-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 19

Be nuomonės: 17 šalių siūlant bausti Rusiją už dopingo ydas, Lietuva vinguriuoja

Septyniolikos valstybių antidopingo agentūros bendru pareiškimu pareikalavo diskvalifikuoti Rusijos rinktinę iš 2018 metų olimpinių žaidynių Pjongčange, bet Lietuvos antidopingo specialistai aiškios nuomonės neturi.
Tarptautinė antidopingo agentūra buvo išskirtinai įspėjusi atletus dėl pavojaus, kurį sukelia GW501560.
Rusijos sportininkų dopingo mėginiai buvo klastojami per 2014 metų žiemos olimpines žaidynes. / „Scanpix“ nuotr.

Septyniolikos didelių valstybių, tarp jų JAV, Australijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos, antidopingo agentūros mano, kad Rusija nepasimokė iš klaidų, padarytų per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes.

Nepriklausomo eksperto Richardo McLareno vadovaujamos grupės atliktas tyrimas atskleidė, jog Rusijos saugumo tarnybos pareigūnai dalyvavo klastojant šeimininkų sportininkų dopingo testų rezultatus apsimetę laboratorijų darbuotojais ir paslapčia sukeitę mėginius.

Blogiausia šioje situacijoje, kad Rusijos politikos ir sporto vadovai nepripažino savo kaltės, nors tokios manipuliacijos negalėjo vykti be jų žinios.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas vieši Krasnojarske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas vieši Krasnojarske

Todėl po susirinkimo praėjusį savaitgalį Kolorado valstijoje (JAV) 17 antidopingo agentūrų pasiūlė neleisti Rusijai startuoti vasario mėnesį žiemos olimpinėse žaidynėse Pietų Korėjoje.

Lietuvos antidopingo agentūros nuomonės nebuvo paklausta.

„Negavome pasiūlymo prisidėti prie bendro pareiškimo, taip pat ir informacijos apie planuojamus aptarti klausimus, nors esame vieni iš NADO (nacionalinių antidopingo agentūrų organizacija) narių“, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros laikinoji vadovė Kristina Jagminienė.

Tačiau, net ir sulaukę pasiūlymo, nežinia, ar Lietuvos antidopingo specialistai padėtų parašą.

15min paklausus nuomonės – ar Rusijos rinktinė turėtų būti diskvalifikuota per 2018 metų žiemos olimpines žaidynes – mūsų šalies antidopingo agentūros vadovė pateikė aptakų atsakymą.

„Manome, kad visos šalys turi laikytis principų, įtvirtintų ne tik WADA kodekse, bet ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijoje, kad sportininkui neleidžiama dalyvauti varžybose tada, kai jo mėginys yra teigiamas arba kai jis padarė kitą antidopingo taisyklių pažeidimą.

Mes tikime, kad WADA (pasaulinė antidopingo agentūra) ir Tarptautinis olimpinis komitetas, taip pat kitos tarptautinės sporto šakų organizacijos priims apsvarstytus ir teisingus sprendimus, susijusius su Rusijos sportininkų dalyvavimu būsimose varžybose“, – teigė K.Jagminienė.

Koks, jos nuomone, turėtų būti teisingas sprendimas, K.Jagminienė nepatikslino.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Tretjakovas – vienas iš Rusijos olimpiečių, suspenduotas dėl dopingo taisyklių pažeidimų.
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Tretjakovas – vienas iš Rusijos olimpiečių, suspenduotas dėl dopingo taisyklių pažeidimų.

Pernai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) leido startuoti Rusijos rinktinei Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Šį sprendimą sveikino ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovė Daina Gudzinevičiūtė.

Dabar svarbiausios antidopingo agentūros bendru pareiškimu nori įspėti IOC, jog toliau dengiant Rusijos dopingo problemas kyla grėsmė olimpiniam judėjimui.

„Turime rimtų abejonių, kad 2018 metų žaidynės bus švarios dėl nebaigto tyrimo apie Rusijos atletų dopingo bylas per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes. Pastaruosius ketverius metus šios šalies sporto lyderiai ir organizacijos neatitiko olimpinių vertybių, nes pažeidė taisykles ir apiplėšė švarius atletus,“ – teigiama antidopingo agentūrų pareiškime.

Turime rimtų abejonių, kad 2018 metų žaidynės bus švarios

Kovotojai su dopingu siūlo Rusijai prisiimti viešą atsakomybę už tai, kas buvo nustatyta R.McLareno tyrime – jame teigiama, kad daugiau nei 1000 Rusijos sportininkų buvo įtraukti į valstybės remiamą dopingo programą nuo 2011 iki 2015 metų. Antidopingo agentūras vienijanti NADO pridūrė, kad Rusija turi žengti kitus žingsnius, jei nori įrodyti rimtus siekius keistis.

NADO lyderiai siūlo leisti Pjongčange varžytis kai kuriems rusams. Bet jie turėtų startuoti po neutralia vėliava, kaip buvo per lengvosios atletikos pasaulio čempionatą Londone praėjusį rugpjūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius