Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 24

Aurimo Didžbalio dopingo istorija: kaip veikia SARM S-22 ir kiek metų užribio gresia?

Bronzos medalį Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse iškovojęs Aurimas Didžbalis daugiau šansų pasirodyti olimpinėse žaidynėse gali ir neturėti. Jei įtarimai pasitvirtins, 26 metų sunkiaatlečiui gresia aštuoneri metai diskvalifikacijos dėl antrosios dopingo nuodėmės per karjerą.
Aurimas Didžbalis reikalaus B mėginio tyrimo, bet įprastai tai tik patvirtina A mėginio rezultatus.
Aurimas Didžbalis reikalaus B mėginio tyrimo, bet įprastai tai tik patvirtina A mėginio rezultatus. / „Scanpix“ nuotr.

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija suspendavo A.Didžbalį, gavusi praėjusių metų gruodį pasaulio čempionato metu lietuvio atlikto dopingo testo rezultatus.

Garsiausias Lietuvos sunkiaatletis gruodį Anaheime iškovojo pasaulio čempionato sidabrą, kurį pažymėjo tradiciniu salto šuoliu, bet pasiekimą atsivijo žinia iš Monrealio (Kanada) antidopingo laboratorijos.

Jos tyrėjai 26 metų atleto organizme aptiko SARM S-22.

Jei tai patvirtintų ir B mėginys, A.Didžbalio karjerai gali ateiti galas, nes tai būtų antrasis dopingo taisyklių pažeidimas po 2012 metais per Europos pirmenybes Turkijoje užfiksuoto sukčiavimo atvejo.

Šįkart atleto treneriai Bronislavas Vyšniauskas ir Ramūnas Vyšniauskas nusiteikę gerokai patriukšmauti ir siekti B mėginio tyrimo Vokietijos laboratorijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė

Ar gynyba gali būti veiksminga? Kiek realios Vyšniauskų versijos? Ką suteikia SARM S-22? Apie tai kalbėjomės su Lietuvos antidopingo agentūros specialiste Rūta Banyte.

– Kas yra draudžiama medžiaga SARM S-22?

– SARM – tai selektyvūs androgeninių receptorių moduliatoriai. S-22 yra darbinis pavadinimas, nes kuriant vaistus iškart pavadinimas nėra sukuriamas, tiesiog priskiriamas kodas.

Taip, kad tai yra selektyvinių androgeninių receptorių moduliatorių viena iš atmainų.

– Ar iš esmės tai anabolinis steroidas?

– Nevisiškai. Jų poveikis panašus kaip anabolinių steroidų, bet SARM-22 yra labiau selektyvi, tai reiškia, kad šios medžiagos galima vartoti didesnį kiekį, bet ji neveikia ten, kur nereikia, o yra sutelkta į konkrečią kūno dalį – į raumenį, į kaulus.

Kažkiek tokios medžiagos atsiliepia širdžiai, bet jos principas yra toks, kad neveiktų kitų audinių.

– Ką SARM S-22 suteikia profesionaliam atletui?

Didesnės jėgos. Taip pat geresnį raumenyno išsivystymą.

SARM iš pradžių daugiau buvo naudojama kultūrizmo atstovų, kuriems ypač reikia išryškinti raumenyną. Vėliau ši medžiaga perėjo ir į jėgos šakas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Aurimas Didžbalis iškovojo Rio bronzą
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Aurimas Didžbalis iškovojo Rio bronzą

– Ar tai populiari dopingo rūšis tarp sportininkų?

– Populiarėja pastaraisiais metais. Tiesa, sunku pasakyti, kodėl – gal dėl to, kad tapo labiau prieinama, nors tarp draudžiamų medžiagų yra jau beveik dešimtmetį.

– Ar SARM S-22 galima rasti legaliuose maisto papilduose?

– Kartais į papildus gali būti įtrauktos tokios medžiagos, bet nebūtinai nurodytos etiketėje. Tačiau save gerbiančios bendrovės nurodo visą sudėtį ir tikriausiai nenorėtų rizikuoti, įtraukdamos nenurodytą medžiagą. Žinoma, papilduose iš Kinijos visko gali pasitaikyti.

– A.Didžbalio treneris Bronislavas Vyšniauskas teigė, kad atletas vartojo patikimus „Universal“ maisto papildus. Treneris labiau stebisi, kad gautose dopingo testo išvadose pažymėta, jog kraujo rezultatai buvo geri, o šlapimo prasti.

– Kiekviena medžiaga turi savo skilimo periodą, ne visos medžiagos aptinkamos vienodai, todėl ir tiriamas kraujas bei šlapimas. Kraujo mėginyje galima lengviau rasti, pavyzdžiui, augimo hormonų izomerų, o šlapime kai kurie elementai gali pasišalinti. Gali būti, kad kažkurios medžiagos kraujas neįsisavina, ypač, jei medžiaga patenka pro burną, o ne per veną.

– Ar SARM S-22 vartojamos kaip piliulės?

Nėra abejonių, kad ir A.Didžbalio treneris ieškos pasiteisinimų.

– Gali būti kaip piliulės, gali būti suleidžiamos. Gali būti sukurtas net kaip kremas. Tačiau labiausiai populiarūs vartojant per burną, kaip piliulės.

– B.Vyšniauskas dar užsiminė apie tokią versiją, esą prieš pasaulio čempionatą A.Didžbalis kažkokiu tepalu tepė lūpas. Ar tai realu?

– Pernai buvo diskvalifikuota Norvegijos slidininkė (Therese Johaug skirta 18 mėnesių bausmė, ji praleis Pjongčango olimpines žaidynes), kuri teisinosi, jog tepė lūpas balzamu. Galbūt buvo prisiminta šios slidininkės istorija?

Nėra abejonių, kad ir A.Didžbalio treneris ieškos pasiteisinimų.

Alfredo Pliadžio nuotr. /Bronislavas Vyšniauskas ir Aurimas Didžbalis
Alfredo Pliadžio nuotr. /Bronislavas Vyšniauskas ir Aurimas Didžbalis

– Ar tiesa, kad ir Lietuvos antidopingo agentūra patikrino A.Didžbalį prieš pasaulio pirmenybes?

– Taip, tikrinome.

– Ar jau žinote to testo rezultatus?

– Taip, tačiau, atleiskite, to negaliu komentuoti.

– B.Vyšniauskas teigė, kad kelia reikalavimą B mėginį tirti Europoje, Kelno laboratorijoje. Ką tai keičia?

– Tai įdomus reikalavimas, tik neaišku, ar sutiks Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija. Pagal įprastus standartus, A mėginį tyrusi laboratorija turi ištirti ir B mėginį. Šiuo atveju tai turėtų padaryti Monrealyje.

Suprantamas trenerio noras atvežti mėginį į Europą, bet reikia palaukti Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos sprendimo.

– Tikriausiai itin maža tikimybė, kad B mėginys parodytų kitą rezultatą?

– Taip, tikimybė mažesnė nei 10 procentų. Pagal mūsų praktiką, B mėginys įprastai patvirtina A mėginį.

Pagal pakeistą Tarptautinės antidopingo agentūros kodeksą, dėl antro pažeidimo grėstų aštuonerių metų diskvalifikacija.

Vis dėlto mėginio tyrimo procedūra yra standartinė, neįmanoma tiriant naudoti skirtingus metodus, nes mėginių tyrimas yra automatizuotas.

Vienintelis žmogiškas veiksnys – laboratorijos darbuotojai išpilsto mėginį į atskiras kolbeles, o tada viskas keliauja į laboratorijos įrenginius. Mašinos, o ne žmonės, pateikia visus duomenis.

Tad, jei šiuo atveju, pasikeis laborantai, vargu ar tai gali turėti kokios nors įtakos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antidopingo specialistai.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antidopingo specialistai.

– Kas gresia sportininkui už antrą dopingo taisyklių pažeidimą?

– Pagal pakeistą Tarptautinės antidopingo agentūros kodeksą, dėl antro pažeidimo grėstų aštuonerių metų diskvalifikacija.

Kita vertus, sprendimą priims Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija, kuri atsižvelgs į sportininko bendradarbiavimą, pasiaiškinimą, pagalbą tyrimui. Yra niuansų, kurie galėtų sutrumpinti diskvalifikacijos terminą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Didžbalis ir Ramūnas Vyšniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Didžbalis ir Ramūnas Vyšniauskas

– Kodėl šįkart diskvalifikacijos sprendimo teisė tenka Tarptautinei, o ne Lietuvos sunkiosios atletikos federacijai? Nes prieš tai būtent B.Vyšniausko vadovaujama federacija skyrė bausmes dėl pastarųjų dopingo atvejų (Ramūnas Vyšniauskas 2015 m. už antrą kartą diskvalifikuotas dvejiems metams, Domantas Kmieliauskas pernai diskvalifikuotas ketveriems metams).

– Jei taisyklių pažeidimas būtų užfiksuotas patikrinus atletą mūsų šalyje, tada spręstų Lietuvos sunkiosios atletikos federacija, kurios prezidentas yra B.Vyšniauskas.

Šiuo atveju, dopingo testas buvo atliktas per tarptautines varžybas, tad sprendimus priims Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija. Lietuvių nuomonė šiuo atveju nebus svarbi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius