Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 19

Kaip rusai sukčiavo per Sočio olimpines žaidynes?

Sporto pasaulį sukrėtė skandalas – pirmadienį Pasaulinė antidopingo agentūra (World Antidoping Agency, WADA) paskelbė, kad Rusijoje egzistavo ištisa valdžios reguliuojama dopingo programa, padėjusi Sočio olimpinėse žaidynėse rusams kovoti dėl medalių.
Mildronatas
Mildronatas / „Scanpix“ nuotr.

Skandalas kilo, kai daktaras Grigorijus Rodčenkovas, Rusijos antidopingo laboratorijos buvęs direktorius, gegužę atskleidė „New York Times“, kaip jis padėjo Rusijos olimpiečiams nuslėpti dopingo vartojimą. Jis pabrėžė, kad taip darė palieptas savo šalies valdžios.

Ypač visus nustebino sudėtingas procesas, kurio griebėsi rusai, kad suklastotų savo sportininkų rezultatus ir leistų jiems neįkliūti. Į pagalbą jie pasitelkė netgi Federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentus.

Rusų sukčiavimo pateikiant dopingo pavyzdžius schema
Rusų sukčiavimo pateikiant dopingo pavyzdžius schema

Dar neprasidėjus žaidynėms, Rusijos sportininkai pateikdavo savo šlapimo mėginius, kuriuose nebūdavo dopingo. Šie mėginiai būdavo patalpinami į šaldiklius ir juose saugomi.

Prieš varžybas sportininkai naudodavo dopingą. Po varžybų jie pateikdavo savo šlapimo mėginius su dopingu. Procedūrą stebėdavo nepriklausomas ekspertas.

Naktį sportininkų mėginiai su dopingu būdavo slapčia išgabenami iš laboratorijos. Tai padarydavo FSB agentas Jevgenijus Blochinas, apsimetęs santechniku, pasitelkdamas sienose tyčia tam įrengtas skyles. Po to mėginių dangteliai būdavo atsargiai nuimami, šlapimas su dopingu išpilamas ir pakeičiamas šaldiklyje saugomu senesniu mėginiu, kuriame nėra dopingo.

Toks mėginys jau be dopingo būdavo grąžinamas į laboratoriją. Čia įvykdyti testai parodydavo, kad viskas švaru ir sportininko šlapime dopingo nėra.

Po šios WADA ataskaitos Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių veikiausiai pašalins visą Rusijos olimpinę rinktinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius