Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 14

Himno skandalas Italijoje: federacija atsiprašė, bet himno „dublis“ neįvyko

Vienas aukso medalis, dvi apdovanojimų ceremonijos. Du himnai, bet tik vienas teisingas! Oficialus užsienio reikalų ministro protestas ir ministerijos nota! Štai kiek sportinių bei diplomatinių emocijų pelnė šešiolikmetė lietuvė Justina Kmieliauskaitė (svorio kategorija per 70 kg) Europos dziudo jaunių turnyre Italijoje.
Justina Kmieliauskaitė
Justina Kmieliauskaitė / Vytauto Dranginio nuotr.

Iškovojusi aukso medalį, ji užlipo ant apdovanojimų pakylos, tačiau vietoje „Tautiškos giesmės“ Folonikos kurorto sporto komplekse nuskambėjo visai kita melodija – sovietinis okupuotos Lietuvos himnas.

15min žurnalistas Italijoje kreipėsi į šios šalies nacionalinės dziudo ir kitų kovinių sporto šakų federacijos FIJLKAM prezidentą Domenico Falcone ir paprašė papasakoti apie diplomatinio incidento užkulisius ir priežastis.

Europos dziudo sąjungos nuotr./Domenico Falcone
Europos dziudo sąjungos nuotr./Domenico Falcone

– Prezidente, Lietuva penktadienį švenčia valstybės šimtmečio jubiliejų. O jūs tarptautiniame turnyre leidžiate sovietinį himną, kuris mums primena okupaciją...

– Iš tiesų, tai – apmaudus nesusipratimas. Įvyko klaida, kurios kaltininkus mes bandome išsiaiškinti.

– Ar galėjo atsitikti taip, jog kažkas tyčia sugadino šventę Lietuvos sportininkams?

– Apie kažkokius tyčinius veiksmus negali būti net kalbos. Vis dėlto tokie dalykai, kai supainiojami himnai, kartais pasitaiko: aš daug metų dirbu federacijoje, stebėjau daugybę tarptautinių turnyrų. Ir tas incidentas Folonikoje tikrai ne pirmas. Bet mane stebina vienas dalykas...

– Koks, prezidente?

– Lietuvos delegacijos reakcija... Paprastai, jeigu netyčia paleidžiamas ne tas himnas, pirmiausia reaguoja patys sportininkai. Tereikėjo, kad Lietuvos sportininkė paprasčiausiai būtų nulipusi nuo pakylos ir čia pat, vietoje, pareiškusi protestą. Arba jos treneris... Bet taip neįvyko. Jie patys mus vėliau ramino...

– Kada ir kas pastebėjo, kad himnas – sovietinis?

– Nežinau... Nei apdovanojimų ceremonijos metu, nei vėliau niekas nieko nesakė. Paaiškėjo vėliau. Gal ambasada pastebėjo, kad ne tas himnas...

– Prezidente, jūs pats esate iš Romos. O gal iš Toskanos? Šiame regione nemažai simpatizuojančių kairiesiems (Folonikos meras – kairiųjų „partito democratico“ partijos atstovas – aut. past.)

– Ne. Aš esu kalabrietis iš Kalabrijos Redžo...

– Ir vis tik, kur jūs iškasėte tą sovietinį himną?

– Šitai ir aš norėčiau suprasti. Mes aiškinamės, kas paleido tą failą. Viskas iš pradžių klojosi tvarkingai: Lietuvos delegacijos atstovai praklausė himną, patvirtino jį savo parašu. Paskui atsirado tas kitas... Aš net nežinau, kur internete jį surasti. Iki šiol tai lieka mįslė.

– Taip, bet Lietuva jaučiasi įskaudinta...

Mes aiškinamės, kas paleido tą failą. Viskas iš pradžių klojosi tvarkingai: Lietuvos delegacijos atstovai praklausė himną, patvirtino jį savo parašu. Paskui atsirado tas kitas.

– Suprantu... Aš gavau Lietuvos ambasadoriaus Italijoje laišką ir atsakiau jam. Pareiškiau savo asmenišką apgailestavimą ir atsiprašymą. Atsiprašiau visų – Lietuvos sportininkų, ambasadoriaus, Lietuvos respublikos.

– Bus kokie nors tolesni oficialūs veiksmai?

– Taip, mes nusprendėme pakartoti apdovanojimo ceremoniją. Šįsyk skambės teisingas himnas! Atsiųsime jums vaizdo įrašą.

Tačiau, 15min žiniomis, apdovanojimo „dublis“ Folonikoje taip ir neįvyko, nes Lietuvos delegacija išvyko iš Italijos.

„Ambasada, gavusi informaciją apie šį nemalonų įvykį, nedelsiant kreipėsi į atsakingas Italijos institucijas ir varžybų organizatorius“, – pasakojo 15min Lietuvos ambasadorius Italijoje Ričardas Šlepavičius.

Ambasada informavo Italijos užsienio reikalų ministeriją dėl parodytos nepagarbos Lietuvos valstybės simboliui bei paprašė imtis priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Dziudo turnyro organizatoriams – Europos dziudo sąjungos prezidentui Sergey Soloveychik ir Italijos dziudo federacijos prezidentui Domenico Falcone – buvo pareikštas protestas ir pareikalauta atsiprašyti.

„Norisi tikėtis, kad šis incidentas, kuris ypač nemalonus Lietuvai ruošiantis švęsti valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejų, buvo tik techninė klaida. Beveik 30 metų esame nepriklausoma valstybė, kurioje skamba tik Tautiška giesmė, skaičiuojame 14 narystės Europos Sąjungoje metus, todėl tokie nesusipratimai yra ypač gluminantys“, – sakė ambasadorius R.Šlepavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius