Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13

Lietuvos šachmatininkės olimpiadoje pasiekė istorinį rezultatą

Azerbaidžano sostinėje Baku baigėsi didžiausias komandinis šachmatų renginys – pasaulio olimpiada. Moterų komanda iškovojo pergalę prieš Filipinus 3:1 bei galutinėje rikiuotėje užėmė dvyliktą vietą iš 142 dalyvių. Tai – geriausias pasiekimas per visą Lietuvos moterų šachmatų istoriją.
Moterų šachmatų rinktinė
Moterų šachmatų rinktinė / Rasimo Huseynovo (Rasim Huseynov) nuotr.

Paskutinis mačas Lietuvos komandai susiklostė labai sėkmingai. Greitą pergalę iškovojo tarptautinė meistrė (IM) Deimantė Daulytė, netrukus pergales pasiekė Daiva Batytė ir tarptautinė didmeistrė (GM) Viktorija Čmilytė-Nielsen. Nuotaikos nesugadino ir tarptautinės moterų meistrės (WIM) Salomėjos Zaksaitės pralaimėjimas.

„Aš ir visa komanda didžiuojamės savo pasirodymu. Prieš paskutinę partiją buvome 22 vietoje ir tikrai nesitikėjome pakilti per dešimt pozicijų, – 12 vieta vis dar negalėjo patikėti puikiai viso turnyro metu žaidusi D.Daulytė. – Situacijos kituose mačuose mums susiklostė palankiai. 12 vieta – geriausias visų laikų pasiekimas, todėl džiaugtis tikrai yra kuo. Man pirmą kartą olimpiadoje pavyko iškovojo medalį savo lentoje, esu laiminga tiek dėl komandos, tiek dėl savęs.“

Antroje lentoje D.Daulytė surinko 8 taškus iš 10 ir užėmė trečią vietą.

Sėkmingai turnyrui įpusėjus prie komandos prisijungė V.Čmilytė-Nielsen. Nors pirmoji partija jai susiklostė prastai (pralaimėjimas Moldovos šachmatininkei), po to sekė penkios pergalės iš eilės. Tai leido pasauliniame moterų reitinge Viktorijai pakilti į penktąją vietą (2538).

Trečioje lentoje žaidusi S.Zaksaitė surinko 5,5 taško iš 10, ketvirtoje Daiva Batytė – 6 iš 10, o atsarginės Laimos Domarkaitės sąskaitoje – 4,5 taško iš 8.

Asmeninė nuotr./Paulius Pultinevičius
Asmeninė nuotr./Paulius Pultinevičius

Moterų olimpiadą laimėjo Kinijos komanda, lemiamoje kovoje dėl aukso įveikusi Rusiją ir nubloškusi pastarąją komandą už medalių zonos (4 vieta). Antroji vieta atiteko Lenkijai, trečioji – Ukrainai.

Vyrų rinktinei olimpiados finišas buvo ne toks geras. Po atkaklios kovos Lietuva 1,5:2,5 nusileido Kazachstanui ir užėmė 65 vietą iš 181.

Vienintelį pralaimėjimą patyrė IM Tomas Laurušas. GM Eduardas Rozentalis, Šarūnas Šulskis, o taip pat penkiolikmetis Paulius Pultinevičius sužaidė lygiosiomis. Pastarasis, surinkęs 7 taškus iš 9, įvykdė dvigubą tarptautinio meistro normą.

E.Rozentalis olimpiadoje surinko 5 taškus iš 8, T.Laurušas – 4,5 iš 10, Š.Šulskis – 4,5 iš 9, Vidmantas Mališauskas – 4,5 iš 8.

Vyrų turnyre nugalėjo JAV rinktinė, antroje vietoje liko Ukraina, trečioje – Rusijos ekipa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius