Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 24

Beisbolo pelenė Lietuva kyla į istorinį žygį – sieks nustebinti Europą

Šį savaitgalį Utenoje Lietuvos beisbolo rinktinė lauks palaikymo labai svarbioje kovoje. Amerikiečiams religijai prilygstantį sportą kultivuojantys lietuviai sieks žengti istorinį žingsnį ir išplaukti į naujus vandenis. Lietuviai kovos dėl vietos pagrindiniame Europos beisbolo čempionate ir galimybės pakovoti dėl vietos Tokijo olimpinėse žaidynėse. Lietuvos beisbolininkų kelyje – aukščiau reitinguota ir amerikiečių vedama Izraelio rinktinė.
Lietuvos beisbolo rinktinė
Lietuvos beisbolo rinktinė / beisbolas.lt nuotr.
Temos: 1 Beisbolas

Lietuviai jau paneigė prognozes, kai laimėjo Europos čempionato B grupės varžybas liepos pradžioje Slovakijoje. Izraelis triumfavo kitame B grupės turnyre Slovakijoje ir dabar šios šalys stoja į žūtbūtinę kovą dėl vietos aukščiausiame Europos divizione.

Lietuviai šansą jau turėjo pernai, kai lemiamoje kovoje 0:2 nusileido Austrijai, bet šįkart Lietuvos rinktinė turės namų pranašumą. Tiesa, dėl jo irgi reikėjo pakovoti. Utena yra vienas iš svarbiausių mūsų šalies beisbolo židinių, bet užkulisinės rietenos jau daugelį metų jį gesina.

Viskas prasidėjo dar 2008 metais, kai Utenos hipodromo, kuriame yra įrengta geriausia Lietuvoje beisbolo aikštė, valdymą perėjo „Kasandros grupė“, su kuria miesto valdžia sudarė koncesijos sutartį. Ji įgijo teisę valdyti aikštę 25 metus. 2015 metais hipodromo savininkai stipriai pakėlė nuomos kainos, kurios buvo jau ne beisbolininkų kišenei. Taip Utenos beisbolininkai liko be vietos, o buvusi legendinė „Vėtra“ jau nebefigūruoja Lietuvos beisbolo žemėlapyje. Ją pakeitė Utenos „Titanai.“

Savaitgalį lietuvių laukia titaniška užduotis. Izraelis pasauliniame reitinge užima 19 vietą, Lietuva – 37-a. Varžovai lietuvių net nelaiko rimtais priešininkais ir jau kalba apie kovą dėl olimpinių kelialapių.

Lietuvos beisbolo asociacijos prezidentas ir rinktinės treneris Virmidas Neverauskas tik šypsosi: „Tuo geriau mums. Galbūt jie ir yra favoritai, bet prieš ketverius metus su jais jau žaidėme. Tiesa, ir mes, ir jie pasikeitė. Bet ir Slovakijoje niekas nesitikėjo, kad mes laimėsime. Jei pažiūrėsite į statistiką, tai atrodo neįmanoma. Pagal klaidas buvome septinti iš aštuonių. Ir viskas dėl to, kad neturime normalių aikščių Lietuvoje. Jos yra nelygios ir mes neišmokstame nebijoti kamuoliuko, kai nežinome, kaip jis čia atšoks. Stipriname gynybą ir esame pasirengę kovoti Utenoje.“

Dėl lemiamų rungtynių su Izraeliu prie derybų stalo sėdo visos suinteresuotos pusės – Lietuvos beisbolo asociacija, Utenos miesto valdžia ir „Kasandros grupė“. Galiausiai buvo pasiektas susitarimas dėl sumažintos nuomos kainos ir šį savaitgalį Utenoje beisbolas švęs savotišką atgimimą.

Lietuvos beisbolininkai net rengė talką, kad po ketverių metų beisbolui nenaudotos aikštės ją paruoštų oficialioms rungtynėms. V.Neverauskas tikisi, kad atvykę Izraelio beisbolininkai ar mačo komisaras dėl jos kokybės neturės priekaištų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virmidas Neverauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virmidas Neverauskas

Lietuvos rinktinę kartu su V.Neverausku treniruoja du amerikiečiai – puikiai lietuviškai jau kalbantis Willas Gordonas ir netikėtai stažuotę prailginęs Christopheris Rodriguezas.

Iš beisbolo šalies kilę vyrai neslėpė susižavėjimo lietuvių atsidavimu.

„Manau, kad ateitis yra šviesi Lietuvos beisbolui. Jūs neturite to, ką turi kitos šalys, todėl jūsų pasiekimai yra ypatingi. Manau, kad jūs ir toliau tobulėsite. Svarbu, kad žmonės susidomėtų šiuo sportu, suprastų, koks jis prasmingas. Vaikai čia lengvai virsta gerais vyrais, tai yra ir auklėjimo priemonė“, – kalbėjo Lietuvos metikus treniruojantis Ch.Rodriguezas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Christopheris Rodriguezas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Christopheris Rodriguezas

Lietuvos rinktinė prieš mačą su Izraeliu neapsiėjo be nuostolių. Iš Kanados neatvyko vienas geriausių žaidėjų Lukas Barry, kuris patyrė traumą.

Net ir iš Europos surinkti geriausius žaidėjus yra iššūkis. Lietuviai nėra profesionalai, todėl dažniausiai aistrą beisbolui derina su kasdieniu darbu.

„Turime žaidėjų, kurie gyvena ir dirba Švedijoje. Jie dėl rinktinės turėjo atsisakyti geresnių darbų, progos užsidirbti, kad galėtų atvykti. Edvardas Matusevičius iš Vokietijos atvyks tik rungtynių išvakarėse ir iškart po rungtynių išvyks atgal, nes tik taip galėjo ištrūkti“, – apie buitines kliūtis surinkti geriausius Lietuvos beisbolininkus kalbėjo V.Neverauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius ir Vaida Valinčius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius ir Vaida Valinčius

Vienas pagrindinių Lietuvos rinktinės žaidėjų yra 16-metis Vytas Valinčius. Čikagoje užaugęs talentas turi Lietuvos pilietybę ir džiaugiasi, kad išlaikė ryšį su mamos Vaidos gimtine.

Nors Vytas dar tik paauglis, tačiau jau gali vadintis Lietuvos rinktinės senbuviu, kuriai padeda nuo 12 metų.

JAV jis yra laikomas vienu iš perspektyviausių savo amžiaus žaidėjų ir jau turi žodinį susitarimą su Pietų Karolinos universitetu, kuris yra vienas geriausių šalyje, ugdant beisbolo žvaigždes.

„Tikiu, kad tinkamai užsivedę galime nugalėti Izraelį. Beisbole juk visko nutinka. Reikia tik nusiteikti ir kovoti iki galo. Džiaugiuosi, kad galėsiu padėti lietuviams“, – entuziastingai kalbėjo įspūdingo stoto V.Valinčius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytas Valinčius

Lietuvos beisbolo rinktinė su Izraeliu kovą pradės jau šį penktadienį 14 val. Utenos hipodrome. Iš viso bus sužaistos mažiausiai dvejos rungtynės, nes rinktinės žais iki dviejų pergalių. Antrosios rungtynės prasidės šeštadienį 14 val, jei prireiks, tuo pačiu metu startuos ir trečiosios rungtynės sekmadienį. Už teisę palaikyti lietuvius žiūrovams mokėti nereikės.

Europos beisbolo čempionatas rugsėjo 7-15 dienomis vyks Vokietijos miestuose Bonoje ir Solingene. Jame susitiks 12 stipriausių Europos komandų ir bus išdalinti 5 kelialapiai į olimpinės atrankos turnyrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius