Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 15

Auksinis vargas: čempiono treneris į Rio atvyko pasiėmęs nemokamų atostogų

Tauta myli savo didvyrius. Tačiau vienus myli labiau. Trečiadienį, po 12 metų pertraukos, Lietuvai parolimpinių žaidynių auksą padovanojo Mindaugas Bilius. Sportininkas neslepia, kad kelias triumfo link buvo sunkus, bet Lietuva jam numačiusi kur kas kuklesnę premiją nei olimpinių žaidynių prizininkams.
Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje
Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje / Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.

Pastarąjį kartą Lietuva parolimpiniu auksu džiaugėsi 2004 metais, kai Atėnuose triumfavo Aldona Grigaliūnienė. Ji taip pat auksą iškovojo rutulio stūmimo rungtyje.

M.Bilius ne tik tapo Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių čempionu, bet ir pagerino Lietuvos bei Europos rekordą.

Už parolimpinių žaidynių auksą Lietuvos įstatymai numato 17,38 tūkst. eurų premiją. Įdomu, kad tai prilygsta tik penktos vietos įvertinimui olimpinėse žaidynėse. Rio penktą vietą iškovojo ir tokią pačią premiją gavo baidarininkai Andrejus Olijnikas ir Ričardas Nekrošius.

Olimpinis auksas lietuviui atneštų net 115 850 eurų, taigi parolimpiečiai įvertinami net šešis kartus mažesniais pinigais.

VIDEO: Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje laimėjo aukso medalį

Apskritai, olimpinių žaidynių dalyviai apdovanojami net už aštuonias pirmąsias vietas. Parolimpinių – tik už medalius. Už sidabrą, iškovotą disko metime, M.Bilius gaus 8,69 tūkst. eurų. Tiek pat olimpinėse žaidynėse už septintą vietą gavo Rūta Meilutytė.

Už bronzos medalį parolimpiečiams numatyta 5,79 tūkst. eurų premija. Tiek pat gavo plaukikas Simonas Bilis, likęs aštuntas.

Pusę nurodytos premijos sumos papildomai gaus M.Biliaus treneris Rimantas Plungė, kuriam tai bus pirmieji pinigai po penkerių darbo metų.

„Po trijų bandymų treneris Rimantas Plungė pašaukė iš tribūnų, kaip ir su disku, „atpalaiduok ranką“. Mėtymo rungtyse tai yra labai reikšmingas dalykas – laisva ranka išmesti rutulį, diską. Pirmą kartą mečiau įsitempęs, jaučiau, kad galiu daugiau, bet treneris pasako „atpalaiduok ranką“. Atpalaiduoji ir skrenda. Kai išleidimas vyksta laisva ranka, o ne įtempus raumenis, viso kūno inercija persiduoda į rutulį. Čia yra menas. To mane treneris išmokė. Treneriui esu žiauriai dėkingas, jis penkerius metus negaudamas jokio atlyginimo dirbo“, – po pergalės kelis kartus treneriui Rimantui Plungei dėkojo parolimpinis čempionas iš Šiaulių.

Pats čempionas ir jo treneris rampų šviesą paskyrė ne savo laimėjimui, bet gilesnių problemų sprendimui. Jie pasiuntė aiškią žinią – neįgaliųjų sportas turi būti remiamas solidžiau.

VIDEO: Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje laimėjo aukso medalį

„Šiandien yra reikšminga diena. Tie penkeri metai, ypač paskutinis pusmetis, buvo emociškai pripildytas turinio ir neabejotinai – šiandien yra reikšminga diena. Tie, kurie organizuoja neįgaliųjų sportą, yra nepakankamai įgalūs, kad suprastų, kad treneriui reikia mokėti nors simbolinius pinigus. Manęs paprašė prieš penkerius metus prisijungti ir padėti, aš tą prašymą įvykdžiau, o kaip tęsiasi, taip tęsiasi“, – šypsojosi iškart po nepriklausomybės atgavimo nusipelniusiu Lietuvos treneriu pripažintas R.Plungė.

Kad atvyktų į parolimpiadą, jis darbovietėje pasiėmė nemokamų atostogų, nes mokamas jau visas išnaudojo išvykoms į treniruotes ir stovyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius