TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 13

Sugrįžimas į Europos čempionatą: it liūtai kovęsi lietuviai krito prieš Rusiją

Lietuvos rankinio rinktinė po 24 metų pertraukos sugrįžo į Europos čempionatą. Pirmą kartą nuo 1998-ųjų į didžiausią Senojo žemyno sceną žengę Lietuvos rankininkai Košicėje 27:29 nusileido Rusijos komandai.
Aidenas Malašinskas
Lietuva – Rusija / nuotr. Edgaras Alšauskas/LRF

Košicėje dirba 15min žurnalistas Aurimas Tamulionis, kuris po rungtynių pateiks karščiausius žaidėjų ir trenerių komentarus.

Neužmirštuoles ant krūtinių Sausio 13-osios proga užsiklijavę Lietuvos rankininkai startavo slogiai – daug klydo, neužpuolė, o ir gynyboje darėsi vis sunkiau. Lyg būtų užrašyta žvaigždėse – pirmą Lietuvos įvartį Europos čempionate pelnė legendinis Aidenas Malašinskas, kuris yra rezultatyviausias visų laikų mūsų šalies nacionalinės komandos žaidėjas.

2:7 – toks rezultatas degė švieslentėje Košicėje po dešimties minučių, kur nemažai tautiečių sugužėjo į tribūnas ir audringai palaikė Lietuvos komandą. Po pirmojo kėlinio lietuviai atsiliko 9:14.

Po pertraukos lietuviai rodė užtikrintesnį žaidimą, o gražiausią epizodą sukūrė A.Malašinskas, pasiuntęs nuostabų perdavimą, ir Valdas Drabavičius, nuostabiai pasiuntęs kamuolį į varžovų vartų tinklą.

Penkių įvarčių persvara laikėsi ilgai, bet, likus žaisti septynias minutes, Deividas Jovaišas pelnė įvartį iš krašto, o Giedrius Morkūnas nubaudė varžovus iš savo aikštės pusės, kai šie žaidė mažumoje. Mindaugas Dumčius pridėjo dar vieną dūrį ir skirtumas sumažėjo iki dviejų – 23:25.

Keitėsi įvarčiais abi komandos per likusį laiką, paskutinį įvartį Benas Petreikis pelnė likus žaisti vos kelias sekundes – 27:28. Deja, net ir lygiųjų iškovoti nepavyko, o varžovai padėjo tašką taikliu metimu.

VIDEO: 2022 EC – Lietuva 27:29 Rusija (Santrauka)

A.Malašinskas su 5 įvarčiais buvo rezultatyviausias Lietuvos komandoje, po 4 pelnė V.Babravičius ir B.Petreikis, po 3 – G.Babarskas, M.Dumčius ir S.Plėta.

Rusijai net 9 įvarčius pelnė Markas Sergejus Kosorotovas, 7 pridėjo Danilas Šiškariovas.

Rungtynių eiga. Lietuva – Rusija 27:29

Antras kėlinys.

60 min. Mačas baigėsi, pralaimėjome dviejų įvarčių skirtumu.

60 min. Dar vienas įvartis. Šįkart B.Petreikis – 27:28.

59 min. Dar vienas V.Drabavičiaus puikus metimas. Dabar arba niekada – 26:28.

58 min. V.Drabavičius vėl mažina atsilikimą – 25:27.

57 min. A.Malašinskas realizavo baudinį, bet apsiginti sunku – 24:27.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Mindaugas Dumčius paleidžia kamuolį net 132 km/h greičiu ir fiksuoja greičiausią metimą šios dienos rungtynėse. Lietuviai drasko akis aiškiai mačo favoritei Rusijai (23:25), nors lažybininkai prieš susitikimą Lietuvos pergalės tikimybę vertino mažiau nei 10 proc.

26 min. Varžovai realizavo baudinį. Gaila, bet atstumas kovinis – 23:26.

53 min. D.Jovaišas iš krašto metai taikliai, Giedrius Morkūnas iš savo aikštės pusės pelno įvartį į tuščius vartus! Sugrįžimas? Atsiliekame – 22:25.

51 min. Paraginimo neišgirdo... Klaida virto greita Rusijos ataka ir įvarčiu Lietuvos vartuose – 25:20.

50 min. Mažėja atsilikimas – 20:24. Nagi, lietuviai!

46 min. Gaila, bet Lietuvai įvarčiais atsako ir Rusija, nesiseka mažinti to penkių įvarčių deficito jau kurį laiką – 18:23.

45 min. Deividas Jovaišas irgi atidaro savo įvarčių sąskaitą, įvartį meta ir B.Petreikis – 18:22.

42 min. V.Drabavičius pagauna A.Malašinsko jam siųstą nuostabų perdavimą ir neklysta – 15:20.

40 min. Valdas Drabavičius labai aukštai šoka, labai ilgai laikosi ore ir meta tiksliai – 14:19.

36 min. M.Dumčius smeigia tiksliai, skirtumas mažėja – 12:17.

34 min. Pirmą kėlinio įvartį pelnė Lietuvos rinktinė, bet varžovai atsakė realizuotu baudiniu. G.Babarskas vėl metė taikliai, bet gintis toliau sekasi sunkiai – 11:17.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Lietuvos rankininkai Rusijos rinktinės oficialiose rungtynėse nėra nugalėję. 2002-aisiais, atrankoje į pasaulio čempionatą, rusai Elektrėnuose buvo stipresni 31:20, o Maskvoje – 29:23. 2014-aisiais, kitoje atrankoje į planetos pirmenybes lietuviai Permėje pralaimėjo 22:30, o Kaune – 22:33.

31 min. Startavo antrasis kėlinys!

Pirmas kėlinys.

30 min. Sulig sirena puikų įvartį paleido Mindaugas Dumčius – 9:14. Tuo pirmasis kėlinys ir baigėsi.

28 min. S.Plėta dar kartą meta tiksliai! Skirtumas mažėja – 8:14.

27 min. Vartininką pergudravo A.Malašinskas, bet baudinio nerealizavo – pataikė į skersinį.

26 min. Įvartį pelnė Skirmantas Plėta, bet tuo pačiu atsakė ir varžovas – 7:14.

25 min. Vėl neveikia Lietuvos gynyba – 6:13. Įalinamas varžovų žaidėjas Aleksandras Kotovas, šansas pagerinti situaciją.

24 min. Rusija kol kas atrodo užtikrinčiau, o lietuviai ne visada susikalba gynyboje. Atsilikimas dar padidėjo – 6 -12.

20 min. Šalinamas dviem minutėms ir dar vienas Lietuvos rankininkas, o rusai mažumoje esančius lietuvius baudžia dviem įvarčiais. Laimei, atsilaikyti pavyksta, o galiausiai pašalinimo sulaukė ir varžovai. Vis dar atsiliekame – 6:10.

16 min. Teisėjai keliavo peržiūrėti Luko Simėno veiksmo. Varžovas krito it pašautas snaiperio, o teisėjas galiausiai pašalino lietuvį dviem minutėms.

15 min. Mindaugas Dumčius! Dar vienas Lietuvos įvartis ir artėjame prie varžovų – 8:5.

13 min. B.Petreikis dar kartą šauna tiksliai, A.Malašinskas realizuoja baudinį. Gerai, kad atsigauna puolimas. Dabar laikas suaktyvinti ir gynybą – 4:8.

10 min. Tolsta Rusijos rinktinė o Lietuvai antrą įvartį pelnė Benas Petreikis – 2:7.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Rusijos rankinis paskutiniais metais išgyvena tikrai ne geriausius laikus. 2018-aisiais rusai net nepateko į Europos čempionatą, o 2020-aisiais pralaimėjo visus 3 mačus grupėje ir finišavo 22-ri. Tiesa, praėjusio tūkstantmečio pabaigoje Rusijos rinktinė buvo sunkiai sulaikoma jėga. 1993-iaisiais ir 1997-aisiais (kai Lietuva debiutavo planetos pirmenybėse ir užėmė 10 vietą) rusai laimėjo pasaulio čempionatą, 1996-aisiais stipriausiais tapo ir Europoje, o 2000-aisiais pasipuošė Sidnėjaus olimpinių žaidynių aukso medaliais.

8 min Labai prasti popieriai rungtynių pradžioje. Itin nervingi atrodo Lietuvos rankininkai, kurie atsilieka jau 1:5.

6 min. Ar ne simboliška, kad pirmą įvartį Lietuvos rinktinei pelnė Aidenas Malašinskas?! Tiesa, rusai greitai vėl veržiasi į priekį. Atsiliekame – 1:3.

3 min. Rusai pirmieji atsidarė taškų sąskaitą, o štai lietuviai klysta, žaidžia netiksliai. Gal nervigumas?

1 min. Mačas prasidėjo!

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Istorinės akimirkos: teisėjas iš Islandijos Jonas Eliassonas skelbia mačo pradžią, o tribūnos skanduoja „Lietuva, Lietuva“. Mūsų šalies rinktinė tik antrą kartą istorijoje dalyvauja Europos čempionate. Paskutinį sykį su geriausiais Europoje lietuviai varžėsi 1998-aisiais Italijoje. Tiesa, tuomet Europos pirmenybėse varžėsi tik 12 rinktinių, o lietuviai užėmė 9 vietą. Nuo 2020-ųjų Europos čempionate kas dvejus metus varžosi 24 ekipos.
Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Dvikova vyks ledo ritulio arenoje, talpinančioje 8 378 žiūrovus. Aikštė įrengta ant ledo paklojus specialią dangą. Iki rankinio pirmenybių Slovakijoje galiojo itin griežtos pandemijos valdymo taisyklės – jokių žiūrovų arenose, bet spaudžiant EHF (Europos rankinio federacijai), nuspręsta atverti duris ketvirtadaliui tribūnų. Tiek žiūrovų pirmosiose rungtynėse Košicėje tikrai nebus, bet lietuviai galės jaustis tarsi namuose. Trispalvėmis išsipuošusių tautiečių gerokai daugiau nei neutralių žiūrovų – apie šimtą. Rusų vėliavų – nematyti.
Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje
Sveikinuosi iš „Steel“ arenos Košicėje, kur prasideda istorinis vakaras – Lietuvos vyrų rankinio rinktinės sugrįžimas tarp geriausių Europos čempionato rinktinių po 24-erių metų pertraukos. Ypatingą dieną Lietuvai – sausio 13-ąją – mūsų rankininkai susitinka su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius