Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 06

Lietuvos beisbolo žvaigždė karjerą tęs Europos vicečempionų klube: „Tikslas – grįžti į MLB“

Geriausias Lietuvos beisbolininkas Dovydas Neverauskas – pirmasis ir vienintelis lietuvis, pravėręs stipriausių Amerikos bei Japonijos beisbolo lygų duris – po ilgos pertraukos grįžta į Europą. Šeštadienį jis pradės karjeros etapą Bonos „Capitals“ klube.
Dovydas Neverauskas MLB lygoje žaidė 4 metus.
Dovydas Neverauskas MLB lygoje žaidė 4 metus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1989-aisiais įkurta ekipa prisistato kaip viena sėkmingiausių Vokietijos beisbolo istorijoje. Praėjusiame sezone vicečempionų titulus ji pelnė ne tik savo šalyje, bet ir Europos beisbolo Čempionų taurėje.

Tiesa, 29-erių D.Neverauskas viliasi, kad jo stotelė Bonoje bus laikina – geriausias Lietuvos beisbolininkas, žaidžiantis metiko pozicijoje, tikisi sugrįžti į stipriausią pasaulyje – MLB lygą Amerikoje, kurioje varžosi garsiausi JAV ir Kanados klubai.

„Na, Vokietijos lygos su Amerika nėra, ką lyginti“, – 15min teigė Dovydo tėtis, pirmasis treneris ir Lietuvos beisbolo asociacijos (LBA) prezidentas Virmidas Neverauskas.

VIDEO: D.Neverausko žaidimo MLB lygoje epizodai

Galingais metimais išsiskiriantis jo sūnus MLB lygoje debiutavo 2017-aisiais ir „Pittsburgh Pirates“ klube žaidė iki 2020-ųjų.

„Dovydas ilgai vedė kalbas su MLB klubais, bet JAV dabar yra pasikeitimų dėl darbo vizos. Atsirado kažkokių niuansų, kurių anksčiau nebuvo. Jis negali važiuoti ten be darbo vizos“, – pridūrė Virmidas.

„Jis kol kas pradeda sezoną Vokietijoje, bet sutartyje yra punktas, leidžiantis bet kada išvažiuoti į kitą šalį, išskyrus Europoje. Toks tikslas ir yra – sugrįžti į Ameriką“, – neslėpė LBA prezidentas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virmidas Neverauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virmidas Neverauskas

Tuo metu Bonos „Capitals“ dėl lietuvio atvykimo į Vokietiją trina rankomis. „Mūsų gynybą sustiprino du aukščiausio lygio metikai“, – pristatydami D.Neverauską ir amerikietį Zachą Dodsoną džiaugėsi vokiečiai.

„Lietuvis čia praleido savaitę ir jam viskas patiko. Žinoma, jis nori sugrįžti į Ameriką, bet dabar jis yra Vokietijoje“, – pridūrė Bonos klubas.

„Tokia dviejų metikų patirtis – tikras turtas. Esame puikioje pozicijoje“, – džiaugėsi ir „Capitals“ treneris Maxas Schmitzas.

Jo auklėtinių pirmasis išbandymas laukia jau šį šeštadienį – mačas su Hamburgo „Stealers“.

Praėjusiame sezone Bonos „Capitals“ nužygiavo iki finalų ir Vokietijos beisbolo lygoje, ir Europos Čempionų taurėje. Vietinėse pirmenybėse juos 1-3 (3:9, 5:7, 8:3, 2:11) įveikė „Heidekopfe“ klubas iš Heidenheimo prie Brenco, o Čempionų taurėje – 4:6 legendinis „Parma“ beisbolo klubas iš Italijos, Europos čempionu tapęs rekordinį 14 sykį.

carp.co.jp nuotr./Dovydas Neverauskas Hirošimos „Toyo Carp“ klube.
carp.co.jp nuotr./Dovydas Neverauskas Hirošimos „Toyo Carp“ klube.

Pernai D.Neverauskas debiutavo Japonijoje, kur beisbolas laikomas populiariausiu šalies sportu. Hirošimos „Toyo Carp“ klube lietuvis uždirbo beveik milijoną – 875 tūkst. JAV dolerių, bet sužaidė tik vieną mačą ir nepanoro likti, nors „pliusą“ sutartyje turėjo ir jis, ir klubas.

„Japonijoje buvo geros finansinės, treniruočių sąlygos, bet žaidimas ten – visiškai kitoks“, – aiškino V.Neverauskas.

„Nepadėjo ir pandemija. Dėl jos Dovydas į Japoniją atvažiavo gerokai vėliau nei planavo, negalėjo pažaisti kontrolinėse rungtynėse. Iš karto atsidūrė sezone – ne visi prie to prisitaiko. Pateiksiu pavyzdį iš krepšinio, kuris mums suprantamesnis – Tai Websteris buvo įmestas vidury sezono ir Kauno „Žalgiryje“ niekaip neprisitaikė. Dovydui irgi nepavyko ten prisitaikyti“, – tęsė LBA prezidentas.

„Japonijoje žaidžiamas visiškai kitoks beisbolas. Ten žaidėjai nėra tokie fiziškai galingi, kaip dauguma MLB. Japonų beisbolas paremtas lazdos pastatymais. Jie nemuša skaudžiai – tiesiog kiša lazdą ir bėga. Kai taip žaidi, kišdamas lazdą, metiko greitis nebėra toks aktualus.

VIDEO: D.Neverauskas Hirošimos „Toyo Carp“ klube

Plius, labai vagia bazes. Jeigu tik darai normalų metiko judesį, kuris užtrunka apie 1,5 sekundės – jie pavagia bazę. Reikia daryti vadinamąjį slide-step‘ą, trunkantį apie sekundę, bet nuo to nukenčia kamuoliuko kontrolė“, – beisbolo skirtumus aiškino V.Neverauskas.

„Amerikiečiai taip nežaidžia. MLB lygoje žaidimas pastatytas ant mušimų per tvorą. Taip, dabar ir Amerikoje pasitaiko hitų (lietimo lazda ir vienos bazės užėmimo), bet santykis – nepalyginamas“, – pokalbį užbaigė Lietuvos beisbolo galva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius