Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 26

Lietuvos atstumtą penkiakovininkę dabar jau šildo Kazachstano pasas

Velniop Lietuvos valdžios siunčiami mūsų šalies garbę norėję ginti sportininkai mielai priglaudžiami kitų valstybių. Apie lietuvišką pasą beveik ketverius metus svajojusi ir po to mūsų biurokratija nusivylusi penkiakovininkė Julija Kolegova rugsėjo pabaigoje rankose jau laikė Kazachstano pasą. Šiai valstybei užteko sportininkės argumentų, kad ji tarptautinėje arenoje nori ir garsins Kazachstano vardą.
Julija Kolegova – Kazachstao sportininkė
Julija Kolegova – jau Kazachstano sportininkė / RIA Novosti/B.Belousovo nuotr.

„Ką aš žinau – tai tik faktas, kad mes tapome tikrai stipresni. Aš nežinau, ar jūsų šalies penkiakovininkų gretos susilpnėjo, tačiau mes tapome tikrai pajėgesni“, – 15min.lt teigė Kazachstano šiuolaikinės penkiakovės rinktinės trenerė Aleksandra Dmitrijenka.

Galimybės atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse nesulaukusi iš Rusijos kilusi 29-erių J.Kolegova šiemet persikraustė į Astaną ir po trijų mėnesių laukimo gavo Kazachstano pilietybę.

Sportininkai – privilegijuoti

Aš nežinau, ar jūsų šalies penkiakovininkų gretos susilpnėjo, tačiau mes tapome tikrai pajėgesni“, – 15min.lt teigė Kazachstano šiuolaikinės penkiakovės rinktinės trenerė Aleksandra Dmitrijenka.

„Mūsų šalyje visada labai atsargiai ir su pagarba vertina sportininkų norus ginti Kazachstano garbę. Tačiau, jei atletas pats rodo norą, žengia žingsnius, įrodinėdamas, kad nori garsinti mūsų valstybę, Kazachstanas nenusisuka“, – su pasididžiavimu kalbėjo šios šalies šiuolaikinės penkiakovės rinktinės trenerė A.Dmitrijenka.

Ji tikino, kad sportininkams gauti kazachų pasą yra kur kas lengviau nei paprastam mirtingajam.

„Pagal Konstituciją, laukti atsakymo, ar jums bus suteikta Kazachstano pilietybė, reikia metus. Ir klausimas, ar gausite – nuo prašymo padavimo iki galimos pilietybės praeis mažiausiai dveji metai. Bet sportininkams tas laikas sutrumpėja iki 3 mėnesių – juk jų karjera nėra ilga ir dvejų metų laiko tarpas yra pražūtingas sportininkui. Valdžia gerbia sportininkus, nes žino, kad jie yra šalies veidas.

Taip buvo ir su J.Kolegova – buvo nutarta, kad sportininkė yra verta gauti pilietybę, ji tikrai garsins šalį, todėl liepą jį parašė prašymą, o jau rugsėjo pabaigoje tapo mūsų valstybės piliete. Ir dabar Julija galės ramiai rengtis 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadai. Ji tik ir kalba apie olimpiadą – nori startuoti. Jei nori – vadinasi, startuos. Ir manau, kad ir dėl medalių pakovos“, – kalbėjo A.Dmitrijenka.

Skynė pergales

Rusijos penkiakovininkė J.Kolegova į Lietuvą atvyko 2007 metais. Iš Samaros kilusią sportininkę į Lietuvą atviliojo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas, prieš tai gavęs rusų paleidžiamuosius raštus. Jis atkreipė dėmesį į šios merginos rezultatus ir nusistebėjo, kad ji nepatenka į Rusijos rinktinę.

Po metų, 2008-aisiais, ji su Donata Rimšaite ir Laura Asadauskaite triumfavo Europos čempionato komandų įskaitoje bei estafetės varžybose.

J.Kolegova Lietuvai galėjo atstovauti tik Europos ir pasaulio čempionatuose bei planetos taurės varžybose. Ji neturėjo mūsų šalies pilietybės, todėl apie galimybę startuoti olimpiadoje nebuvo kalbos. 

2008-ųjų pasaulio taurės varžybų finale, kur rungėsi 36 stipriausios pasaulio penkiakovininkės, Lietuvos atstovės pasirodė įspūdingai. D.Rimšaitė iškovojo auksą, L.Asadauskaitė užėmė penktąją vietą, o J.Kolegova buvo dešimta.

Bet netrukus sportininkei karjeroje teko daryti  nenumatytą pertrauką, nes prireikė išeiti motinystės atostogų. 2009 metais susilaukusi atžalos rusė vėl grįžo į varžybas ir jose sėkmingai gynė Lietuvos garbę. Bet nesulaukusi šalies valdžios teigiamos pozicijos pilietybės klausimu, J.Kolegova nutarė pasitraukti iš mūsų šalies.

Užsienio sportininkai Lietuvai nereikalingi

Žinia apie J.Kolegovai suteiktą Kazachstano pasą tapo lyg paskata kitiems sportininkams neieškoti laimės Lietuvos sporto padangėje – juolab kad pastaruoju metu nė vienas pilietybės prašęs sportininkas liko it musę kandęs. Visiems parodytos durys, vedančios lauk.

Nesulaukusi šalies valdžios teigiamos pozicijos pilietybės klausimu, J.Kolegova nutarė pasitraukti iš mūsų šalies.

Nors šiomis dienomis laimę ir vėl bando Lietuvos šokių ant ledo pora Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias, nežinia, ar sportininkų bandymas šturmuoti Seimą ir pPrezidentūrą bus sėkmingas.

Olimpinį kelialapį į 2014-ųjų Sočio olimpiadą iškovojusi pora vis dar nesulaukia teigiamo sprendimo dėl Pilietybės įstatymo pakeitimo. Kol įstatymas nepakeistas, amerkietė I.Tobias negali gauti lietuviško paso, kuris atvertų šokėjų porai duris į žiemos olimpiadą.

Pirmadienį Seimo Teisės departamentas nusprendė, kad siūlomos pilietybės įstatymo pataisos galimai prieštarauja Konstitucijai. Šokėjų ant ledo porai galutinio Seimo verdikto turės laukti apie savaitę.

Lietuviui D.Stagniūnui ir amerikietei I.Tobias jau kartą nepasisekė įrodyti Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei, jog JAV sportininkė verta būti Lietuvos piliete.

Prieš trejetą metus to padaryti nepasisekė ir kitai D.Stagniūno šokio partnerei amerikietei Katherine Leigh Copely. Jos prašymas gauti lietuvišką pasą buvo atmestas ir pora nevyko į 2010 metų Vankuverio žiemos žaidynes, o K.L.Copely baigė sportininkės karjerą.

Nepasisekė ir JAV krepšininkei Katie Douglas – suteikti Lietuvos pilietybę 2007 metais prašė mūsų šalies krepšinio federacija, vildamasi, kad žaidėja iš JAV sustiprins nacionalinės moterų rinktinės gretas, bet Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus prašymą atmetė.

K.Douglas buvo kviečiama ir į JAV moterų rinktinę, tačiau šio kvietimo atsisakė, išreiškusi norą atstovauti tik Lietuvai. Beje, už graiko ištekėjusiai krepšininkei savo šalies pasą siūlė ir graikai, tačiau negavusi teigiamo atsakymo iš Lietuvos, žaidėja sugrįžo į JAV ir blizga WNBA – yra viena geriausių lygos žaidėjų.

Siūlė net nesikreipti

„Prieš išvykdama iš Lietuvos Julija man pasakė - treneri, man jau 26 metai, noriu dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Ką galėjau jai pasakyti, jei mes negalėjome jai skirti nei būsto, nei gauti Lietuvos pilietybės”, – pokalbį su J.Kolegova prisiminė V.Kalininas.

Jis teigė, kad LŠPF net nesikreipė dėl galimybės suteikti J.Kolegovai Lietuvos pilietybę. „Kur tik nueidavome, visur sakydavo, kad tai nesąmonė ir mums reikia apsiraminti. Aiškino, kad net neverta bandyti siekti lietuviško paso, nes ketveri metai Lietuvoje – labai mažas laiko tarpas ir ji nenusipelniusi šaliai“, – prisiminė LŠPF generalinis sekretorius.

Prieš išvykdama iš Lietuvos Julija man pasakė - treneri, man jau 26 metai, noriu dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Ką galėjau jai pasakyti, jei mes negalėjome jai skirti nei būsto, nei gauti Lietuvos pilietybės”, – pokalbį su J.Kolegova prisiminė V.Kalininas.

Teigiama, kad J.Kolegovai vis buvo primenamas K.Douglas pavyzdys – manyk, net krepšinio federacija nesugebėjo „pramušti“ savo žmogaus, o čia kalbama tik apie šiuolaikinę penkiakovę.

„Julija labai išgyveno po tokių kalbų. Ji tikrai bandė lyginti save ir amerikietę ir nuleisdavo rankas. Kelis sykius buvo užsidegusi vėl šturmuoti biurokratų koridorius ir siekti lietuviško paso, bet valdžios abejingumas ir atgrasumas, slepiantis už įstatymų, direktyvų bei konstitucijų pataisų padarė savo darbą.

Nesakysiu, kad juodą... Mes ketverius metus ją mokėme, dirbome su sportininke, galvojome apie Lietuvą, tačiau per biurokratus ir neteisingus įstatymus patys ją įstūmėme į kitos valstybės glėbį. Liūdna... Įžeidinėjame mūsų valstybę norinčius garsinti užsienio sportininkus, lyg patys turėtume kalnus gerų atletų“, – nelinksmai pasakojo V.Kalininas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius