. Užpraėjusią savaitę 53-ejų treneris perėmė kito A lygos klubo, „Panevėžio“, vairą, nors tinkamos licencijos neturi iki šiol.

Dairytis naujo stratego Aukštaitijos klubui prireikė po to, kai trečią sezoną su komanda pradėjęs Moldovos specialistas Aleksandras Kurtijanas prapylė visas keturias pirmąsias sezono rungtynes.

Iš A lygos lentelės dugno komandą bandė laikinai traukti buvęs jo asistentas ir Panevėžio futbolo simbolis Dainius Gleveckas, o liepos 4-ąją pranešta apie sutartį su J.Martinsu.

Portugalas komandai turėtų vadovauti iki sezono pabaigos, Panevėžyje jis sutiko visą būrį puikiai pažįstamų futbolininkų.

J.Martinsas Lietuvoje dirba jau penktus metus. Iš pradžių jis buvo Kauno „Stumbro“ vyriausiojo trenerio Mariano Barreto asistentas. Praėjusį sezoną šiam specialistui į komandą Lietuvoje numojus ranka, J.Martinsas perėmė „Stumbro“ vyriausiojo trenerio funkcijas ir, nepaisant finansinių rūpesčių, komanda kurį laiką net pirmavo čempionate.

Elvio Žaldario nuotr./Joao Martinsas
Elvio Žaldario nuotr./Joao Martinsas

Toje ekipoje žaidė Rafaelis Broetto, Lukas Čerkauskas, Matheusas Bissi ir Rafaelį Floro – futbolininkai, kurie šiuo metu vilki „Panevėžio“ marškinėlius.

Po „Stumbro“ griūties portugalas sulaukė netikėto pasiūlymo iš Vilniaus „Žalgirio“ ir buvo pakviestas pakeisti mįslingomis aplinkybėmis pačiame Europos taurių kovų įkarštyje sostinę palikusį Mareką Zubą.

Liepos viduryje „Žalgirio“ vairininku tapęs J.Martinsas neturėjo UEFA PRO licencijos, tad klubui „laikinai“ galėjo vadovauti tik du mėnesius.

Europoje lygos varžybose klubas iš šios padėties sukosi protokole įrašydamas tuo metu pajūryje atostogavusio „Žalgiriečio“ akademijos direktoriaus Žydrūno Grudzinsko pavardę, o iškapsėjus nustatytam terminui, nusprendė numoti į A lygos reglamentą ir LFF taisykles, nors buvo sulaukę raginimų ir įspėjimų spręsti susidariusią problemą.

A lygos lenktynes „Žalgiris“ baigė kirsdamas raudona spalva pažymėtus taisyklių kampus, sumokėjęs LFF drausmės komiteto skirtą 500 eurų baudą, bet vis tiek trečius metus paeiliui liko už Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkų nugarų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Joao Martinsas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Joao Martinsas

Pasibaigus sezonui, „Žalgiris“ sutarties nepratęsė, bet praėjo keli mėnesiai ir J.Martinso pavardė vėl šmėžuoja A lygos protokoluose.

Panevėžyje treneris startavo įkvepiančiai – 2:1 įveikti Vilniaus „Riteriai“ ir pakilta iš A lygos lentelės dugno, o šios savaitės viduryje be didesnių problemų prasibrauta ir į LFF taurės ketvirtfinalį, 3:0 svečiuose sutriuškinus „Jonavą“.

Visgi realybė tokia, kad J.Martinsas ir toliau gali pasigirti tik B lygio licencija, o tai reiškia, kad „Panevėžys“ netrukus pradės susidurti su tomis pačiomis problemomis, kokios praėjusį sezoną slėgė „Žalgirį“.

Rugpjūčio 13-oji – paskutinė diena, kai baigsis dviejų mėnesių J.Martinso laikinasis laikotarpis. A lygos kovoms jis galės vadovauti tik iki šios datos.

„Panevėžio“ klubo vadovybė, motyvuodama tuo, jog dėl koronaviruso pandemijos A lygos pirmenybės šiemet susitraukė vos iki keturių ratų, kreipėsi į LFF prašydama padaryti išimtį ir leisti J.Martinsui komandai vadovauti iki sezono pabaigos.

Visgi antradienį posėdžiavęs LFF vykdomasis komitetas, 15min žiniomis, panevėžiečių šauksmo neišgirdo ir išimčių daryti nesutiko.

„Šiuo metu Joao yra pradėjęs A licencijos kursus Portugalijoje, tačiau dėl koronaviruso situacijos tęsti mokslų negali. Konkrečiomis dienomis jam reikia būti toje šalyje, tačiau grįžti šiuo metu labai komplikuota. Sieksime, kad treneriui būtų galimybė tą pačią programą užbaigti Lietuvoje. Nenorime rizikuoti tiek trenerio, tiek komandos žaidėjų sveikata. Jau jam atvykus čia, darėme COVID-19 testus ir bijojome, kad nieko neužkrėstų, kurį laiką jis negalėjo treniruoti“, – susiklosčiusią situaciją komentavo „Panevėžio“ klubo direktorius Bronius Vaitiekūnas.

Asmeninio archyvo nuotr./Bronius Vaitiekūnas
Asmeninio archyvo nuotr./Bronius Vaitiekūnas

UEFA PRO licencijos šiuo metu neturi ir Gargždų „Bangą“ treniruojantis Tomas Tamošauskas. 37-erių metų gargždiškis yra užsiregistravęs A lygio licencijos kursams ir turi tik B licenciją, tačiau tik šiemet į A lygą sugrįžusiam klubui LFF licencijavimo komitetas padarė išimtį ir leido T.Tamošauskui vadovauti ekipai dar nespėjus įgyti tinkamos kvalifikacijos.

„Jokio oficialaus rašto iš LFF dar negavome, bet iš šaltinių žinome, kad mūsų prašymas nebuvo patenkintas. Norėjome tokios pačios išimties kaip ir Gargždų klubas. Manau, kad jei jau daromos nuolaidos vieniems, tai būtų gerai, kad vienodai būtų vertinami ir kiti. Po to prasideda įvairūs pykčiai: vieniems galima, kitiems negalima...“ – apgailestavo „Panevėžio“ vadovas.

Jei jau daromos nuolaidos vieniems, tai būtų gerai, kad vienodai būtų vertinami ir kiti

Jo teigimu, LFF vadovai į Panevėžio pusę nuolaidžiau galėjo pažiūrėti ir dėl tos priežasties, jog dėl COVID-19 čempionatas šiemet bus kaip niekada trumpas.

„Kiek čia mums beliko? Už trijų keturių savaičių bus pertrauka ir komandoms liks sužaisti vos po keturias rungtynes rugsėjo pabaigoje. Absurdas dabar mums vėl ieškoti naujo trenerio, bet ką padarysi. Jei laikytis taisyklių, tai laikytis, bet būtų smagu, kad jos būtų taikomos visiems. Kaip bebūtų, iki rugpjūčio 13-osios dar turime nemažai laiko. Bandysime ieškoti naujo žmogaus, tikėtina, kad koks nors treneris su tinkama licencija atvažiuos, bet J.Martinsas ir toliau turėtų likti klube“, – prognozavo B.Vaitiekūnas.

Elvio Žaldario nuotr./Joao Martinsas
Elvio Žaldario nuotr./Joao Martinsas

Net jei J.Martinsas ir pabaigs A licencijos mokslus, iki A lygos jam dar trūks vieno PRO laiptelio. Visgi, nors tinkamos kvalifikacijos portugalas neturi, pirmaisiais jo darbais Panevėžyje klubo vadovai liko labai patenkinti.

„Jis Lietuvoje dirba jau penktą sezoną ir puikiai pažįsta tiek A lygą, tiek joje žaidžiančius futbolininkus. Su komandos žaidėjais labai greitai rado bendrą kalbą, matome emocinį pakilimą rūbinėje, daugiau motyvacijos rungtynių ir treniruočių metu. Tai aukšto lygio treneris, tikras profesionalas. Mums ieškant trenerio, apie Joao daug kas labai gerai atsiliepė, pamatėme, kad tos rekomendacijos nėra tik žodžiai. Nieko blogo negaliu pasakyti ir apie Aleksandrą Kurtijaną. Jis irgi puikiai vykdė užduotis, išvedė komandą į A lygą, bet šio sezono startas nuvylė, galbūt treneris kiek išsikvėpė“, – svarstė B.Vaitiekūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius