Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 25

D.Banevič – apie auksą ir tikslą olimpiadoje: „Nenoriu tiesiog dalyvauti“

16-metė pasaulio breiko čempionė Dominika Banevič, šokių aikštelėse dominuojanti slapyvardžiu BGirl Nicka, pirmadienį grįžo į Lietuvą.

Į Vilniaus oro uosto atvykimo salę, kur jaunosios pasaulio karalienės laukė būrys artimųjų, sirgalių ir breiko bendruomenės narių, ji žengė rankose vis dar laikydama didžiulį čempionės čekį.

„Mintys dar nesusigulėjo. Dar negaliu patikėti, kad turiu kelialapį į olimpines žaidynes“, – drąsiai ir pasitikėdama savimi, kaip ir šokio aikštelėje, žodžius bėrė 16-metė, apsupta didžiulio būrio žurnalistų.

„Labai tikėjau tuo. Po Europos žaidynių (kuriose užėmė 3 vietą, – aut. past.) pasakiau, kad laimėsiu pasaulio čempionatą. Paleidau visas mintis ir spaudimą, nusprendžiau tiesiog mėgautis čempionatu. Manau, dėl to man ir pavyko“, – tęsė pasaulio reitinge į 3 vietą pakilusi šokėja.

VIDEO: AYUMI VS NICKA | BGIRL FINAL WDSF WORLD BREAKING CHAMPIONSHIPS 2023 LEUVEN BELGIUM

95-ias sportininkes iš viso pasaulio pranokusi BGirl Nicka finale 2:1 įveikė legendinę japonę Ayumi Fukushimą, vyresnę ir labiau patyrusią net 25 metais.

„Tai didžiausias mano laimėjimas, – džiaugėsi D.Banevič. – Galbūt net nesitikėjau. Kai pamačiau, kad laimėjau – emocijos ėmė viršų. Be galo džiaugiuosi. Negaliu net žodžiais apsakyti.“

„Juolab kad finale šokau prieš Ayumi. Labai patyrusią šokėją, buvusią čempionę, vicečempionę. Visi sakė, kad buvo labai įdomu stebėti finalą, nes susitiko naujos kartos breikas prieš patyrusios. Man pačiai buvo malonu, nes aš ją labai gerai pažįstu. Esu ir anksčiau prieš ją laimėjusi, bet vėliau – pralaimėjau, o šįkart pavyko vėl laimėti.

Po finalo ji mane pasveikino. Mačiau, kad ir ji džiaugiasi dėl manęs, nes žino, kokį kelią nuėjau, kokia buvo ta Europos žaidynių istorija“, – tęsė D.Banevič, breiku susižavėjusi 5-erių, kai išvydo šį šokį „YouTube“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio breiko čempione tapusios D.Banevič sutikimas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio breiko čempione tapusios D.Banevič sutikimas

„Ar norėčiau šokti iki 40 metų? Taip, tikrai. Breiką gali šokti nors ir visą gyvenimą. Aišku, neišliksi ilgai labai geros formos, bet Ayumi pavyzdys rodo, kad ir sulaukus 41-erių galima likti viršūnėje. Ji realiai yra viena geriausių pasaulyje, – komplimentus varžovei žėrė D.Banevič. – Mano tikslas irgi yra toks – kuo ilgiau šokti ir mėgautis.“

Kartu su Briuselyje vykusio pasaulio čempionato aukso medaliu D.Banevič atiteko ir svajonių prizas – tiesioginis bilietas į kitų metų Paryžiaus olimpiadą, kur breiko varžybos vyks pirmą kartą.

„Jau sulaukiu daug klausimų. Kai laimi vieną čempionatą, visi klausia apie kitą, – šypsojosi 16-metė. – Šiuo metu dar noriu pasimėgauti laimėtu kelialapiu, nes kelias iki jo buvo tikrai sunkus. Keliavimas, taškų rinkimas, tos Europos žaidynės... Dabar noriu šiek tiek atsigauti, bet tikslas išlieka toks pat – ne tik patekti į olimpiadą, bet ir lipti ant prizininkų pakylos. Dėl to dabar ir dirbsiu.“

„Dabar bus daug lengviau, nes jau turiu tą olimpinį bilietą ir kitąmet nebereikės rinkti reitingo taškų ir visur važinėti. Galėsiu atsipalaiduoti ir susikoncentruoti darbui salėje tik dėl olimpinių žaidynių“, – pridūrė D.Banevič, šiemet drauge su mama Alina išmaišiusi visą pasaulį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mama Alina ir Dominika Banevič – Bgirl Nicka
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mama Alina ir Dominika Banevič – Bgirl Nicka

„Patys viską matėte. Bandžiau sulaikyti ašaras, bet nepavyko, – apie užplūdusias emocijas po dukros triumfo sakė A.Banevič. – Tai buvo pasididžiavimo ašaros. Mes neturime komandos. Ji viską padarė pati, su mano palaikymu. Aš esu visa jos komanda (juokiasi).“

„Mano mama yra pats didžiausias mano palaikymas. Mes – geriausia komanda. Kitos šalys turi komandas po 10–20 žmonių. Mes visur keliaujame dviese. Aišku, šįkart buvo ir kitų lietuvių“, – pasakojo D.Banevič.

Vyrų grupėje Rokas Šaltenis (Bboy Rukus) užėmė 69 vietą, aukščiausią Lietuvos istorijoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, kurie ir patys šoka bei teisėjauja breiko varžybose, sveikina Roką Šaltenį.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, kurie ir patys šoka bei teisėjauja breiko varžybose, sveikina Roką Šaltenį.

Jaunoji D.Banevič šiemet triumfavo ir Europos čempionate, po kurio interviu 15min jau tada atviravo, kad jos tikslas – olimpinis medalis.

Vis dėlto Europos žaidynėse, kurios buvo laikomos lengviausiu keliu į Paryžių, užimti pirmos vietos nepavyko. Mūsiškei atiteko bronza, o tai tiesioginio bilieto į olimpiadą negarantavo.

„Aš laimėsiu tą kelialapį sunkesniu būdu – pasaulio čempionate“, – tuomet ryžtingai rėžė 16-metė, užsidariusi treniruočių salėje ir pasaulio čempionate nepalikusi jokių klausimų nei teisėjams, nei varžovėms.

„Dominika savo žodžių į kairę ir dešinę nešvaisto. Kaip pasakė, taip ir padarė, nors sunkiau buvo turbūt 100 kartų, nes Europos žaidynių kelialapis buvo labai lengvas. Įvyko, kaip įvyko. Dėl to tik daugiau pasitikėjimo savimi tapti pasaulio čempione vos 16 metų“, – džiūgavo D.Banevič mama.

„Aš tikėjau ja nuo pat pirmos dienos, – pirmuosius dukros žingsnius breike prisiminė Alina. – Jeigu nepavykdavo stovėti ant rankų, ar koks kitas elementas, sakydavau, kad ne viskas iš karto. Po truputį. Kad per dvejus metus tapsime pasaulio čempionais, šito tikrai nesitikėjau.“

„Ji dėl šios pergalės dirbo labai daug, – čia pat pridūrė A.Banevič. – Dabar ji vėl eis į salę, dirbs dar daugiau, kad šoktų dar geriau.“

„Man svarbiausia, kad ji pavalgytų (juokiasi). Nes nueina į treniruotę ir nevalgo. Man psichologiškai dėl to sunku, – šypsodamasi tęsė pasaulio čempionės mama. – Treniruotėse jos nestabdau. Pasitikiu. Žinau, kiek ji gali. Mes viena kitą labai gerai jaučiame. Kartais ir žodžių nereikia. JAV, Prancūzija turi gal 20 žmonių komandoje. Japonija turi dietologus, kineziterapeutus... Bet mes nusprendėme, kad mums gerai ir dviese. Manau, mes taip ir tęsime. Nesvarbu, trūksta ar netrūksta. Mes susitvarkome. Gal gausesnė komanda ir trukdytų? Aišku, galvosime apie kineziterapeutą, kuris vyktų kartu. Mums gera drauge. Kai reikia patylėti – mes patylime, kai reikia pasidžiaugti – pasidžiaugiame. Mes taip pripratom ir kitaip neįsivaizduojam.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alina ir Dominika Banevič
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Alina ir Dominika Banevič

Kepures nukėlę breiko specialistai teigė, kad BGirl Nicka ne tik demonstravo itin technišką, klasikinį breiko stilių – kas jai jau tapo įprasta, bet dar pagerino ir į naują lygmenį kilstelėjo šokio originalumą bei atlikimo muzikalumą, todėl beveik neturėjo silpnų vietų ir varžovėms tiesiog nebuvo pasiekiama.

LSŠF ir WDSF Breaking for Gold/Dominika Banevič – Bgirl Nicka tapo pasaulio čempione
LSŠF ir WDSF Breaking for Gold/Dominika Banevič – Bgirl Nicka tapo pasaulio čempione

Su pasaulio čempionės karūna D.Banevič atiteko ir 12 tūkst. JAV dolerių (apie 11,3 tūkst. eurų) čekis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio čempionės aukso medalis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio čempionės aukso medalis

„Tikrai dar negalvojau, kur leisiu tuos pinigus. Man prizas nėra svarbus. Man svarbiausias tas momentas, kad laimėjau pasaulio čempionatą, – atviravo D.Banevič. – Kiti žino, kad pernai pasaulio čempionate įveikiau atranką pirmu numeriu, bet tada pralaimėjau TOP-32 kovą japonei Ami, kuri ir tapo pasaulio čempione. Šiemet pasaulio čempione tapau aš. Man tas kelias – labai svarbus. Galbūt jau pernai norėjau tapti čempione, bet pasimokiau iš klaidų, patirties ir šiemet jau pavyko.“

„Breikas yra nauja sporto šaka. Gyvuoja nuo aštunto dešimtmečio, tad dar yra jaunas sportas. Tikiuosi, kad kuo toliau, tuo daugiau žmonės sužinos apie breiką“, – pridūrė naujoji pasaulio čempionė ir Lietuvos olimpinė viltis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dominiką Banevič pasitikęs žurnalistų būrys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dominiką Banevič pasitikęs žurnalistų būrys

„Matytumėte, kiek dėmesio mes sulaukiame Japonijoje. Gal dvigubai ar trigubai daugiau. Lietuvoje galbūt iki šiol būdavo mažiau. Japonijoje, kai Dominika laimėjo auksą, teko stovėti gal 40 minučių ir dalinti parašus, darytis nuotraukas. Gal tik lietuviai kuklesni, bijo prieiti, paprašyti. Dominika turi fanų visame pasaulyje“, – džiaugėsi A.Banevič.

„Jeigu Dominika pasakė, kad olimpiadoje laimės medalį – ji taip ir padarys. Aš ja visiškai tikiu. Nespauskite, palaikykite, tikėkite ir visas bus gerai. Mes tikim ir mums ir Dievas padeda“, – plačia šypsena pokalbį užbaigė jaunosios pasaulio čempionės mama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius