Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 20

Kas būtų išrinkti geriausiais 2020 metų Lietuvos atletais, jei įvyktų rinkimai?

„Nepretenduoju pats“, – paklaustas apie geriausio Lietuvos metų sportininko titulą 15min sakė Robertas Tvorogalas, šią savaitę grįžęs namo su Europos sportinės gimnastikos čempionato aukso ir bronzos medaliais ant kaklo. Tačiau pagal laimėjimus jis tikrai pretenduotų, jei tik tradiciniai rinkimai būtų rengiami.
Danutė Domikaitytė ir Robertas Tvorogalas
Danutė Domikaitytė ir Robertas Tvorogalas / „Scanpix“ nuotr.

LTOK nusprendė šiemet geriausių nerinkti

Pandemija sujaukė sportininkų gyvenimą taip, kad nebeliko ir tradicinės šventės metų pabaigoje.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) nusprendė šiemet nerengti geriausiųjų metų sportininkų apdovanojimų, kur įprastai didelėse salėse, po sportininkų trumpų kalbų ir pop atlikėjų ilgų dainų, konfeti pabirdavo ant labiausiai per metus pasižymėjusių atletų galvų.

„Kasmetiniai „LTeam apdovanojimai“ – prestižiškiausi Lietuvoje sporto apdovanojimai, kuriuose pagerbiami geriausi šalies olimpinių sporto šakų atstovai. Tai didelė šventė, kurios kasmet laukia visa Lietuvos sporto bendruomenė. Vis dėlto, šiais metais Lietuvos tautinis olimpinis komitetas dėl objektyvių priežasčių nusprendė šių rinkimų atsisakyti, – sakoma LTOK pareiškime 15min. – 2020-ieji visam pasauliui buvo sudėtingi metai. Ne išimtis ir sporto sritis. Buvo nukeltos olimpinės žaidynės, galėjo vykti tik nedidelė dalis tarptautinių sporto varžybų. Ne visi sportininkai turėjo vienodas sąlygas treniruotis ir varžytis, todėl tokiu metu vykdyti rinkimus būtų nesąžininga ir neetiška.“

Vis tik buvo sporto organizacijų, kurios rinkosi kitą kelią.

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis nuotoliniu būdu per ekraną skelbė laureatus per šalies vyrų rinktinės rungtynių pertrauką: Gintarę Petronytę ir Domantą Sabonį, o Lietuvos sporto žurnalistų federacija dar renka geriausius metų atletus.

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) geriausio pasaulio metų futbolininko titulą skyrė lenkui Robertui Lewandowskiui, aplenkusiam Lionelį Messi ir Cristiano Ronaldo, nors gilesnę analogiškų rinkimų tradiciją vystantis „France Football“ šiemet nusprendė, kad prestižinis Aukso kamuolys liks be savininko.

BBC geriausių metų planetos sporo asmenybės rinkimuose triumfavo Rusijos kovotojas Chabibas Narmugomedovas, šiemet laimėjęs tik vieną kovą, bet ji buvo 29-oji iš tiek pat galimų ir paskutinė, nes jis baigė karjerą. Už Ch.Nurmagomedovo liko šiuolių su kartimi pasaulio rekordą šiemet pagerinęs Švedijos lengvaatletis Armandas Duplantis ir NBA čempionu tapęs LeBronas Jamesas.

Tradicinis „Šaulys“ šiemet irgi liks neįteiktas, bet kas šios statulėlės buvo vertas labiausiai?

Tarp moterų – viena Europos prizininkė

Dalis elitinių Lietuvos atletų tiesiog neturėjo galimybių šiemet parodyti savo vertę.

Prieš metus trečią kartą per karjerą geriausia šalies sportininke išrinkta Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė šiemet nestartavo, nes elitinės tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės varžybos dėl pandemijos nevyko, kaip ir daugumos kitų sporto šakų svarbiausios varžybos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laser run“ čempionatas.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laser run“ čempionatas.

Lietuvos sporto žurnalistų federacija šiemet rengianti savo rinkimus į kandidačių sąrašą įtraukė devynias pretendentes.

Suprasti akimirksniu

  • LŽSF pretendentės į metų geriausios Lietuvos sportininkės titulą:
  • Viktorija Andrulytė (buriavimas)
  • Olivija Baleišytė (dviračių sportas)
  • Danutė Domikaitytė (imtynės)
  • Dovilė Kilty (lengvoji atletika)
  • Simona Krupeckaitė (dviračių sportas)
  • Miglė Marozaitė (dviračių sportas)
  • Gintarė Petronytė (krepšinis)
  • Gilė Bitė Starkutė (golfas)
  • Brigita Virbalytė (lengvoji atletika).

Bet iš jų tik treko dviratininkės ir imtynininkė turėjo šansą startuoti elitinio rango varžybose, kuriose už aukščiausias vietas skiriami ir valstybiniai apdovanojimai.

Europos dviračių treko čempionate sprinte ketvirtą vietą užėmusi Miglė Marozaitė šįsyk pasirodė geriau nei tris kartus per karjerą geriausia Lietuvos metų sportininke (2009, 2010, 2016 m.) rinkta Simona Krupeckaitė.

Europos pirmenybėse vienintelė Danutė Domikaitytė užlipo ant garbės pakylos.

Porą pastarųjų metų arti jos likusi 25 metų imtynininkė šįkart svorio kategorijos iki 68 kg varžybose iškovojo bronzos medalį – pirmąjį tokios prabos apdovanojimų per savo karjerą.

„Scanpix“ nuotr./Danutė Domikaitytė
„Scanpix“ nuotr./Danutė Domikaitytė

Tarp vyrų prizininkai keli, čempionas – vienas

Tarp vyrų pretendentų Lietuvos sporto žurnalistų federacija išskyrė dvylika pretendentų.

Suprasti akimirksniu

  • LSŽF pretendentai į metų geriausio Lietuvos sportininko titulą:
  • Ričardas Berankis (tenisas)
  • Simas Bertašius (lengvoji atletika)
  • Marius Grigonis (krepšinis)
  • Andrius Gudžius (lengvoji atletika)
  • Egidijus Kavaliauskas (boksas)
  • Darius Labanauskas (smiginis)
  • Vasilijus Lendelis (dviračių sportas)
  • Aidenas Malašinskas (rankinis)
  • Danas Rapšys (plaukimas)
  • Domantas Sabonis (krepšinis)
  • Kristupas Šleiva (imtynės)
  • Jonas Valančiūnas (krepšinis).

Tačiau vėl gi – daugumos jų sezonas dėl pandemijos ar traumų nebuvo visavertis.

Geriausiu šalies krepšininku trečius metus išrinktas Domantas Sabonis pateko į „NBA-All Star“, bet jo sezonas tetruko du mėnesius – po pandemijos pirmosios bangos vidurio puolėjas patyrė traumą bei praleido NBA čempionato tęsinį bei Lietuvos rinktinės rungtynes. Dėl traumos ir pandemijos tik antrojoje metų pusėje aikštėje pasirodė Kauno „Žalgirio“ lyderis Marius Grigonis, o Jonas Valančiūnas šiais metais irgi krepšiniu mėgavosi tik kelis mėnesius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Geriausio Lietuvos krepšininko rinkimuose pirmavo M.Grigonis, J.Valančiūnas ir D.Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Geriausio Lietuvos krepšininko rinkimuose pirmavo M.Grigonis, J.Valančiūnas ir D.Sabonis

2017 ir 2018 metais geriausiu Lietuvos sportininku išrinktas Andrius Gudžius startavo šešiose varžybose, bet lengvosios atletikos stadionai visame pasaulyje šiemet irgi liko tykūs, be elitinių turnyrų.

Pernai geriausiu Lietuvos sportininku tapęs plaukikas Danas Rapšys per 12 startų Tarptautinės plaukimo varžybose (ISL) Budapešte iškovojo net 7 pirmąsias vietas, bet komercinėse varžybose dar labiau buvo vertinamų plaukimo klubų sėkmė, o ne asmeniniai pasirodymai.

Ričardas Berankis pirmąsyk per karjerą iškopė į „U.S. Open“ trečiąjį etapą, o Darius Labanauskas tapo pirmuoju lietuviu, kuris įveikė keturis varžovus ir pasiekė smiginio pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Dabar 44 metų garliaviškis vėl gali triukšmingai palydėti metus ar sutikti 2021-uosius, jei jo strėlės lėks taikliai ir šią savaitę prasidėjusiose planetos pirmenybėse Londone.

VIDEO: Darius Labanauskas: „Viskas prasidėjo nuo moters“

Bet iš visų pretendentų svariausiais apdovanojimais šiemet pasipuošė trys.

23 metų Kristupas Šleiva nutraukė šešerius metus trukusią Lietuvos imtynininkų sausrą, kai vasarį Romoje iškovojo bronzą Europos čempionate Romoje.

imtynes.lt nuotr./Kristupas Šleiva
imtynes.lt nuotr./Kristupas Šleiva

Pirmąjį savo apdovanojimą Europos pirmenybėse pelnė ir 25 metų Vasilijus Lendelis, praėjusį mėnesį Bulgarijoje iškovoję bronzą dviračių treko sprinto lenktynėse.

Vytauto Dranginio nuotr./Vasilijus Lendelis
Vytauto Dranginio nuotr./Vasilijus Lendelis

Europos irklavimo pirmenybėse bronzos medaliais pasipuošė ir Lietuvos porinės keturvietės komanda – Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Dominykas Jančionis, Aurimas Adomavičius.

Bet ant aukščiausios pakylos laipto užlipo vienintelis Robertas Tvorogalas.

Kaip jis pasakojo 15min, pasirodymą ant skersinio Turkijoje išpildyti pavyko idealiai, o tai ir lėmė Europos sportinės gimnastikos čempiono titulą.

26 metų vilnietis aukso medalį papildė ir bronzos apdovanojimu pratimuose ant lygiagrečių.

Galbūt pernai po laimėtų Europos žaidynių pretendentų trejete per „LTeam“ rinkimus buvęs, bet D.Rapšiui nusileidęs gimnastas šiemet pats jaučiasi vertas geriausiojo metų Lietuvos sportininko titulo?

„Negalvojau apie tai. Nepretenduoju pats“, – sakė Europos čempionas, kuris tikriausiai būtų tarp favoritų ir kuklumo pirmenybėse, jei tokios būtų rengiamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius