-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 03

Lietuva šiuolaikinės penkiakovės varžyboms dar nepasirengusi – nebaigta sporto bazė

Trečiadienį buvo paskelbta džiugi naujiena. Lietuvoje vyks 2017 metų pasaulio šiuolaikinės penkiakovės taurės turnyro finalas. Tokia garbė Lietuvai buvo patikėta pirmąjį kartą. Tarptautinė federacija nori iš arčiau pamatyti, kaip Lietuvoje ugdomi vienas po kito šios sporto šakos čempionais tampantys sportininkai. Tiesa, iki 2017 metų teks atlikti nemažai namų darbų.
Laura Asadauskaitė ir Justinas Kinderis
Laura Asadauskaitė ir Justinas Kinderis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Realiausia, kad prestižinės varžybos bus surengtos Druskininkuose, nes čia statomas sporto kompleksas geriausiai atitiks tarptautinės federacijos keliamus reikalavimus. Tiesa, taurės finalus įprasta rengti šalių sostinėse, tačiau Vilniuje toks turnyras dar sunkiau įmanomas.

Net jeigu per trejus metus bus pastatytas standartus atitinkantis baseinas, Druskininkuose būtų sudarytos geresnės sąlygos vienoje vietoje surengti penkių skirtingų sporto šakų varžybas.

Statybos užsitęsė

Druskininkų sporto komplekso statybų projektas buvo parengtas dar 2006 metais ir buvo planuojama, kad modernus statinys iškils iki 2011 metų, tačiau statybos gerokai užsitęsė. Pirmoji komplekso dalis turėtų būti atidaryta artimiausiu metu, tačiau pagrindinis objektas, stadionas, dar tik bus statomas.

Matydami istorinius pasiekimus ir jaunimo perspektyvas tarptautinė federacija sutiko leisti mums organizuoti taurės finalą.

Šiuo metu šis projektas yra vertinamas 140 mln. litų, tačiau galutinė išlaidų suma paaiškės tik įgyvendinus projektą. Tiesa, prieš pradedant statyti objektą, buvo skaičiuojama, kad šis atsieis 115 mln. litų.

Lietuvos federacijos prezidentas Vaidas Barakauskas tikisi, kad visi darbai bus baigti laiku ir lietuviai džiaugsis prestižinėmis varžybomis.

„Mūsų sportininkai jau daug metų demonstruoja aukštus pasiekimus tarptautinėse varžybose. Matydami istorinius pasiekimus ir jaunimo perspektyvas tarptautinė federacija sutiko leisti mums organizuoti taurės finalą. Nors mes ir neišpildėme kai kurių reikalavimų. Vilniuje mes tokių sąlygų dar tikrai neturėsime, tačiau turime bazę Druskininkuose, kuri atitiks beveik visus reikalavimus“, – kalbėjo Šiuolaikinės penkiakovės federacijos vadovas.

Federacijos viceprezidento pareigas einantis olimpinis vicečempionas Andrejus Zadneprovskis nėra patyręs, ką reiškia aukščiausio lygio turnyre varžytis palaikomam namų sirgalių. „Lietuvoje tokio masto varžybų dar nebuvo. Visas elitas suvažiuos į Lietuvą. Tai padės augti mūsų sporto šakai ir sporto bazėms“, – kalbėjo A.Zadneprovskis.

Daugiausiai kainuos žirgų nuoma

Garbė organizuoti pasaulio taurės turnyro finalą Lietuvai atsieis apie milijoną litų. Tarptautinė federacija finansiškai prie to neprisidės. Didžiąją dalį išlaidų padengs Kūno kultūros ir sporto departmentas (KKSD). Taip pat turėtų prisidėti savivaldybė ir privatūs rėmėjai.

Didžiausią galvos skausmą organizatoriams kelia žirgai, kurių reikės 72 sportininkams. Žirgams bus įrengtas specialus žirgynas, kuriame jie praleis bent keturias dienas prieš svarbias varžybas. Vieno profesionalaus žirgo nuoma kainuoja 1000 litų, tačiau kainos nuolat auga.

Vieno profesionalaus žirgo nuoma kainuoja 1000 litų, tačiau kainos nuolat auga.

Privatūs žirgų savininkai nenoriai nuomoja žirgus tokioms varžyboms. Mat jie yra pripratę prie savo šeimininkų ir gali prarasti formą su nepažįstamais jodinėtojais. Todėl žirgų teks dairytis užsienyje.

Nuogąstaujama, kad po 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių sportines karjeras gali baigti šiuo metu pajėgiausi Lietuvos penkiakovininkai Laura Asadauskaitė ir Justinas Kinderis.

V.Barakauskas tikina, kad iki 2017 metų atsiras naujų lyderių: „Labai džiaugiamės, kad jau patvirtinome olimpiadai septynis kandidatus. Anksčiau tiek daug kandidatų neturėjome. Tai rodo, kad turime daug pajėgių sportininkų.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius