Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 12

Lietuvos milijonierių sąraše krepšinio žvaigždes aplenkė žavi dviratininkė

Nuo Jono Valančiūno iki Domanto Sabonio – daugiau nei dešimt dabartinių ir praeities krepšinio asmenybių, taip pat ledo ritulio ir futbolo žvaigždžių pateko į žurnalo „Top“ pristatytą turtingiausių Lietuvos žmonių šių metų sąrašą. Bet jame sporto garsenybes lenkia buvusi dviratininkė ir buvęs lengvosios atletikos sprinteris.
Žurnalo „Top“ sudarytame turtingiausių Lietuvos žmonių reitinge daug sporto asmenybių (iš kairės): Ž.Ilgauskas, J.Valančiūnas, M.Vžesniauskaitė, Š.Jasikeviičus, D.Zubrus, E.Skrabulis.
Žurnalo „Top“ sudarytame turtingiausių Lietuvos žmonių reitinge daug sporto asmenybių (iš kairės): Ž.Ilgauskas, J.Valančiūnas, M.Vžesniauskaitė, Š.Jasikeviičus, D.Zubrus, E.Skrabulis. / Donato Gvildžio fotomontažas

Turtingiausių Lietuvos žmonių viršūnė liko nepakitusi – verslininkai Nerijus Numavičius (1,2 mlrd. eurų), Mindaugas Raila (750 mln. eurų) ir Darius Mockus (690 mln. eurų) ir šiemet išsilaikė turto čempionų trejete.

Tačiau sporto žmonių, patekusių tarp žurnalo „Top“ sudaryto 500 turtingiausių žmonių Lietuvoje, rikiuotėje yra nemažai pokyčių.

Prie jų galima priskirti ir sportą remiančius asmenis. 16 vietą milijonierių sąraše užimantis Gediminas Žiemelis, kurio turto vertė vertinama 160 mln. eurų, yra ir netiesioginis „Skycop“ akcininkas, o ši bendrovė remia Prienų krepšinio klubą.

Michaelo Jordano numeris turtuolių sąraše atiteko Jordanui Kenstavičiui – 130 mln. eurų valdančiam „Norvelitos“ valdybos pirmininkui iš Raseinių, kuris yra vienas Vilniaus „Ryto“ klubo valdybos narių, dažnai matomas krepšinio rungtynėse.

28 vieta priklauso „Klaipėdos terminalo grupės“ savininkui Zigmui Petrauskui, kurio turtas vertinamas 120 mln. eurų. Jūrų uosto krovinių verslu prasimušęs sportui neabejingas verslininkas pastaruoju metu rėmė „Jonavos“ futbolo klubą, o jo sūnus Gediminas Petrauskas treniruoja Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ krepšininkus.

Pirmą kartą į turtingiausių šalies žmonių sąrašą įsiveržė buvusi profesionali dviratininkė Modesta Vžesniauskaitė.

Asmeninė nuotr./Modesta Vžesniauskaitė
Asmeninė nuotr./Modesta Vžesniauskaitė

Europos jaunimo dviračių plento prizininke 2005 metais tapusi panevėžietė yra atstovavusi Lietuvai ir Pekino olimpinėse žaidynėse, kur grupinėse lenktynėse užėmė 27 vietą.

M.Vžesniauskaitė yra mynusi pedalus už Italijos, Vokietijos, Šveicarijos ir JAV dviračių komandas, bet „Top“ žurnalo reitinge Prancūzijoje gyvenančiai panevėžietei užkilti padėjo jos sužadėtinis – Johnas Caudwellas – 66 metų britų milijardierius, išplėtojęs mobiliųjų telefonų prekybos tinklą, jį pelningai pardavęs ir patekęs tarp tūkstančio turtingiausių pasaulio žmonių pagal „Forbes“ skaičiavimus. Žurnalas „Top“ 35 metų lietuvės turtą įvertino 100 mln. eurų.

Asmeninio albumo nuotr./Modesta Vžesniauskaitė ir Johnas Caudwellas
Asmeninio albumo nuotr./Modesta Vžesniauskaitė ir Johnas Caudwellas

46 vietą užima 90 mln. turto valdantis Eimantas Skrabulis – aktyviai sporte veikiantis buvęs Lietuvos lengvosios atletikos sprinto rungčių rekordininkas. Pastaruosius du dešimtmečius E.Skrabulis vadovauja Lietuvos lengvosios atletikos federacijai, kuriai šie metai buvo vieni sėkmingiausių dėl Andriaus Gudžiaus ir Livetos Jasiūnaitės medalių Europos čempionate Berlyne.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Eimantas Skrabulis ir Andrius Gudžius
nuotr. Alfredo Pliadžio /Eimantas Skrabulis ir Andrius Gudžius

53 metų E.Skrabulis yra „COSMA Holding GmbH“ savininkas. Ši kompanija remia ir tuo pačiu pavadinimu startuojantį lengvosios atletikos klubą. Su sportu glaudžiai susiję ir jo sūnūs Martas ir Kostas, taip pat buvę stiprūs šalies sprinteriai. Martas Skrabulis dirba Lietuvos krepšinio rinktinės fizinio rengimo treneriu, o Kosto Skrabulio širdies draugė yra viena ryškiausių šalies lengvosios atletikos žvaigždžių Airinė Palšytė.

Į pirmąjį reitingo pusšimtį patenka ir Vilniaus „Ryto“ klubo prezidentas Antanas Guoga.

49 vietą su 82 mln. eurų užimantis europarlamentaras ir pokerio lošėjas dažnai matomas sostinės krepšinio komandos rungtynėse. Nors prieš metus jo statusas klube buvo apsigaubęs migla, A.Guogos pozicija „Ryto“ prezidento poste išryškėjo rudenį, kai jis veikiausiai parėmė klubą finansine injekcija. Įvairiomis kryptimis verslaujantis politikas pastaruoju metu yra investavęs į kriptoprojektus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga

15min suskaičiavo kitus sporto žmones, kurie pateko tarp 500 turtingiausių Lietuvos žmonių:

57 vieta – Tautvydas Barštys (76 mln. eurų)

32 metų verslininkas yra „KG Group“ savininko Tautvydo Barščio sūnus. Jaunystėje dvimetrinis kaunietis atstovavo Lietuvos krepšinio jaunimo rinktinei ir Kauno „Aisčių“ komandai. Anksti baigęs krepšininko karjerą jis atrado save kitoje sporto šakoje. Pastaruoju metu T.Barštys Jaunesnysis priklauso Lietuvos triatlono elitui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tautvydas Barštys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tautvydas Barštys

87 vieta – Žydrūnas Ilgauskas (50 mln. eurų)

1997–2011 metais NBA klubuose „Cleveland Cavaliers“ ir „Miami Heat“ rungtyniavusio vidurio puolėjas karjerą baigė prieš septynerius metus, bet vis dar yra daugiausia uždirbęs Lietuvos krepšininkas.

Lietuvos pilietybės netekęs Ž.Ilgauskas gyvena Klivlande, kur augina du berniukus ir gali skirti daug laiko savo aistrai – golfui.

View this post on Instagram

Day 4 of the trip!!!!!CASTLE STEWART!!!!

A post shared by Saras13 (@saras_jasikevicius) on

91 vieta – Jonas Valančiūnas (50 mln. eurų)

26 metų krepšininkas pirmą kartą įsiveržė į šimtuką – uteniškis yra daugiausia uždirbęs karjerą tęsiantis Lietuvos atletas ir artimiausiu metu aplenks Ž.Ilgauską.

Savo vietą reitinge J.Valančiūnas užsidirbo solidžiu žaidimu „Toronto Raptors“ gretose, daugiausiai dėl prieš kelerius metus sudarytos ketverių metų 64 mln. dolerių vertės sutarties. Pagal ją, per šį sezoną vidurio puolėjas uždirbs 16 mln. dolerių iki mokesčių. Vasarą J.Valančiūnas turės galimybę pasirinkti – pratęsti sutartį su Kanados klubu dar metams arba pabandyti pasirašyti naują sutartį NBA dar palankesnėmis sąlygomis.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

97 vieta – Remigijus Milašius (45 mln. eurų)

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas turtus susikrovė vadovaudamas IDW bendrovei, gaminančiai ir į įvairias pasaulio šalis transportuojančiai manekenus ir kitokią parduotuvių įrangą. Nors IDW akcininkų ir R.Milašiaus kelią perbėgo juoda katė, jis aktyviai dalyvauja LKL veikloje, kuri tapo pastebimai patrauklesnė su 61 metų vadovu priešakyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas ir Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas ir Remigijus Milašius

144 vieta – Nemunas Dagilis (30 mln. eurų)

Keleivių vežimo, baldų ir polistireno versle besisukantis 42 metų verslininkas praėjusį mėnesį tapo Utenos apskrities futbolo federacijos prezidentu. N.Dagilis ir anksčiau buvo „Utenio“ valdybos pirmininkas, o nuo šiol jo žodis girdėsis ir Lietuvos futbolo federacijos Vykdomajame komitete.

Alfredo Pliadžio nuotr./Nemunas Dagilis ir Artūras Gimžauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Nemunas Dagilis ir Artūras Gimžauskas

147 vieta – Šarūnas Marčiulionis (30 mln. eurų)

54 metų buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas pamatus pasiklojo per karjerą NBA, o paskui plėtojo kelis verslo projektus, tarp jų ir viešbutį „Šarūnas“. Jo ir Š.Marčiulionio akademijos vietoje šiuo metu kyla verslo centrai ir daugiabučiai. Vilniuje Š.Marčiulionis valdo sporto barą, bet rimtesni projektai siejami su teritorija Dubingiuose, kur yra buvusio krepšininko sodyba ir sporto aikštynas.

FIBA nuotr./Šarūnas Marčiulionis
FIBA nuotr./Šarūnas Marčiulionis

154 vieta – Dainius Zubrus (28 mln. eurų)

JAV gyvenantis 40-metis elektrėniškis praėjusį pavasarį baigė karjerą Lietuvos ledo ritulio rinktinėje, o turtus uždirbo per du dešimtmečius NHL, kur atstovavo šešiems klubams. Šiais metais D.Zubrus išrinktas Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Zubrus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Zubrus

163 vieta – Darius Kasparaitis (25 mln. eurų)

46 metų ledo ritulininkui turtus atnešė jo kietas žaidimas NHL, kur gynėjas praleido 16 sezonų. Šių metų pavasarį jis debiutavo Lietuvos rinktinėje ir padėjo jai iškopti į aukštesnį divizioną. D.Kasparaitis su gausia šeima gyvena Floridoje, kur prisideda prie nekilnojamojo turto verslo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Kasparaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Kasparaitis

169 vieta – Antanas Muraška (25 mln. eurų)

63 metų verslininkas vadovauja loterijas rengiančiai „Olifėjai“, kuri suneša 95 proc. Lietuvos tautinio olimpinio komiteto biudžeto. Tiesa, naujasis 15min tyrimas atskleidė, kad Lietuvos olimpinis sportas būtų sulaukęs kur kas daugiau pajamų, jei dalis pelno nebūtų nukreipta į „Lotelitą“, kurios akcininku irgi yra A.Muraška.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Muraška
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Muraška

173 vieta – Arvydas Sabonis (25 mln. eurų)

Septynerius metus NBA, o prieš tai Madrido „Real“ klube rungtyniavęs A.Sabonis finansinės gerovės pamatus pasiklojo krepšinio aikštėje. Nors paskui dalyvavo verslo sandoriuose, šiuo metu jo pagrindinės pareigos yra Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

176 vieta – Darius Vaičiulis (25 mln. eurų)

Su lenktynininku Antanu Juknevičiumi dar vieną Dakaro ralį pasitinkantis 47 metų šturmanas yra prekybos tinklo „Spaineta“ įkūrėjas.

Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis
Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis

177 vieta – Šarūnas Jasikevičius (24 mln. eurų)

Didžiąją turto vertės dalį Š.Jasikevičiui atnešė krepšininko sutartys su didžiaisiais Europos klubais ir NBA komandomis, bet uždarbiu Šaras negali skųstis ir dabar. 42 metų kaunietis yra daugiausiai (apie 800 tūkst. per sezoną) uždirbantis treneris per Kauno „Žalgirio“ istoriją. Investicija į trenerį atsiperka, nes „Žalgiris“ pastaraisiais metais rungtyniauja geriausiai nuo pat 1999 metų, kai laimėjo Eurolygą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

182 vieta – Gintaras Staniulis (22 mln. eurų)

Pagrindinis lažybų bendrovės „Top sport“ akcininkas yra buvęs „Žalgirio“ ir kitų Kauno komandų krepšininkas. 49 metų kaunietis pasirodo ir veteranų krepšinio varžybose, o jo valdoma bendrovė turi bendrų projektų su įvairiomis sporto organizacijomis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Gintaras Staniulis
Alfredo Pliadžio nuotr./Gintaras Staniulis

212 vieta – Ramūnas Šiškauskas (17 mln. eurų)

Per karjerą tokiems klubams, kaip „Rytas“, Trevizo „Benetton“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Maskvos CSKA atstovavęs krepšininkas prieš kelerius metus baigė įspūdingą karjerą, bet nuo krepšinio nenutolo – 40-metis vilnietis yra Lietuvos rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio asistentas, o daugiausia laiko skiria šeimai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Ramūnas Šiškauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Ramūnas Šiškauskas

213 vieta – Darius Songaila (17 mln. eurų)

Solidžia ir pelninga karjera NEVA klubuose galintis besididžiuoti marijampolietis praėjusią vasarą atsisveikino su pareigomis Kauno „Žalgirio“ trenerių štabe ir pateko į NBA klubo „San Antonio Spurs“ trenerių korpusą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Songaila ir „Hooters“ padavėjos
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Songaila ir „Hooters“ padavėjos

225 vieta – Donatas Motiejūnas (15,6 mln. eurų)

Buvęs NBA krepšininkas yra vienas daugiausia uždirbančių šių laikų Lietuvos krepšininkų, žaisdamas Kinijos klube Šandongo „Golden Stars“, kur per metus jo uždarbis siekia 3 mln. dolerių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas

252 vieta – Šarūnas Broga (13,2 mln. eurų)

Krepšinio pasaulyje 38 metų vilnietis žinomas kaip vienas įtakingiausių žaidėjų agentų, bet turto svarbiausias šaltinis yra kitas – Š.Broga yra kapitalo įmonių „Paysera.LT“ vienas įkūrėjų ir jos valdybos pirmininkas.

265 vieta – Donatas Kazlauskas (12,2 mln. eurų)

Dar vienas „Olifėjos“ akcininkas, veikiantis ne tik olimpiniame judėjime, bet ir vadovaujantis Lietuvos orientavimosi sporto federacijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas

273 vieta – Mindaugas Plūkas (12 mln. eurų)

49 metų kaunietis – ilgametis Kauno „Žalgirio“ klubo rėmėjas ir Lietuvos krepšinio federacijos viceprezidentas. M.Plūkas yra vienas stambiausių Lietuvos ir Ukrainos įmonės „Azovlitas“ akcininkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Plūkas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Plūkas

305 vieta – Linas Kleiza (10 mln. eurų)

Karjeros pajamas jam garantavo solidžios sutartys NBA ir Eurolygos klubuose. Nors kelio trauma palyginti anksti nutraukė krepšininko karjerą, prieš metus L.Kleiza tapo „Ryto“ klubo akcininku ir sporto direktoriumi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

333 vieta – Robertas Javtokas (8,4 mln. eurų)

Nepaisant pavojingos motociklo avarijos, jo karjera krepšinio klubuose buvo ilga ir įsimintina. Prieš pusantrų metų karjerą baigęs aukštaūgis liko darbuotis Kauno „Žalgiryje“, kur užima sporto direktoriaus pareigas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Robertas Javtokas

340 vieta – Mindaugas Kuzminskas (8,2 mln. eurų)

Nors Milano „Olimpia“ klube jo žaidimas pastaruoju metu banguoja, 29 metų vilnietis yra daugiausia Europoje uždirbantis Lietuvos krepšininkas. Gali būti, kad jo žaidimui atsiliepia asmeniniai išgyvenimai – puolėjas rudenį pranešė apie skyrybas su žmona Egle Andreikaite.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

362 vieta – Valentinas Greičiūnas (7 mln. eurų)

Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas ir vėliau turėjo sąsajų su krepšiniu, nes ilgai buvo vienu Klaipėdos „Neptūno“ vadovų. 79 metų klaipėdietis yra vadovavęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, jis valdo krovos kompanijos „Bega“ akcijų paketą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Valentinas Greičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Valentinas Greičiūnas

365 vieta – Arvydas Macijauskas (7 mln. eurų)

Finansinius pamatus pasiklojęs krepšinio aikštėse, kur atstovavo Vilniaus „Ryto“, „Baskonia“, „New Orleans Hornets“ ir Pirėjo „Olympiakos“ klubams, 38 metų buvęs krepšininkas pastaraisiais metais nutolo nuo oranžinio kamuolio ir nėrė į nekilnojamojo turto investicijas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Macijauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Macijauskas

382 vieta – Norbertas Pranckus (6 mln. eurų)

41 metų verslininkas vadovauja „Birštono mineralinių vandenų“ kompanijai ir buvo Prienų krepšinio klubo prezidentu iki praėjusio sezono pabaigos, kai prisidėjo prie Ballų projektų. „Vytautas“ liko tarp Prienų ekipos smulkesnių rėmėjų, o klubo prezidento pareigas N.Pranckus perleido Vidmantui Žiemeliui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Norbertas Pranckus ir LaVaras Ballas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Norbertas Pranckus ir LaVaras Ballas

402 vieta – Deividas Šemberas (5,2 mln. eurų)

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų solidžiai uždirbo per karjerą Maskvos CSKA klube, kuriame žaidė dešimt metų. Prieš trejus metus D.Šemberas baigė karjerą, bet įsitraukė į futbolo veiklą aktyviai – praėjusį sezoną buvo A lygos prezidentu, o dabar tapo Vilniaus „Žalgirio“ sporto operacijų direktoriumi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Šemberas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Šemberas

421 vieta – Jonas Mačiulis (4,5 mln. eurų)

Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas šiuo metu atstovauja Atėnų AEK klubui, bet daugiausia karjeroje uždirbo per ketverių metų etapą Madrido „Real“ klube.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

454 vieta – Domantas Sabonis (3,5 mln. eurų)

Geriausiu 2018 metų Lietuvos krepšininku išrinktas 23 metų vidurio puolėjas keliauja per nuostabų sezoną „Indiana Pacers“ klube. Treti metai NBA darbščiam aukštaūgiui dar negali atnešti didesnio atlyginimo nei 2,6 mln. per metus, bet pasibaigus naujoko sutarčiai 2020 metais jis galės pretenduoti į panašią sutartį, kaip ir J.Valančiūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

478 vieta – Paulius Jankūnas (3 mln. eurų)

14 sezonų Kauno „Žalgiryje“, su metų pertrauka „Chimki“ klube (2009–2010 m.), yra toks retas lojalumo reiškinys krepšinyje, bet ištikimas žaliųjų karys tęsia karjerą Kaune, kur šį sezoną uždirba apie 470 tūkst. eurų. Galima numanyti, kad ir šis sezonas „Žalgirio“ kapitonui nėra paskutinis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius