Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 25

Australijos miestas – favoritas organizuoti 2032 m. vasaros olimpines žaidynes

Labai realu, kad po 11 metų vasaros olimpinės žaidynės sugrįš į žaliąjį žemyną. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) trečiadienį išskyrė Australijos miestą Brisbeną kaip „pageidaujamą šeimininką“ 2032 m. žaidynėms.
Olimpiniai žiedai
Olimpiniai žiedai / „Scanpix“ nuotr.

IOC prezidentas trečiadienį pranešė, jog jo organizacija pradės „tikslingą dialogą“ su jau įkurtu Brisbeno 2032 m. žaidynių organizaciniu komitetu ir Australijos olimpiniu komitetu (IOC).

Tai nuspręsta padaryti norint įnešti stabilumo į dabartinę situaciją, kai dėl pandemijos pernai buvo nukeltos Tokijo žaidynės, o dėl jų vis dar kyla nemažai klausimų ir šiais metais.

Be to, taip pradedama nauja olimpinių žaidynių šeimininkų parinkimo era.

Jei anksčiau vieta, kur vyks olimpinės žaidynės, paaiškėdavo po balsavimo likus septyneriems metams iki renginio datos, tai 2019 m. buvo nuspręsta atsirinkti vieną kandidatą ir su juo vykdyti „tikslingą dialogą“, siekiant susitarti dėl olimpinių žaidynių organizavimo. Tuo kandidatu dabar oficialiai ir tapo Brisbenas, trečiasis pagal dydį Australijos miestas.

„Scanpix“ nuotr./Brisbenas
„Scanpix“ nuotr./Brisbenas

Tiesa, net ir priėmus sprendimą rengti žaidynes šiame mieste, tai dar vis tiek balsavimu turėtų patvirtinti IOC nariai, kurie turėtų galimybę ir nepritarti tokiam pasirinkimui. Tokiu atveju žaidynių šeimininkas būtų renkamas iš naujo.

„Nežinomybė tęsis net tada, kai COVID-19 situacija bus suvaldyta, – oficialioje spaudos konferencijoje sakė IOC prezidentas Thomasas Bachas. – IOC svarsto galimybę pasinaudoti nuostabiu projektu, kurį pasiūlė Brisbeno žaidynių organizacinis komitetas ir AOC bei įnešti stabilumo žaidynėms, sportininkams, IOC ir visam olimpiniam judėjimui.“

IOC pastaruoju metu sulaukia spaudimo ne tik dėl Tokijo žaidynių, bet ir dėl jau po metų turinčių prasidėti Pekino žiemos olimpinių žaidynių. Tarptautinis olimpinis komitetas sulaukia vis daugiau raginimų atimti teisę iš Kinijos rengti didžiausią sporto renginį dėl šios šalies valdžios vykdomų žmogaus teisių pažeidimų.

„Scanpix“ nuotr./Iki Pekino olimpinių žaidynių likus metams, girdisi raginimai boikotuoti renginį.
„Scanpix“ nuotr./Iki Pekino olimpinių žaidynių likus metams, girdisi raginimai boikotuoti renginį.

Australijos rytuose esantis Brisbenas sėkmės atveju taptų trečiuoju šalies miestu, kuriame būtų surengtos vasaros olimpinės žaidynės. 1956 metais geriausi pasaulio sportininkai rinkosi į Melburną, o 2000-aisiais – į Sidnėjų.

2,5 mln. gyventojų turinčiame mieste 1982 metais vyko Sandraugos žaidynės, 1992 m. ten buvo organizuotas pasaulio kriketo čempionatas, o 2003-aisiais Brisbene vyko planetos regbio pirmenybės, tad šis miestas jau turi didelių renginių organizavimo patirties.

Pranešama, jog Brisbeno variantas skamba viliojančiai dar ir dėl to, jog mieste jau dabar yra didžioji dalis žaidynėms reikalingų sporto objektų. Nuo nulio pastatyti tektų tik apie 10-20 proc. objektų.

Anksčiau tarp realių kandidatų siekti teisės rengti 2032 m. olimpines žaidynes dar buvo įvardijami Dohos (Kataras) ir Budapešto (Vengrija) miestai.

15min primena, jog šiemet vasaros olimpinės žaidynės numatytos Tokijuje, 2024 m. jos vyks Paryžiuje, o dar po ketverių metų – Los Andžele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius