Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 07

Ar saugiai teroristų puolamoje Turkijoje jaučiasi ten žaidžiantys Lietuvos sportininkai?

Ankara, Alanija, Gaziantepas – trys toli vieni nuo kitų esantys Turkijos miestai, kuriuose šį sezoną žaidžia trys Lietuvos profesionalūs sportininkai. Krepšininkas Martynas Gecevičius atstovauja sostinės „TED Kolejliler“ ekipai, saugas Darvydas Šernas kurortinėje Alanijoje gina „Alanyaspor“ garbę, o vartininkas Žydrūnas Karčemarskas jau nuo 2010-ųjų žaidžia Gaziantepo klube „Gaziantepspor“. 15min su jais kalbėjosi apie saugumą neseniai teroro aktų sukrėstoje šalyje.
Darvydas Šernas, Martynas Gecevičius ir Žydrūnas Karčemarskas
Darvydas Šernas, Martynas Gecevičius ir Žydrūnas Karčemarskas

Prieš beveik mėnesį Turkijos sostinėje Ankaroje įvyko teroro aktas, kurio metu savižudė sprogdintoja su savimi nusinešė beveik 40 atsitiktinių gyvybių. Tuo metu Martynas Gecevičius buvo namuose, už maždaug 10 kilometrų. Tačiau krepšininkas pripažįsta, kad buvo gana baisu, o po teroro aktų Ankaroje per krepšinio rungtynes atsirado daugiau apsaugos darbuotojų.

„Jaučiuosi normaliai. Aišku, papildomo saugumo tai neprideda, bet gyvenu toliau nuo centro ir ten, kur viskas vyko, dažnai vykti netenka. Mes visi stengiamės centro išvengti, kiek tik įmanoma. Mūsų salė, kurioje žaidžiame rungtynes, yra netoli centro, tačiau treniruojamės toliau nuo jo. Patys žaidėjai vengia tų vietų“, – apie gyvenimą Ankaroje su 15min kalbėjo M.Gecevičius.

„TED Kolejliler“ klubo startinis penketas – vien legionieriai. Amerikietis Kalinas Lucasas, gruzinas Viktoras Sanikidzė, juodkalnietis Vladimiras Dragičevičius, Mergelių salų pilietybę turintis Frankas Elegaras ir lietuvis. Nors baimės po kovo 13-osios įvykių buvo nemažai – krepšininkai iš klubo nepabėgo.

D.Šernas: Tai įvyko ir Paryžiuje, ir Briuselyje – manau, kad tai pasaulinė problema, o ne tik Turkijos.

„Buvo kažkiek panikos ir susirūpinimo, nes žmonės turi šeimas, bet išvykti kaip ir niekas nesiruošė. Šiam klubui, aišku, bus sunkiau rasti žaidėjus, nes yra ir saugesnių miestų. Aš svarstyčiau visus variantus“, – apie galimybę tęsti karjerą Ankaroje arba kituose Turkijos klubuose sakė M.Gecevičius.

Iš pirmo žvilgsnio ne ką saugesnėje vietoje gyvena ir 2011 bei 2012 metų geriausias Lietuvos futbolininkas Žydrūnas Karčemarskas. Gaziantepo miestas tik per 44 kilometrus nutolęs nuo pilietinio karo draskomos Sirijos sienos. Vis dėlto jis teigė, kad panikos Turkijoje tikrai nepastebi.

„Nieko man čia nesijaučia – kaip gyvenome, taip ir gyvename. Aišku, mačiau ir skaičiau apie tuos įvykius, bet asmeniškai nepastebėjau nieko – nei saugumo sustiprinimo, nei kažkokios panikos. Nors mano miestas prie Sirijos, bet gyveni ir tiek.

M.Gecevičius: Buvo kažkiek panikos ir susirūpinimo. Šiam klubui, aišku, bus sunkiau rasti žaidėjus, nes yra ir saugesnių miestų.

Aišku, aš labai daug su vietiniais nebendrauju, mieste irgi daug nebūnu – išeinu pavalgyti kur ir tiek. Viskas ramu, jokių problemų nėra. Naujienos baisios, bet asmeniškai labai nesijaudinu. Dirbi savo darbą ir tiek, žinoma, nesinorėtų to patirti“, – sakė Ž.Karčemarskas.

Jam pritarė ir kitas Turkijoje rungtyniaujantis futbolininkas Darvydas Šernas. Nors vis dažniau skelbiama apie sumažėjusius turistų į Turkiją srautus ir dėl to pingančias keliones, populiariame kurorte Alanijoje gyvenantis saugas teigia, kad turistų čia pakanka.

„Sezonas prasideda, turistų jau pradeda daugėti. Pernai manęs čia nebuvo, negaliu palyginti, tačiau turistų tikrai netrūksta – švedai, norvegai, vokiečiai, tie patys rusai. Kurortas pildosi, tikrai nėra tuščia“, – pasakojo buvęs Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkas.

D.Šernas Turkijoje gyvena kartu su savo šeima – žmona ir dviem sūnumis.

„Seku spaudą truputį, aišku, nėra malonu. Niekam teroras nepatinka, man taip pat. Iki šiol mūsų mieste to nebuvo, bet niekas nėra apdraustas. Aišku, apie tai pagalvoju kartais, nemalonu, kad vyksta šalyje, kur tu gyveni, tačiau tai įvyko ir Paryžiuje, ir Briuselyje – manau, kad tai pasaulinė problema, o ne tik Turkijos“, – teigė D.Šernas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius