-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žalgirio“ varžovai – mažyliai iš Lichtenšteino, žaidžiantys kitos šalies čempionate

Sunkiai, be efektingo žaidimo Vilniaus „Žalgiris“ įveikė pirmą Europos lygos atrankos etapą, bendru rezultatu 3:2 palaužęs „Klaksvik“ iš Farerų salų. Antrajame rate laukia dvikova su kita nykštukinės valstybės – Lichtenšteino – futbolininkais. Vilniečių varžovas – „Vaduz“ klubas, pirmajame etape netikėtai nugalėjęs Sofijos „Levski“ iš Bulgarijos.
Vaduco futbolininkai Vilniaus oro uoste
„Vaduz“ futbolininkai / „Facebook“ nuotr.

Lichtenšteino komanda, žaidžianti Šveicarijos antroje lygoje

Vokiečio Rolando Vrabeco treniruojama komanda žaidžia antrojoje Šveicarijos lygoje. Taip susiklostė, kad Lichtenšteinas iki šiol nėra įkūręs savo futbolo lygos ir vienintelės rengiamos varžybos nykštukinėje valstybėje – taurės rungtynės. Taurės laimėtojas gauna teisę varžytis atrankoje į Europos lygą, tad „Vaduz“, rungtyniaudamas antrojoje pagal pajėgumą Šveicarijos lygoje, praėjusį sezoną laimėjo savo šalies taurę ir pateko į Europos lygos atranką.

Dar 1932 metais įkurtas klubas iš viso žaidė 59-iuose Lichtenšteino taurės finaluose ir trofėjų virš galvų kėlė net 46 kartus.

„Rheinpark“ stadione, kuris su stovimomis vietomis talpina 7,8 tūkstančio žiūrovų, žaidžianti komanda savo jėgas aukščiausioje Šveicarijos lygoje išbandė 2008 metais, bet kalnų nenuvertė ir užėmusi paskutinę vietą iškrito į antrą pagal pajėgumą divizioną. Per 10 metų Vaduco komanda 4 kartus buvo pakilusi į stipriausią Šveicarijos lygą, kurioje aukščiausias pasiekimas buvo 8 vieta. Nuo 1992 metų Šveicarijoje žaidžiantis Lichtenšteino klubas 3 kartus laimėjo antrąjį Šveicarijos divizioną ir dukart liko antras, o praėjusį sezoną metais užėmė 4 vietą.

Kelionės Europoje ir įdomūs faktai

„Vaduz“ Europoje nėra plačiai žinomas klubas, o tai ir nėra keista, pamenant, kad visame Lichtenšteine gyvena tik 38 tūkst. gyventojų.

Čempionų lygos atrankoje klubas nedalyvavo, o dėl patekimo į Europos lygą rungtyniauja nuo 1992 metų. Toliau trečio atrankos etapo nužygiavęs dar nebuvo.

UEFA sudarytuose reitinguose „Žalgirio“ komanda rikiuojasi 189 vietoje, Vaduco ekipa – tik 307-a. Šia statistika nereikėtų apsigauti, kadangi komanda gali nustebinti ir pridaryti nemalonumų ne vienam klubui, žaisdama savo specifinį futbolą.

Ši Lichtenšteino komanda praeityje turėjo lietuviško kraujo – 2000-2004 metais keturis sezonus klube praleido puolėjas Vaidotas Šlekys, įmušęs 16 įvarčių per 86 rungtynes.

Žaidimo ypatybės ir lyderiai

Vaduco komanda daugiausiai remiasi užsieniečiais – klube iš 26 futbolininkų tik 8 yra Lichtenšteino piliečiai.

„Vaduz“ žaidime galime pastebėti gan daug klaidų ginantis – ypač dėl prastų sprendimų ir dėl silpnos individualios gynybos. Todėl ekipa sulaukia daug nuobaudų – 2017-18 metų sezone gavo 76 korteles per 36 rungtynes. Taip pat prastos gynybos faktą įrodo 50 praleistų įvarčių praėjusiame sezone.

Prastą gynybą atperka puolimas. Labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į vidurio puolėją Mohamedą Koulibaly iš Prancūzijos. Futbolininkas praėjusį sezoną įmušė 7 įvarčius, o šiemet demonstruoja dar geresnę formą ir pirmajame etape į Sofijos „Levski“ vartus įmušė du kartus. Prancūzas labai gerai smūgiuoja iš toli, yra greitas, techniškas ir imasi iniciatyvos. Šiemet jis sudaro puikų duetą su saugu iš Benino – Jodeliu Dossou. Šį sezoną prie komandos prisijungęs žaidėjas iš karto įgijo trenerio pasitikėjimą ir žaidė abejose atrankos rungtynėse, per kurias atidavė du rezultatyvius perdavimus minėtam M.Koulibaly.

Puolime „Vaduz“ žaidėjai remiasi individualiais sugebėjimais, gerai pabėga į kontratakas. Ši ekipa labai pavojinga po standartinių situacijų, kurių priekyje atsiduria šveicaras Philippas Mustwileris. Praeitą sezoną saugas įmušė 7 įvarčius čempionate.

Komandos pagrindinis kūrėjas ir atakų sumanytojas – kitas šveicarų saugas Marco Mathysas. Jis pastebi atsidengusius komandos draugus, stengiasi atiduoti perdavimą, bet ir pats gali mušti įvarčius – praeitame sezone įmušė 9.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į naują komandos pirkinį – saugą iš Serbijos Milaną Gajičių. Šį sezoną serbas jau sužaidė visose trejose rungtynėse ir nebuvo pakeistas. Tai šis futbolininkas klube bus pagrindinis baudinių mušėjas – tai rodo pirmosiose čempionato rungtynėse, meistriškai atlikęs baudos smūgį ir padėjęs „Vaduz“ komandai iškovoti pergalę sezono atidarymo mače.

Žalgiriečiai turėtų būti favoritai šiose rungtynėse, bet privaloma įvertinti Vaduco komandą rimtai, nes ji bet kada gali nubausti.

Pirmosios rungtynės Vilniuje liepos 26 dieną 20 val., o atsakomasis mačas „Rheinpark“ stadione – rugpjūčio 2 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius