2015 02 08

Buriuotojas Rokas Milevičius: „Prieš stiprių vėjų etapą jaučiamės labai stiprūs“

Lietuvos buriuotojas Rokas Milevičius, atstovaujantis olandų komandai „Team Brunel“ didžiausioje pasaulyje buriavimo regatoje aplink pasaulį „Volvo Ocean Race“, prieš 4-ojo etapo (Sanija-Oklandas) startą atsakė į 15min.lt klausimus.
Rokas Milevičius su drauge
Rokas Milevičius su drauge / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Po trečiojo etapo (Abu Dabis – Sanija) „Team Brunel“ komandos nuotaikos nebuvo pačios geriausios. Trečiasis etapas nebuvo sėkmingas, toli į priekį paleista kinų „Dongfeng“ jachta, iki tol pirmavusi lietuvio komanda etape finišavo tik penkta iš šešių. Todėl po trijų etapų (iš viso – devyni) „Team Brunel“ smuktelėjo į trečią vietą bendroje įskaitoje. O šeštadienio startas Sanijos uoste vėl buvo sėkmingas, „Brunel“ jachta paskutinį posūkį į atvirą jūrą įveikė tarp lyderių. Priešakyje – 5 264 jūrmylės (apie 9 800 km) ir maždaug 22 dienos kovos ant vandens. Panašu, kad buriuotojų šįkart laukia gana atšiaurios oro sąlygos, o stiprus apie 30 mazgų vėjas pūstels nuo pat starto.

Taip atrodė ketvirtojo etapo startas sekmadienio rytą Sanijoje (Kinija):

VIDEO: "Volvo Ocean Race" startas Sanijoje

– Rokai, kuo buvo ypatingas pasiruošimas IV etapui, kurio metu, ko gero, tikitės atsigriebti?

– Pats pasiruošimas nebuvo kažkuo ypatingas, nes laikėmės iš anksto numatyto plano. Skirtingai nuo III etapo, pasiėmėme su savimi gerokai daugiau svorio, taip pat kai kurias naujas bures. Jokių didelių pokyčių komandoje nepadarėme. Tiesiog turėjome daugiau susitikimų, per kuriuos analizavome būsimąjį etapą, prognozes.

– Kokius strateginius klausimus sprendėte komandos viduje?

– Po nesėkmingo III etapo turėjome nemažai susirinkimų, kurių metų labai intensyviai nagrinėjome savo padarytas klaidas, taip pat tyrinėjome konkurentus ir, žinoma, apžvelgėme kitą etapą Sanija-Oklandas. Nes jame etape bus vienas taškas, kuriame visas laivynas gali išsiskirstyti. Iki pat Filipinų mūsų laukia labai stipraus vėjo laviruotė, po kurios seka tie patys dolldrum (silpnų vėjų zona, kur kiekviena komanda turės pasirinkti, kurioje vietoje nori ją kirsti, panašiai kaip ir pirmajame etape).

O šiaip visas etapas bus labai panašus į antrąjį (Keiptaunas-Abu Dabis), tik vėjas šiek tiek stipresnis. Dar galiu pridurti, kad laivą šįkart paruošėme kitaip. Su savimi pasiimame daugiau daiktų dėl svorio. Plauksime senesnėmis burėmis, norėdami išaugoti atsargines – tas, kurias naudojome III etape.

Volvo Ocen Race nuotr./Rokas Milevičius Abu Dabyje
Volvo Ocen Race nuotr./Rokas Milevičius Abu Dabyje

– Kaip paaiškintumėt tokį sėkmingą kinų komandos „Dongfeng“ pasirodymą: trečiajame etape jie labai atsiplėšė nuo visos jachtų grupės?

– Na, „Dongfeng“ komanda šiuo metu yra labai stipri, itin geros formos. Mano manymu, po Abudabio, kai jie mums pralošė ties pat finišu, kinai buvo ypač motyvuoti laimėti etapą savo namų uoste Sanijoje! Ir jiems tai pavyko: labai gerai sekėsi prašokti tas štiliaus zonas, kuriuose mes prastovėjome dvi dienas, taip jie susikrovė labai didžiulę persvarą, kurią mes po truputuką mažinome, bet taip ir nepavyko visiškai jų pasivyti.

– Ar kinai ir „Abu Dabis“ išliks pagrindiniai jūsų varžovai dėl pergalės?

Kol kas silpnesnės komandos labai sparčiai mokosi iš mūsų. Nei viena komanda nėra linkusi rizikuoti, visi labai plaukia arti vienas kito, taip stebėdami konkurentus.

– Taip, šiuo metu „Dongfengo“ ir „Abu Dabio“ komandos yra mūsų pagrindiniai varžovai, nes mus skiria mažiausias taškų skaičius. Tačiau nereikėtų nuvertinti nė vienos komandos, nes bet kuri iš jų gali pasirodyti labai gerai. Kol kas silpnesnės komandos labai sparčiai mokosi iš mūsų. Nei viena komanda nėra linkusi rizikuoti, visi labai plaukia arti vienas kito, taip stebėdami konkurentus ir mokydamiesi iš jų klaidų. Tokiomis sąlygomis turi būti gerokai greitesnis, norėdamas pabėgti nuo savo konkurentų, o tai padaryti yra itin sunku, nes laivai yra visiškai identiški, jų greitis taip pat. Taigi mesti iššūkį gali bet kuri komanda! Nes visose yra daug buriavimo legendų.

– Ar stipresni vėjai jums palankesni, geriau išnaudojate savo galimybes?

– Po pirmojo etapo mes tikrai manėme, kad per stiprius vėjus plaukiame pakankamai greitai, nes pasiruošimo lenktynėms metu Lanzerotėje treniruotės vyko vyraujant stipriems vėjams. Tačiau turėjome problemų ir su silpnais vėjais, būtent šioms sąlygoms ir skyrėme daug pasiruošimo prieš antrąjį etapą, kuris pasiteisino, Abu Dabyje mes finišavome pirmi. Trečiasis etapas buvo silpniausių vėjų etapas, kuriam mes taip pat buvome pasiruošę, tačiau mūsų pasiruošimas nelabai pasiteisino...

O šis, ketvirtasis, etapas bus panašus į antrąjį, tik vėjo turėtų būti šiek tiek daugiau. Taigi jaučiamės tikrai stiprūs, nes būtent tokioms oro sąlygomis mes treniravomės ir ruošėme laivą visą pasiruošimo laikotarpį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius