Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 14

Dopingo byla: Ramūnas Vyšniauskas išteisintas, o du treneriai nuteisti

Klaipėdos apylinkės teismas baigė nagrinėti sunkiosios atletikos garsenybių Vyšniauskų bylą. Sūnus ir tėvas, Ramūnas ir Bronislavas Vyšniauskai, kaltinti dopingo medžiagų disponavimu. Į kaltinamųjų suolą teko sėsti ir dviračių sporto treneriui Antanui Jakimavičiui. Abu treneriai pripažinti kaltais ir turės sumokėti po 5 000 eurų baudas, o R.Vyšniauskas išteisintas.
Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai bei A.Jakimavičius
Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai bei A.Jakimavičius / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas bei garsiausių šalies sunkiaatlečių treneris B.Vyšniauskas buvo kaltinamas savo gyvenamojoje vietoje, giminaičių gyvenamojoje vietoje ir sporto klubo patalpose neteisėtai laikęs dopingo medžiagų, turėdamas tikslą jas platinti. Vasarą pradėjus bylos nagrinėjimą jis neslėpė turintis tokių medžiagų ir pats jų vartojantis.

Jo sūnus R.Vyšniauskas proceso metu buvo santūrus ir nuo komentarų teigė susilaikysiantis.

Dopingo platinimu kaltintas dviračių sporto treneris A.Jakimavičius pasakojo dirbantis nuo 1981 metų. Jis tikino sportininkams dopingo nedavęs.

Vyrai teigė esantys nekalti. Ši byla nagrinėta neviešuose teismo posėdžiuose.

Trenerius nuteisė, sportininką išteisino

Antradienį teismas paskelbė, jog treneriai pripažįstami kaltais už dopingo medžiagų, kurios pas juos aptiktos dideliais kiekiais, disponavimą turint tikslą jas platinti. Anot teisėjo, toks didelis kiekis medžiagų negalėjo būti skirtas savo vartojimui, nes tiek suvartoti tiesiog neįmanoma. Įvairovė aptikta didelė – nuo leidžiamų vaistų iki gelių ir tablečių. Už šį nusikaltimą treneriai, B.Vyšniauskas ir A.Jakimavičius, pripažinti kaltais. Jiems skirtos 100 MGL arba 5 000 eurų baudos.

Tiesa, dėl tam tikrų medžiagų, kurių aptikti maži kiekiai, treneriai išteisinti. Nesurinkta įrodymų, jog šios galėjo būti platinamos. Be to, tokius vaistus bet kuris žmogus su receptu gali įsigyti vaistinėje. Kaip skelbė teisėjas, panaudojus tokius vaistus nesama tvarkos, kaip jie turi būti tvarkomi – priduodami ar sunaikinami, tad tokių vaistų po gydymo gali likti.

Tėvas B.Vyšniauskas teisme įrodinėjo, jog šios medžiagos daug metų kauptos, tačiau specialistų išvada buvo kitokia. Vaistų, kurie būtų pasibaigusio galiojimo dėl ilgo laikymo, aptikta labai nedaug, didžioji jų dalis vis dar galiojantys.

R.Vyšniauskas, pas kurį vaistų kiekiai aptikti itin nedideli, teismui pateikė gydytojo receptus. Buvęs sportininkas išteisintas ir teigė, jog visa tai tebuvo nesusipratimas. Nesurinkta įrodymų, jog vyras šias medžiagas įgijo neteisėtai. Apklausti medikai patvirtino, jog tam tikru metu buvo oficialiai skyrę minimų vaistų.

Platino neleistinas medžiagas

Kaip yra skelbusi prokuratūra, visos trenerio turėtos medžiagos priskiriamos anabolinių ir androgeninių steroidų grupei, jos skirtos raumenų masei didinti, jėgai auginti.

Iš viso per kratas B.Vyšniausko ir jo giminaičių namuose, sporto klubo patalpose rasta daugiau kaip 20 flakonų, apie 40 pakuočių, daugiau nei 80 ampulių ir daugiau nei tūkstantis tablečių įvairių draudžiamų medžiagų.

Jis taip pat kaltinamas draudžiamų medžiagų gabenimu.

Teisėsauga teigia nustačiusi, kad treneris paprašė kito asmens nugabenti lagaminą su dideliu kiekiu draudžiamų medžiagų į giminaičių namus. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, savo nusikalstamų veiksmų nesupratęs asmuo lagaminą nuvežė ir ten laikė, kol per kratą lagamino neaptiko pareigūnai.

B.Vyšniauskui taip pat pateikti kaltinimai dėl psichotropinių medžiagų – tablečių laikymo, neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.

Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro treneris A.Jakimavičius yra kaltinamas savo namuose, sodo namelyje ir kito asmens namuose neteisėtai laikęs dopingo, turint tikslą platinti.

Kaltinamojo laikytos medžiagos priskiriamos anabolinių ir androgeninių steroidų grupei, taip pat augimo hormono ir augimo hormono išsiskyrimą skatinančių medžiagų grupei.

A.Jakimavičius taip pat kaltinamas draudžiamų medžiagų gabenimu. Įtariama, kad jis paprašė kito asmens, jog šis iš Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro į savo namus parsivežtų dalį draudžiamų dopingo medžiagų. Asmuo, kaip įtariama, žinodamas, kad tai draudžiamos dopingo medžiagos, nugabeno jas į savo namus ir ten laikė, kol jų neaptiko pareigūnai.

R.Vyšniauskui kaltinimai šioje byloje pateikti dėl neteisėto psichotropinių medžiagų – tablečių laikymo, neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.

Diskvalifikavo du kartus

Ketverių olimpinių žaidynių dalyvis R.Vyšniauskas per karjerą du kartus diskvalifikuotas dėl dopingo. 1997 metais jo organizme rasta testosterono, o 2015 metais – dehistochlorometilo.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 metų liepos pabaigoje pagal Lietuvos antidopingo agentūros pareiškimą. Jo metu atliktos kratos, ekspertizės, bylą sudaro aštuoni tomai. Be kaltinamųjų, apklausti dar 28 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius