-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 05 18

Lietuvos sportininkai gavo naujas rekomendacijas dėl varžymosi su rusais: svarbiausia – olimpiada

Nacionalinė sporto agentūra ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, atsižvelgdamos į tai, kad tarptautinės sporto šakų federacijos tarptautinėse varžybose pradėjo leisti dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, papildė balandžio mėnesį teiktas rekomendacijas Lietuvos sporto šakų federacijoms ir sporto organizacijoms. Sportininkams rekomenduojama neprarasti galimybės dalyvauti Paryžiaus olimpiadoje.
Mindaugas Špokas
Mindaugas Špokas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Papildytose rekomendacijose pabrėžiama, kad Lietuvos sporto šakų federacijos yra savarankiškos nuspręsti dėl dalyvavimo tarptautinėse varžybose, kuriose kaip neutralūs dalyvauja Rusijos ir Baltarusijos sportininkai. Jeigu varžybos yra olimpinės atrankos dalis, Lietuvos sportininkams rekomenduojama dalyvauti šiose varžybose, nes Tarptautinis olimpinis komitetas dar nėra priėmęs galutinio sprendimo dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

„Skatiname Lietuvos sportininkus kovoti dėl olimpinių kelialapių, nes iš pradžių reikia pelnyti galimybę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, kad galėtum jos atsisakyti. Turime tris filtrus – valstybės, sporto šakos federacijos ir sportininko apsisprendimo. Šiuo metu sportininkai rengiasi pagrindinėms varžyboms, t. y. siekia olimpinių kelialapių ir reikia nuspręsti, ar jie nori tęsti tą kovą. Daugelio Lietuvos sportininkų vertybinė pozicija stipri, jie yra savo šalies patriotai ir palaiko Ukrainą visais įmanomais būdais. Tačiau sportininkai ir sporto šakų federacijos nori aiškių atsakymų. Todėl ir papildėme ankstesnes rekomendacijas“, – sako Nacionalinės sporto agentūros direktorius Mindaugas Špokas.

Sporto šakų federacijoms arba atskiriems sportininkams, priėmus sprendimą nedalyvauti tarptautinėse varžybose dėl to, kad jose leista dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, skirstant lėšas Aukšto meistriškumo sporto programoms, sporto šakų federacijoms bus užskaityti ankstesnių tarptautinių varžybų rezultatai ir už juos skiriami balai. Tokiu atveju jos nenukentės finansiškai.

Sporto šakų federacijų atstovai taip pat raginami kreiptis į tarptautinių sporto šakų federacijas ir aktyviai siekti, kad būtų užtikrintas Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijų (nepriklausymas karinėms ir saugumo struktūroms, atitikimas tarptautinių sporto šakų federacijų antidopingo reikalavimams) laikymasis dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų patikros, kuriant darbo grupes, duomenų platformas ir kitus įrankius. Kai kurios tarptautinės sporto šakų federacijos (dviračių sporto, šiuolaikinės penkiakovės ir kt.) jau ėmėsi minėtų veiksmų, todėl federacijos kviečiamos perimti ir dalintis gerąja patirtimi šioje srityje.

Situacija dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose nuolat kinta, todėl Nacionalinė sporto agentūra ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skatina nacionalines sporto šakų federacijas operatyviai reaguoti į tarptautinių sporto šakų federacijų priimamus sprendimus bei imtis ir kitų iniciatyvų, kurios šalių agresorių sportininkams išlaikytų užvertą kelią į tarptautines varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius