Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 09

Buvęs disko metikas T.Kieras JAV siekia neįtikėtinos svajonės – prasimušti į NFL

JAV studijuojantis Tautvydas Kieras tėvynėje prieš kelis metus buvo žinomas kaip perspektyvus disko metikas. Vienam interviu 2011 metais sportininkas vylėsi bandysiantis rengtis ir 2016 metų Rio olimpinėms žaidynėms, tačiau apsisuko 180 laipsnių. T.Kieras kasdien triūsia tikėdamasis prasimušti į JAV amerikietiškojo futbolo lygą (NFL) ir tapti pirmuoju ten žaidžiančiu Lietuvoje gimusiu lietuviu.
Tautvydas Kieras (vid.) su agentu Marku Hennessu (deš) ir profesionaliu NFL treneriu Travelle'u Gainesu
Tautvydas Kieras (vid.) su agentu Marku Hennessu (deš) ir profesionaliu NFL treneriu Travelle'u Gainesu / Asmeninė nuotr.

Vietoj disko – kamuolys

T.Kieras 2011 metais į JAV išvyko kaip disko metikas, universitete ėmėsi verslo vadybos studijų. Tuomet Monroe koledžo Niujorke lengvaatlečių treneris Markas Goodmanas nepaprastai džiaugėsi, kad jų komandos sudėtį sustiprino vienas perspektyviausių pasaulyje jaunųjų metikų. Nors įrankį lietuvis mėtė dar pernai, tačiau netrukus nusprendė imtis visiškai kitokios veiklos.

Jau mokydamasis Misisipės valstijos universitete 2013 metais galingo stoto lietuvis susidomėjo amerikietišku futbolu. Į šią sporto šaką jį pastūmėjo fizinių lietuvio duomenų sužavėtas profesorius Gary Templetonas.

Dabar T.Kieras jau turi sutartį su NFL agentu ir pluša profesionalių sportininkų rengimo centre tikėdamasis praverti NFL duris.

Vis dėlto lietuvio istorija nėra balta varna NFL pasaulyje. Lygoje buvo ne vienas atvejis, kai sėkmingas karjeras lygoje turėjo anksčiau amerikietiško futbolo nežaidę sportininkai.

„Nors dauguma sėkmingą karjerą NFL padariusių atletų yra aukštųjų mokyklų ir universitetų žvaigždės, yra NFL žaidėjų, kurie, kaip ir aš, niekada nesitreniravę futbolo pateko į didžiąją lygą. Ir padarė ypatingai sėkmingas karjeras“, – interviu 15min teigė T.Kieras.

Tautvydas Kieras su agentu Marku Hennessu

Big day for me today. Hopefully will bring a big and successful future as well. #workhard #nfl

A photo posted by Tautvydas Kieras (@tk_kieras) on

2013 m. naujokų biržoje „Cincinnati Bengals“ ekipa pašaukė buvusį disko metiką, pasaulio jaunimo čempioną, Margusą Huntą iš Estijos. Tiesa, estas prieš patekimą į NFL ketverius metus amerikietišką futbolą žaidė studentų čempionate.

24-erių T.Kiero kelias gali būti dar sunkesnis. Lietuvis naujokų biržoje dalyvauti jau negali, tačiau, anot paties T.Kiero ir jo agento, tai tik į naudą. Jokia komanda nenaudotų savo šaukimo iki šiol nežaidusiam sportininkui, tačiau kaip laisvąjį agentą į treniruočių stovyklą pasikviesti gali.

„Suprantu, kad mano kelias į NFL yra neįprastas ir žinau, kad net labiausiai patyrusiems žaidėjams patekimas į NFL yra didžiausia privilegija. Bet aš tikiu savimi, savo darbo etika ir savo gebėjimais daryti viską, ko reikia, jog turėčiau galimybę užsitikrinti vietą šiame sporte“, – pasitikėjimu savimi spinduliuoja sportininkas.

Tautvydas Kieras treniruotėse

Day two of NFL combine training! #hardworkpaysoff

A photo posted by Athletic Gaines (@athleticgaines) on

„Juodas“ darbas ir šansas pasirodyti

Visai neseniai lietuvis pasirašė sutartį su taip pat pradedančiuoju NFL agentu Marku Hennessu, kuris padeda T.Kierui rengtis pasirodymui prieš NFL komandų skautus ir trenerius.

Treniruotės, kurios apima koordinacijos, jėgos, ištvermės, greičio ir specializuotų judesių 
lavinimą, vyksta 6 dienas per savaitę. Kiekvieną dieną turiu daug mokytis ir dirbti.

Kovo mėnesį vyks vienas pagrindinių lietuvio kelio į NFL etapų. Vadinamoji profesionalų diena (Pro Day), kurioje sportininkai bus testuojami NFL skautų ir trenerių.

„Pro Day“ nežaidžiamos rungtynės. Ten viskas vyksta vadinamuoju „Combine“ principu – žaidėjai bėga trumpus atstumus laikui, fiksuojamas jų šuolis į aukštį, sugebėjimai bėgant staigiai keisti kryptį ir daug kitokių užduočių. Apie sportininko kūną ir sugebėjimus fiksuojama viskas, ką galima statistiškai užrašyti ir palyginti.

„Nors mano ūgis 197 cm, o svoris 132 kg, esu greitas ir staigus. Mano patirtis stipriausioje SEC (southeastern) konferencijoje ir ilgi metai treniruojantis disko metimą duoda daugybę pliusų ir pranašumų. Juos treneriai bando paversti išskirtiniais bruožais ir technika, kuri padėtų kuo greičiau prisitaikyti ir tapti konkurencingu NFL“, – pasakoja T.Kieras.

Tautvydas Kieras

Kaip sako pats, iki „Pro Day“ išbandymo jam liko pora intensyvių mėnesių. Šiuo metu T.Kieras treniruojasi Las Vegase, profesionalioje „Athletic Gaines“ bazėje.

„Treniruotės, kurios apima koordinacijos, jėgos, ištvermės, greičio ir specializuotų judesių lavinimą, vyksta 6 dienas per savaitę, nuo ankstyvo ryto.

Asmeninė nuotr./Tautvydas Kieras
Asmeninė nuotr./Tautvydas Kieras

Tarp treniruočių vyksta mokymai, žaidybinių situacijų aptarimai, masažai ir viskas, ko reikia kūnui atsistatyti. Kiekvieną dieną turiu daug mokytis ir dirbti“, – apie patirtį Las Vegase pasakojo T.Kieras.

„Athletic Gaines“ treniruočių bazėje sportuoja daug JAV profesionalių sportininkų. Sezonui čia rengėsi „Chicago Bulls“ žvaigždė Jimmy Butleris, „Orlando Magic“ lyderiai Victoras Oladipo ir Tobiasas Harrisas, „Golden State Warriors“ nariai Festusas Ezeli ir Harrisonas Barnesas.

Lietuvis NFL greičiausiai žaistų kraštinio gynybos linijos žaidėjo (Defensive End) pozicijoje. Būtent šios pozicijos žaidėjas yra ir minėtasis estas M.Huntas.​

„Mano atsakomybė būtų sustabdyti stambiausius komandų puolėjus. Tobulai išmokti visas įmanomas puolimo schemas ir oponentų judesius, kad kuo geriau užkirsčiau kelius varžovų atakoms“, – puikias žinias apie amerikietiškąjį futbolą demonstruoja lietuvis.

Asmeninė nuotr./Tautvydas Kieras pasirašė sutartį su NFL agentu
Asmeninė nuotr./Tautvydas Kieras pasirašė sutartį su NFL agentu

Lietuvos vardas NFL nėra naujiena​​

JAV amerikietiškojo futbolo profesionalų lygoje lietuviai yra palikę gana ryškų pėdsaką.

Šiuo metu NFL žaidžia Jamesas Laurinaitis, kuris yra „St. Louis Rams“ komandos gynybos kapitonas. Vis dėlto jis realiai tik turi lietuvišką pavardę, bet yra gimęs ir augęs JAV, savęs lietuviu greičiausiai nelaiko.

Joe Jurevicius
Joe Jurevicius

Tačiau net du lietuviai yra tarp visų laikų geriausių NFL futbolininkų.

2002 metais miręs Johny Unitas yra tris kartus NFL čempionas, laikomas vienu geriausių visų laikų NFL įžaidėjų (Quarterback). Jis 1933 metais gimė lietuvių emigrantų šeimoje Pitsburge, Pensilvanijos valstijoje.

Tikra „Chicago Bears“ komandos legenda (o taip pat ir visos lygos žvaigždė) yra taip pat lietuvių emigrantų devynių vaikų šeimoje 1942 metais Čikagoje gimęs Dickas Butkus, kuris NFL žaidė atraminio gynėjo (Linebacker) pozicijoje.

2008 m. karjerą baigė su „Tampa Bay Buccaneers“ ekipa 2003 m. NFL čempionu tapęs Joe Jurevicius, žaidęs gaudytojo pozicijoje. 2014 m. jis įtrauktas į Klivlendo miesto sporto šlovės muziejų. J.Jurevicius apie savo lietuvišką kilmę puikiai žinojo, jo dešiniąją ranką puošė tatuiruotė su Lietuvos simboliu Vyčiu.

Lietuviškų šaknų turėjo ir vienas geriausių NFL kikerių (Kicker) Robas Bironas. Jam priklauso keli NFL rekordai. 1978 metų gimimo žaidėjas 2014 metų rudenį žuvo autoavarijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius