Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 10

Kaip Donaldas Trumpas pakeis sportą?

Donaldas Trumpas įgijo daug jėgos per JAV prezidento rinkimus. Žinių, kaip jis panaudos savo galią, neramiai laukia Amerika ir visas pasaulis. Naujasis JAV prezidentas taip pat turės įtaką ir didžiausiems sporto renginiams, – rašo BBC.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laukia kova dėl olimpinių žaidynių

D.Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose turės didelę reikšmę Los Andželui kovojant su Paryžiumi.

Šie du didmiesčiai varžosi dėl galimybės rengti 2024 metų olimpines ir parolimpines žaidynes, o vienintelis kitas pretendentas yra Budapeštas. Sprendimą Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) turėtų priimti kitų metų rugsėjį.

Praėjusį rugpjūtį Los Andželo meras Ericas Garcetti, demokratas palaikęs Hillary Clinton, užsiminė, jog IOC nariams D.Trumpas kelia nerimą.

„IOC nariai mums pasakė aiškius dalykus, – sakė E.Garcetti. – Užsidariusi į save Amerika, kaip ir kitos užsidariusios šalys, nėra gerai pasaulio taikai, nėra gerai pažangai, nėra gerai visiems mums.“

IOC prezidentas Thomas Bachas vasarą kalbėjo apie „savanaudišką pasaulį, kuriame kai kurie žmonės laiko save aukščiau už kitus“. Tai buvo aiški užuomina apie D.Trumpą, kuris tuo metu reiškė planus, kaip ardys musulmonų migraciją ir išvys iš šalies milijonus nelegalių emigrantų.

D.Trumpo planai gali nepatikti IOC balsuotojams iš skirtingų šalių ir kultūrų.

D.Trumpo planai gali nepatikti IOC balsuotojams iš skirtingų šalių ir kultūrų.

„Jie stebisi: Ar Amerika atliks staigų posūkį?“ – atkreipė dėmesį E.Garcetti.

Ar futbolas aukščiau politikos?

JAV yra aiškios favoritės rengti 2026 metų pasaulio futbolo čempionatą.

FIFA planuoja išplėsti komandų skaičių iki 40, o galbūt net iki 48. Todėl svarstoma galimybė, jog turnyro šeimininkas būtų ne vienas. Šiaurės Amerikos futbolo vadovas Victoras Montagliani užsiminė apie tai, jog čempionatą galėtų organizuoti kartu JAV, Meksika ir Kanada.

Tačiau D.Trumpo kalbėjo apie planą pastatyti sieną prie JAV pasienio su Meksika ir priversti meksikiečius už tai sumokėti. Jei taip įvyktų – ar šios šalys taptų sąjungininkėmis futbole?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Penktadienį JAV futbolininkai žais su Meksika pasaulio čempionato atrankos rungtynėse – tai bus gera proga pažiūrėti, ar sportas yra aukščiau nei politika.

O pasaulio čempionatą įmanoma surengti tik su stipria valstybės parama ir solidžiomis finansinėmis garantijomis. Labiau realios atrodo JAV ir Kanados jungtuvės paraiškoje dėl 2026 metų pasaulio futbolo čempionato.

Ar neužstrigs NBA plėtra?

D.Trumpas pats mėgsta žaisti golfą ir valdo ne vieną prestižinį golfo aikštyną JAV, Škotijoje ir Dubajuje. Jis draugauja su amerikietiškojo futbolo įžymybe Tomu Brady.

Tačiau D.Trumpo planai padidinti mokesčius importuojamoms prekėms nesutampa su globalia profesionalių JAV sporto lygų politika.

Krepšinio NBA, amerikietiško futbolo NFL, beisbolo MLB nori plėstis. NBA jau rengė savo klubų rungtynes Londone, Barselonoje, Pekine, Meksike, Tokijuje, Rio de Žaneire, Maniloje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

Tačiau ekonomistai įspėja, kad mokesčiai gali sukelti prekybos karą tarp JAV ir partnerių. Ar Kinija, kuriai gresia galimas 45 proc. tarifas, ir toliau noriai priims JAV klubus ir leis palankiomis sąlygomis reklamuotis ir vystytis JAV profesionalioms sporto lygoms?

Amerika ir pasaulis turės palaukti atsakymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius