Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 03

Fantastiškame „Super Bowl“ trileryje – dramatiškas „Kansas City Chiefs“ triumfas

Svarbiausiame JAV metų sporto renginyje šiemet triumfavo Kanzas Sitis ir Misūrio valstija. Nacionalinės amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) 100-ojo sezono finaliniame mače dėl „Super Bowl“ trofėjaus „Kansas City Chiefs“ 31:20 pranoko „San Francisco 49ers“ ekipą.
Patrickas Mahomesas
Patrickas Mahomesas / „Scanpix“ nuotr.

Puolimo triumfas

11-ąjį kartą „Super Bowl“ mačą priėmė Pietų Florida ir šeštą sykį nugalėtojas išaiškintas Majamyje.

Prieš rungtynes sausakimšame „Hard Rock“ stadione nacionalinį JAV himną atliko Demi Lovato, o pertraukos metu įspūdingą šou surengė Jennifer Lopez ir Shakira.

Renginys, kuriame 30 sek. reklamos šiemet kainavo 5,6 mln. JAV dolerių, abejingų nepaliko.

Pirmą kartą istorijoje dėl „Super Bowl“ grūmėsi dvi komandos, kurių pagrindinė spalva yra raudona. „49ers“ šįsyk teko balti marškinėliai, „Chiefs“ – įprasti raudoni.

VIDEO: Finalo santrauka

Nors prieš dvikovą nežymiais favoritais buvo laikomi „Chiefs“, puikiai visą sezoną veikęs Kanzas Sičio puolimas pramušti solidžią oponentų gynybą sugebėjo tik ketvirtajame kėlinyje, kai sėkmingai realizavo tris įžeminimus (touchdown).

Lūžis – ketvirtajame kėlinyje

Taškų sąskaitą spiriamuoju smūgiu (field goal) atidarė „49ers“ specialiųjų situacijų meistras Robbie Gouldas, bet į tai „Chiefs“ atsakė galingu išpuoliu, kurio svarbiausią akcentą padėjo ryškiausia ekipos žvaigždė ir įžaidėjas („quarterback'as“) Patrickas Mahomesas.

2017-aisias 10-uoju numeriu pašauktas 24-erių „Chiefs“ lyderis paskutinėje atakos fazėje nusprendė neatlikti perdavimo, pats išsisuko iš „49ers“ gynybos gniaužtų ir atnešė kamuolį į įskaitinį plotą.

Jo oponentas – 2014-aisiais karjerą NFL pradėjęs 28-erių „49ers“ įžaidėjas Jimmy Garoppolo – iki šiol buvo laimėjęs titulą du sykius (2014 ir 2016) su „New England Patriots“, tačiau tuomet pagrindinis smuikas priklausė ne jam, o legendiniam Tomui Brady.

Antrojo kėlinio metu J.Garoppolo padarė klaidą, netiksliai perduodamas kamuolį, o tuo pasinaudoję varžovai netrukus nubaudė Harissono Butkerio spiriamuoju smūgiu ir rezultatas tapo 10:3.

Visgi dar iki pertraukos Kyle'o Shanahano auklėtiniai sugebėjo rezultatą išlyginti – įžeminimą atliko Kyle'as Juszczykas, o papildomą tašką spyriu pridėjo R.Gouldas.

Ketvirtą kartą per 54 metus trunkančią „Super Bowl“ istoriją po dviejų kėlinių švieslentė rodė lygų rezultatą.

VIDEO: Shakira ir J.Lo pasirorymas pertraukos metu

Trečiajame ketvirtyje iniciatyvą tvirtai perėmė Kalifornijos ekipa. R.Gouldas realizavo spiriamąjį smūgį, Raheemas Mostertas įbėgo į įskaitinį plotą, o tas pats R.Gouldas pridėjo dar ir papildomą tašką – 20:10.

Norint išsigelbėti, Andy Reido treniruojamai komandai teko skubinti atakas ir ketvirto kėlinio pradžioje P.Mahomeso perdavimas baigėsi prarastu kamuoliu.

Atrodė, kad pergalė slysta iš „Chiefs“ rankų, tačiau sugebėję apsiginti, Kanzaso futbolininkai pakilo į lemiamą šturmą.

P.Mahomesas pradėjo demonstruoti geriausią savo versiją ir perdavimai Travisui Kelce bei Damienui Williamsui baigėsi dviem touchdown'ais, tad likus pustrečios minutės „Chiefs“ vėl tapo padėties šeimininkais – 24:20.

San Francisko komanda dar bandė išsigelbėti, bet suregzti sėkmingos atakos J.Garoppolo neįstengė, o dar vieną šansą gavę „Chiefs“ surengė rezultatyvią ataką ir ketvirtuoju (D.Williamsas) įžeminimu išplėšė pergalę.

„Super Bowl“ finale abi komandos susitiko pirmą kartą, o šiame reguliariajame sezone ekipų keliai nesusikirto.

Naudingiausiu mačo žaidėju tapo P.Mahomesas. Jis tapo jauniausiu tai pasiekusiu įžaidėju NFL istorijoje. Maža to, jis tapo futbolininku, kuriam yra pavykę tapti naudingiausiu sezono žaidėju (2018) bei laimėti „Super Bowl“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas

„Mes niekada nepraradome tikėjimo ir tai yra svarbiausias dalykas. Kai atsilikinėjome, nė vienas šios komandos narys nebuvo nuleidęs galvos. Pasitikėjome vienas kitu ir treneriu, kuris pagaliau mus atvedė į šią viršūnę“, – kalbėjo mačo žvaigždė.

„Jis darė tai, ką moka geriausiai, o vaikinai juo pasitikėjo. Niekas nesudėjo ginklų, kai buvo sunku, nes jautėme, kad galime tai padaryti“, prisipažino „Chiefs“ strategas Andy Reidas.

P.Mahomesas lemiamoje dvikovoje atliko 26 tikslius perdavimus iš 42 bandymų, jo mestas kamuolys nuskriejo 286 jardus.

VIDEO: Čempionų apdovanojimas

Antrasis trofėjus

Reguliariajame sezone NFC stipriausia komanda „49ers“ iškovojo 13 pergalių ir patyrė 3 pralaimėjimus. AFC konferencijoje antroje vietoje buvusi „Chiefs“ laimėjo 12 mačų ir patyrė 4 nesėkmes bei į priekį praleido tik „Baltimore Ravens“ (14-2).

Nuo antrojo etapo atkrintamąsias pradėjusi Kanzas Sičio ekipa iš pradžių 51:31 nukovė „Houston Texans“, o mače dėl AFC čempionų titulo 35:24 pranoko „Tennessee Titans“.

San Francisko komanda 27:10 nugalėjo „Minnesota Vikings“ ir 37:20 „Green Bay Packers“.

„Scanpix“ nuotr./Andy Reidas
„Scanpix“ nuotr./Andy Reidas

Iki šių metų „49ers“ „Super Bowl“ mače buvo triumfavę net penkis sykius, tačiau pastarąjį kartą tai padaryti buvo pavykę prieš ketvirtį amžiaus – 1994 m.

Įdomu tai, jog tada, kaip ir šiemet, lemiamas mačas dėl NFL trofėjaus vyko Majamyje.

Kitus titulus San Franciskas susirinko 1981, 1984, 1988, 1989 metais, o pastarąjį kartą „Super Bowl“ rungtynėse „49ers“ varžėsi 2013-aisiais, bet tuomet juos Naujajame Orleane 34:31 nugalėjo „Ravens“.

„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas
„Scanpix“ nuotr./Patrickas Mahomesas

Kanzas Sičio ekipa dėl NFL trofėjaus kovojo pirmą kartą per 50 metų. 1969-aisiais jie buvo laimėję vienintelį savo „Super Bowl“ trofėjų, o dar sykį finale žaidė 1966-aisiais.

Kitais metais „Super Bowl“ irgi bus žaidžiamas Floridoje – Tampos „Raymond James“ stadione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius