-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 08

Ko reikia Lietuvos rankinio rinktinei, kad patektų į Europos čempionatą?

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė Europos čempionato atrankos varžybų grupėje po keturių turų užima paskutiniąją vietą, tačiau likus dvejoms rungtynėms mūsiškiai dar neprarado galimybių patekti į baigiamąjį turnyrą, kuris kitų metų sausį vyks Lenkijoje.
Lietuvos rankinio rinktinė
Lietuvos rankinio rinktinė / Alfredo Pliadžio nuotr.

Situacija. Europos čempionato atrankos 2-ojoje grupėje pirmąją vietą užsitikrino visas ketverias rungtynes laimėjusi ir 8 taškus surinkusi Danijos rinktinė. Po 3 taškus turi Bosnijos ir Hercegovinos bei Baltarusijos komandos, 2 taškus – Lietuvos ekipa.

Per paskutinius du turus mūsų šalies rankininkai žais namie su Danija (trečiadienį) ir svečiuose su Baltarusija (sekmadienį). Kitose penktojo turo rungtynėse Bosnija ir Hercegovina priims Baltarusiją (ketvirtadienį), šeštajame ture Danija – Bosniją ir Hercegoviną (sekmadienį).

Kelialapius į baigiamąjį turnyrą iškovos po dvi stipriausias visų grupių komandas bei viena ekipa, kuri bus geriausia tarp užimsiančių trečiąją vietą.

Galimybės. 2-ojoje grupėje Danijos rinktinė yra keliomis galvomis pranašesnė už visas varžoves. Jei lietuviai ar bosniai sugebėtų atimti iš danų bent tašką, tai būtų tikras sportinis žygdarbis. Tad vertinant realiai, kova dėl antrosios ir trečiosios vietų turėtų vykti per kitas dvejas rungtynes, o Lietuvos ekipa galimybių patekti į Europos pirmenybes turėtų tik tuo atveju, jei įveiktų Baltarusijos komandą.

Lietuviams būtų palankiausia jei bosniai ir baltarusiai tarpusavio dvikovą baigtų lygiosiomis. Tokiu atveju Lietuvos rankininkams reikėtų Baltarusijoje laimėti 2 ar didesniu įvarčių skirtumu ir jie pakiltų į antrąją vietą (trys komandos surinktų po 4 taškus, bet mūsiškiai aplenktų konkurentus dėl geresnio įvarčių skirtumo tarpusavio mačuose).

Jei bosniai ir baltarusiai sužaistų lygiosiomis, o lietuviai Minske laimėtų 1 įvarčio skirtumu, antrąją vietą užimtų Baltarusija, o mūsiškiai liktų treti.

Kiti scenarijai. Jei ketvirtadienį rungtynės Bosnijoje ir Hercegovinoje baigtųsi kurios nors ekipos pergale, Lietuvos rinktinė prarastų galimybes pakilti į antrąją vietą (žinoma, neskaičiuojant sunkiai tikėtino varianto, kad lietuviai atims taškų iš danų), bet tęstų kovą dėl trečiosios.

Mūsų šalies komandai būtų palankiau, kad laimėtų baltarusiai, nes tokiu atveju jie užsitikrintų kelialapį ir paskutinės rungtynes su Lietuvos rinktine Baltarusijos rankininkams nieko nebelemtų.

Jei nugalėtų bosniai, Lietuvos ir Baltarusijos ekipos sekmadienį kovotų dėl trečiosios vietos.

Kvailiausias scenarijus. Lietuvos arba Bosnijos ir Hercegovinos pergalė prieš Daniją visus šiuos skaičiavimus paverstų niekais.

O teoriškai įmanomas ir variantas, pagal kurį Lietuvos rinktinė nepatektų į Europos čempionatą net šią savaitę iškovojusi dvi pergales. Taip atsitiktų tuo atveju, jei taip pat dvi pergales iškovotų Bosnijos ir Hercegovinos rankininkai (jie užimtų antrąją vietą) ir nepalankiai lietuviams baigtųsi rungtynės kitose grupėse.

Trečiosios vietos aritmetika. Nustatant geriausią komandą tarp užėmusiųjų trečiąją vietą bus skaičiuojamos tik rungtynės su dviem grupės lyderėmis, o į mačus su autsaideriais neatsižvelgiama.

Šiuo metu jau aišku, kad 1-osios, 3-osios, 5-osios ir 7-osios grupių trečiosios komandos pretenduoti į kelialapį galės nebent tuo atveju, jei šią savaitę pateiks griausmingą staigmeną ir įveiks ryškius favoritus.

Realiai į geriausios trečiosios komandos vietą pretenduoja tik trijų grupių ekipos, o labiausiai tikėtina, kad kelialapį į Lenkiją iškovos kažkuri 4-osios grupės komanda. Šioje grupėje pirmąsias tris vietas užima Juodkalnijos, Islandijos ir Serbijos rinktinės. Bet kuri iš šių ekipų, likusi trečia, turės bent 2 įskaitinius taškus ir neblogą įvarčių skirtumą.

Jei Lietuvos rinktinė įveiktų baltarusius ir užimtų trečiąją vietą, ji galbūt galėtų varžytis su 4-osios grupės trečiąja komanda. Bet mūsų šalies rankininkams svarbu nepamiršti, kad šiose varžytuvėse gali būti svarbus kiekvienas visose rungtynėse, tarp jų ir su danais, įmestas bei praleistas įvartis.

Kelialapiai. Europos čempionatas vyks 2016 m. sausio 17-31 d. Lenkijoje. Šios šalies rinktinė pateko į baigiamąjį turnyrą kaip jo šeimininkė, o per keturis atrankos varžybų turus kelialapius į Lenkiją užsitikrino trys komandos: Vengrija (5-oji grupė), Danija (2-oji) ir Prancūzija (6-oji).

Likus dviem turams iki atrankos pabaigos labai arti tikslo yra Kroatija, Norvegija (1-oji grupė), Švedija, Slovėnija (3-oji), Ispanija ir Vokietija (7-oji). Kovojant dėl kitų šešių kelialapių dar galimi įvairiausi siužeto posūkiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius