-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 12 28

Dopingo skandalas: pirmą kartą oficialus Rusijos pareigūnas pripažino sukčiavimo mastą

Pirmą kartą oficialus Rusijos pareigūnas pripažino apie šalyje egzistuojančią dopingo vartojimo problemą. „The New York Times“ kelias dienas kalbėjosi laikinąja Rusijos nacionalinės antidopingo agentūros (RUSADA) vadove Ana Anceliovič. Ji pripažino, kad šalyje egzistavo dopingo atvejų dangstymo programa, tačiau neigė, kad apie ją žinojo valstybės vadovai.
Rusiją krečia didžiulis dopingo skandalas
Rusiją krečia didžiulis dopingo skandalas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kanados teisininko Richardo McLareno ataskaita aptiko, kad daugiau nei 1000 Rusijos sportininkų nuo 2011 iki 2015 metų vartojo dopingą, tačiau tas faktas buvo nuslėptas.

Anot ataskaitos, Londono olimpinėse žaidynėse (Rusija laimėjo 72 medalius, iš kurių – 21 aukso), 2013 metų pasaulio plaukimo čempionate Kazanėje ir 2014 metų žiemos žaidynėse Sočyje (33 medaliai, 13 – aukso) rusų mėginiai buvo klastojami didžiuliu mastu. Apie tai, anot R.McLareno žinojo ne tik RUSADA, bet ir aukščiausi Rusijos valdžios pareigūnai.

Kalbėdama su „The New York Times“ A.Anceliovič pripažino, kad tokia sukčiavimo sistema Rusijoje veikė, ji buvo itin plačiai paplitusi, tačiau tai buvo institucinė problema, dėl kurios kalta korupcija.

RUSADA vadovaujanti pareigūnė teigė, kad valdžia čia niekuo dėta: „Tai buvo institucinis sąmokslas.“

Nepaisant Rusijos valdžios pareigūnų ir sporto ministerijos įsipainiojimo neigimo, tai yra pirmasis kartas, kai bet kuris Rusijos pareigūnas pripažįsta, kad jo šalyje veikė sukčiavimo schema.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ana Anceliovič
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ana Anceliovič

Rusijos prezidento Vladimiro Putino antidopingo agentūros pertvarkymui asmeniškai skirtas 81 metų pareigūnas Vitalijus Smirnovas nenorėjo kalbėti už kitus.

„Mano, kaip buvusio sporto ministro ir olimpinio komiteto prezidento, požiūriu – mes padarėme daug klaidų“, – pripažino V.Smirnovas.

Vis dėlto rusams dar reikia išmokti kritiškai vertinti save, mat apie klaidas užsiminęs V.Smirnovas iškart pirštu dūrė į Vakarų valstybes. Pareigūnas teigė, kad reikia atsižvelgti ir į programišių grupės „Fancy Bears“ nutekintus duomenis.

„Ar matėte juos? Rusija niekada neturėjo tokių galimybių, kokios buvo leidžiamos jiems“, – priekaištavo aukšto rango pareigūnas.

Rusų sukčiavimo pateikiant dopingo pavyzdžius schema
Rusų sukčiavimo pateikiant dopingo pavyzdžius schema

„Fancy Bears“ grupuotės, kuri siejama su Rusijos žvalgyba, duomenys rodo, kad ne vienam garsiam JAV ir kitų šalių atletui buvo leista vartoti draudžiamus preparatus dėl medicininių priežasčių. Vis dėlto, nytimes.com teigimu, nė vienas vakarietis negavo leidimo vartoti tokius steroidus, kurie rasti sukčiavusių rusų organizmuose.

„WADA gali džiaugtis, kad turėjo Rodčenkovą (informatorius, prabilęs apie rusų sukčiavimo mastą – aut. past.). Galbūt Pekine, Londone ir kitur vyko tas pats. Sistema yra sugedusi, galėjo atsitikti bet kas“, – į kitus pirštais badė Rusijos olimpinio komiteto teisininkas Viktoras Berezovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius