Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 28

Kuriozas stalo tenise – žaidėja į Lietuvos rinktinę buvo patekusi prieš trenerės valią

Įsivaizduokite situaciją, jei Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis norėtų į pasaulio pirmenybes vežtis, pavyzdžiui, Domantą Sabonį, bet federacija priimtų sprendimą vietoj jo įregistruoti Donatą Motiejūną. Toks nesusipratimas įvyko Lietuvos stalo tenise.
Rūta Paškausienė pasirinko Ugnę Baskutytę, o nors bilietai jau buvo nupirkti Vitalijai Venckutei (dešinėje).
Rūta Paškausienė pasirinko Ugnę Baskutytę, nors bilietai jau buvo nupirkti Vitalijai Venckutei (dešinėje). / Lietuvos stalo teniso asociacijos nuotr.

Rūtos Paškauskienės posūkis į trenerės karjerą prasidėjo netikėtu akibrokštu.

Tituluočiausia visų laikų Lietuvos stalo tenisininkė buria komandos sudėtį komandų pasaulio čempionatui, bet bilietai į pirmenybes Švedijoje buvo nupirkti ne jos pasirinktai žaidėjai.

„Užvirė paini košė, tikiuosi, kad daugiau taip nebebus“, – stebėjosi R.Paškauskienė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Paškauskienė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Paškauskienė

Daugkartinė Europos pirmenybių prizininkė R.Paškauskienė daugiau nei du dešimtmečius buvo Lietuvos moterų stalo teniso rinktinės lyderė, bet nuo šių metų jos pareigos komandoje pasikeitė.

40-metė kaunietė tapo žaidžiančiąja trenere, kurios atsakomybė yra ir rinktinės rezultatai bei sudėtis.

R.Paškauskienė nusprendė, kad pasaulio pirmenybėse žais ji, Eglė Stuckytė, Kornelija Riliškytė ir Ugnė Baskutytė.

Tačiau dėl ketvirtosios žaidėjos netikėtai kilo didelis bruzdesys stalo teniso bendruomenėje, nes šios sporto šakos asociacijos Vykdomojo komiteto nariai nusprendė, kad į pasaulio čempionatą vyks ne U.Baskutytė, bet metais jaunesnė Vitalija Venckutė.

Jaunos žaidėjos yra ne tik varžovės, bet ir komandos draugės – jos dažnai kovoja drauge dvejetų varžybose.

„Po Lietuvos čempionato kalbėjausi su R.Paškauskiene ir ji dar nebuvo tvirtai nusprendusi, kurią žaidėją įtraukti į sudėtį – V.Venckutę ar U.Baskutytę. Taip įvyko, kad informacija, esą trenerė nėra apsisprendusi, nukeliavo iki Vykdomojo komiteto, kuris tvirtina rinktinės sudėtį, – pasakojo Lietuvos stalo teniso asociacijos prezidentė Inga Navickienė. – Dauguma palaikė V.Venckutę.“

Šios žaidėjos treneris, buvęs Vykdomajame komitete, iškart pranešė džiugią žinią auklėtinei. 23 metų stalo tenisininkei buvo nupirkti skrydžio bilietai ir užsakyta apranga į pasaulio čempionatą.

Tačiau R.Paškauskienė paskambino asociacijos prezidentei ir paaiškino, kad buvo nusprendusi, jog žaisti planetos pirmenybėse labiau verta U.Baskutytė.

Jaunos žaidėjos yra ne tik varžovės, bet ir komandos draugės – jos dažnai kovoja drauge dvejetų varžybose. Asmeninėse varžybose pagal žaidimo lygį stalo tenisininkės vertinamos panašiai – jos pasidalijo trečią vietą Lietuvos čempionate, kuriame kova mažajame finale nerengiama.

Lietuvos stalo teniso asociacijos nuotr./Ugnė Baskutytė ir Vitalija Venckutė
Lietuvos stalo teniso asociacijos nuotr./Ugnė Baskutytė ir Vitalija Venckutė

Kai kurie specialistai, tarp jų ir federacijos prezidentė I.Navickienė, manė, kad V.Venckutė šiuo metu pranašesnė. Pernai aukštesnį reitingą mūsų šalyje turėjusios U.Baskutytės pastarasis pasirodymas Lietuvos rinktinėje per Europos čempionato atrankos dvikovą su Suomija nebuvo toks sėkmingas, kaip tikėjosi ekspertai.

„Jų lygis panašus, bet Ugnė pirma pagal kriterijus, jos rezultatai yra geresni“, – prieštaravo R.Paškauskienė.

Ji paprašė perbalsuoti, bet Vykdomojo komiteto nariai vėl pakėlė rankas už V.Venckutę.

„Rūta Paškauskienė įsižeidė. Ji sakė, kad yra pradedanti trenerė, prašo palaikymo ir pasitikėjimo, nes yra atsakinga už rinktinės rezultatus. Tada, pasitarusi su trenerių tarybos pirmininku, sušaukiau dar vieną posėdį, pranešiau, kad informacija buvo pateikta neteisingai, todėl patvirtinome Rūtos Paškauskienės pasirinktą rinktinės sudėtį“, – sakė I.Navickienė.

Lietuvos stalo teniso asociacijos vadovės teigimu, R.Paškauskienė pareiškė, jog iš viso nevažiuos į pasaulio čempionatą, jei nebus patvirtina jos pasirinkta žaidėja.

„Rūta Paškauskienė daug metų atidavė Lietuvos rinktinei, jos autoritetas yra didelis, nėra kaip neatsižvelgti. Turėjome ją palaikyti“, – pridūrė I.Navickienė.

LTOK nuotr./Rūta Paškauskienė
LTOK nuotr./Rūta Paškauskienė

Federacijos vadovė pati pranešė nesmagią žinią V.Venckutei ir po ilgo pokalbio pažadėjo, kad ji keliaus į kitas Europos pirmenybes.

Šiuo atveju tai liko nesusipratimas, kurį abi pusės norėtų greičiau pamiršti.

„Buvo užbėgta už akių, įvyko nesusipratimas, V.Venckutė liko nepatenkinta, bet tikiuosi, kad tai nepasikartos“, – vylėsi R.Paškauskienė, šiuo metu atstovaujanti Lietuvos rinktinei Europos pirmenybių atrankos varžybose Izraelyje.

Lietuvos stalo teniso asociacijos vadovė nebėgo nuo atsakomybės.

Tai buvo pamoka ateičiai, kad visi turime daugiau kalbėtis.

„Tai buvo pamoka ateičiai, kad visi turime daugiau kalbėtis, jog išvengtume tokių netikėtų akibrokštų. Niekas nenorėjo įžeisti trenerės ar mergaitės, bet pasielgėme neteisingai“, – pripažino I.Navickienė, patikslinusi, kad ateityje rinktinės sudėtis liks trenerės atsakomybėje.

Pasaulio stalo teniso komandinės pirmenybės vyks balandžio 29 – gegužės 6 dienomis Halmstate, kur laukiama 144 komandų iš šimto valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius