-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 12

Beisbolas Vilniuje – vaikai treniruojasi pievose ir svajoja apie JAV

Visi žino, kaip atrodo beisbolo lazda, tačiau tik nedaugelis supranta, koks tai žaidimas. Nepaisant to, Lietuvoje egzistuoja ne vienas beisbolo klubas, yra ir nacionalinė rinktinė, kuri netrukus dalyvaus Europos pirmenybėse Austrijoje. Vilniuje beisbolą jau kone tris dešimtmečius propaguoja Vilniaus beisbolo klubo vadovas Virmidas Neverauskas, išugdęs bene 500 auklėtinių, o jo sūnus Dovydas šiuo metu yra vienintelis lietuvis, priklausantis JAV profesionalų lygos (MLB) sistemai.

Vilniuje vaikai treniruotėms neturi tinkamos aikštės, tad tiek treniruotės, tiek rungtynės vyksta Laisvės prospekte šalia „Lukoil“ degalinės esančioje pievoje. Prieš žaidimą treneris turi aikštę parengti pats, jam padeda auklėtiniai – tempia apsauginius tinklus, dėlioja bazes. Kai žolė užauga ir tampa per aukšta žaidimui, ją šienauja patys beisbolo mėgėjai.

„Vilniaus valdžia jau daug metų žada mums surasti kampelį, kuriame galėtume įsirengti aikštę. Vis dėlto Artūras Zuokas vietos mums taip ir nerado. Mums nieko nereikia, tik žemės ploto ir garantijos, kad nebūsime po kiek laiko išvaryti. Viską įsirengtume patys“, – teigė V.Neverauskas.

Anot nuo 1987-ųjų beisbolu gyvenančio trenerio, labai sunku vaikus pritraukti į sporto šaką, kurios treniruotės vyksta net ne normaliame aikštyne. Sunku įtikinti ir vaikų tėvus, kad tai įdomus ir dėmesio vertas sportas.

Nepaisant to, V.Neverausko nurodymų klauso visas būrys vaikų. Jie vasarą kiekvieną dieną po dvi valandas treniruojasi, kad taptų geresniais beisbolo žaidėjais. Daugelis jų – įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinių nariai, kuriems vasara pats įdomiausias metas. Rinktinės vyksta į įvairius turnyrus užsienyje, o patys gabiausi net turi galimybę išvykti į JAV.

„Vyksta tokia Mažoji pasaulio beisbolo lyga, kurioje žaidžia įvairaus amžiaus vaikų komandos, o Europos zonos nugalėtojai važiuoja į „World Series“ finalus JAV. Viską apmoka organizatoriai. Su 16-mečiais Vilniaus klubo auklėtiniais esame ten buvę du kartus, kartą buvo pasisekę kauniečiams, kartą – uteniškiams“, – apie beisbolo atveriamas galimybes pasakojo V.Neverauskas.

Vis dėlto Artūras Zuokas vietos mums taip ir nerado. Mums nieko nereikia, tik žemės ploto ir garantijos, kad nebūsime po kiek laiko išvaryti. Viską įsirengtume patys.

Ilgamečio Lietuvos beisbolo puoselėtojo sūnus Dovydas šiuo metu turi sutartį su JAV profesionalų beisbolo lyga. Tiesa, jis žaidžia 6-ajame pagal pajėgumą divizione, kurių iš viso MLB yra 9. 

Profesionalų lygos naujokai, skirtingai nei, pavyzdžiui, NBA, beveik niekada iškart nepradeda žaisti aukščiausioje lygoje, turi kartais ne vienerius metus žaisti dublerinėse lygose.

V.Neverauskas pasakojo, kad MLB per padalinį Europoje remia daug beisbolo klubų, tačiau lietuviai į tiesioginę paramą pretenduoti negali. Vienintelis reikalavimas, kurio vilniečiai neatitinka, – neturi aikštyno.

Vis dėlto net ir tokiomis sąlygomis besitreniruojantys lietuviai sugeba daug pasiekti. Jau trečią kartą Marius Balandis pateko į didžiausių Europos talentų 50-tuką, o tai beveik garantuoja sutartį su kuria nors MLB komandos dublerine ekipa. Jis yra patekęs ir į 25 geriausių europiečių rinktinę.

Kitas lietuvis Adomas Aleksandravičius šiemet 11-ą klasę jau baigė JAV mokykloje ir toliau mokysis ten bei tikisi per beisbolą gauti stipendiją studijoms kuriame nors universitete.

Trenerio ir vaikinų pasakojimus apie beisbolą ir vaizdus, kaip vyksta treniruotės Vilniuje, žiūrėkite 15min.lt vaizdo reportaže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius